Please Click Me

Archive for March 2010

280388 - Part 1

Monday, March 29, 2010 § 1

Semalam merupakan tarikh tersebut, 22 tahun yang silam...
Aku membenci sambutan benda tu...
Ada sebabnya, tapi aku malas arr nak mengecoh lam blog nih...
Tunggu la kalo aku da terbuka ati, aku cter la nape aku malas nak sambut benda tu...
Cuma aku nak say TQ kat sesiapa yang wish aku...
Suma2 laa...

Mesej mmg aku x reply...
Wall post aku remove...
Kalo call, aku akan bluffing...

So mmg aku x nak ingat benda tu...
Tapi tq jugak la kpd korg yg wish...

Rasa cam xde mood la nak bercerita agi nih...
Nanti la ekh aku cter...
Hahahaha...

YZYZ...

Tidur Yang Panjang...

Wednesday, March 24, 2010 § 2

Uhhh...
Sekarang da macam jarang nak update blog... pekata arini aku start balik update blog aku, ala2 yang aku buat mcm dulu2.. cerita segala pe yg berlaku lam idop aku.. Cliche pun cliche laa.. Haha.. Blog aku, sukati aku laaa... Hahaha...

Malam semalam aku nightmare...
AKu x tau kenapa.. Setiap kali aku nak tdo, aku akan terkejut... Setiap kali aku nak mimpi, aku akan terkejut... Aku akan terkejut kadang sebab nafas putus... Kadang aku terkejut sebab macam ada benda perhati aku tdo... Pastu aku jadi rimas dan badan akan lenguh... Dekat2 nak subuh, aku rasa sangat letih, tapi xde peluh pun... Semalam gak, waktu tdo, aku rasa sangat sedih... AKu rasa macam nak menangis... Tapi tak tahu kenapa... Rasa nak menangis dan bila aku start nak tertido, aku akan terkejut... Aku jadi bingung sangat semalam... Aku dapat rasa macam ada benda dok ikut aku je semalam... Pastu boleh plak aku rasa macam ada benda angkat badan aku suruh aku tidur duduk... Pelik... Huhuhu...

Tapi biarlah, aku x kesah. Aku nak rest betol2 ari ni, then nak elakkan aku dapat benda2 yang aku dapat semalam... Huhuhu...

Tu la pe benda yang berlaku time aku tdo semalam...
Huhuhu...

YZYZ...

GOSSIP

§ 2

Uhhhh....
Da lama x dengar gossip tentang diriku...
Sepanjang tiga tahun aku dok lam USM, x pernah aku kering kena gossip...
Macam2 gossip aku da dengar...

Aku ni ada simpan jantan laaa...
Aku ni dok berkepit ngan pompuan laaa...
Aku selalu masuk club laaa...
Aku taste kat orang tu, orang ni laaa...
Aku pernah main ngan orang tu, orang ni laaa...
Dan baru je jap tadi, aku dengar da gossip terbaru tentang aku...
Hahaha...
Best dengar gossip tentang diri sendiri...

Aku gi brunch ngan seseorang ari nih, biarlah kita gelar Mr. RnD (haha, sgt obvious la initial ko). haha...
Pastu dia tanya, aku kapel ngan siapa sekarang...
Aku x jawab, sebab soalan tu sangat complicaed untuk dijawab...
Aku tanya la dari mana dia dapat sumber....
Pastu dia kata, dia tu simpan banyak sumber...
Gtuuu...
Meleps uolsss...

Pastu, kami main teka-teki sapa kah suspek mereka...
Rupanya dorang nih ada dua suspek, siapakah kapel aku...
Hahaha...

