Please Click Me

Archive for April 2010

Plus Minus Four Hours

Thursday, April 29, 2010 § 0

Technically, ada lebih kurang 4 jam lagi sebelum paper aku abes. Even 5 Mei aku ada satu lagi paper, tapi petang ni, I'm considered done. Macam nervous la plak... Petang ni punya paper adalah


KIT 254: POLYMERS
29th APRIL 2010, 2.15 P.M
L17, DPB



Pastu, aku x tau nak buat apa, plan pun xda lagi. Tengok la aku nak buat apa nanti. Haha...

YZYZ...

Impian Pemakanan [dari Syahmi yang Gemuk]

§ 1

Seperti yang dijanjikan [chewah, bajet faymes je kan blog aku nih] aku akan berkongsi impian pemakanan yang aku idamkan agar aku mampu untuk menurunkan berat aku sehingga 30kg seperti dulu-dulu. Tak payah gi Slimming Center bagai dah. Haha. Kalau rasa petua ini bersesuaian dengan gaya hidup dan citarasa anda, maka janganlah segan-segan nak mencuba. Sebelum bermula, nikmatilah ayat-ayat pedas manusia di sekeliling aku dahulu, ketika aku mengatakan aku nak turunkan berat badan aku, beberapa tahun nan silam. [Ayat tersebut bukanlah the exact sentence, just a gist nak bagi korang idea about my point]. Sekarang ni, ayat ni macam da datang balik dah lam idop aku.



"Ko tak payah berangan la nak turunkan berat badan."

"Ko tak kan berjaya punya."

"Nak turunkan berat macam mana, kalau makan macam anak jin."

"Konon la x makan siang, malam ko melantak jugak."

"Orang lain kalau bulan puasa berat turun, ko makin naik ni pahal??"




SARAPAN
Kalau boleh, aku nak makan apa-apa je untuk sarapan aku. Pada pandangan aku, xpa la kot nak makan banyak pun pada sebelah pagi, sebab hari baru bermula, dan kita ada lebih kurang 16 jam akan dilalui. Maka makan la banyak-banyak. Tapi aku nak bersarapan yang berkhasiat je. Biasanya aku akan amik nasi goreng sbg sumber karbohidrat dan lemak, ikan sardin atau telur atau nugget sebagai sumber protein dan aku akan amik tomato mentah. Aku x kisah makan banyak pada waktu ini.

MAKAN TENGAH HARI
Masih lagi mengambil nasi dan ditambah dengan ayam dan sayur-sayuran. Tetapi sekiranya sarapan diambil agak lewat, maka lunch akan disekalikan dengan breakfast. Oleh itu, tidak perlulah aku berlunch lagi.

MAKAN MALAM
Cuba untuk mengelak karbohidrat, dan melebihkan makanan yang berkuah seperti sup sayur ka, tom yam ka. Dinner gak x boleh terlalu lewat. Paling ideal pada sekitar jam 7 - 8pm.

SUPPER
No No No. Jangan sesekali amik. Sekiranya telah teramek, sila skip salah satu waktu makan. Kalau terpaksa makan jugak, pilihlah pada ketika ingin stay up dan makan la seawal-awal pagi. Maka supper tersebut akan dikira breakfast.


CARA PEMAKANAN IMPIAN
- Kunyah perlahan-lahan agar makanan akan lebih mudah dihadam. Mengunyah perlahan juga akan memberi masa kepada perut untuk menghantar signal kepada otak bahawa perut sudah mulai penuh.

- Membuang jauh stigma tong sampah dan berasa rugi kalau makanan tak habis. Kita akan berasa rugi kalau tengok makanan tak habis dan mulai membayangkan keadaan kat mana-mana tempat kat dunia ni yang dilanda kebuluran. Dengan berbuat demikian, potensi anda untuk gemuk juga akan semakin tinggi. Cuba anda bayangkan, kalau tak makan, makanan itu akan dibuang. Kalau anda makan, adakah rakyat kat Rwanda ka, Palestin ka, Kemboja ka akan berasa kenyang? Maka kalau anda prihatin, menderma ka, atau amik makanan sikit, bukan nak menghabiskan saki-baki makanan.

- Jika terdapat dua pilihan temu janji untuk makan, sila pilih bukan atas dasar kawan, tapi pilihlah atas dasar makanan apa yang akan disajikan. Kalau nak jaga hati kawan bukan dengan cara makan ikut redah je. Pandai-pandailah nak buat macam mana, pokoknya, anda akan makan yang paling sedikit, paling berkhasiat dan paling jimat.

- Minum air mineral/ air masak dengan banyak. Kurangkan meminum air gula. Air masak adalah baik untuk kesihatan.

- Dan apa2 lagi lah yang aku rasakan berpatutan.


Adakah aku berjaya melakukan semua ini? Mari kita kaji tentatif pemakanan aku pada semalam (28 April 2010)

Breakfast (7.45am)
- Nasi goreng
- Dua ketul Nugget
- Tomato
- Cucur udang
- Kuih lenggang (2)
- Popia (1)

Lunch (3.30m)
- Nasi kandar subaidah (DB)
- Ayam atas peha (1/8)
- Nasi kobis

Dinner (8.45pm)
- Nasi putih
- Ayam peha (1/4)
- Sayur kobis dan sawi mentah)

Supper
- Hot Coffee McD

Early Breakfast
- Nasi lemak separuh
- Ayam dada (1/8)
- Timun 2 ulas
- Sambal
- Telur mata (kuning ada dua)



Maka, anda nilailah sendiri ekh, berjaya atau gagal pemakanan yang aku idam-idamkan tu. Pagi ni for sure aku x amek breakfast dah.

YZYZ

Analisa Kegemukan (Tulis Tanpa Gangguan PAH)

Wednesday, April 28, 2010 § 0

Akhirnya aku mampu menulis post ini tanpa gangguan Nur Nazhipah yang tengah guling-guling atas comforter Teyah... Nateyah tengah serius tu buat latihan DE... Baeklah berbalik kepada tujuan asal post...


Profile Subjek
NAMA: Khairul Syahmi Brahim
TARIKH LAHIR: 28 Mac 1988
PEKERJAAN: Pelajar
BERAT BADAN TERBERAT: 100++ kg
BERAT BADAN TERENDAH: Rekod mencatatkan 71 - 72 kg
BERAT TERKINI: Last week timbang 83.8 kg
BMI TERKINI: 27.4 (obess)



Hasil Analisa


1. Makan Lewat Malam
- Selepas abes PIMPIN Siswa, hampir setiap hari Syahmi gi makan lewat malam. Kalau tak pecal lele relau, nasi lemak subaidah. Makan lak around kol 3 - 4 pagi. Alasannya, makan sahur [sebab time tu bulan Ramadhan].


2. Makan secara pukal
- Sidang ni gak aku start da makan buffet secara pukal, Seoul Garden to be exact. Bayar RM23, tapi aku makan macam RM100. Kenyang die sampai x leh nak gelak kot.


3. Suka makan jajan/ junk food
- Asal ada masa free je, mula la membeli keropok laaa, biskut laaa, apa2 laaa. Pastu start la aktiviti mengunyah. Dah tu, siap nguyah ketika menonton movie ataupun di tengah malam, di kala kelaparan secara tiba-tiba.


4. Makan gula-gula dan benda-benda manis
- Mak aku x ajar makan benda2 manis nih. Aku x minum manis, tapi semenjak jadi PU Tok Wan nih, atas desk die sentiasa ada gula-gula. Maka jadinya aku akan selalu isap gula2 tersebut. Pastu aku siap beli stok bagai. Tapi aku da stop da kunyah gula-gula sebab aku akan jadi pening kepala kalau isap benda tu. Nasib mak aku x ajar makan/minum manis, sampai ke tahap aku x boleh makan or minum manis. Nanti jadi pening kepala.


5. Pemalas
- Asal datang mood malas aku, mulalah McDelivery. Kejap-kejap Delivery. Huh. Pastu sebab malas gak aku jarang gi bersenam.


6. Tertekan
- Kalau aku tertekan, aku menjadikan itu sebagai alasan untuk aku makan banyak-banyak. Makan lak yang pelbagai. Range dari yang paling ringan ke yang paling berat.


