Please Click Me

Dragon Ball Part 2

Thursday, February 11, 2016 § 0

Aku meneruskan permintaan daripada member aku untuk membuat ulasan Dragon Ball. Penat weah nak mengulas. Tapi sebab member, kita buat jugak.

FRIEZA
Aku berpendapat Frieza ni macam sindiran terhadap multi-million dollar company ataupun politician kat dunia ni. Kerja dia cari planet dan jual tanpa peduli siapa yang akan menanggung akibat daripada urus niaga itu. Tapi walau macam mana omnipotent sekali pun, Frieza tetap takut satu perkara iaitu mati. Sebab tu dia nak cari Dragon Ball kat Planet Nameck supaya dia boleh dapat eternal life, ergo dapat jadi raja kepada universe. So sama la jugak macam multi-millior dollar company or might be the politician yang berusaha untuk mendapat keuntungan daripada urus niaga mereka, in the end semua pun akan mati or at least akan ada orang yang lebih kuat, lebih bijak daripada kita akan muncul. So untuk elakkan daripada kehilangan kuasa, apa yang perlu buat adalah dengan mendapat life source everytime near dead.

MR. SATAN
Kadangkala kita berusaha macam nak mati (or dalam DB it was literally to dead) tapi akhirnya orang lain akan dapat nama. Ada juga sesetengah manusia, yang berada pada masa dan ketika yang salah. Mereka ini sangat malang. Ada juga sesetengah manusia, yang berada pada masa dan ketika yang betul. Mereka ini sangat beruntung, seperti Mr. Satan. Dalam hidup untuk kecapi kemewahan, nama, pangkat, darjat, kadangkala kita tak perlu berusaha bermati-matian. If you there at the right moment you're gonna get it. Dalam hidup, kita akan juga berjumpa dengan orang yang bercakap besar, bermegah dengan segala benda yang dia ada. Stupid people will believe it in no time. Kadangkala manusia suka bragging dengan cara meraih simpati dan memanipulasikan kelemahan kita. Be careful people. Orang yang kita puja-puja tu, mungkin bukan orang sepatutnya. Big words won't justify their 'teloq'. Cakap besar pung pang pung pang dalam segala media, tapi kerja orang lain yang buat. Siasat secara terperinci sebelum mempercayai semua cerita yang circulate.

ASIAN AND EXAMINATION
Okey ini serious menganjing. Motif Chichi nak suruh Gohan baca buku dan belajar kat mana-mana. Selalu kita akan jumpa meme dan troll Asian Parents yang akan suka control anak dorang dan suruh belajar kat mana-mana. Being strict in education is soooooooo Asian. Tapi akhirnya Gohan berjaya jadi scholar macam yang Chichi harap-harapkan. So mom knows best.

GUY IS JERK
Perasan tak Goku sebenarnya tak kerja pun. Dia kahwin tapi tak sara pun Chichi. Guy tend to ignore his marriage when he's so into his hobbies and interest. Maybe penulis nak menyindir perangai husband dekat Jepun kowt. Dan akhirnya, Goku sekali lagi leave his wife and his family semata-mata nak train Uub. Rasanya Goku tak pernah fikirkan family dia pun tapi utamakan untuk menjadi lebih kuat. I realized that bila Gohan nampak lebih serasi dengan Pikor. However, penulis counter balik bila dia menulis watak adult Gohan as a reponsible child, husband and father. Gohan buat rumah sebelah rumah parent dia, berhenti berlawan untuk jaga keluarga dan fokus dengan kerjaya sebagai scholar. I also doubt Goku can be a good idol to kids. Bukan saja dia tak jadi a good husband and a good father, tapi dia buang kawan-kawan dia sebab nak berlatih. Bulma dan Kurin merungut sebab Goku tak pernah datang melawat dorang sampaikan Bulma dan Bezita turun cari dia. I mean, Bezita boleh rendahkan ego untuk berjumpa Goku. So you know what kind of friend Goku is. Dia terlalu fokus nak jadi kuat.

BROKEN TOY JUGA BOLEH DIMAIN SEMULA
However, aku suka perangai positif Goku. Dia percaya seseorang yang jahat boleh redeem diri dorang. Sebagai contoh, Bezita's redemption adalah paling epic. He could have been killed tapi Goku spare him sebab dia percaya Bezita boleh jadi seorang yang baik. Yes, that happens. Bukan setakat Bezita, look at Pikor, Tenshinhan, Cyborg No. 17, Cyborg No. 18 semua adalah orang jahat pada mulanya. Tapi mereka ini tetap boleh menjadi orang yang baik. So sebenarnya kita sebagai manusia jangan cepat sangat judge orang lain sebagai broken toy. With a right handyman, you still can play with that broken toy and it feels brand new.