Saspek Pertama:

Jantina: Perempuan
IPT: USM
Batch kemasukan: 2007/2008
Desa: N/A
Skul: Fizik
Status Kerapatan Ngan Aku: 5 bintang
Status Berkepit Ngan Aku: 5 bintang



Suspek Kedua:

Jantina: Lelaki
IPT: USM
Batch Kemasukan: N/A
Desa: Desa dalam kot
Skul: N/A
Status Kerapatan Ngan Aku: 5 bintang
Status Berkepit Ngan Aku: 5 bintang


Informer Kedua (selain Mr. RnD):

Jantina: Lelaki
IPT: USM
Batch Kemasukan: 2007/2008
Desa: Tekun
Skul: N/A
Status Kerapatan Ngan Aku: Dulu 5 Bintang
Staus Berkepit Ngan Aku: N/A



So kepada sesiapa yang ada maklumat lain, sila gtau aku ekkk... Aku nak solve mystery nih. Dalam diam-diam, rupanya ada lagi gossip tentang aku nih. Ingat budak2 second year sekarang da ambik alih tampuk keGOSSIPan kat USM nih...

Hahaha...

Kepada Mr. RnD yang membaca blog aku secara senyap, sila lah kemukakan lebih banyak maklumat kat aku yeeeeee... Hahaha..

YZYZ...

Gossip-Boy...

Bubbyeeee....

Setem: Rugi x tgk kat wayang

Saturday, March 20, 2010 § 0

Tiba2 aku rasa menyesal. Sebabnya aku x tengok cter SETEM kat cinema. Kalau aku tau cter tu best, sumpah aku tengok kat wayang. Da la aku tengok yang download punye, aku amik lak, 2, 3 bulan yang silam. Arini baru ada masa nak tengok. Rugi sangat2...

Filem tu membuatkan aku rasa bangga ngan filem tempatan. Takde la macam cter JALANG yang memang jalang tu.. Hampeh.. Sampai sekarang kot aku anti ngn cter tu..

Cter SETEM tu dah la very the 1Malaysia, pelakon dia plak x yah bersungguh2 nak wat lawak, tp tetap menjadik... Haha...

Kredit ar kat Afdlin n Sathyia.. Sathyia tu walaupun da lama berlakon, tapi tetap still maintain lawak dia lam cter tu... Hahaha...

Anyway, pasnih kalau kuar je lagi filem Melayu kat Cinema, konfirm aku akan tengok. Cuma aku x sempat nak tengok Adnan Sempit ari tu... Orang kata memang best cter tu.. Syukur gak la dpt tgk Niyang Rapik kat cinema...

Pahal tetiba aku sgt patriotik nih...
Support filem Malaysia..
Hahaha...

Congrats kat produksi SETEM...
Hehehe..

YZYZ,,,

FYP Abstract

Saturday, March 13, 2010 § 0

Exhausted coffee ground usually thrown away by restaurant owner. However, recent research show that it can be a low cost and promising adsorbent for the removal of the copper (II) from wastewater. Blended coffee ground was treated with concentrated Hydrochloric Acid and Formaldehyde and was prepared using batch techniques. The parameters studied in this work in order to get the equilibrium adsorption level was the function of the solution pH, kinetic (contact time) and isotherm (the initial concentration of copper solution). The equilibrium adsorption capacity of exhausted coffee ground for copper was determined using Pseudo First and Second Order Model. The mechanisms of the adsorption also have been investigated using three kind of isotherm model which is Langmuir, Freundlich and D-R Isotherm Model. The purpose of using three kind of isotherm model is because we want to determined whether the adsorption mechanism following ion exchange process or internal diffusion. We also want to determine whether the system is a monolayer or multilayer and the homogeneity of the adsorbent. The result provide strong evidence to support the hypothesis of adsorption mechanism.


This is my abstract, not yet edited by my lecturer... Hope he's ok with this abstract, so that I can proceed with other part..

Haha


YZYZ...

When U Believe, Nothing Is Impossible

§ 0

When I was assigned to do my Final Year Project (FYP) under supervision from Dr. Oo Chuan Wei, I was very glad. He is a very young doctor and we (Me, Ilyas and Goh) is his second batch of FYP student. I promise to him to keep my work on time and trying my best not to delay anything.