7. Meraikan sesuatu
- Ni pun sebab jugak. Semua benda nak celebrate. Kejap2 celebrate. Celebrate lak, guna makanan. Duit masuk, celebrate. Jawab quiz, celebrate. Pergi karok, celebrate. Semua benda la nak celebrate. Makan la plak...


8. Mencuba menu baru
- Pergi mana2 jek, mulalah, nak try menu tu, nak try menu nih. Nak try Cheese Naan Set kat sini, nak try yang kat sana. Semua nak try. Hengat aku ni host Jalan-Jalan Cari Makan agaknya.


9. Teman member gi makan
- Konon nak teman, sekali ngan aku2 sekali termakan, ape cerita???


10. Berat bontot
- Suka tido, exercise x nak buat. Nak arap lemak lam badan tu pegi secara ghaib je... Mana nak dapat yang oiy...



Dulu orang kata kat aku camnih
"Syahmi, ko ni makan kuat, tapi badan still maintain"

Tapi sekarang
"Patot pun ko ni gemuk, makan macam jin je"


Sekian Terima Kasih

[Next post, nak tulis tentang cara pemakananku ketika dulu-dulu]

YZYZ...

(yayyy, Pah da x kaco, sebab letak gambar Medusa. Haha...)

Analisa Kegemukan

§ 0

Setelah mengkaji beberapa faktor, akhirnya analisa kegemukan Syahmi didedahkan kepada umum. Analisa ini telah disahkan oleh beberapa jabatan [perlu kah]... Hahaha


Profile Diri
NAMA: Khairul Syahmi Brahim (syamito,syamio,syamiah syahmi kut)
TARIKH LAHIR: 28 March 1988/ (time bulan mengambang)
UMUR: 22 tahun kot
PEKERJAAN: tdk diketahui/makan banyak2....


post ini telah diganggu oleh PAH YANG CUTE ---->ikhlas dr syahmi [Pah sendiri yang tulis]----sampai bla pun x abeh----

Things That I Wanna Do

§ 2


When I first arrived at Penang, to be a student of USM, I never thought what my life would be. What kinda people I'm gonna meet. What kinda experiences I'm gonna face. I see myself, but never I expecting this valuable experiences will come in my life.


Naively, I list down some of the things that I expect to do in 3 years of my study. Did I achieve each one of them, hmmm...


1. Meet my future wife
- Yeah, it's true I found too many women and girls in this three years. But none of them I think can be my wife. Even if they suit my criteria, none of them is available.

2. Drive (again)
- For some reason, I didn't drive since I was in Form 5. I didn't even have driving license. But luckily I drive again during my 3rd year. Hoping to get my own driving license soon. Get it with my own money perhaps.

3. Become a Sex/ Gay symbol
- Hahaha... I'm not sure about this one. When I said Gay Symbol, it doesn't mean I wanna be Gay. It means, Gay people worshiping me. Hahaha... Somehow, the story of this things is kept secret with me, because it's involve some people. Ada tak sesiapa yang mengaku dia jadikan aku sex atau gay simbol diorang.. Haha.. Cepat ngaku. Aku menghargai... Haha... [Bodo punya impian]...

4. Weight Around 70 kg, Constantly
- Owh, this one agak susah n agak mencabar. A year ago, my weight was around 72 - 75 kg. Now, the figure was playing around 82 - 83 kg. Hampeh you makan malam. Sebab menjadikan berat ku naek mendadak.



Apa lagi owh. Entah la... Banyak je kot impian ku yang tak tercapai... Hahaha... Biarlah...


Actually, the list will get longer if I keep thinking, but now, saya nak study dulu...
Hahaha...

Nanti2 la saya cerita, apakah impian saya... Hahaha...

YZYZ...

Gantung

Tuesday, April 27, 2010 § 0

Aku cemburu bila tengok member final year (or final sem) student da start plan farewell bagai, ke sana ke sini. Konon akan berpisah setelah 3, 4 tahun bersama kat USM. Nanti jumpa pun time Konvo, status masa tu da lain2. Bukan lagi sahabat seUSM dah.

Aku, selaku final sem student, should do the same thing. Tapi whenever I wanna do it, aku akan back up. Dari dinner yang pelbagai, kepada BBQ bagai. Suma aku x moh pegi. Aku pun x sibuk2 lagi nak amek gambar bagai ngan member2 suma. Aku takut satu benda ja.

Aku takot, bukan main nak rak aku konon minggu2 terakhir kat USM, sekali tup tup, aku x boleh nak grad. Anything could happens. Salah satu benda yang paling merunsingkan aku adalah, aku fail paper Modern Physics... Aku boleh amek KSCP, tp still benda ni menakotkan aku. Result FYP aku kena tahan ke, x cukup unit U ke. Aku takut. Segala celebration aku sebenarnya tergantung.

In fact, memang tu yang selalu berlaku kat aku. Waktu aku Form 5, budak2 ni kononnya menagis da nak abes study kat sekolah tu. Siap tanda tangan baju sekolah bagai. Macam da konfem tak kan jejak da ke sekolah tu. Tapi tidak aku. Aku x berani nak ucap selamat tinggal dulu. Mana tau tiba2 aku x dpt masuk Matrix or x dpt pursue ke Diploma, naa, masok ngkau Form 6 kat sekolah yang sama. Masa matrix pun sama. Aku just ucap selamat tinggal kat member aku. Aku takut tiba2 aku kena repeat balik. Actually perasaan nak repeat tu xda la tebal sangat, sebab pointer Sem 1 aku agak tinggi.

Tapi kat USM, perasaan masa aku sekolah lu, datang balik. Aku berusaha sedaya boleh untuk tidak extend, tapi nanti, tiba2 aku terpaksa extend. Macam mana tu. Penat aku...

Anyway, kepada member2 final sem, Good Luck kat korang semua. Semuga lepas je dari Ijazah Pertama ni, korang akan berjaya bina kerjaya sendiri or sambung gi master ke ape ke.

Tahniah aku ucapkan kepada anda semua...

YZYZ...

Excited State

§ 0

Today's feeling is totally different with the other day [the day that I overwhelm to answer Modern Physic paper]. Though I failed this paper last semester [and have to repeat this sem], I didn't nervous at all. But I'm excited, because I know, after this I only have one more paper [exclude Psycho paper].

I didn't finish my revision. If I asked the question about Linear Momentum, or Rotation on Rigid Object [chapter lectured in this course], I'm doomed. I only focus on the first six chapters, which brings exactly 42.86% of total topics to be covered.

But still, I'm that excited to answer this paper. Do pray for me guys. Beside Modern Physic, this paper also could cause me to spend another year or semester in USM. Hopefully that didn't happens... Nauzubillah...

Actually quite hungry now. Nak bersiram jap, then nak makan, after that continue my before exam activity, refreshing every important things and put it inside paper(s) a.k.a TOYOLing... This is a very important things to do. Sometime I didn't use toyol that I prepared earlier because preparing it also can be a beneficial or efficient way to revise in a very last minute...

Hahah...

YZYZ...

Me'repeat' Paper

§ 2



27th April 2010

2.15 pm
M08 DUD RST

ZCA 101: Physic 1 (Mechanic)


Less than 12 hours, I'm gonna repeat the final examination for this paper. What's my preparation for this so called important event. Let's check

  1. Brunch with Diana even I didn't eat
  2. Trim my hair
  3. Watch movie (The Losers)
  4. Pizza Hut
  5. Napping
  6. Lepaking in Secretariat Room plus minus study and hooking up with my besties.
  7. Nasi Lemak Subaidah

Most of my time was wasted with something not related with my study. Today, all of us (Me, Khairy, Pah and Nat) decided to stay over at Secretariat Room, to revise and study. But I believe, 50% of our time was wasted with lepaking, YM, online, movie and sleep. But this is the moment that I'm gonna miss soon. Every year or every sem, I have my own way to study. And every one of them gimme memories that I can't forget.




Sem 1: Study alone inside my room

Sem 2: Study with Tekun's citrawarna's gang at cafe until morning (this is when I invented the phrase GOOD MORNITE)

Sem 3: Study in PERKASA's Cubicle and Plus Minus alone in my room (focusing in KOT 221)

Sem 4: Study with Pijah and TI students in Library

Sem 5: Study with my lil Bro, Mark Jinmin in his room

Sem 6: Khairy, Pah n Nat in secretariat room and everywhere they took us.