Baeklah, setakat ni dulu. Tulis panjang-panjang pun bukan orang nak baca. Hehe.

Buhbye

Ruff ruff

Dragon Ball Part 1

Sunday, February 7, 2016 § 0

Ini adalah 10 tahun selepas Majin Buu dikalahkan
Finally aku berjaya jugak habiskan 153 episodes Dragon Ball dan 291 episodes Dragon Ball Z. Bersusah payah nak habiskan. Baeklah, demi meraikan kejayaan menghabiskan anime berkenaan, aku nak buat satu post khas tentang Dragon Ball. Ni pun sebab ada member aku yang suruh. Dia tu peminat tegar Dragon Ball sampai emel pun buat diana_db iaitu db bermaksud Dragon Ball. Hehe.

Just to be clear, aku masa kecik tak baca sangat manga DB. Aku beli buku No 20 perlawanan antara Goku dan Bezita dan buku No 21 perjalanan ke Planet Nameck. Aku dulu lebih fokus kepada Misteri Naga, adaptasi dari chains Dragon Quest atau nama Jepun dia Dai No Daibouken. Selebihnya buku DB aku baca melalui member. So aku selalu miss dan terlepas beberapa event penting. Enough with that.

Pada aku, plot cerita DB ni simple dan replicating on its own. Tapi apa yang cuba disampaikan oleh Akira Toriyama sebenarnya sangat besar. Perjalanan cerita boleh pecah kepada 4 bahagian. Pertama berjumpa dengan rival yang akan end up menjadi alliances. Kedua sesi latihan dengan pelbagai mahaguru atau latihan sendiri. Ketiga berjumpa dengan musuh dan of course musuh akan mati pada akhirnya. Bahagian yang terkahir adalah Tenkaichi Budōkai atau dalam BM dorang translate sebagai Pertandingan Kung Fu Antarabangsa. Objek mutiara naga tu pulak letak kat mana? Semasa DB, jalan cerita mainly berkisar tentang mencari mutiara naga. Tetapi bila masuk DBZ, hanya Saga Frieza sahaja yang menjadikan mutiara naga sebagai objek utama. Dalam saga seterusnya, watak mutiara naga tu dah jatuh kategori “Penampilan Khas” sahaja.

Tapi kurang pasti Anime DB ni follow sepenuhnya Manga DB ke tak. But what I notice, Anime macam ada tambah beberapa cerita tambahan tapi masih ikut storyline Manga. So kita tengok apa Saga-saga yang ada dalam DB, mengikut pemerhatian aku.

Dragon Ball
  1. Saga Maharaja Pilaf
  2. Saga Pendekar Penyu
  3. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa I
  4. Saga Tentera Reben Merah
  5. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa II
  6. Saga Pikor
  7. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa III


Dragon Ball Z
  1. Saga Saiya
  2. Saga Fliza
  3. Saga Cyborg
  4. Saga Cell
  5. Saga Majin Buu


Dalam Dragon Ball, aku paling suka saga Pendekar Penyu dan Dragon Ball Z aku suka pada Saga Fliza.

Being The Best
Di dalam DB, watak-watak ditekankan kepada keingingan untuk menjadi The Best of The Best. Meningkatkan keupayaan diri kepada yang paling tertinggi. Ini merupakan satu stereotyping kepada masyarakat Asia especially Asia Timur. Tapi setiap kali muncul watak yang baru, kekuatan dari perlawanan lepas macam dah reset to zero. Contohnya continuity Fliza kepada Cyborg kepada Cell. Kita tahu Cell kuat sebab gabungan kebolehan dan kuasa semua (Goku, Bezita, Pikor, Fliza etc etc). Tapi macam mana Cyborg boleh jadi lebih kuat daripada Super Saiya Bezita? Future Trunks pun tak dapat kalahkan No. 17 dan No.18 tapi Future Trunks dapat bunuh Fliza dan bapa Fliza dengan sangat mudah. Walhal Fliza punya kuat sampai boleh musnahkan satu planet. Seperkara lagi bila Goku meletakkan bench yang terlalu tinggi, watak-watak lain semua nampak lemah. Kurin, Tenshinhan, Yamu semua nampak lemah dan tak boleh catch up. Rasanya sebab tu kowt watak Tenshinhan diturunkan sebagai cameo je untuk Saga Majin Buu.

