Please Click Me

Archive for November 2010

The Fantastic Four

Tuesday, November 30, 2010 § 0

Gambar ni amek kat Bandung. Kat kedai mana entah.


Yeah, seperti yang dijanjikan, aku akan menulis post yang bertajuk seperti di atas. Aku pada mulanya memang tak berani nak tulis. Takut kontroversi la plak kan. Tapi aku da lepaskan segala kepentingan aku, maka post ini hanya lebih kepada perkongsian sesama rakan2. Lagipun semenjak menonton MUALLAF, aku da maafkan segala kesalahan sesiapa sahaja terhadap aku, sama ada dorang pernah lukakan aku secara sengaja mahupun tidak. Dendam semua aku dah buang jauh dah. Tak perlu tunggu hari raya, kalau hidayah nak datang, maka datanglah ia. Anda pula bagaimana? Sudahkan segala kesalahan aku kalian maafkan?

Aku tidak pula mengplan untuk berapat ngan dorang suma ni pada mulanya. Sikit pun xdak intention. Maka pada sesiapa yang kata ktorang da plan nak buat alliance dan mengasingkan diri, itu agak tidak adil bagi kami. Aku hanya ada intention untuk menjadi housemate bersama TokWan dan Solihin. Tapi ktorang gagal mendapat rumah maka ktorang membuat keputusan untuk stay kat USM dan aku memilih untuk berumet ngan Solihin. Kisah aku berumet leh baca kat
SolihErk. Kak Ika plak sebab tiba2 ja minah tu kata nak duduk kat bahagian dalam ofis tuh sekali ngan aku n TokWan. Aku memang clique ngan TokWan sebab aku dulu dari kem PIMPIN Siswa dia. Epol plak paling lewat aku rapat. Tu pun sebab Kak Ika kata, ajak la Abang Epoll makan sekali, sian dia makan sorang. Maka dari situ la kami makin hari makin rapat. Ditambah pulak kami duduk dalam bilik yang sama.

Kami menjadi rapat sebenaknya bermula selepas TOT. Kami sikit pun tak plan nak jadik rapat time tuh, tapi pembahagian kerja membuatkan ktorang kerja sekali dan secara tak langsung mengrapatkan ktorang. Korang leh check balik cerita TOT nih kat post
TOT PIMPIN Siswa 2010..

Walau macam mana sekali pun, pernah la jugak gaduh2 ngan dorang nih. Paling best, isu McD harituh. Haha, bongok kalau kenang balik pasal McD pun len gadoh. Kalau nak tengok leh check link ini,
Sesuatu yang Kami Akan Gelak Nanti..

Kami jaga kem yang berlainan. Semua dapat balik kem masing2 kecuali Solihin. Dia ja yang dapat kem baru memandangkan dia adalah mantan Bris..


Syahmi - Cinta Alam Kelimat
Mak Hayam - Bris
Epoll -
Palas
Solihin - Perik


Ktorang tiap kali balik dari kem, ari Isnin memang dok cerita kem masing2. Tapi aku akan dengar early edition Kem Perik dulu lam bilik pada hari Ahad. So cerita Perik pada hari Isnin merupakan ulang tayang buat aku. Haha.. Paling mantap cerita tentang kem mestilah Mak Hayam. Kem dia la yang paling havoc bercerita. Ktorang 3 orang diam jek la. Biasak laa, kalau pompuan da start bercerita.

Seperkara tentang mak hayam nih, dia tak reti nak attach file kalau anta emel. Haha. Tapi sekarang dan reti dah, lepas diajar oleh Syahmi. Pernah aritu bitching Kak Ika tentang dia tak reti attach file kat boss, tak pasal2 minah tu kena kutuk boss.. Haha..

Dalam Fantastic Four, semorang ada superpower masing2. Ktorang pun semestinya ada. Haha. Kalau ada salah silap, tolong mintak ampun ya.. Superpower ktorang nih masih baru nak diasah lagi, maka kalau ada tak betui n rasa tak puas hati, sila la menegoq keh. Haha.


Epoll


cepat buat data management. Tengok ja lah cara dia organize kem-kem semua. Bukan setakat kem, segala jenis hotel2an bagai laa.. Bagi data kat dia, sure dia boleh manage ngan baek. Dia pun agak cepat gak buat kerja. Tau tau ja dah siap. Haa. Dia nih jenis tak kisah pun orang lain, yang penting kerja dia dan segala benda yang berkaitan dia dan di bawah tanggungan dia terlaksana okeyh. Dah tu sangat la super duper jimat. Terlalu sangat manage benda2 kowt sampai duit pun terkontrol sekali. Jangan harap la nak mencilok dari dia nih, sure susah. So kalau nak somebody yang boleh handle kertas2an, sila la jumpak mamat nih.