Every sem gimme very sweet memories. Tekun's dancer, I believe still study among them. I still ran into Pijah in library. Bro Mark for sure still inside his room studying with his neighbor. And now, I'm with my besties in Secretariat Room.


Best of luck my friends, everywhere you are. Love U...


YZYZ

Pink - Glitter In The Air

Monday, April 26, 2010 § 2

At first when I heard this song at The Grammy 2010, I was talking to myself, what a boring song. PINK is starting to lose her sparkle. I notice that since she's with her Stupid Girl album (if I'm not mistaken). Then I force myself to watch her performance during The Grammy. Then she 'WOW'ed me. Yeah, she's that amazing until all of the audience gave her the standing ovations. Then this morning, I downloaded the song and listen to every words and notes (like I can read the notes, haha). But somehow my English is not that good to interpret the meaning of the song. Attach here is the lyrics (taken from AZlyrics) Align Center



"Glitter In The Air"

Have you ever fed a lover with just your hands?
Closed your eyes and trusted, just trusted?
Have you ever thrown a fist full of glitter in the air?
Have you ever looked fear in the face and said, "I just don't care"?

It's only half past the point of no return
The tip of the iceberg
The sun before the burn
The thunder before the lightning
The breath before the phrase
Have you ever felt this way?

Have you ever hated yourself for staring at the phone?
You're whole life waiting on the ring to prove you're not alone
Have you ever been touched so gently you had to cry?
Have you ever invited a stranger to come inside?

It's only half past the point of oblivion
The hourglass on the table
The walk before the run
The breath before the kiss
And the fear before the flames
Have you ever felt this way?

La La La La La La La La

There you are, sitting in the garden
Clutching my coffee,
Calling me sugar
You called me sugar

Have you ever wished for an endless night?
Lassoed the moon and the stars and pulled that rope tight?
Have you ever held your breath and asked yourself will it ever get better than tonight?
Tonight

What do u think of the lyrics? Help me to understand the meanings of this beautiful song...

YZYZ

Kisah Petom yang Malang 2

Saturday, April 24, 2010 § 0




sedutan episod lepas


Ira: Jum kita balik KL
Emma, Anis, Ayu: JOOOOOOOMMMMMMM

Anis: Ahhh, keta depan nih slow laaaa....
Ira, Ayu: ~Separuh jiwaku pergi, Memang indah semua, Tapi berakhir luka~

Anis: Ahhhh Ira, tolong, tolong, ape yang berlaku.. ahhhh.. Petom kenapa... ahhhh...
Ira: Ya Allah ampunkan dosa-dosa kami.. Ya Allah.....

Anis: Ira, tayar flat

Pakcik Treller:
Owh sat gi ampa jangan dok kat luaq naaa.. Bahaya, nanti treller mai ka apa ka, terbabas ka. Ampa stay ja dalam keta naaa.. ni pakcik bagi pinjam kon keselamatan kat ampa. Mana tau kot kot ada treller mai ka, depa x nampak bahaya. Takut pakcik naaaa...

Ayah Anis: Kuar dari keta sekarang

Pakcik Taxi: Amoi, marilaaa tumpang saya... marrriiiiilllaaaaaaaaa.....

Ira Sr.: Tayar ko meletup?? KIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIH

Ira Sr.: Boleh la ko guna telefon kat highway tu. Ingat tak dulu time kecik2 kita nak sangat nak guna, xde kesempatan.. sekarang ko guna lah

Ayu: Jom amek gambar
Anis: Kamera ada lam keta tuh

Abang PLUS [dengan suara macho]: Ada yang boleh saya tolong? Tayar flat? Kat mana saya boleh dapat tayar spare...

Ira, Anis, Ayu: hamna hamna
hamna hamna hamna hamna hamna hamna hamna

PETOM MELUNCUR LAJU....


[Lagu Tema Ditaja oleh Pusat Karaoke SAHABAT:
Lagu MADAH BERHELAH]




Bermulalah suatu kisah...
Kisah pengembaraan penuh magis dan tragis...
Antara Sang Ira, dan rakan-rakannya dalam menempuh perjalanan ke suatu tempat...
Tempat yang jauh...
Tempat yang hanya mampu diduduki oleh para bijaksana dan bangsawan...
Tempat sang mulia berjumpa mahkotanya...
Tempat sang bijaksana berjumpa tintanya...
Dan Tempat Sang Ira berjumpa nasibnya yang malang...
Bersama teman sejati yang dinamakan...




BOB BOB PETOM WASYI WASYI



Syahmi yang Hebat mempersembahkan, sebuah kisah pengembaraan yang ditaja oleh Pusat Karaoke SAHABAT...

Sebuah kisah yang menyayat hati...


KISAH PETOM YANG MALANG


Sesampai rombongan bertuah ini ke kampung Kak Ira yang terletak entah di mana itu, kelihatan hanya sebuah tempat parking sahaja yang tertinggal. Dan tempat parking itu betul2 berada di hadapan rumah Nenek Kak Ira. Kak Ira gusar untuk memberitahu perihal yang berlaku terhadap Petom kerana Petom baru sahaja selesai diservis. Kini tayar pula menjadi masalah. Kak Ira juga telah berkira-kira untuk mendapatkan sponsor pakaian kerja yang baru untuk beliau menjalani kehidupan ketika LI nanti. Sekiranya kisah tayar ini sampai ke pengakuan ibu beliau, sudah semestinya harapan untuk membeli pakaian yang baru hanya akan tinggal harapan.

Namun sangkaan Kak Ira ternyata benar. Sebaik sahaja selesai memparkingkan Petom, ibu Kak Ira telah mula perasan akan kelainan pada tayar hadapan sebelah kanan Petom yang berwarna agak lebih hitam. Terus bertanya ibu Kak Ira, adakah tayar pancit lagi. Kak Ira terpaksa memberitahu peri hal yang sebenar.

Baik-baik sahaja Kak Ira berada di rumah nenek beliau, berbunyi lah Express Music beliau dengan Ringtone lagu tema cerita ini [nasi tambah sangat kan].

Ira Sr.: Aku nak pinjam keta ko dua ari bleh x?
Ira Jr.: Asal, nape ngan keta ko?
Ira Sr.: Bumper keta aku tercabut.. Baru lagi ni haaaa....
Ira Jr.: KIHKIHKIHKIHKIHKIHKHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKihkihkihkih


Setibanya kak Ira Sr. mengambil Petom, mereka pun memandu kereta yang tercabut bumper itu ke workshop.

Ira Jr.: Macam mana bumper boleh tercabut nih?
Ira Sr.: Aku nak parking, sekali terlanggar divider tu haaa... Aku try la nak reverse
Abg Ipar: Abg ckp dah x dpt, abg nak kuar, kakak ko x bagi.
Ira Sr.: Mana lah nak tau, aku reverse je la, sekali baammmmm, bumper tercabut.


Dengan mengikat bumper tersebut, kereta tersebut pun dipandu perlahan menuju ke workshop.

**********************************************************************************************************
Selesai kejadian itu, maka tibalah masanya Kak Ira menghantar Ayu dan Anis ke rumah masing2. Semasa ingin menghantar Anis ke Shah Alam, Kak Ira terpaksa pergi satu plaza tol [lupa la plaza tol mana] dengan bangganya Kak Ira pun memasuki lane Touch n' Go. Sebelum itu, kad tersebut berfungsi dengan baiknya. Tetapi semasa tiba di plaza tol tersebut, didapati kad tersebut tidak berfungsi. Berkali dicoba-coba ditouch ke pengtouch yang disediakan, namun tidak berhasil. Petom berasa pressure kerana dibelakang mereka ada dua bijik Mercedes. Kad tersebut tetap degil enggan dikesan. Akhirnya, mereka terpaksa mereverse kereta sambil diperhatikan oleh Mercedes dua bijik tersebut. Alangkah malunya Petom pada ketika itu.

Selesai kejadian itu, Petom pun meluncur dengan penuh aib. Setibanya di Plaza Tol Duke, Kak Ira telah mengambil langkah untuk memasuki lane Cash dan Touch n' Go. Kak Ira pun dengan ragunya mengeluarkan kad Touch n' Go nya. Namun nasib tidak menyebelahi. Akhirnya keluar satu tangan dari celah2 cermin tingkap dan mengatakan "RM2.00" [xtau berapa nilai tol tu, tulis je la RM2.00]...