War vs One-on-One
Tapi satu perkara yang aku perasan tentang DB adalah, setiap watak tidak ditekankan kepada kerjasama dan being a good team player. Semua perlawanan adalah one to one. Setiap kali watak utama berlawan dengan musuh, watak yang lain sama ada berdiri kat tepi atau duduk kat temple. Ada la jugak satu dua perlawanan yang melibatkan watak yang lain, especially semasa Gohan membesar (semasa menentang Nappa, Bezita, Pasukan Ginyu dan Fliza). Tetapi semua bergantung kepada Goku akhirnya. Perlawanan Cell vs Goku dan Gohan contohnya bila dah last sekali baru la yang lain hulurkan bantuan. Maybe direction DB adalah lebih kepada martial combat rather than war. Sebab musuh pun biasa akan datang seorang atau dua orang. Tak pernah lagi perlawanan DB dalam bentuk peperangan yang melibatkan tentera. Mostly Ketua dan Pengikut vs Goku dan rakan-rakan. Walaupun Tentera Reben Merah, tapi storyline tentang strategi perang taka da sangat.

After All it’s Goku
Semua benda dalam DB sebenarnya adalah tetang Goku selain mencari mutiara naga. Goku selalu akan fashionably late. Semasa Saga Saiya, Goku datang lambat sampaikan Yamu, Chaotzu, Tenshinhan dan Pikor mati. Semasa perlawanan dengan Pasukan Ginyu, Gohan nyaris-nyaris mati. Semasa perlawanan dengan Fliza, sampaikan Fliza transform dua kali baru Goku ready. Bila Goku mati di dalam Saga Cell, aku ingatkan watak utama akan pass kepada Gohan sebab bila Gohan masuk high school, DBZ dah nampak macam macam satu anime yang baru yang lebih segar. Tapi tup tup, Kaioshin bagi nyawa kat Goku dan dia hidup balik. Yes and of course dia akan selamatkan dunia sekali lagi.

Aku paling suka Saga Fliza. Aku rasa ceritanya ditulis dengan sangat baik dan betul-betul 'Dragon Ball'

Dark Prince of Saiyan, Prince Vegeta. Dalam manga nama dia Bezita. Masa sekolah, semua member nak jadi Goku dan Gohan. Aku je yang suka nak jadi Bezita. Siap tempek sticker dia kat kotak spec aku kowt.

Walaupun watak Krillin/Kuririn/Kurin dikenalkan agar lewat, tapi Kurin adalah antara watak yang sentiasa ada. Semua perlawanan dia ada kecuali semasa Pikor Jahat. Masa tu dia mati. Yes, Kurin adalah watak paling selalu mati. Asal ada perlawanan je mesti mati. Hehe

Baeklah, setakat ini dulu kowt. Takda idea dah ni. Nanti dah dapat idea aku tulis balik. Next aku akan cuba ulas sindiran dan sarcasm Akira Toriyama di dalam DBZ. Ni masih membuat kajian. Hehe.

Buhbye


Ruff Ruff

2015 Di Dalam Cengkerang Kacang

Thursday, December 31, 2015 § 0

Baeklah, actually aku malas sebenarnya nak buat post ni. Ingat nak bergantung kat #2015bestnine tu je. Tapi mostly best nine aku semua post yang ada hashtag EXP.. Sangat tidak menggambarkan keseluruhan hidup aku sepanjang 2015.. EXP tu satu bulan ja, which BTW aku akan tulis jugak. Silalah baca dan klik iklan la weah...






JANUARI
Ni adalah bulan aku menerima Ben dan Lexi. Dorang ni sangat buas, tapi sangat manja especially Ben... Semua orang sayang kat dorang. Senang nak jaga tapi kuat makan lah lahanat. Sekarang dorang pun dah ada anak, lahir 18 Oktober lepas. Tapi 3 hari sebelum kelahiran anak-anak dorang, Ben hilang. Dua bulan lepas tu jumpa balik, tengok-tengok dia dah sangat kurus, telinga koyak dan ada jangkitan fungus kat muka... Sekarang Ben dalam proses recovery. #Pray4Ben 


FEBRUARI
Bulan Februari adalah masa nak support member-member. Masa ni lah Put bertunang, masa ni jugaklah nak buat konsert, masa ni lah jugak nak buat program tu program tu, program ni. Member lama si Nana pun kawen masa ni jugak. Kenang member, maka kita pun pergi semuanya. Gagah drive ke sana ke sini. Haha. Kelantan, Penang, KL, Temerloh merata engkau pergi tanpa penat dan ragu.