Solihin


Penunggu stor digeruni. Mamat nih kalau dia kat stor, selagi stor tuh tak kemas, selagi tu dia pulun buat. Kadang dia buat sorang, kadang ada P.U2 dia datang tolong. Kadang kalau aku tak ada kerja aku tolong dia buat stor. Tapi mamat ni selalu bengkek ngan aku sebab janji nak tolong turun, tapi turun2 jek da siap. Nak buat macam mana, aku pun banyak kerja kat atas. Dia kalau kat stor, jangan nak buat choiy ngan susunan barang dia. Ko tiba2 datang mendiva campak barang sana sini, memang kena marah la dengan dia. Dia ni agak ganas gak so jangan nak mess around ngan dia nih. Tak pasal2 kang kena jerkah. Dia jugak mampu untuk mengawal benda2 tidak bernyawa. So segala peralatan adalah di bawah pantauan beliau. Dan dia jah yang master segala jenis penggunaannya.. Haha..

Mak Hayam


Pemanipulasi benda bernyawa. Dia dapat kerahkan manusia2 bernyawa ngan sangat baik. Tapi kalau bagi benda bukan bernyawa, jangan harap laa.. Haha.. Printer pun dia tak off kadang2. Haha. Bagi la projek apa pun, suruh ja dia handle tenaga penggerak, konfirm bergerak dah. Dia pernah buat En. Shah yang dah balik Terengganu sebab nak attend kenduri arwah datang balik USM untuk jadi Kem Komandan kat kem aku. Hebat tak hebat dia. Dah tu, semua P.U, fasi sembah ratu dia walaupun P.U dan fasi tu dari kem orang lain. Haa, diva tak diva dia nih. Pergi Bris, cakap sikit jek ngan Tuan Haji Rashid, terus dapat sebijik chalet secara percuma.. Manipulative tak manipulative. Kalau dia dah bersuara suruh kumpul, hambek ngkau.. Bagagar donia.. Tak payah guna hailer dah.


Syahmi
Detector n planner. Haa, ni aku laa.. aku pun tak tau aku nih ada superpower apa. Tapi ni based on apa yang dorang nih cakap laa.. Kalau buat surat, sebelum tunjuk kat boss mesti dorang nih tunjuk kat aku dulu. Sebab aku boleh detect kat mana cacat cela surat tuh. Haa. Kadang segala benda dorang nak suruh aku cari kesalahan. Check list barangan Solihin pun dia bagi aku suruh check. Aku pun tak paham laa.. Pernah satu hari aku pi rajin detect balik semua P.O yang Kak Su buat. Haha, naah memang ada kesalahan pun. Hambik ko kena berus ngan boss. Haha. Padan muka. Maka, walaupun aku disuruh detect segala jenis kesalahan dorang, tapi tak menjamin aku tak kan buat silap kan. Haha. Dorang ni gak gelar aku planner. Sebabnya kalau kuar aku yang kne buat decision. Lantak arr salah ka, silap ka, da korang suruh aku plan. Best ke tak lantak arr.. Haha.. Kadang kalau kuar ngan member2 pun aku mesti nak kena jadi planner gak. Nak kuar karok pun panggil aku suruh plan. Malas tol. Haha..


Tapi era kami kerja sekali sudahpun abes. Epoll da jadi PKS Taman Rekreasi. InsyaAllah kalau ada rezeki, adalah kerja nanti tu kat USM. Mak Hayam lak dah jadi cikgu kat Labuan. Solihin nak concentrate jual Insuran secara full time. Aku?.. hmm .. macam tu la jugak. Menganggur lagi, dan masih mencari kerja.

Kenangan mendapat officemate macam dorang nih, one in a million kowt. Ingat senang2 leh dapat officemate cam dorang nih. Tu tak kira lagi Pembantu Tadbir yang lain macam Kak Siti dan Kak Su. Susah da nak dapat.



Baeklah, rasanya takat ni dulu cerita tentang dorang nih. Banyak kowt benda da buat ngan dorang. Cerita ktorang gi Jakarta pun tak abes cerita agi. Tapi tu kemudian la kowt rasanya.