Ira: Akak, boleh check kan x kad ni nape ekh x boleh baca?
Kakak Tol: Sori sini xde reader. Kne pegi service centre kalo nak suruh baca
Ira: Eleh, jaga tol je pun, x yah la nak kerek ngn aku
Kakak Tol: Boleh blah skrg x? Bnyk g keta kat belakang tu aku nak kerekan .. blah skrg


Maka Petom pun terpaksa memblahkan dirinya dengan perasaan hampa...

Begitulah alkisahnya, perjalanan balik mereka yang penuh dengan magis dan tragis...


PARA PELAKON:
(mengikut turutan kemunculan)

Ira Suriati
Idayu Abdul Rashid
Anis
Emma
Pemandu kereta slow
PakCik Treller
Ayah Anis
PakCik Taxi
Ira Senior
Abang PLUS
Ibu Kak Ira
Abang Ipar
Kakak Tol


PENAMPILAN ISTIMEWA
Pemandu Mercedes 1
Pemandu Mercedes 2


PELAKON KANAK-KANAK
Ira Suriati (kanak-kanak)
Ira Senior (kanak-kanak)


PENAMPILAN KHAS
Ayam


TERAJU UTAMA
Bob Bob Petom Wasyi Wasyi


"Tiada haiwan dan harta benda dicederakan ketika kisah ini berlaku, kecuali kaki meja study Kak Ira yang tercabut oleh Ayu dan En. Ayam telah dimakan oleh mereka semua..."

YZYZ

Overwhelming

Friday, April 23, 2010 § 0

Studying physics is not easy. I don't know how some of my friends able to do it. They even major in physics. Me? I only take 7 units and it's hard enough for me. First, my struggle with Mechanics, now Modern Physics. It's overwhelm me already. I don't have any energy left.

Two days back, when I'm struggling with KAT341, it's not that hard. Yeah I didn't came to the class that often, but still I have enormous energy to revise any note, practice and whatever handout I have. For Modern Physic paper, it's been over a month I'm studying it, but still it's frustrated me a lot. LOT. I'm not joking.

Today when I'm 'bittom'ing myself to study physics, one thing pop out from my head. I need to see some people. I really have to see any one of them. But they not like me. I'll go out anytime I wanna go out. Even I only have 6 hours for my next paper. Some of them sick, so can't go out. I understand that. It's NOT frustrated me at all. I get used to it already. Being canceled, rejected or whatever, it's nothing to me now. But what overwhelm me so much is, when I have to study physics.

I really hope everythings will be fine. I don't need an 'A' for this paper. I really dun need it. What I really need is pass. YES. I need to pass this paper. No matter how, even I have to bring toyol. I'm desperately have to pass this paper. DESPERATELY...

But somehow, it's time for me to revise my corrected tutorial, to understand the fundamental of ZCT104 in order for me pass this paper.

After I finish with this paper, I still dunno what I wanna do. I really wanna break free. . .

If any of my friends that been asked tonite to go out with me, I'm not overwhelm or frustrated with anyone of you, but other things makin my mind messy. But it would be great if I able to see u guys tonite. Because when I see my friends, fake smile will comes out and eventually I'll forget my miseries and problems... That's my secret to overcome any problems that come in my life...

Anyhoo, I LOVE MY FRIENDS VERY MUCH...

YZYZ...

Kisah Petom yang Malang

Thursday, April 22, 2010 § 0

Bermulalah suatu kisah...
Kisah pengembaraan penuh magis dan tragis...
Antara Sang Ira, dan rakan-rakannya dalam menempuh perjalanan ke suatu tempat...
Tempat yang jauh...
Tempat yang hanya mampu diduduki oleh para bijaksana dan bangsawan...
Tempat sang mulia berjumpa mahkotanya...
Tempat sang bijaksana berjumpa tintanya...
Dan Tempat Sang Ira berjumpa nasibnya yang malang...
Bersama teman sejati yang dinamakan...




BOB BOB PETOM WASYI WASYI



Syahmi yang Hebat mempersembahkan, sebuah kisah pengembaraan yang ditaja oleh Pusat Karaoke SAHABAT...

Sebuah kisah yang menyayat hati...


KISAH PETOM YANG MALANG


Kisah bermula ketika study week baru hendak bermula. Berkira2 la Cik Ira dan rakan2nya yang terdiri daripada Ayu, Anis dan Emma. Destinasi mereka sama, KL ingin dituju. Maka berpunggah-punggah lah mereka menyumbat barang ke dalam Petom. Sungguh kasihan Petom.

Empat jam dilalui dengan penuh sabar dan berani. Setibanya mereka ke destinasi pertama iaitu rumah Emma yang terletak di Rawang, mereka telah menikmati hidangan yang lazat iaitu ayam. Malangnya kisah ayam tersebut kurang pasti, tetapi terdapat kisah ayam yang berbunyi2 dan berlaku peniruan aksi ayam tersebut.

Selepas plaza tol Rawang, Kak Ira pun berasa mengantok yang amat. Maka berlakulah pertukaran pemandu kepada Cik Anis. Sebaik sahaja bontot Kak Ira menjejak tempat duduk sebelah kiri, secara automatiknya mata Kak Ira kembali segar bugar.

Keadaan pada ketika itu sangat lebat hujannya. Dan Cik Anis pula memandu petom dengan amat berhati-hatinya. Beliau hanya mengambil lane tengah sahaja. Pada ketika itu juga tengah berkumandang lagu ANANG, SEPARUH JIWAKU PERGI. Maka Kak Ira dan Ayu pun menyanyikan lagu itu dengan penuh perasaan dan ditujukan khas buat cik Driver. Semasa tengah kusyuk memandu itulah, dirasakan kenderaan dihadapan mereka sedang memandu dengan sangat lembap. Dah la tengah hujan, boleh plak nak maen brek ja. Maka Cik Anis pun mengambil langkah berani mengkorner kereta, namun apa yang mereka tidak tahu, di hadapan mereka ada sebuah bumper. Namun mereka berjaya mengelak, tetapi malangnya berlaku sesuatu pada kaki depan sebelah kanan petom. Cik Anis pun keluar meredah hujan yang membasahi highway untuk memastikan apakah yang berlaku.


Anis: Ira, tayar flat
Ira: Macam mana ni...


Maka mereka pun berusaha untuk menghubungi PLUS, tapi telefon oren kat highway tu plak agak jauh dari tempat kejadian. Makanya, mereka pun menghubungi PLUS menggunakan henset sahaja. Nasib baek kereta tersebut berenti betol2 di hadapan penanda kilometer. Boleh la jugak mereka memberitahu lokasi mereka. Kalau tak, siapalah yang dapat untuk menyelamatkan mereka.. haha...

Semasa menunggu itu lah, datang sebuah trak ka treller, entah la.. Ini isi perbualan mereka:

Pakcik: Pasai apa ni?
Ira: Tayar flat
Pakcik: Owh sat gi ampa jangan dok kat luaq naaa.. Bahaya, nanti treller mai ka apa ka, terbabas ka. Ampa stay ja dalam keta naaa.. ni pakcik bagi pinjam kon keselamatan kat ampa. Mana tau kot kot ada treller mai ka, depa x nampak bahaya. Takut pakcik naaaa...



Pastu Anis call ayah dia...


Ayah Anis: Wiyh, jangan dok dalam keta, nanti ada treller terbabas, lagi bahaya. Kuar dari keta sekarang.


Maka berlakulah perbincangan sesama mereka. Nak dengar pakcik tu bebel or ayah si Anis tu bebel. Maka mereka pun memilih untuk stay kat luar, duduk atas divider dalam keadaan hujan yang teramat la lebat, sambil menunggu kedatangan pekerja PLUS tersebut.

Sementara menunggu itu, datanglah pakcik taxi, tanya mereka nak x tumpang taxi.