MAC
Mac adalah antara bulan yang aku sangat kerap balik ke Penang dan feeling-feeling sendu macam mana entah. Maybe sebab birthday month kowt. So sendu dia lain macam pulak.


APRIL
April adalah antara bulan yang buatkan aku selalu tak tido malam. Aku dah mula balik tak tido malam bermula bulan ni, selepas recover dari penyakit tak nak tido buat sekian lama. Semua bermula lepas aku jadi rapat dengan Assif. Kitorang sebenarnya awkward kalau berdua, kena ada the third person. Tapi macam mana entah, kitorang TERkarok berdua selama dua jam dan lepas tu, our perspective towards each other pun jadi lain. Aku ni baek sebenarnya. Haha. Lepas tu, kitorang pun jadi rapat macam mana entah. Tapi jangan sembang benda ilmiah kat dia. Sebab dia budak master, kalo kuar lepak nak bincang benda ilmiah, baek masuk kelas. Haha. Gambar kat atas diambil the morning after kejadian karok dua jam dan menjelajah tiga restoran mamak dalam satu malam and it was 7.30 am btw.



MEI
Mei adalah masa aku melebarkan circle aku. Friends of my friends are my friends. Haa macam tu. So makin banyak kenal dengan manusia-manusia. Mana dari circle Aki, mana dari circle Gob, mana dari Circle Assif, mana dari circle Tasya. Semua kasi campur, kuah banjir. Dan yes bulan Mei pun aku masih tak boleh tido malam lagi lah sial!!!!!!

JUN
Bulan ni, kerap kali jumpa member-member lama. Selain Pah dan Kak Ira Super Junior, ada lagi beberapa orang aku jumpa sepanjang Jun.

JULAI
Bulan Hari Raya. Aku balik kampung, tapi highlight mesti adalah trip aku pergi ke Hat Yai/Krabi. Tanpa ada perancangan, main redah ja. Merajuk punya pasal bawa hati duka lara. Kalau tengok gambar ni, pelis jangan merembes lama-lama dengan puting aku. Macam mana entah boleh terstim plak. Tapi lantak la. Hahah. Lepas balik dari Krabi, terus meredah berhari raya di Ipoh sampai tak mandi, tak apa semua. Nasib ada Nik Syazne dan Gob, boleh jalan-jalan kat area Ipoh dan kena bahan dengan mak Gob, "Syahmi paling tua". Alhamdulilah, aku pegang pesan mak cik ye.. haha..

OGOS
Bermula bulan "buat-buat busy" bagi seorang Syahmi. Sebab masa ni la nak kena urus PPSL, kena urus Program Siswa Lestari, PIMPIN Siswa, Pemilihan MPP dan segala maknika core business. Semua mai serentak. Sempena bulan kemerdekaan, aku pun pakai baju berkenaan. Tapi serious aku sangat berpuas hati dengan PPSL tahun ini. As usual like I said, setiap batch ada keistimewaan masing-masing. Namun, trust dan faith aku pulih sikit tahun ni. Lepas sort of "collateral damage" ka macam mana, aku mula from the scratch. Ini la orang kata gajah sama gajah bergaduh, kancil mati kat tengah-tengah. Tak paham jenis bergaduh tapi mangsanya mesti adalah geng-geng collateral damage, macam aku. Sian kat aku. Hehe.

SEPTEMBER
Bulan EXP. Mula-mula buat kat Kelantan, lepas lebih sebulan ditangguhkan. Aku punya cuak tu macam ayam ja. Kita buat projek dengan member, dan bila ada kesilapan kat belah kita mesti cuak punya. Macam kita ni betray trust depa. Tapi Alhamdulillah berjaya juga buat dan seminggu lepas tu, EXP pun buat The Grand Finale. Ni adalah semasa The Grand Finale kat PISA. Nak support member punya pasal, aku ada Variasiswa at 8pm, kemudian bagi makan gelandangan at 11 pm, siap dalam kol 4 pagi. Lepas tu gagah gi PISA tengok member. Kol 6 pagi balik rumah siap-siap terus gi PISA. Tapi dalam 5 jam jugak aku tido kat bilik gerakan. Hehe... Tahniah kat EXP Speakers, especially kat housemate, abang Azhar dan Solihin. Aku kagum dengan kesungguhan dorang buat kerja.