Basically I divided my FYP into two parts. The first sem suppose to be the time for me to prepare my sample (which is in this case is adsorbent) while the other semester is time for me to study my sample. First two months of my final year was a good time. I keep on track. I do literature and start to prepare my adsorbent from raw materials (coffee bean). At this time I'm starting to miss my USM activities life, then I joint PIMPIN Siswa. PIMPIN didn't bother my schedule. I still can keep on track with my sample preparing process.

When it comes to Ramadhan, I can't do lab very much. I'm easily exhausted. Then during final exam period, I didn't go to the lab for a month. I really wanna score 3 pointer for my second last sem which can be true if ZCA101 is not count (sigh).

After exam, I start to prepare my samples again and in December, I can start to treat my sample with acid and formaldehyde. At the same time I have a lot of hols things to do. SPR Convention (which I perform badly) International student homestay (love the T-Shirt), Rukun Negara colloquium and so on and so forth. After comin back from the last Colloquium, I start doing 'kerja-kerja dasar' for Rukun Negara and 'kerja-kerja pelaksanaan' for SPR. I have three (excluded FYP) projects to run at a time. And I don't think any one of my team ever understand that.

When the new sem open, I start to busy with campus election. Now I have four bosses at a time. To name them:

  1. Dr. Oo (FYP Supervisor)
  2. Hana (SPR President)
  3. Mark (Rukun Negara President)
  4. Shafiq (MPP President)
I have to obey their order. This is my practice to listen to my boss' order. Multiple bosses to be exact. Once again, no one understand the hardness of having four different kinda boss. And each of them totally different from each other.

29th January 2010 - Campus Election Done
9 th February 2010 - Rebranding of Rukun Negara is Done
20 th February 2010 - Teater Monolog 6 Jam Tanpa Henti is Done
6th March 2010 - Forum is Done


and I have to submit my FYP abstract by 15th March. Do I have time to do my FYP study in only two weeks time? By hook or by crook, all of my lab work have to be settled by 12 March 2010, so that I will have the complete set of result to be evaluated.

5th March 2010, when I was scolded by my lecturer, I almost give up. It's impossible to compress 1 sem study in two weeks. I use all of my skill to not give up. I throw away my tired feelings. I throw away my sleep and the hardest one is, I throw away all of my friends. I'm having my lunch and dinner alone, so that I can be focused on my work. Never again the sense of impossible entering my mind. At first I wanna see Dean to extend my time for abstract, but I refuse to. I wanna challenge myself and I wanna show my lecturer, it's possible to do it.

I believe, all of my lab work can be finished by 12th March 2010 and yeah, I CAN...

I really wanna thanks to all of my Team...

  1. Dr. Oo Chuan Wei
  2. Ms. Sharon
  3. Ilyas
  4. Goh Chun Hee
I really glad to have them as my team member. Never they judge me because of my delayed work. I'm proud to have Ilyas, Goh and Ms. Sharon as my team member. They help me a lot to make this possible. And for most, thanks because not judging me. That help me a lot actually...

Now I wanna tidy up my result and start to plot graph...
Anything, nnt aku update balik..
Orite...
C U..

YZYZ...

Laporan Kejayaan Projek

Monday, March 1, 2010 § 0

1.0 Pengenalan

Portfolio Pementasan Bermesej merupakan antara portfolio yang terdapat dalam Sekretariat Pencegahan Rasuah Universiti Sains Malaysia. Portfolio ini pada dasarnya mempunyai objektif untuk menyampaikan mesej pencegahan rasuah secara kreatif. Kaedah kreatif difikirkan perlu dan merupakan antara kaedah yang paling sesuai untuk menyampaikan input mengenai pencegahan rasuah kepada golongan sasaran terbesar Sekretariat Pencegahan Rasuah Universiti Sains Malaysia iaitu mahasiswa/I serta masyarakat kampus.

