Please Click Me

Archive for September 2010

C.H.I.N.T.A

Tuesday, September 28, 2010 § 0

Alceritanya bermula apabila aku membuat deklarasi untuk dinner before 7pm.. maka mengajak rumet ku yang comel tersebut pi makan. Dan termembawa Kak Ika Mak Hayam sekali. Then kami pun pi la makan kat Mutiara Tom Yam kat Ivory nun...

Dijadikan cerita, aku tengok jam, dah 6.30 petang. Owh, ada slot cerita2 Melayu kat TV3. Then aku pun baru terperasan adanya cerita yang bertajuk CHINTA. Cerita baru. Maka aku pun menggagahkan diri untuk menonton, sebab dalam cter tu ada Fasha Shanda. Aku da tengok trailer cter tu ari Khamis lepas. Memang macam agak menarik la jugak. Then kami pun tengok. 30 minit pertama, memang agak menarik la jugak. Lele yang tak berapa nak minat pun ikut sama follow tengok. Kak Ika memang la kaki cter2 macam tu. Dan aku pun perasan gak pengunjung2 kedai yang lain turut sama memberikan perhatian terhadap cerita tersebut.




Kami pun membuat deklarasi untuk makan kat kedai ni setiap ari Isnin sampai Khamis semata2 nak follow cerita ni. Sebab macam nak best kan. Tiba-tiba...

Datang la makhluk betina yang huduh dan gedik tiga orang pi tukar channel TV... Ditukar nya Astro Ria yang menayangkan cerita Indonesia. Noooohhhhh... Dah la ramai orang dalam kedai tu tengah follow cerita tu, sedap2 je dia nak tukar channel TV. Tukar lak nak tengok cerita Indonesia. Hamboiyh...Maka kak Ika pun ajak blah. Aku apa lagi, kat kaunter tu, memondan laa... Makhluk betina tu duduk dekat je ngan kaunter...


Cashier: Semua RM 4.20
Syahmi: Abang, ktorang baru je nak plan nak makan kat sini ari2 sebab nak tengok cerita kat TV3 tadi, tapi sapa entah tukar channel terus ktorang rase cam x nak datang sini dah. Tak pa la bang, esok2 ktorang gi makan kat kedai laen yang customer die x suka2 ati nak tukar channel TV.
Cashier: ehehehehehehehe...

Sian lak kat abang tu terpaksa dengar aku bebel2 time maghrib tuh... Hahaha... So kepada pelanggan2 kedai makan sekalian, kalau kedai tu tengah sesak, tolonglah jangan mengada2 nak tukar channel TV. Tak pasal2 customer dia lari, kan da halau rezeki owner kedai tuh. Kalau nak tukar pun, make sure la orang laen x tengok cter tu. Agak rude la buat macam tu. Rasa macam nak maki2 jek, tapi kesian plak kan... Hahaha...

YZYZ
Align Center

Mari Makan Macam Syahmi

Monday, September 27, 2010 § 3

Hahaha...

Arini aku mulakan hari dengan malas nak bangun tidur. Golek golek dah kol 7.55am, baru la terhegeh2 nak gi mandi bagai. Sebelum tidur semalam, aku mensasarkan beberapa sasaran pada minggu ini. Antara highlight aku adalah, aku hanya akan belanja sebanyak RM140.00 sahaja untuk makan dan hiburan. Itu sahaja. Tidak akan ada peruntukan tambahan. Bermakna, aku akan hanya belanja sebanyak RM20.00 sehari... Wah, cabaran baru.

Kedua, aku mensasarkan untuk berjisim sebanyak 80 kg pada Ahad ini. Haha.. Berat aku before raya adalah 80.8 kg. Selepas raya naek jadi 82.5 kg kalau tak silap.Oleh itu, dalam minggu ini aku mensasarkan berat aku menjadi 80 kg sahaja. Memang boleh dicapai, memandangkan aku pernah mempunyai berat serendah 73 kg.