Taxi: Aiiyyaa adik, apa pasai? Adik mau tumpang ka. Apa hujan2 duk kat divider tu.. Mali la naek saya punya taxi... Banyak baik wooo... Saya kasi caj paling mulah sama adik manis tiga olang.. Mali laaa.. Mali laaa..
Ira: Xpe la.. kereta ktorang tayar flat.. tgh tunggu pLUS sampai nih..
Taxi: Jum laa jum laaa jum laaa
Ira [dalam hati]: Celaka punya Cina...
Ira: Xpe lahhhhhhh...



Maka taxi tersebut pun memblahkan dirinya dengan perasaan hampa.

Ketika menunggu itu:


Ayu: Kenangan nih, jum kita amek gambar.
Ira: Ayu, jangan nak macam2... [Imagine Kak Ira tengah bebel ye uolss]
Anis: Kamera ada lam keta, jum amik gambar...



Semasa menunggu Kakak Kak Ira pun menkolling. [Assume Kakak Kak Ira = Ira Sr., dan Kak Ira = Ira Jr.]


Ira Sr.: Ko kat mane?
Ira Jr.: Atas highway ni haa...
Ira Sr.: Bila nak sampai?
Ira Jr.: Tayar keta aku pecah la...
Ira Sr.: kihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkih



Sekali Kak Ira kena gelak dek kakak beliau.
[sesudah selesai gelak]


Ira Sr.: Ko nak aku selamatkan ko x?

Ira Jr.: X payah, nanti ko dtg sini, orang PLUS tu da siapkan keta aku daa.. x payah.. Tapi jangan gtau mama lu tau. Aku nak keadaan tenang lu, baru aku gtau.

Ira Sr.: Baeklah, ko call orang PLUS tu guna telefon PLUS kaler oren tu ke?

Ira Jr.: x laa..

Ira Sr.: Ingat tak dulu time kecik2 kita x pernah dpt kesempatan nak guna telefon tu. Ko guna lah, dapat jadi kenangan. Dulu beria2 nak guna kan...

Ira Jr.: Ahhhhh.. sudah... waktu2 mcm ni la nak ingat kenangan silam la ape laa... dah dah dah...

Ira Sr.: Kihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkihkih



Tak lama lepas tu, abang PLUS pun sampai. Diulangi, ABANG okeyyy, bukan pakcik, ABANG. REPEAT, ABANG PLUS. Bak kata Kak Ira, dah la hensem...


ABANG tersebut pun nak minta tayar spare. Maka mereka terpaksa la menyelongkar boot kereta yang telah mereka sumbat dengan banyak barang. Anis jaga pintu, Kak Ira pegang payung, Ayu memunggah barang. Jadi kesimpulannya, hanya Ayu yang memunggah barang. Selepas itu ABANG tersebut menukar tayar tersebut dengan gighnya, dan mereka telah snap snap gambar ketika proses penukaran tayar itu...

Maka meluncur laju la PETOM di atas highway...

Macam penat la nak tulis... nanti sambung balik ekh, part TWO.. haha



[TUNGGU KEMUNCULAN PART TWO]

YZYZ

Roti Kepit Before Exam

Wednesday, April 21, 2010 § 0

Today I'm gonna have my very first paper.

KAT 341: Pollution And Environmental Chemistry
2.15 PM, L17 DPB, USM



I like chemistry, but not this one.

So last nite, utk meraikan my very own first paper, aku pun kuar la berkarok campur beroti kepit...

Apakah roti kepit? Ia adalah term yang aku namakan untuk berGOSSIP. Tapi roti kepit hanya boleh dilakukan bersama2 ahli2 sahaja. Jika GOSSIP tersebut dilakukan di luar sistem keahlian, ia hanya dinamakan GOSSIP. Roti Kepit spesifik kepada orang2 tertentu sahaja. Jika hendak beROTI KEPIT, ahli juga seharusnya memahami kod-kod yang digunakan. Antara Kod yang diguna pakai
  1. Roti Kepit Tom Yam
  2. Roti Kepit Cheese
  3. Roti Sardin
  4. Badak
  5. Mak Penyu
  6. Permata yang dijemur (yang ni agak lawak arr)
  7. dsb [kalau reveal banyak kod, nanti org boleh uncode kan peROTI KEPITan ktorang]
So semalam ada 4 roti kepit yang ingin dikongsi. Tapi tajuk roti kepit biaarlah dirahsiakan. Nanti susah lak kalau orang tau. Da tak best lak ktorang nak berkepit nanti. Tapi yang penting PANAS okeyyy...

Anyway, ROTI KEPIT pertama tu boleh la kot kalau nak share. Benda tu tentang fitnah terhadap WAN MOHD FAHMI dalam FaceBook. Kalau korang nak tau cerita sebenar, bolehlah menjenguk ke FB beliau. Tengok sendiri la ekh. Prinsip ktorang dalam roti kepit, ktorang xkan percaya suatu sumber tanpa berjumpa bukti atau pengakuan daripada subjek. Sebab tu ktorang struggle nak jumpa Fahmi semalam. Nak tau pe benda yang da berlaku. Agak hot jugak la di situ. Dengar cter, Fahmi da buat laporan polis dan da diproceed ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Kakak Fahmi pun da cari lawyer, nak buat saman malu kat individu tersebut. Individu tu da malukan Fahmi, awek Fahmi, dan seluruh keluarga beliau. Sape yang x bengang kan. Kalau ada masalah ngan Fahmi pun, x yah la babitkan awek dan ahli keluarga.

Aku terfikir gak, kalau benda yang sama berlaku kat aku. Aku ni pun bukannya bersih manapun. Bila2 orang boleh jaja kisah gelap aku lam FB ke, blog ke, pastu tayang gambar bukan2. Aku paling takut. Kalau benda tu sampai ke family aku, habis la aku kena ngan ayah aku. Mana nak sorok muka weiyh. Meskipun aku x buat, tapi mulut orang mana nak tutup. Kalau pun aku berjaya buktikan aku innocent, cerita tu akan tetap lekat kat bibir manusia sampai bila2...
Nauzubillah... Minta dijauhkan...

Anyway, time karok semalam, aku amek lagu2 yang aku x biasa nyanyi. Tiga jam kot karok semalam, konon nak lepas tension study. Hampeh sangat kan. Semalam aku nyanyi:
  1. This Love (lagu pembukaan)
  2. Tak Mungkin Kerana Sayang (da lama mengidam nak bawak lagu nih)
  3. Selalu Mengalah (aritu Khairy bawak cam best jek)
  4. Ku DiHalaman Rindu (1st dengar Solihin bawak aku sangat teruja, tapi bila second time org laen yg bawak aku terus nak try nyanyi lagu nih sbb dorg nyanyi cam hancur je.. haha)
  5. Because Of You (Apa angin aku nak bawak lagu ni, aku pun tak tau)
  6. When You Looking Like That (Aku still lagi fail bawak lagu nih)
  7. I Don't Wanna Miss A Thing (Aku da start pancit dah)
  8. Taman Rashidah Utama (Haha... Sangat Best)
Lagu seterusnya ni plak, aku nyanyi atas permintaan Kak Mia dan ktorang terduet sesetengah lagu
  1. Anggapanmu
  2. Madah Berhelah
  3. Setiaku Di Sini
  4. Kekal
  5. Puncak Kasih
Haha.. Amik ko nyanyi lagu Ziana Zain... Padan Muka...

Balik dari karok semalam, aku mandi bagai, terus study...
Best rupanya study paper KAT nih...

Baeklah, saya nak sambung study...
Petang nanti ada paper...

sebelum tu

kepada:
Mohd. Sobree Damit (or AYIE)...
HAPPY BIRTDAY TO YOU...
WELCOME TO THE YOUNG ADULTHOOD...
SEMUGA BERBAHAGIA SELALU &
ALWAYS BE POSITIVE


YZYZ...

Bengang

Tuesday, April 20, 2010 § 0

Aku sebenarnya agak bengang lebih kurang 8 jam yang lepas. Pandai2 korang la nak kira jam berapa. Tapi bila balik bilik, ada member aku nak dengar aku membebel walaupun hanya through YM. Thanks kepada member tersebut. Ko membuatkan aku melihat masalah yang aku bengangkan tu jadi ridiculous dan nampak remeh temeh je. Thanks sangat kat ko. Susah sebenarnya nak jumpa member yang tahan dengar member sendiri membebel.