Haha..

YZYZ

It's You (Neorago) Super Junior

Thursday, November 25, 2010 § 0

For the first time evah, aku meletakkan lirik lagu Super Junior dalam blog aku. Haha. Rasa bagus jah. Aku tadi dalam keadaan mamai2 dengar lagu nih. Tetiba rasa di hati ingin mengetahui haram jadah apa la yang dorang bebel nih. Maka aku pun mula la mengoogle translation lagu nih. Lirik simple jah, tapi meaning dia agak mendalam sebenarnya (untuk aku, bukan kamu okeh). Aku rasa dekat jah ngan lirik nih. Kena kat batang idong sendiri kowt. Kalau korang baca nih, try sambil dengar lagu dorang yang berbahasa korea tuh. Haha..



It's You - Super Junior


[Hankyung] It's you ([Kyuhyun] It's you)
[Hankyung] It's you ([Kyuhyun] It's you)
[Hankyung] It's only you ([Kyuhyun] It's you)
[Hankyung] It's you

[Donghae] I don't need anyone else, it's only you
When you ask again, it's only you
[Kyuhyun] Even if you already have another love
I can't forget you, I can't turn back around

[Yesung] The moment my eyes began to burn
The moment my heart was captured by you
[Eeteuk] I have no regrets, I chose you
That's right, it's you

[Siwon] Oh whatever anyone anyone says
It doesn't matter to me
Oh whoever whoever curses me
I'll only look at you
[Ryeowook] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by

[Kang In] Oh, when you tell me you love me
When you tell me thousands and millions of times
Even when my heart sets on fire, my dry lips wear out
[Kyuhyun] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by
Oh, I

[Eunhyuk] Oh oh only for you Oh oh only for you
Oh oh only for you Oh oh only for you
Oh oh only for you Oh oh only for you
Oh oh only for you

[Kang In] I don't need any words, it's just you
"It's too late", but for me it's just you
[Sungmin] I know our love is wrong
I can't give up, I can't let you go
[Eunhyuk] My lips, cold as can be, are even more blue
[Shindong] I cry out to find to find your warmth
[Ryeowook] I call, even though I call for you
And there's no reply, I'll wait for you

[Hankyung] Oh whatever anyone anyone says
It doesn't matter to me
Oh whoever whoever curses me
I'll only look at you
[Yesung] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by

[Sungmin] Oh, when you tell me you love me
When you tell me thousands and millions of times
Even when my heart sets on fire, my dry lips wear out
[Kyuhyun] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by
Oh, I

Ah ah only for you
Ah ah only for you

[Heechul] For me, it's you, it's you, I...
[Donghae] Why don't you know, why don't you know?

[Heechul] For me, it's you, it's you, I

[Siwon] Oh whatever anyone anyone says
It doesn't matter to me
Oh whoever whoever curses me
I'll only look at you
[Ryeowook] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by

[Donghae] Oh, when you tell me you love me
When you tell me thousands and millions of times
Even when my heart sets on fire, my dry lips wear out
[Kyuhyun] Even when I'm born again, it's still only you
(Still still) Even as time goes by
Oh, I

[Heechul] It's you ([Kyuhyun] It's you)
[Heechul] It's only you ([Kyuhyun] It's you)
[Heechul] It's you

Aku sangat suka tengok dorang punya show untuk lagu nih dalam Super Show 2... Sangat best tengok koreografi dorang. Any hal pun, jum mentengok beberapa shot dari video klip dorang...


Dorang buat step ni sangat la synchronize. Mana2 dorang perform pun, mesti dorang x fail step nih. Level sumorang suma sama.


Dalam Super Show 2, Heechul x kuar pun dalam tarian. Tapi dia kuar part dia jah, then terus lari masuk back stage. Meletop sangat dia time tuh. Ala2 Diva, tapi sangat suka apa yang dorang plan tuh. Memang berhasil.



Kibum tak ada part pun yang dia nyanyi dalam lagu nih. Macam sian jah. Tapi at least dia appear jugak lam MV nih, walaupon part nari dia xdak. Sayang dalam Super Show pun dia x appear. Nak sangat tengok kepoweran dia rap n nyanyi dalam English. In order untuk Super Junior penetrate US punya market, somehow dorang kena jaga Kibum, sama macam strategi dorang nak penetrate market China dengan menjaga Hangeng. Dia nih dulu duduk and belajar kat US, dan attend High School kat sana.