Sekiranya aku mampu mengawal pemakanan aku, maka perbelanjaan aku juga akan dapat dikawal. Haha.. Maka apa yang aku ingin sasarkan adalah:

  1. Makan mengikut jadual. Breakfast, lunch dan light dinner. Sekiranya breakfast diambil pada jam 10 pagi ke atas, maka lunch haruslah dielakkan. Dinner tidak boleh consume karbohidrat sebagai main dish. Kena makan makanan bersup sahaja.
  2. Banyakkan minum air kosong sahaja. Air-airan yang manis harus dielakkan.
  3. Junk food harus dielakkan. Banyakkan makan buah-buahan yang segar.
Jap lagi la sambung tulis.. sebab Chick da ajak gi lunch... Bye...

YZYZ...

Sebelum Kena Bahan...

Friday, September 24, 2010 § 5


Before aku kne bahan oleh mamat ni, better aku bahan die dulu.. Haha.. Marilah kita namakan mamat yang aku nak bahan ni sebagai SuJu... hahaha... Pada sesiapa yang tak kenal apa dia SuJu tu, SuJu merupakan boy band kat korea. Kami sekarang tengah dengar lagu SuJu lam keta ari2.. Haha..




SuJu

Ceritanya antara si SuJu ni tadi dan jiran tetangga kami, biarlah kami kenalkan sebagai Pak Arab atau P.A

SuJu pun bersiap2, menempek gel rambut di telapak tangan. Dibawanya ke tandas untuk membentuk rambutnya yang mantap tersebut. Setibanya di tandas...

P.A: Hello
SuJu: Hello
P.A: Why do u comb ur hair?
SuJu: I'm not combing my hair, I'm just putting gel on my hair.
P.A: You don't have to comb ur hair...

(then it comes)

P.A: BECAUSE YOU ARE BEAUTIFUL...

HAKHAKHAKHAKHAKHAKHAKHAKHAK..............


Si SuJu ni beautiful rupanya.. hahahahah....

actually si SuJu ni tengah update blog sebab nak bahan aku.. tapi aku telah mendahului beliau.. Hahaha..

YZYZ....

Cara Kami Memartabatkan Nama Melayu

Monday, September 20, 2010 § 0

Dua hari lepas kalau tak silap, kami ada membuat perbincangan mengenai pelbagai topik, seperti bahasa, suku kaum, diri dan sebagainya. Banyak benda yang dibualkan sehingga membawa kepada kuasa gelombang pemikiran. Namun, itu bukan fokus utama post kali ini, sebaliknya, ingin menghebahkan mengenai salah satu topik perbualan kami iaitu bahasa Melayu Lama.

Segalanya bermula apabila Faiz bercadang untuk menggangu Khairy dan Pah menggunakan nombor Maxisnya. Faiz memberitahu aku mengenai perkara ini. Menggunakan nama samaran Raden Atillia, Khairy seakan dapat menghidu itu hanyalah gurauan semata-mata. Namun Khairy telah mengkomersialkan nama Raden Atillia kepada semua orang dan dari situlah wujudnya nama-nama Melayu lama lain dari pelbagai suku dan etnik ingin kami ketengahkan. Berikut merupakan nama-nama Melayu lama yang diberikan kepada setiap orang:


  1. Faiz - Raden/Pengiran
  2. Khairy - Daeng
  3. Chick - Melur (siang) / Mokorjo (Malam)
  4. Pah - Dahlia
  5. Sherra - Chempaka
  6. Razzu - Cengal
  7. Ayu - Tanjung

Kepada sesiapa sahaja, anda juga boleh memilih nama Melayu lama anda sendiri. Kami memiliki banyak stok nama seperti, Meranti, Jati, Kembang Cina dan sebagainya...

Haha...

Kepada Razzu, bersabar ya, kerana anda akan dinaikkan pangkat pada Tahun Kedua menjadi Daeng Cengal (memandangkan Daeng akan bergraduasi pada tahun depan)...

Kepada ahli lembaga lain yang masih belum mempunyai nama Melayu lama anda, silalah berurusan dengan pegawai pendaftaran kami iaitu Raden dan Melur Mokorjo...

Hahaha...