Aku sendiri kalau nak kira, aku boleh tahan la jugak nak dengar orang membebel tentang masalah dia kat aku. Tapi aku tak tahan kalo asyik dengar benda yang sama. Aku bosan jugak nak dengar, tapi lantak la kan.

Apa sebab aku bengang, biarlah dirahsiakan, but if u care enough, u'll ask me myself. Tak perlu nak mengheboh kat blog bagai kan. Publisiti murahan sangat kan...

Anyway, arini aku belajar ZCT 104, Modern Physics. Ni paper 1st year (level 100), tapi aku terpaksa amek sebab keperluan aku untuk berijazah. Paper ni memang aku study gila babi sebab xmoh sejarah paper ZCA 101 aku berulang. Da la paper 4 units, boleh plak aku fail. Tak pasal2 aku kena repeat sem nih.

BTW, aku rasa aku boleh dah get use dengan segala equation n formula (cross finger).

Lepas subuh ni, aku nak mandi, bersiap, gi breakfast, then nak tdo jap. Pastu aku nak study KAT 341 lak, Pollution and Environmental Chemistry.

Baeklah, takat ni la dulu... X elok bengang2, kang negative energy cepat trap dalam badan. So kena la sentiasa bersangka baek dan kepada manusia2 di sekeliling, tolong la jangan sakitkan ati aku... Gtu...

Hahah..

YZYZ...

[post kali ni xde pic la plak kan]... haha

I Tak Like

Friday, April 16, 2010 § 0

Saya tak suka:

  1. Pembohongan/ penipuan/ pendustaan/ atau apa2 kata seerti utk benda ini
  2. Berbaris atau ber'queue'
  3. Bila saya beratur, orang potong barisan saya
  4. Wanita yang guna harum-haruman yang terlalu wangi
  5. Makan berbunyi (kunyah kuat-kuat atau sebagainya) or makan dengan mulut terbuka
  6. Orang tiru-tiru or quote aku tanpa acknowledge aku
  7. Orang yang tak confident dengan kejadian diri sendiri
  8. Ketuk pintu waktu aku mandi dan suruh aku bersiap cepat
  9. Bila aku kata stop, korang tak nak stop
  10. [jap tengah fikir lagi]

aku just nak emphasize yang pertama tu je sebenarnya.
  1. Pembohongan/ penipuan/ pendustaan/ atau apa2 kata seerti utk benda ini

Semenjak kecil, aku telah melatih diri aku untuk tidak berbohong. Didikan keluarga dan sekolah just bagi influence yang sikit ja, dan aku rasa kebanyakkanya datang dari usaha aku sendiri. Aku tak suka berbohong dan x suka dibohongi.

Keburukan berbohong: Kantoi - Bila da kantoi, korang2 yang berbohong dengan aku ni akan made up another story utk cover story sebelum nih and your nose getting longer and longer.

Org x trust - Sumpah mati idop balik aku tak kan percaya korang dah. Walaupun aku still kuar or bercakap, korg akan nmpk distance yang aku wujudkan, khas untuk pembohong macam korang

Aku ban korang dari idop aku - Aku memang akan ban la korang bila aku da bengang ngan korang.


Aku juga tak suka bila aku terpaksa berbohong untuk orang lain. Kalau korang nak save ur ass, it's up to you, but don't drag me to your hell. Aku paling benci bila disuruh berbohong dan paling benci setiap kali korang berbohong depan aku untuk cover sebab2 korang paksa aku berbohong. FOR THE LOVE OF GOD, PLEASE STOP IT.






Aku juga tak suka dan benci bila orang kata aku berbohong. Aku sangat terluka bila orang kata aku lied to their faces. Aku coba untuk bercakap benar dan berlaku jujur, tapi bila orang kata aku berbohong, memang aku sangat terluka. Sangat sangat terluka. Kadang bila korang kata korang minta maaf pun, aku x kan maafkan, aku just kata "hmmm"... Tu la price yang korang kena bayar sebab berbohong mengatakan aku berbohong. Aku x moh kuarkan fakta kes, tapi cukup la aku kata, jangan jadikan bohong tu budaya hidup. Buat apa la nak cakap bohong, bagi tau perkara sebenar dah la. Tak pun elakkan bagitau perkara tu. Sampai kiamat pun aku xkan maafkan salah orang yang berbohong ngan aku atau accuse aku sebab berbohong... Mati la korang nak kata apa...

YZYZ...

Three Years Crush

Thursday, April 15, 2010 § 2

Sepanjang hidup aku kat USM, aku admit yang aku memang terlalu banyak crush ngan orang. Dari seorang kepada seseorang. Kadang aku berusaha untuk dapatkan crush aku, kadang aku surrender macam tu je. Ada jugak aku lepaskan atas dasar kawan, dan paling menyedihkan, aku lepaskan sebab nothing could ever happens.

At the first place, I wanna reveal the name each one of them, but some people will accept it in a very different and particular way. Some might think, I am a loser, others might think I am a coward. But for the time being, it is safe for me to share some of the story and also can be called tragic history.

My first ever crush was happens when I was in 1st year. That girl is very sweet, cute, kind, adventurous and blah blah blah. But due to some circumstances, I let her go. I really like her, but I can't feel any chemistry between us.

Blah Blah Blah

Then I met this girl two years back. I really like her. She's hot, cute, active, fashionable, manja2, blah blah blah... I really want her, no matter what. I flirt with her, I dated her and even making commitment with her. She flirt me back, and one night I almost kiss her. The night that I planned to propose her, I wait and wait and wait. Then she lied to me. She said she's in her room, and she's too tired to go out. But I saw her walking with other guy heading to Khaleel. It's hard for me to mend the pieces of my broken heart. Since then I hate her. I tried to hate her, but I couldn't. Thanks goodness, now I get over her already, after a very tough crush.

Since then, it's hard for me to trust a girl. If they flirt with me, I'll flirt back. Even if I like them, doesn't mean I'll develop my feeling towards them. I'll wait until they are sure about their feeling. I want them to be certain about me.

Alritey, panggilan GOSSIP da tiba...

Rasanya takat ni la dulu ekh...

Banyak gi kot cerita tentang crush nih..

Later I cter okey...

YZYZ...

The Apprentice

Wednesday, April 14, 2010 § 0


Two days ago, I went for an interview. I SEED up ( as I wore SEED outfit that day , except my undies, shoes n socks). Ezzah fetch me that morning and sent me for my very own first interview in my life (in term of working). For the first time, I'm posting this crap and for the first time I'm announcing my competitors in that interview.




This is our pic, taken right after we leave the interview room. Some of them off to Khaleel already (together with Mr. Jaya and Ms. Shida)


Then we were having our brunch at Khaleel to ease our mood. Some of the comments during the interview


"Awak kena bersedia bekerja macam lembu, kerana memang itu realitinya. Awak sendiri dah rasakan dulu, cuma bezanya dulu awak adalah pengikut, nanti awak akan merasa pressure bekerja sebagai setiausaha pulak. Pressure itu datangnya dari pelbagai sumber" - Dr. Naza

"Awak kena tahan maki. Telinga kena kebal" - En. Eruwan

"Pertama, pakaian budak laki semua fail. Awak kena pakai white colored shirt atau sekurang-kurangnya light colored. No stripes. Kedua, resume jangan lebih dari dua muka surat. Ketiga, don't mix the language. If you want to speak in English, speak in fully English. Ketika interview awak seharusnya cuba untuk menonjolkan diri dan saya nampak semua candidates mampu untuk bercakap dan memberi pandangan dalam masa yang singkat." - En. Roslan

During the interview also, I got phone call from The Malaysia Book of Records, asking about our entry form the other day. Rite after I hung up, it was my turn to talk. What the F. That's explain why I mix my language (English and Malay). I have no mood to talk.

After having our bruch, some of us (Kishi, Ghaddafy, Kak Ika Maslika, Apol and Me) went to Queensbay and we watched Date Night. OMG. Dat muvie is super duper funny. Never I laughed that hard inside cinema hall and two thumbs up to that muvie and I really wanna have the download version... Anyone have?





The Poster




Mr. Foster: I wonder why out of thousand of your clients, you remembered this one
(Mrs. Foster knock the door)

The door open, then...



... and for the love of God, can you please wear clothe??!!!