Kesemua tigabelas dorang. Sangat suka tengok part nih, sebab dorang suma pakai baju putih dan aku nih plak gila baju putih (bak kata Ezzah). Sangat classy. Baju paling aku suka adalah yang dipakai oleh Siwon dan Leeteuk.

YZYZ

DAMN

Wednesday, November 24, 2010 § 0

Owh no... Stuck kat Kluang pada tengah2 malam nih, memang tak tau nak buat apa.. Kaki2 aku kat Kluang suma xda kat town at the moment. Ada yang kat KL, kat Melaka, kontek2 dah tukor number. Tapi I manage myself untuk mentravelkan diri dengan penuh style kat town ini. Haha.. But that one later la aku share. What is Kluang made of.

Malam ni, aku konon nak tdo awal, tapi aku tak tau kenapa aku x bleh tdo. Rasanya sebelum aku travel, aku memang ada tdo petang, tapi tu pun sebab tiba2 heat badan aku crazily increased. Then dalam bas, aku tdo kurang dari 2 jam ja kowt. Sampai2 Kluang, pagi2 aku tak tdo, sampai la aku check in kol 1pm, baru aku tdo. Tu pun sat ja, sebab ayah aku call. Then malam, langsung x bleh tdo.

Aku tiba2 macam rajin nak korek balik segala chemical structure, especially organic one, semata2 untuk interview sok. Aku pi merajinkan diri tanya balik chemist yang kerja kat Revertex haa, pastu dia kata zaman dia dulu, ada la buat simple calculation n chemical structure. Pastu dia kata don't worry la. Hmm.. But still it's worrying me enough.

Banyak benda yang bermain lam kepala aku sebenarnya. Tapi when you keep yourself busy, ko akan lupa segala kekusutan tersebut. Dalam bas semalam, banyak tajuk post yang aku rasa aku nak buat, tapi nak hold dulu. But aku nak buat promo coming soon laa.. Tak x moh la buat promo gila gempak, tapi cerita hampeh.

Tajuk 1: The Fantastic Four
Ni aku nak cerita balik, 4 orang PKS yang paling aku rapat sekali waktu jadi PKS dulu. Da lama intended nak tulis benda nih, tentang ktorang 4 orang, tapi it might get too controversial. So I rather to keep it myself. But now, aku bukan lah PKS lagi dan semua itu adalah pandangan aku, so suck it people.

Tajuk 2: BlogMemories
Aku kenang balik, post2 lama aku mostly tentang kehidupan aku ngan manusia2 di sekeliling aku. Oleh itu, aku akan menulis segala benda yang ktorang buat secara details. Seperti yang aku bgtau sebelum ini jugak, aku percaya kawan datang dan pergi dalam hidup. Tak ada yang akan sustain dan kita haruslah adapting. Malah dalam konsep kelestarian yang dibawa oleh USM juga ada menyatakan pembangunan yang tidak mengabaikan keperluan pada masa hadapan. Maka, kita memang perlu membangun, memang perlu ke hadapan, bukan lah preserve comfort zone yang kita ada. Namun benda ini, sekiranya mahu diperbebatkan, memang panjang ceritanya. Biarlah seseorang itu selesa mengikut pegangannya pada masa itu. Pada masa hadapan pandangan dan pegangan mereka mungkin berubah kerana proses membangun dan adapting tersebut sentiasa ada. Maka oleh itu, ketika kita berkawan, berkawan la dengan sebaik2nya. Kita tidak tahu bila mereka akan pergi meninggalkan kita dan pada masa mereka telah jauh, biarkanlah mereka pergi. Kerana itu merupakan proses mereka untuk membangun. Siapa kita untuk hold mereka untuk terus bersama mainstream kita.

Tajuk 3: Morning at Kluang
Haa.. aku ada snap beberapa gambar keadaan kat Kluang pada pagi2. Tapi aku warning siap2, gambar tersebut di snap bukan menggunakan DSLR mahupun kamera digital. Tapi hanya menggunakan camera phone yang sudah hampir2 nak mampos. Maka kualitinya amatlah rendah sekali. Tunggu la sahaja.

Rasanya cukup dahulu tiga tajuk Coming Soon ini. Nanti kalau tiba2 rasa nak apdet, maka aku apdet laa..

Bye..