(Sebenarnya, aku masih berasa hyper sebab makan gula banyak sangat semalam... uhhh)

YZYZ

In Loving Memory of...

Wednesday, September 15, 2010 § 1

Hari ini, aku dan Solihin pergi ke pejabat dalam keadaan yang biasa. Terlewat 30 minit aku kira, kerana kami masuk pejabat pada jam 8.40 pagi. Tiada apa yang ganjilnya pagi ini, melainkan kereta yang sedikit. Aku pun pergi ke pantri dan meletakkan kek lapis ke dalam peti sejuk, masak air dan terus pergi ke meja aku. Buka laptop dan perkara pertama yang dilakukan adalah menyemak laman sosial FaceBook dan juga emel. Kemudian ternampak status kak Eyra Hamzah yang berbunyi begini:

Al- fatihah buat mohd hafizul azlin a.k.a ba...



BA mewakili platun untuk mengambil hadiah platun terbanyak menerima amanah tambahan daripada Dato' TNC ketika kursus TOT PIMPIN Siswa 2010

Aku pun agak terkejut dan tergamam. Apa yang berlaku. Aku menghantar komen kepada status tersebut, namun tiada jawapan daripada Kak Eyra. Aku pun mengambil langkah untuk menelefon Kak Eyra untuk bertanya. Rupa-rupanya sahabat kita Mohd. Hafizul Azlin bin Rodi telah kembali rahmatullah ketika tidur selepas subuh pagi tadi. Aku cuba untuk memastikan berita yang baru diterima. Semua kenalan yang dipastikan mempunyai kaitan dengan arwah dihubungi. Ternyata berita tersebut memang benar. Kami cuba pula untuk menghubungi ahli keluarga. Habis fail-fail tenaga penggerak PIMPIN Siswa dibuka untuk mencari maklumat waris arwah. Namun arwah tidak meletakkan nombor telefon waris. Aku menghubungi rakan di Pusat Kokurikulum (Tokwan) dan beliau juga mengesahkan berita tersebut dan telah memberi nombor telefon ayah arwah. Aku memberitahu berita ini kepada Kak Su dan juga Kak Siti. Kak Su dan Kak Siti bukan lagi seolah tetapi tidak percaya atas pemergian ini. Perkara pertama yang terkeluar dari mulut mereka adalah "Budak ni baik ni, suka tolong kat PUMA. Suka senyum. Kalau masuk ofis dok tegur Hai Kak Siti"

Begitulah pemergian seorang sahabat kita BA. Walaupun Kak Su dan Kak Siti tidaklah mengenali beliau, namun masih dapat menyentuh hati kedua orang Pembantu Tadbir tersebut. Sepanjang hari ini, semua kenalan arwah banyak menulis tentang arwah dan berasa sedih atas kehilangan arwah. Aku walaupun sebenarnya tidaklah terlalu rapat dengan arwah, masih terasa sebak. Ternyata kehilangan arwah telah menyentuh ramai pihak. Malah ada yang menangisi pemergian ini. Sememangnya arwah seorang yang baik dan lembut hatinya sehingga di saat akhir sebelum dikebumikan pun orang masih menyanjung kebaikan arwah.


Antara rakan-rakan yang rapat dengan arwah


Aku mengenali arwah semasa kursus TOT PIMPIN Siswa 2010. Pada ketika itu, aku sangat mengingati kelincahan arwah membuat senaman Poco-poco. Arwah sememangnya pandai menari dan sangat aktif. Selesai sahaja kursus TOT, aku dan Kak Ika berebut untuk mengambil arwah untuk dijadikan fasi di kem kami nanti. Namun perjanjian damai dibuat dan Kak Ika mengambil arwah menjadi fasi, dan aku pula mendapat Yap sebagai PU. Sepanjang persiapan PIMPIN Siswa, arwah selalu membantu di PUMA. Ada sahaja kerja-kerja yang dilakukan dan arwah sangat rajin untuk membelikan makanan untuk PKS yang bekerja hingga awal pagi. Kadang arwah selalu bertanya kepada aku, busy ke tak, atau apa yang aku buat dan semestinya jawapan aku adalah sarcasm. Itu bukanlah suatu masalah buat arwah mendengar jawapan sebegitu dari aku.