OKTOBER
Actually banyak benda berlaku dalam bulan Oktober ni. But I choose nak highlight Abang Azhar Kahwin. Lapan tahun kenal weah, dari aku first week duduk kat USM lagi. Dia la yang banyak ajar aku buat banyak benda. Sampai masa EXP pun dia masih banyak tolong dan ajar aku buat benda. Kira dia ni macam Pendekar Penyu la dalam Dragon Ball atau Mahaguru Avan dalam Misteri Naga. Haha. Gila tak terharu tengok dia kawen. Masa aku takda tempat tinggal pada awal tahun 2011 pun dia yang amek aku dan bagi aku tempat tinggal, sampai la ke tahap aku sekarang. Thank you Abang Azhar!!!

NOVEMBER
Weah, Ibu ni elemen penting untuk warga USM tau. Selama 6 bulan dia tutup sebab nak sambut puasa slash raya slash pergi menunaikan iabadah haji. Bila dia buka balik, kegembiraan warga USM tak dapat dibendung. Ibu dah selesaikan masalah "Makan Kat Mana?" pada waktu tengah hari buat warga USM. Lepas ni kalau aku amek Assif balik kelas setiap tengah hari, tak ada lah duduk dalam kereta selama 30 minit untuk fikir nak makan kat kedai mana, dan end up pusing-pusing Penang for another 30 minutes untuk mencari kedai yang kena selera. Yearhhh!!!!

DISEMBER
Setiap Disember aku akan pastikan aku balik Sarawak, especially kampung untuk lawat saudara-masa dan kubur mak aku. Biarlah ada malaun biadap pernah sound aku kata "nak berdoa tak payah tepi kubur, doa jauh-jauh pun sampai jugak". Aku serious fucked up kowt. Tapi sebab kenang dia orang tua ja dan parents to someone else, kalau tak mesti aku dah ke tali gantung dan 5 tahun yang lepas. Tapi anyhoo, balik kali ni sedikit emosi jugak. First, bila cousin yang rapat dan banyak tolong kami meninggal sebabkan accident kereta. Keduanya bila kami reunion with my mom best friend, I cannot hold my tears bila tengok dia start menangis seeing all of us adik-beradik. Paling aku sebak adalah bila dia kata dia terkenang mak aku sampai terbawa-bawa dalam tidur, masa buat air dan macam-macam lagi. Bila tengok kami masing-masing dah kerja lagi la dia sebak. Dia kata kesian sebab mak tak sempat nak tengok kami semua membesar up to this point. Now you all know my secret of being so cold and without emotions. Kalau aku benarkan emotion masuk dalam hidup aku, aku serious takkan boleh moved on dengan my mom's death. Just imagine, after sebulan setengah tak jumpa dan bila jumpa balik she's already dead. Hidup kena diteruskan, no tears. She taught us to be strong, to endure the pains. rest in peace Mom.

Baeklah setakat ini dahulu post kali ini. Terima kasih buat semua orang yang datang dan jadikan 2015 aku sangat bermakna. Hopefully 2016 akan datang dengan cabaran dan penceritaan yang lagi mencabar. Dan harap-harap aku jumpa jodoh 2016 ni... Nak anak weah!!!! waaarrgghhh

Buhbye

~Ruff Ruff~

Keinsafan Di Hujung Tahun

Sunday, December 27, 2015 § 0

Hello…

Dah lama gila belog ni terabai. Dengan perkembangan yang terlalu-malu pesat dengan gadget dan peranti elektronik, belog ni dah makin lama makin tak relevan plak. Tapi it wouldn’t kill anyone pun kan kalau nak update.

Baeklah, tujuan post kali ini ditulis adalah untuk aku mengingati dengan baik apa yang berlaku dalam minggu lepas. Lemme put it this way. About a year ago, I made a very huge mistake. So far, bukanlah kesilapan yang paling besar in the history of Syahmi pun, but worth to mention. The first, the second, the third month, nothing happens. I guess it really doesn’t matter, until last week when the nightmare finally comes alive.

But God really works in mysterious ways. After He punishes me, He offers me redemption. You know what funny about that is, the offers were the exact amount of my mistakes. You know how I know, yeah simply because I can amount my mistakes.

I didn’t blame anyone, or my surrounding, but it made me realize my wrongdoings. Gila, kalau aku gelabah ayam sekalipun, benda tu takkan pulih sendiri. Adalah lebih baik kalua aku duduk elok-elok, fikir dengan tenang dan menginsafi diri. So Syahmi lepas ni, sebelum buat apa-apa kena fikir dosa pahala dulu. Ingat Tuhan. Kalau Dia nak Tarik balik nikmat tu, sekelip mata ja.

Baeklah, ini sahaja.

~Bye~

Ruff Ruff

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...