YZYZ


Perjalanan Kelas Terakhir - Part 3

Saturday, April 10, 2010 § 0

Semalam Khairy mesej ajak kuar diner. Die kata dia sangat letih dan tak kira la nak makan apa. Ye la, member kan nak masuk MASUM, ari2 die training, so malam pun jadi letih... Time tu aku baru pas makan bread n makanan yang ada lam bilik aku.Memang tengah kenyang gler arrr. Tapi sebab member punya pasal, xpe la, kuar je la... Pastu ktorang (Aku, Khairy, Nat and Pah) gi Pecal Lele kat Relau. Tapi diorang x makan pecal lele, dorang makan maggie goreng and koey teow goreng je... Aku lak, minum Teh O Ais Limau je... Aku x tau nak makan ape. Mengidam nak makan something yang sejuk or buah2 je...

Pastu, ktorang x tau nak gi mana. Nat lak kena balik before 11pm. Pastu ktorang buat plan lepak depan Queensbay je. Balik anta Nat and amek BamBam then turunkan aku kat Tekun jap sebab aku nak balik amek duit aku tertinggal lam bilik.

Pastu aku call Khairy, dia suh aku bawak extra stokins, sebab katanya nak gi maen bowling lak. Time tengah tunggu2 tu, Cik Kak Fuzah lak call sebab katanya nak belanja aku makan. Aiks... Aku baru je pas balik dari kedai makan, pastu nak gerak bowling lak... Terpaksa la tolak pelawaan itu... Nanti2 la ekh Cik Kak Fuzah...

Pastu ktorang gerak ke Penang Bowl. Sampai je, tempat tu da penuh. Ktorang masuk lam waiting list and depan ktorang je ade 12 orang agi kot. Ini la kelemahan Penang. Cinema Hall ke, Bowling ke, Shopping Complex ke, Club ke, selalu sesak ngan manusia. Kalau nak tengok movie baru kat Penang ni, memang susah arr nak tengok lam minggu pertama. Selalu je hall penuh... Bosan. Sama la macam main bowling semalam. Bosan. Pastu ktorang ubah venue, main kat BJ je. Kat BJ senang sikit kot, tapi lane very choi. Aku malas ar nak cter pe yang berlaku waktu aku main semalam. Menyakitkan ati jek... Hahah...

Then pas main bowling, ktorang gi karok, walaupun sebenarnya da bosan ngn karok. Tiap2 malam karok, ape x bosan. Tapi sebab Penang ni da xde ape nak buat after 12am, so gi la jugak. Malam ni ktorang try tempat baru, kat Karaoke Relau. Aku nyanyi tiga lagu je.

Kuar2 dari tempat karok, Khairy ngadu lapa. So ktorang pusing2 la mencari tempat makan. Dan seperti biasa, kat Penang ni, after 2am memang susah nak cari kedai makan selain mamak. Pusing punya pusing, last2 ktorang makan kat Subaidah je. Makan nasi lemak kat ctu.

Anyway, perjalanan semalam tak la best mana pun tapi sebab kuar ngn member yang kita rapat (dan juga peep2 n ponn2) so benda x best pun leh jadi best.





Warna Tema ktorang, itam merah




Khairy tu nak batuk la tu... Minum lagi air sejuk banyak2...




Khairy



Pah a.k.a Mama



Nat a.k.a Teyah



Nak dijadikan cerita, time kat Subaidah pagi tadi, banyak gile bapok n lopah lepak situ. Sampai2 Nat nak muntah tengok dorang weiyh. Aku lak sampai termimpi sorang bapok tu, rupanya paedophile.. Yucckkkssss.... Seram gila mimpi aku...

Cakap tentang mimpi, semalam (or pagi tadi) aku mimpi aku tengah main kejar2 ngan seseorang kat pantai... Hahah... Romantik gler... Hahah.. Choi punya mimpi... (Nat, ko jangan pecah lobang aku main kejar2 ngan sapa)... Hahah...

BTW, da sampai masa untuk ktorang start study... Exam da dekat... so better study uollss... Hahah..

YZYZ...

Perjalanan Kelas Terakhir - Part 2

§ 0

Perjalanan diteruskan dengan breakfast kat Taman Tun Sardon. Kol 6.40 Pah dah call nak kejut bangun tdo. Pastu, semayang subuh, siap2 nak gi breakfast. Mandi bagai. Arini aku konon nak jadi skema2 (ari2 biasa pun aku skema gak). Berbaju kolar international student homestay butang penuh, beg sandang ke depan, rambut tempek bergel yang baru beli semalam kat Tesco, menunggu ketibaan Kak Ira n Pah kat kafe Tekun. Pastu gi breakfast kat Taman Tun Sardon, harapan nak makan nasi lemak, sekali sotong abes n Pah lah orang terakhir yang amek sotong. Aku pun membeli seperti kenyataan berikut:


Nasi Lemak = RM 1.20
Telur Rebus = RM 0.70
Daging = RM 1.30
Ikan Bilis Goreng = RM 0.70
TOTAL = RM 3.90

Dan kat bawah ni adalah gambar nasi lemak tersebut:


Whoopsi... Ni gambar setelah aku melicinkan pinggan... Hahahah


Muka mereka yang menemani pagi ku yang indah



Kak Ira yang makan lontong jek pagi tadi...




Pah yang telah menghabiskan sotong... Hahaha




Macam ni la corak kehidupan kebanyakkan rakyat Melayu Pulau Pinang, terutama area sekitar Gelugor. Berniaga makanan merupakan antara sumber pendapatan dan salah satu cara mereka bersaing dengan penduduk bukan bumiputera. Caj yang dikenakan sebenarnya agak mahal, tapi sebab nak survive kan. Kawasan sekitar Taman Tun Sardon memang ramai orang kalau time2 breakfast nih. Tapi aku x amek gambar la.. Ingat blog aku ni suka2 nak buat promotion... Bayar arrr...

Semasa nak makan tu, kami dihiburkan dengan pemuzik jalanan. Mereka merupakan warga emas yang mencari duit dengan menyanyi dan bermain muzik. Mungkin mereka adalah pasangan suami isteri. si Isteri menyanyi dan si Suami yang buta bermain keyboard. Not bad la dorang main n nyanyi, just aku x amek gambar. Nanti kalau ada kesempatan, aku amek gambar ok...

Cuma aku kagum dengan kesungguhan mereka untuk mencari duit. Waktu usia2 macam dorang ni, x payah la nak sibuk kuar mencari duit dah. Duk rumah je la... Anak dorang mana agaknya. Tak kan x mampu kot nak sara mak ayah bila dorang dah tua macam tu. Nauzubillah, jangan la aku jadi sekejam tu kat parent aku nanti.

Pas abes breakfat, aku direct gi kelas KIT 254, kelas terakhir aku. Waktu kelas tu, ada test. Aku memang da tau da dan aku x study apa pun. Bak kata Dr. Ros,


"You as a chemist, u should have common sense with chemistry. You should know what the question want. In life u'll face lot of unexpected incident and u must be able to use your common sense"

Lebih kurang gtu la apa yang dia cakap.
Pas abes kelas tu, aku naek bas pusing satu round USM, then balik bilik tulis post yang sebelum nih... Hahahah...

Baeklah, setakat ni dulu, nanti aku tulis lak ape yang aku buat nak teman Khairy dinner ekh... Hahah

Bubbye...

YZYZ...

Perjalanan Kelas Terakhir - Part 1

Friday, April 9, 2010 § 3

Perjalanan ni bermula semalam lepas aku buka puasa...
Sekali makan kat Kapitan nuu haaa...



Teroder lak Nasi Beriyani Ayam + Teh O Ais Limau
= RM 7.50 + RM 1.20

Pastu gi lak TEsco, membeli belah barangan dapur katanya...
Meh sini aku listkan pebenda yang aku beli
Senang sikit korang nak stalk aku kan..
.

Mi Sedapp = RM 2.99
Bread High 5 = RM 2.50
Mamee Perisa Itik = RM 2.89
Brylcreem Natural Gel = RM 4.17
Clean & Clear Acne Gel = RM 12.02
Darlie Toothpaste = RM 4.10
Clean & Clear Facial Cleanser = RM 6.50
Snekku = RM 2.99
Secret Garden Body Wash = RM 5.99
Gillete = RM 3.90
TOTAL = RM 48.05

Pastu balik USM, ktorang (Pah n Kak Ira lepak lak kat Minden sementara tunggu kol seblas sebab Teyah ajak gi karok. Lepak depan Rumah Pemimpin/ Guest House...