Arwah memang seorang yang aktif dan lincah

Aku sebenarnya tidaklah terlalu rapat dengan arwah, namun kehilangan arwah telah menginsafkan aku. Betapa mudahnya Allah menentukan ajal seseorang tidak kira tua muda, sakit atau sihat. Aku betul-betul menginsafi diri aku. Sudah banyakkan bekalan yang aku bawa untuk alam seterusnya. Sudahkah aku bertaubat atas dosa-dosa yang aku lakukan selama ini. Sempurnakah solat aku selama ini? Apa akan jadi sekiranya aku juga berada di tempat BA sekarang, apakah yang aku lakukan? Kesalkan masa yang aku habiskan dengan hiburan yang melalaikan sehingga mengabaikan amalan yang wajib diperintahkan Allah. Dalam kita sibuk mengenang arwah, kenanglah juga diri kita kerana itu merupakan kebaikan terakhir yang arwah bagi kepada kita. Keinsafan tentang amal diri yang masih kurang dan dosa yang masih menggunung. Sama-sama kita doakan semoga amal kebaikan arwah diterima di sisi Allah, segala dosa yang dilakukan diampunkan, taubat diterima dan kemaafan dari kita dan arwah diredhai...


dalam kenangan
MOHD HAFIZUL AZLIN BIN RODI a.k.a BA
1988 - 2010




A Son
A Brother
A Friend


Al- Fatihah


YZYZ

hahaha... lirik lagu faizal tahir,, that's ur answer, but frankly sometime I doubt it.. hahaha... Tokwan call kawu tek.. hahah

Tuesday, September 14, 2010 § 0

hahaha... lirik lagu faizal tahir,, that's ur answer, but frankly sometime I doubt it.. hahaha... Tokwan call kawu tek.. hahah

Answer here

Where's Kuchingite

Saturday, September 11, 2010 § 0

Hahaha.. now dah more than 24 hours dah aku berada di Kuching, tapi lum sempat agik aku round2 Kuching. Cney suma orang2 Kuching tok. Gago beraya kah?... Hahaha... Tadi ada member aku Mus ngajak kuar, tapi xda transport. Kat umah tok banyak keta, tapi aku lum dapat drive kat Kuching agik. Ada aku sesat lak. Hahaha... Mun aku madah maok kuar, konfem lak orang2 tua nyuruh berteman. Aku mok kuar minum2, lepak2 ngan dak member aku, perlu ka aku maok berteman indah. Hahaha... Lommm agik... Esok jak la plan balit... Hahaha...

Harap jak lah esok dapat melarikan keta ya... Huhuhu... Anyway, Selamat Ari Raya takorang oiy... Mun ada open house, boh lupak maok nyeruk... Hahaha... Mun ada itit agik la aku suka... Hahaha...

(Kepada sesiapa yang tak faham, korang layan je la, mood Sarawak kowt)... hahaha

YZYZ

SolihErk

Thursday, September 9, 2010 § 4


Post kali ini ditujukan khas buat roomie ku yang
(cute katanya) style dan sengal... Haha... Aku mendapat inspirasi menulis tentang beliau setelah membaca blog beliau yang sengal iaitu Erk. Diingatkan penulisan dan pembahanan terhadap beliau adalah tidak mendapat persetujuan dan kerelaan beliau, maka kalau beliau nak menyaman aku, pleeeaaaassseeeeeee TOLONG LA JANGAN... daku tidak berduit... uhuk...

Bermulanya aku mengenali beliau ketika kem MPDCG. Waktu tu, status beliau sama macam aku, penyebok kat kem desa laen. Aku ngan dia budak Tekun, tapi sebok je mencapap kat MPD Desa laen... haha... tapi time tu x kenal rapat sangat ngan beliau. Aku urus setia, beliau lak jadi peserta. Padan muka.. haha.. balik dari kem tu, aku tak dpt kunci bilik aku, maka terpaksa la aku menumpang berteduh kat bilik beliau semalam. Time tu serius aku x bnyk cakap sangat ngan mamat nih. Haha.. Aku kan pemalu, mana nak reti menyembang ngan orang yang aku baru kenal. (Lagipun, rambut die time tu potong ala2 budak nerd, so aku ingat la mamat ni jenis2 sengal)... hahaha...