Oleh itu, portfolio Pementasan Bermesej telah tampil dengan idea Pementasan Teater Monolog 6 Jam Tanpa Henti. Projek ini bukan hanya sekadar pementasan teater yang biasa tetapi juga merupakan cubaan ahli-ahli Sekretariat untuk memecahkan rekod kebangsaan dalam pementasan teater perseorangan yang terpanjang (The Longest One-Cast Play Member). Rekod ini akan dibadikan di dalam The Malaysia Book Of Records. Beberapa siri perbincangan telah dilakukan antara pihak Sekretariat dengan pegawai The Malaysia Book Of Records dan pihak Sekretariat yakin akan kemampuan pelakon yang juga merupakan antara tulang belakang kepada Sekretariat Pencegahan Rasuah siding akademik 2009/2010 untuk memecahkan rekod tersebut.

Untuk memastikan tujuan asal pementasan ini tercapai, pihak penganjur telah melakukan rakaman digital setiap babak yang dipaparkan dalam pementasan tersebut. Rakaman ini penting kerana pihak Sekretariat akan menyalin rakaman video ini dalam bentuk video cakera padat. Salinan ini akan diserahkan kepada setiap Sekretariat Pencegahan Rasuah seluruh Malaysia dan dijadikan simpanan bahagian Pendidikan Masyarakat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia. Sekiranya pihak-pihak terbabit ingin menganjurkan program-program berbentuk pencegahan rasuah, pihak SPR USM berbesar hati sekiranya rakaman tersebut turut diguna pakai agar mesej pencegahan rasuah yang dibawakan ketika pementasan dilestarikan di setiap pelosok Malaysia.

Pementasan ini dikira berjaya kerana telah berjaya memecahkan rekod kebangsaan selama enam jam 16 minit 26 saat. Rekod ini telah mengatasi rekod sebelumnya (empat jam 52 minit 44 saat) sebanyak 28.59%, melebihi peraturan yang telah ditetapkan oleh The Malaysia Book Of Records iatu 20%.

(p/s: apa pandangan anda, 1st time aku menulis laporan kejayaan projek).. huhuhu

YZYZ

Misteri Makin Jelas

§ 0

I dun what's goin on with my friendship's system...
kadang up, kadang down...
I understand, bak kata orang tua dulu-dulu...
Hidup macam roda, kadang kat atas kadang kat bawah...
Aku pun da rasa macam mana sakitnya kat bawah...
Aku pun da rasa jugak, macam mana bahagianya kat atas...

Tapi apa yang berlaku kat sekitar aku buat aku jadi bingung jap...
Perlu ke aku nak concern tentang semua nih...
Memang perlu...
Perlu ke aku nak give a damn tntg semua ni...
Memang perlu jugak...

Tapi kadang aku go on dengan cara aku...
Like I care...
Aku x kesah pun idop mati korang macam mana...
Sama macam korang x pernah kesah idop mati aku...
Tapi for a sake of fun...
We still doing this...
Bak kata aku dalam post aku sebelum-sebelum nih...
Main Puas-Puas...

Aku x pernah nak setuju yang sesuatu tu akan kekal the way it was...
Benda tu akan berubah jugak suatu ari nanti...
Whether we like it or not...
Aku belajar untuk menerima kenyataan itu...
Sebab tu aku selalu cakap

ADA AKU KESAH???

PEDULIK HAPA AKU...

LIKE I CARE...


AKu da penat mendahulukan orang lain daripada kepentingan sendiri...
Aku pun nak merasa gak jadi selfish...
Tapi bila orang meluah masalah kat aku...
Aku jadi tak sanggup untuk menjadi selfish...
Aku akan tolong dengar korang bebel...
Biarpun time tu aku tengah ngantok ke...
Busy ke...
Ape ke...
Sebab aku sanggup demi kawan-kawan aku...
Aku percaya yang korang da banyak berbakti kat aku...
So inilah masanya aku nak balas balik...

Tapi kalau korang nak repay aku dengan cara korang...
AKU X KESAH...
Aku belajar untuk membiarkan sesuatu itu pergi...
Walaupun sakit ati dan perasaan...

Sebab aku dah...

MAIN PUAS-PUAS.
..

YZYZ...

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...