Please Click Me

Pimpin SIswa VS Other Project

Monday, September 7, 2009 § 0

the intention of this writing is not to compare either one of the project, tp just a personal opinion, base on my own experience.

Waktu cuti aritu, to be exact before exam sem 4, I decided nak join Convex. If can't be the secretariat, jadi penyelaras pun boleyh. During hols (L.I Period) I contact several people, telling bout my impian nak join Convex. It's nice actually kalau kite boleh masuk pelbagai projek, sebab kite akan jumpa pelbagai orang n having various experience. So kalau kite bercerita, x la bosan sgt kannn.... asyik buka kitab n kawan yg same jek.

Tp bile buka sem, n lepas announce tentang interview Convex, aku x pegi pun. Sikit pun x enthusiast nak pegi atau nak amik tahu. Aku pun x tahu. Maybe benda ni ada kaitan ngn ape yg berlaku before interview tu berlaku. My real reason is, aku terlepas interview (alasan waktu 1st year dulu) but subconciously sebenarnya aku mmg x nak masuk Convex.

Before interview, or to be precise aku ada terdengar tentang program Pimpin Siswa sewaktu Mingu SIswa Lestari. Kebetulan bilik gerakan Pimpin n Convex kat konkos so dekat2 je lah. On some level aku pun ada niat gak nak masuk Pimpin, tp x la setinggi mcm nak masuk Convex. So aku saje je nak melepak kat kedua-dua bilik gerakan: Ofis Convex n PUMA. Kat sini actually aku analyse mood mane yg lebih seronok n team mana yg sebenarnya sesuai dengan mood dan ape yg ingin aku capai. Dari observation aku, aku merasakan aku nak masuk Pimpin lebih. Tp aku masuk Pimpin pun pada siri kedua kerana aku merasa intimidate dgn semua P.U yang berada di ctu. Most of them dah pernah pegi Pilot dan TOT, sedangkan aku xde pape pun. Sebab tu la aku x nak masuk sewaktu siri pertama. Tapi pada siri kedua, Team ToK Wan (Jaya) kekurangan P.U jadi beliau askin me personally samada aku nak join Pimpin di di bawah team die. Tanpa fikir panjang aku kate ya. Gtu la perangai aku. Kalau aku nak, aku akan kata ya tanpa perlu fikir, tapi kalau aku x nak, aku akan kata tidak on the spot jugak. I'm totally believe God will always help me to choose the right decision.

Nampaknya keputusan aku tak salah untuk join Pimpin. Antara kelebihan Pimpin yg aku dpt lihat adalah:

  1. Dari Kem Komandan, Ketua Urus Setia sehingga pemandu van, xda double standard. Semua bekerja sebagai satu team Pimpin Siswa.
  2. Semua tahu bidang tugas masing-masing dan memahami dengan sendiri kenapa sesetengah org mendapat kelebihan dan mengapa yg lain mendapat yg berbeza.
  3. PU dan Faci mampu bekerjasama dengan baik dan tidak membeza-bezakan antara satu sama lain.
  4. Bekerja dengan segerombolan team yang mempunyai julat yang besar (dari Doktor membawa kepada pelajar dan pemandu) tanpa ada rasa janggal dan hormat yang keterlaluan (xde kissing ass la maksud die)
  5. Projek baru, so kita bergerak sebagai perintis.
  6. PKS mementingkan pembelajaran PU dan tidak akan memberi idea 'tuang kelas' kepada PU
  7. Banyak lagi la... nnt kalau aku rase nak senaraikan, aku update ek..

So far, selepas join Pimpin Siswa (dan selepas L.I) aku dapat merasakan, aku x leh dah wat kerja mcm student. I mean mcm waktu aku 2nd year dulu. Sewaktu 2nd year, I admit aku sgt studentish kalau bab wat kerja. Antara typical student2 wat kerja:
  1. Melibatkan emosi
  2. Keputusan kurang matang dan x tahan dkritik
  3. Terlalu bergantung kepada Pegawai, kurang inisiatif dan kreativiti
  4. Meeting x efisien (terlalu lama dan selalu tersasar dari intention meeting)
  5. Menggunakan projek sebagai alasan utk tuang kelas, atau x siap assingment.
  6. Heboh sekampus kate die busy, pening kepale, meeting ngn Pegawai, migrain etc...
  7. Kalau duduk kat Public, akan bercakap dengan ton yg agak kuat tentang projek (bajet org kuat USM kannn)
  8. dan macam2 lagi la tipikal kalau student run sesuatu projek..
Sesetengah drpd list kat atas tu, I've done that b4 oso. So d tahun2 akhir nih, aku ada goal dan aim yg aku ingin achieve by involving in certain Project/Program. aku x boleh da nak sapu segala2nya.. Org lain pun nak merasa gak kan. Maybe org laen lebih bagus daripada kite, so give other people chances oso.

To sum up, aku x nmpk prospect aku dlm Convex, n dat's explainin nape aku ditch Convex n join Pimpin SIswa. I'm clear with my intention and I see my prospect.

Rasenye sampai cni jek kot.. Pasnih aku nak cter tentang Tok Wan Punye Team and PU2 Nakal..eheee,,,

Jumpak Lagi..

What's this?

You are currently reading Pimpin SIswa VS Other Project at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...