Ketika Konvokesyen kami. Mamat ni duduk dua baris dari depan aku je kowt... hahaha

Then lepas dari tu, aku jadi makin kenal ngan mamat ni, sebab dia bertanding dalam Pilihanraya Kampus, konstituensi umum. Kerja aku plak, nak kne update blog dan laman sosial dorang. Maka hendak dijadikan cerita, mamat ni tak suka la laman2 sosial cam Friendster (time tu faymes ngan Friendster agi). Maka aku la jadi orang belakang tabir berkempen untuk beliau melalui friendster... Kerja aku hari2 tengok sambutan orang terhadap blog ngan friendster mamat nih. Hahaha... Itulah first time nama beliau naik dalam laman sosial (walaupun aku yang jadi tukang buat).. Haha..



Lepas beliau dah menang PRK, aku lost contact ngan dia, sampailah moment dia letak jawatan sebagai SU Agung MPP. Aku tak suka rapat ngan orang yang berjawatan nih. Haha.. Tahun ketiga dia, agak selalu la jugak aku kuar ngan dia. Naek motor, makan, karok ngan dia dsb. tapi kami tak la comolot lagi. Baik2 gtu je... hahaha...

Sampailah moment bila kami dua orang dilantik menjadi PKS kat PUMA, dan mendeclarekan diri menjadi rumet, maka dari ctu la kami mula jadi rapat. Hahaha...

Kegemaran dia ni, adalah masuk ke dunia beliau iaitu game. Dia boleh tahan kalau main game berjam2. Pernah sekali tu, aku kuar gi makan, karok, lepak dsb. Sebelum aku kuar, dia tengah nak start main game. Aku balik dia still kaku gtu main game... Hahaha...



Btol x aku cakap???

Tiap kali aku nak kuar (dulu2 la) dia suka order McD dari aku... tapi menu dia sama je tiap2 kali order.. Inilah menu kegemaran beliau...


Spicy Chicken McDeluxe

Ingat lagi dulu, kami terpaksa nomad berpindah gi rumah alat sulit (umah kelamin la ngok). Time tu mamat ni pesan beli menu kegemaran dia. Tapi air nak tukar jadi milo. Da dua malam dia order, tapi malam pertama tu, aku lupa tukar air coke jadi air milo. Maka malam kedua tu kira nak tebus balik laaa... Then aku sampai2 je bilik, tengok dia da tertido. Maka aku letak la makanan beliau itu di sebelah tempat penidurannya... Sekali dalam kol 1.30am, KETEPEEEKKKKK... air Milo tumpah... dia tertolak.. apa punya ganas tdo.. haha



Kejadian ini telah kami ceritakan dalam keadaan double meaning kepada semua orang. "Benda coklat yang besar". hahaha... Bongok laaa... Tak pasal2 malam tu kne jadi bibik. Aku tolong la jugak, tapi tolong sikit2 je... hahaha... 10% je aku tolong. Baik tak aku.. gmbr aku xleh masuk sebab aku gune boxer je time nih.. haha.. mamat ni guna stokin untuk lap. Alasan dia sebab dia x jumpa pair stokin tu, sebab tu dia x nak hapuskan terus stokin tu.. hehe.. (Aku harap sangat ko buat details apa yang berlaku mlm tu dlm blog ngkau)... hehehe..


Satu benda yang aku pelik ngan mamat nih, dia cepat sangat terharu. Masuk fish spa terharu, pergi jumpa dentist pun terharu. Kalau x caya cuba tengok gambar kat bawah ni...