Ni la muka2 gembira tersebut

pastu terkarok lak... Bertemankan Maroon 5, tapi lagu Makes Me Wonder takde so tema Maroon 5 jadi tema Separa Maroon 5 je la...

Semasa memilih lagu, cuba teka aku jumpa siapa... Haaa... Tengok la gambar kat bawah ni...



Daten melep uolss... 1st time nampak die bertutup aurat nih secara Live... ahhh... meleps sangat,,, Sempat agi tergossip rumah tangga dia... ahhh...

Then ternampak plak Lane, terspotted aku kat karok... uhhhuuuuu... ari karok sedunia ka uolss??

Pastu, masa karok, ktorang ternampak video klip ni... Korang paham2 sendiri la apa yang aku cuba sampaikan... Ahhh...


Ekkk.. sori, lupa lak nak rotate... pandai2 korang la nak tengok mcm mana



Ni Teyah ngn Pah semasa dorang tengah bercinta...



Ni lak Teyah ngn Kak Ira... Hahaha...

Video Klip Lesbian Doe...
Hahaha...

Cerita x abes agi... nak sambung Part 2 lak pasnih... Beta nak beradu lu ekh... Hahaha... Nantok sangat nih.. Hahaha...

YZYZ...

Puasa: Menyucikan Hati dan Badan

§ 0

Terlalu ramai orang bercakap tentang kelebihan puasa...
Daripada Al-Quran...
Hadith dan Sunnah...
Kajian Saintifik...
Amalan para ulamak...
Dan sebagainya...


Ada juga yang menulis tentang puasa, tapi quote daripada orang laen...
Before aku bagi opinion aku, aku nak cakap salah satu stand aku ketika bercakap dan menulis...

Memberi pandangan dan memberi fakta adalah dua benda yang berbeza...

Fakta adalah sesuatu yang telah disahkan dan mungkin berubah mengikut masa dan hasil kajian dan blah blah blah...

Pandangan adalah hasil dari self observation... Pandangan datang dari fikiran dan hati si pencakap... Aku paling anti bila ada somebody sesuka ati gunakan pandangan orang lain untuk bercakap or berhujah... Kalau boleh, kalu nak bagi pandangan or pendapat, biarlah datang dari diri sendiri, bukan simply quote dari percakapan orang lain... Aku menyampah mendengar lebih2 lagi kalau pandangan aku yang korang senang2 nak quote... Tetapi sekiranya anda memerlukan untuk menggunakan pandangan seseorang, please please please acknowledge them... Refer balik statement siapakah itu... Bercakap menggunakan lidah orang lain hanya menunjukkan kebodohan anda...

Baeklah, kembali kepada cerita asal...
Semalam (8 April 2010) aku puasa sunat. Entah apa hidayah tiba2 terasa nak puasa. Allah telah memilih aku untuk aku berpuasa semalam... Terkenang kejadian ketika di matriks dahulu. Perbualan ini antara aku dengan Saudara Azizul Julirin, Pengerusi Surau Al-Irfan (tu ka jawatan Azizul). Perbualan ini berlaku selepas satu solat Subuh berjemaah di surau Al-Irfan.

KS: Akhirnya aku berjaya solat Subuh berjemaah
AJ: (sambil memeluk aku) Alhamdulillah Allah telah memilih kau untuk berada di sini pagi ni


So aku kira Allah telah memilih aku untuk aku berpuasa sunat dan memberikan hidayah buat aku yang aku kira da jauh terpesong...

Selepas aku puasa tu, aku perasan suatu benda, aku lebih menjaga solat aku. Aku sentiasa memikirkan solat aku dan aku mampu untuk solat dengan lebih Kusyuk. Aku juga mampu untuk mengawal nafsu aku. Selain tu aku juga berjaya mengawal aurat aku dari dilihat oleh terlalu ramai orang. Malah segala yang aku lakukan hari ni, aku niatkan kepada Allah, bukan lagi macam biasa...

Alhamdulillah, sekarang tugas aku untuk mengekalkan keadaan ini dan aku tahu dugaan banyak untuk aku kembali terpesong. Aku harus tabah...

Kepada sesiapa yang membaca post ini, hidayah dan pengampunan Allah tidak kira siapa2. Asal kita ikhlas kerana Allah Taala. Aku berharap post ini dapat memberi keinsafan buat rakan2 yang mempunyai perasaan ingin berubah kepada yang lebih baik. Bersama2 doakan aku agar aku mampu untuk menjadi muslimin yang sejati. Tolong aku untuk keluar dari keadaan sesat dan terus berada dalam keredhaan Allah S.W.T... Amin...

YZYZ...

Aplikasi Psikologi Sosial Dalam Kerjaya Pilihan

Thursday, April 8, 2010 § 5

Berikut merupakan page pertama dalam assignment terakhir aku. The reason aku pilih kerjaya itu, sebab senang sikit nak explain even I'm not into it. Plus, boleh dapat extra credit sebab dapat kaitkan course aku dengan kerjaya aku dengan subjek yang aku amek... BTW, enjoy...


APLIKASI PSIKOLOGI SOSIAL DALAM KERJAYA

oleh

KHAIRUL SYAHMI BRAHIM/ 3

98419

Tugasan yang diserahkan untuk memenuhi sebahagian keperluan

bagi STU 242 – Psikologi Sosial

Pensyarah: Dr. INTAN HASHIMAH MOHD HASHIM

Tutor: CIK NUR NABILAH BT JELANI

Pusat Pengajian Sains Kimia

Minor: PSIKOLOGI

Universiti Sains Malaysia

6 APRIL 2010




BAHAGIAN PERTAMA

DESKRIPSI KERJAYA PILIHAN SAYA

Setelah menilai beberapa faktor seperti kecenderungan minat dan latar belakang pendidikan, saya ingin memilih kerjaya dalam bidang sains kimia. Jawatan yang menjadi pilihan saya adalah ahli kimia polimer (polymer chemist).

Saya merupakan pelajar tahun akhir Pusat Pengajian Sains Kimia, major dalam sains gunaan (kimia industri). Bidang pengajian saya menjurus terus kepada penggunaan kemahiran ilmu kimia dalam bidang industri negara. Salah satu cabang industri yang semakin bertapak kukuh di Malaysia adalah bidang polimer. Salah sebuah kilang polimer di Malaysia iaitu Revertex (M) Sdn. Bhd. merupakan kilang polimer terbesar di Asia Tenggara dan mereka menawarkan peluang pekerjaan yang meluas kepada graduan sains kimia terutamanya produk Universiti Sains Malaysia (USM) kerana Revertex (M) Sdn. Bhd. dan USM telah menandatangai MOU.

Tambahan saya telah menjalani latihan industri di Revertex (M) Sdn. Bhd. dan saya telah dibekalkan dengan pengetahuan yang mendalam mengenai penggunaan polimer untuk kemajuan dan kelestarian hidup manusia. Semasa menjalani latihan industri, saya mendapati bidang polimer memang secocok dengan minat saya dan saya tidak pernah berasa jemu untuk melakukan pelbagai ujian terhadap polimer yang saya hasilkan.

Saya juga berasa yakin dengan pilihan kerjaya saya kerana saya mampu untuk melakukan experimen industri yang ditawarkan dalam program pengajian saya dengan baik dan penuh komited. Saya mampu untuk melakukan tugasan terutamanya yang melibatkan polimer dengan sangat baik sehingga mendapat pujian daripada rakan makmal, pembantu makmal dan peyelia saya.

Bidang polimer juga dipilih mengatasi bidang-bidang kimia yang lain kerana setelah menganalisa keputusan peperiksaan saya, didapati saya lebih mampu untuk menunjukkan kekuatan saya pada bidang polimer berbanding bidang kimia yang lain seperti organik, takorganik, analisis dan sebagainya. Oleh itu saya yakin saya mampu untuk menunjukkan prestasi yang baik dalam bidang polimer berbanding bidang-bidang yang lain tidak kira dalam ilmu kimia atau bukan ilmu kimia.


YZYZ...


Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...