YZYZ

Powerful Couple

Sunday, November 21, 2010 § 0


ROB and AMBER

Haa.. ada sapa2 tak rasanya yang mampu buat macam dua orang nih buat. Maybe ramai yang lagi hebat dari dorang, tapi sebenar2nya, aku agak mengkagumi mereka. Dorang ni sangat berstrategi, sampai sapa2 yang bertanding ngan dorang, sure akan ketaq2. Mereka lah Rob and Amber.

Dorang nih, mulanya adalah contestant dalam Survivor. Amber contestant season kedua yang buat kat Australia, manakala Rob pula adalah dari Season keempat buat kat kepulauan Marquesas. Aku memang meminati Survivor, tapi aku tengok sampai yang kat Vanuatu jah. Tu pun final dia aku tak sempat nak tengok.


Nih waktu lam survivor. Kurus sangat memasing sebab tak cukup makan. Kuar2 jah dari Survivor, naaahh, semua badan berisi. Kembang sana, kembang sini.

Rob and Amber akhirnya disatukan waktu season All Star. Time tu dorang duduk satu tribe. Dorang punya strategi memang celaka la. Dalam terdesak, dorang sanggup tikam sapa2 jah. Buat fitnah tuh, fitnah nih. pastu adu dombakan orang. Mulanya berlaku tribe switch dan Rob and Amber terpaksa duduk tribe yang berlainan. Dah tu, tribe si Amber ni kalah la Immunity Challenge. Rob pun ketaq takut Amber nih kena vote out, pastu dia bisik kat sorang mamat nih "Kalau ang jaga dia, aku akan jaga ang. Kalau ang buleh, kalau ang buleh".. Tapi dorang x la cakap Melayu, dorang speaking bahasa dorang la. Dah tu, mamat tu dengan bongoknya menyelamatkan la Amber tuh. Tapi tau tak, Rob x buat pun janji dia. Naahh, bila tribe tu dah merge, divote out laa si mamat tuh. Apa tak cibai perangai kan. Tak menyempat-nyempat dia nak buang.

Waktu All Star tu jugak dorang ni telah mencabangkan lidah. Dorang buat dua alliances. Bila da tinggai 6 orang jah, iaitu Rob Amber, dan 4 lagi dari dua alliance dorang yang berbeza, diorang nih takut la kut2 empat orang tuh bergabung dan menyingkirkan diorang. Maka dipanggilnya otai2 alliance tadi nih berjumpak dan diadu dombakan, sampai la dua alliance mereka nih bergaduh. Naahh.. Janji nak manis kepada dua2 cakap nak bawak dorang gi final four, tapi semua tuh hanyalah dusta belaka.

Bila dah masuk final four, apa lagi, fitnah laa.. Nak konfiden kan supaya dapat undian 3 - 1 yang akan memihak kepada Rob and Amber. Aku masih ingat lagi. Ada satu episod nih, ada sorang contestant tu. Host tanya la apa basic undian dia malam nih. Dia jawab "Aku tau ampa suma akan mengundi aku kuaq malam ini, aku terima aku akan diundi keluar, tapi undian aku pada malam ini jatuh kepada orang yang aku rasa paling bahaya sekali. Orang itu akan memenangi Survivor dan sekiranya u guys aware dengan warning nih, undi dia keluar lepas aku kuaq nih.." Tak tak dia undi sapa?.. Naahh.. Dia undi Amber. Waktu nak drop kerta undian, dia habaq la kata, "Amber aku hormat cara ang bermain dan sememangnya ang deserve dapat undian aku malam ni, semoga ang menang..".. Tup Tup, memang Amber menang pun..

Bila dah final two, apa lagi, tinggal Rob and Amber kat tempat tuh, apa lagiiii, bermerpati dua sejoli laaa... Bermadu asmara dua2 orang dalam tuh. Dah leak kot footage dorang beromen-romen time penggambaran. Haaa...

Waktu nak announce pemenang tuh, naahh terus engakau si Rob nih propose Amber. Hamboiy, bestnyaaa... Dah la about to be a millionaire, dapat kawen plak. Rezeki bergulung-gulung...


Amber, jom kita kawen. Kita dah ada sejuta...