Fish Spa



Jumpa dentist


Kan betul aku cakap dia cepat terharu... Selain cepat terharu, beliau juga ada ketakutan yang melampau-lampau terhadap darah... Pernah dia cerita dia hatrick pitam sebab nmpk darah kuar dari bahagian2 kat tubuh beliau... Aku dengar cter tu, macam tengah tengok Senario waktu tahun 2000 dulu2.. haha.. (sebab time tu la aku rasa Senario paling lawak sekali)... ahahah...

Beliau juga bnyk mencipta catchpharse nya yang tersendiri, antaranya "aku yang style", "umpama bayi", dan yang paling aku suka adalah "pungkoq ang" atau "juboq"... Kalau YM, mesti perkataan "juboq" tu akan terkeluar. Maka dengan itu, aku dengan bongkaknya mempersembahkan juboq PERSONA, iaitu kereta yang dipandu oleh beliau sekarang...



PERSONA beliau bernama KECUT sebab plate number dia KCT9116. KECUT suka mandi...

Selain dipanggil menggunakan nama seperti dalam IC, beliau juga mempunyai banyak nama samaran. Antaranya:
  1. Sol
  2. Leh
  3. Hin
  4. Check In
  5. Solihin
  6. Solihim
  7. Solihing
  8. Lele
  9. Tricoxyl (eekk ni ym beliau)
  10. Balak Ain
  11. Kecut
  12. Abang Helmet
  13. Abang tak berapa helmet (sebab da tak guna moto dah)
  14. Epoll (ni kak Su suka panggil dia mcm nih)
  15. Syahmi (ni plak Kak Ika suka tersasul)
  16. Abang (khas utk ehm ehm dan adik2 die)
  17. Pungkoq (ni kalau aku panggil dia x dengar2)
Beliau juga mempunyai seorang awek. Awek beliau cunnnn... Tapi aku x nak puji lebih2. Kang dia kembang lak, leteh aku nak melayan nanti... Hahaha...

Okeys.. rasanya takat ni la dulu aku berserita tentang rumetku yang sengal ini... Hahaha.. Mesti dia bangga gila kan dpt rumet mcm aku yg kaki bahan... Hahah.. Okeyh bubbye..

YZYZ

KECOH BETUL

Monday, September 6, 2010 § 2


Semenjak pendedahan Lady GaGa sebagai puppet Illuminati dan gerakan Freemason, semakin ramai aku tengok warga Malaysia prihatin terhadap perkara ini. Setiap hari ada sahaja artikel dan video mengenai Illuminati dan pemujaan syaitan di'post'kan di laman sosial seperti facebook. Tak kurang juga ada yang menulis blog mengenai perkara2 ini. Secara jujurnya, aku telahpun membaca artikel mengenai Freemasonry semenjak aku sekolah menengah lagi. Aku juga telah mendedahkan diri terhadap simbol2 freemasonry dalam hidup aku. Kegilaan aku dulu adalah Checkered Floor dan geometrical. Malah aku sangat mengagumi shomanship puppet2 ini seperti Madonna, Christina Aguilera dan sebagainya.

Pagi ini, sewaktu melayari laman sosial FaceBook, tiba2 tangan ter'click' post berkaitan iklan raya TV3 yang dikatakan mengandungi unsur2 illuminati dan sebagainya. Malah apabila membaca komen, ternampak pula komen mengenai AJL24 yang juga sarat dengan perlambangan gerakan Freemason. Maka aku pun mulalah mem'browse' dan meng'google' beberapa laman web yang bercerita mengenai kontroversi ini.

Memang diakui, bacaan pertama sarat dengan informasi dan memang agak terkejut dengan pendedahan tersebut. Sewaktu menonton AJL dahulu, memang aku akui aku tertarik dengan perlambangan yang dibuat. Seperti yang telah aku katakan sebelum ini, aku memang cepat tertarik dengan simbol2 yang dgunakan oleh puppet Illuminati. Maka apabila AJL memaparkan beberapa perlambangan tersebut, aku menjadi terpukau dan mengatakan akhirnya persembahan artis2 di Malaysia da menunjukkan peningkatan.

