Please Click Me

JALANG memang jalang

Friday, November 27, 2009 § 0

Semalam, aku pi kuar tgk muvie ngn Tok Wan n kawan Tok Wan, udin. Sampai kat Queensbay, ktorang pegi la check ticket. Plan asal nak tgk New Moon sekali ngan Jess, tapi Jess x dpt pi. So ktorang tukar plan tgk either Ninja Assasin, Mulan or Jalang. So ktorang decide tengok Ninja Assasin waktu mid nite n amek Jalang untuk muvie petang. Pas lunch bagai, ktorang pi la masuk cinema hall.

Waktu kat depan tmpt amek tiket tu, ada sorang akak yg collect ticket.
Akak: Cter ni x best lah..
Aku: Aih, x kan nak kutuk kot cter tu. Ktorang x masuk pun lagi..
Tok Wan: Tiket dah beli la, cane nih kalau x best
Aku: X perlu kot nak kutuk filem kat cni, jaga tiket je pun. Bukannya pengkritik filem
Akak: Bukan nak kutuk la, memang filem tu x best, nak buat mcm mana??


Sekali masuk dalam hall, opening jek dah lecture note. Panjang lak tu. Hampeh tol la. Siap bagi history tentang profession Jalang n Definition dari pelbagai budaya. Pastu scene pertama, si Jalang tu nak menggedik, tapi over la plak. X natural. Pemilihan pelakon lak suma org2 lama. Siap ada scene Roy lagi. 20mins tgk, rasa mcm tgh tgk drama swasta kat TV2 lak. Last2 sekali after about 45mins, ktorang blah camtu jek. Terseksa nak tgk lama-lama.

So kepada sesiapa yg berhasrat nak tgk JALANG, tolong jgn tengok. Membazir duit je. Beberapa tahun kebelakangan ni, lepas menonton filem arahan Yasmin Ahmad, Afdlin Shauki or Shuhaimi Baba, aku yakin Malaysia akan mampu melahirkan filem yang hebat, bermesej dan mengekalkan acuan kebudayaan Malaysia yang unik. Tapi JALANG telah menJALANGkan persepsi aku terhadap industri perfileman Malaysia. Filem hampeh mcm ni, kononnya nak membawa mesej yang besar, tapi cara penyampaian, teknik penggambaran n pemilihan pelakon, better korang letak kat TV je la. Lagi jimat cost n org x kan kutuk filem korang.

So korang2 yang nak tgk Jalang tu, pertimbangkan la lagi hasrat korang. Dan kepada sesiapa yang terlibat dalam industri filem kat Malaysia ni, tolonglah jangan membazir duit kalau sekadar nak buat filem cikai macam tu.

Anyway, aku tetap menghormati karya2 pengusaha filem zaman sekarang macam filem2 Yasmin Ahmad, Afdlin Shauki, Shuhaimi Baba. Aku pernah jek tgk cerita Cuci 2 kali, sebab nak teman member aku memahami mesej yang cuba disampaikan...

To sum up, kepada JALANG, memang jalang la ngkau...

YZYZ...

un-JALANG boy...

What's this?

You are currently reading JALANG memang jalang at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...