Tapi pendedahan tersebut menyebabkan aku membuka mata sikit demi sikit. Walaubagaimanapun, bukan pendedahan tersebut yang menarik minat aku. Selepas membaca blog dan artikel yang pertama, aku pun membuka blog dan artikel yang kedua. Ayat dan imej yang sama dipaparkan. Buka pula blog dan artikel ketiga, juga ayat dan paparan yang sama. Begitulah seterusya.

Malah sebentar tadi, ketika aku masih online, aku masih melihat beberapa orang friend aku turut berkongsi pautan tersebut dengan rakan2 mereka. Dalam kita sibuk menentang gerakan freemason, sebenarnya dalam diam kita turut menjadi puppet kepada mereka. Iklan tersebut telahpun ditarik balik, namun dengan menekan butang 'share' pada facebook, ada telah memberi peluang kepada ribuan rakan anda untuk melihat kembali iklan tersebut. Jika anda marahkan TV3 kerana mengeluarkan iklan tersebut, maka marahlah diri anda juga kerana menyebarkan iklan tersebut sedangkan anda telah tahu maksud disebaliknya. Memang benar niat anda baik untuk membawa kebenaran kepada rakan2 anda, tapi cara anda itu dalam diam sebenarnya telah mempromosikan pergerakan ini.

Daripada kita menyebarkan perkara yang buruk, lebih baik sekiranya kita share benda2 yang baik. Sama seperti kes lady GaGa, kita kecoh tentang unsur2 Illuminati yang dia bawa, menyebabkan saham Lady GaGa semakin meningkat... Memang itu tujuan mereka, yang mengikut mereka akan menyebarkan dengan cara yang baik. Pada yang menentang pula akan menyebarkan dengan cara yang songsang, tetapi hasilnya nanti tetap sama. Oleh itu adalah sebaik2nya jika kita berdiam diri sahaja kalau nak memboikot dan teruskan meminati dorang kalau menyokong...



Seperkara lagi, aku sangat menyelar penulis-penulis blog yang hanya tahu menciplak tulisan orang lain. Kalau ye cik bang cik kak oiy nak bagi tulisan ampa tu nmpk ilmiah, tak perlu la kowt nak copy paste bulat2. Nampak sangat kowt. Sepuluh blog aku buka tadi, sepuluh2 tulisan dan gambar semua sama. Haram jadah betol. Entah2 ko tu pun same pemuka setan, harap je nak tulis tentang illmuninati...






YZYZ

Walking Alone

§ 0


Last two days were my first time ever breaking fast alone. Yeap. It's kinda tough for the first time then I get used to it. For three weeks, I'll always have plan for breaking fast until all of them going back for raya holidays, leaving me alone here, undecided whether wanna go back or not.

While watching How I Met Your Mother season 5, I'm eating my (gosh, forget already my meal past two days). Whatever.





My point here is, during my way goin to bazaar Ramadhan, I kept thinking, why it is so hard for me to go alone. It's something that I never did before? I did it plenty of time. Maybe I was sick of people keep asking this question "Sorang je ke"...

Yeah, I was asked that stupid question during my first week puasa. I'm not desperately wanna tell the world that I have a lot of friends and so blah blah blah. Then the other day, the same person ask me another question "Wah, arini jalan berdua, first time nampak, biasa ko sorang2 je". HOOO HEEEMMMM GHHHEEE....

Maybe that person doesn't know how I'm enjoying every single day of my puasa. Yeap, during the first time dat u saw me, seeing I'm walking alone doesn't indicating me buka puasa alone. I was running to my friend's car as I'm late already (ye la nyah, balik kerja kol 6 lebih). Then u ran into me at bazaar Ramadhan with my friends it was only a coincidence. Bukan standard I la nak mkn makanan Bazaar Ramadhan depan RST tu tiap2 hari. So if u see me walking around whether I have company or not, just being nice. Greet me in a polite way.

That incidents totally change my perception about walking alone. I told my roomies that, at some point, I wanna walk alone and I don't wanna be disturbed by others. But sometime also, I like walking with a bunch of members. Now I'm losing my alone skill due to that stupid incidents. It's like people have their own connotations about me. I don't wanna explain myself but something as a reminder. We're no longer in Secondary School, whereas we have to walk in a group to gain respect from other schoolers. If u still have that mindset, u won't be anywhere by your own power as u limiting ur power to the presence of ur colleagues which by the way can be weaker than you.

So, if u have a bunch of friends, don't be too proud of it. It won't last longer. Be sincere, love 'em and always help 'em as long as u could. Never leave them if they're in troubles. And one more thing, the thing that u see doesn't indicating what it is.

PLEASE DON'T BECOME SOME STUPID TYPICAL CLICHE MALAY BOY... (btw, I'm not totally Malay, as what u see)

YZYZ...

ASSUME is ASS U and ME

Friday, September 3, 2010 § 0

Never assume anything. Bcoz when u ASSUME, u only ASS U and ME. That's among the most hilarious phrase I ever heard in the sitcom "8 Simple Rules, to date my teenage daughter". That was what the father said. Then the daughter comes with never PRESUME bcoz it's only PRES U and ME. That was also one of the dumbest statement ever (as the daughter is one hot but dumb blonde).

Actually the phrase keep coming in my life. I wanna implement what they meant with the phrase and I'm trying to refuse any kinda assumption in my life. But we will never be success to flight away from any form of assumption. One of the nearest source of argument comes from assumption.

My point here is, what u see might not be the one happening in the inside. You may assume that I'm okay but the meat between my lungs might not be the same. Also when u see that I'm good in certain condition and when I thought everything is going to be normal again, then u start to find somebody else and on some level is ridiculously unrelated on both parties.

One behavior might have different connotations, and I'm always very bad at understanding it. Or maybe that I'm refuse myself to learn about it, as I know, it won't give any benefit to me.

This post actually referring to two different situation that occurs to me that bother me the most. It's not work related just some kinda lousy surroundings events (that BTW happens to be very commons to some people).

Don't bother yourself to understand it as I don't care if people bother to understand it either. As I mention earlier, it's just some kinda lousy situations and it'll become lousier and lousier every time u bother to decode it...

up until now...

Buh Bye...

YZYZ...

Moment I'm Gonna Miss Soon

Thursday, September 2, 2010 § 0

Tomorrow, half of them will be off to KL for their cuti raya already. Leaving me here with a bunch of people. Making today is maybe the last day for all of us to buka puasa together. Gonna miss this moment later. I wanna post this crap so later, maybe a month or two, I'll read it again and I'll remember how I'm enjoying myself at the end of Ramadhan.

Raya is just around the corner and everyone is psyched about it, but not me. I'm planning to go to KL or Thailand dis holiday season. Anyone wanna join me? Backpacking like a student should be (only if I have enough money during my student era)... Haha...

Forget about the plan, my point is, everyday I enjoy myself during Ramadhan and I got a chance to meet all this very 'bahan' people. Some of them got worried already, who are they gonna be friend with the next year... Me, Pah, Khairy won't be around next year. They start to feel worried. I always tell them this idiom "Patah tumbuh hilang berganti". Don't worry, I also feel the same when seeing most of the senior is leaving the clique but, look at me now. Did I ever feel lonely each time. If u are sincere enough to be friends with people, people will always wanna be friends with you. Accept them whenever they are in ease or in trouble. Never left them and always help 'em. Never betray and seek for forgiveness if u ever made mistakes.

Alritey, I will always know a clique will never last longer. I ready to lose each one of them and ready to be cast away. But they are my current close friends, so as long as they are with me, I'll always wanna be with them until the time come I have to leave them...

That's for now, cause I have meeting with SPR now.. Bye..

YZYZ

Come Clean

§ 2

I'm trying to come clean with everything and everyone (relationship/friendship wise). But I don't think I have gut to do this, as I always let time heals everything. Everything that I kept as secret all this time. Maybe one two peoples knew about it but I still have no gut to let the real person understand my situation.

As I read back my sentence above, it shows how weak I am. But the truth is when it comes to this matter, I'm always that weak.

Actually I also don't understand the purpose of this post. It's some kinda craps that always linger in my head.

Bye, don't wanna continue to write

YZYZ...

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...