Habeh sahaja Survivor, depa dua orang ni join plak The Amazing Race. Dorang tak dapat nomor satu, tapi dapat nomor dua. Semua orang expect dorang yang akan menang kot. Waktu dalam nih pun dorang agak celaka jugak. Macam mana dorang lam Survivor, macam tu la jugak dalam The Amazing Race. Tapi aku polo dari tengah jah. Buka2 T.V tengok couple nih tengah berlari2 naik flight. Aku terus la mempolokan diri melihat Amazing Race, dan semenjak itu jugak laa aku mengikuti cerita nih. Yang aku hengat, waktu dorang catch up flight nih, suma contestant lam flight tu kata, "Yeah, Boston tu dah xdak. Tak dan nak kejor flight nih". Semua la bergumbira sambil mebuat aksi2 yang serba gumbira. Tup tup flight da nak gerak, nampak ada 2 orang tengah berlari-lari nak naek kapal terbang tu jugak. Check2 Rob and Amber. Haaa... Terus berubah mood lam aeroplane tuh.


Yeah, gudbai bebeh. Aku akan menang... Tapi aku rasa flight yang aku maksudkan adalah flight dari Argentina, bukan Afrika. Mana2 laaa...

Dalam The Amazing Race jugak, dorang ni suka menipu. Kadang bagi rasuah, pastu menghasut. Segala benda jahat dorang buat semata-mata untuk menang. Tapi x boleh blah, waktu final tuh, boleh plak nak berdoa sambil cium2 salib minta tolong tuhan.. haa.. tau takut. Last2 dorang dapat 2nd place jah. Waktu nak sambut pemenang tuh, suma contestant yang tersingkir cakap, "Jangan la Rob and Amber, jangan la dorang.." sekali yang berlari-lari ke garisan penamat adalah orang lain, semua orang bersorak gembira. Nampak sangat dorang ni adalah threat kepada pesain2 yang lain.

Pas masuk The Amazing Race, dorang kena panggil sekali lagi untuk The Amazing Race All Star. Biasak laa.. dalam ni pun dorang kena keji. Semua orang takut dengan dorang. Apa taknya, 1st, 2nd and 3rd leg, suma dorang team pertama yang sampai. Semua dorang yang sapu. Tapi malangnya, untuk the 4th leg, dorang kena singkir. Waktu tuh dorang bertanding ngan midget kot. Pastu bila tau midget tu yang dapat lepas, sekali lagi semua orang bersorak gembira. Baru dorang rasa pertandingan ni adil. Haa.. Midget tu cakap la "Aku gembira pasai, aku lah orang yang dapat tendang pungkoq Rob and Amber, pasangan yang penuh dengan kuasa.."


Rob and Amber. Ampa dua orang adalah pasangan paling last mai. Dengan dukacitanya aku nak habaq ampa dua orang telah tersingkir dari The Amazing Race. Meletoppp...

Biaqlah kalau orang tak suka ngan dorang pun. Aku tak kisah. Aku ekceli sangat la mengkagumi mereka. Aku pun selalu imagine dapat couple macam Amber tuh, tapi aku ni ada ka macam Rob tuh?.. haha.. Berangan nak lebih. Aku suka bila ramai yang rasa tercabar ngan dorang. Walaupun orang mendoakan keburukan dorang tapi itulah the beauty of the POWERFUL COUPLE...

Namun, anda2 itu sudah cukup powerful ka.. Selagi anda tak capai tahap Rob and Amber, aku tak acknowledge ampa sebagai The Powerful Couple. Haa.. Sanggup ka ampa buat macam apa yang dorang buat? Tikam kawan, fitnah, adu domba, semata2 untuk menang. Jangan la kita berperangai sebegitu hendaknya. Minta dijauhkan.. Haa..

YZYZ

Ooohh, That's Remind Me Of blah blah blah

§ 0


Masa aku form 4, ka form 5.. Tu bukanlah zaman kegemilangan aku.. Chewahh gtuu.. Tapi tu bukanlah point aku sebenarnya. Karang aku tulis lebih2, ada plak haram jadah mana entah anonymously nak hantam aku balik. Puhh lisss... Hanya haram jadah bermotif sahaja yang akan membuat such things, dan sapakah yang bermotif terhadap aku... Haaa... Silalah merasakan diri anda.

Baiklah, ekceli pebenda yang aku nak cerita adalah, dulu aku selalu gi sekolah ngan abang aku. Dia drive, aku dok tepi. Time form 5 baru aku berani sikit nak drive, tapi tak lama sebab aku tak rasa best. Ada driver, watpa nak susahkan diri. Haa, baca dek abang aku, mau maki mamat tuh. So nak dijadikan suatu kejadian, berbunyiklah radio punya DJ berkata, "Kadang2 muzik boleh menyebabkan kita teringat kisah silam blah blah blah...". Then abang aku on the spot menyangkal pemandangan DJ tersebut. Tak dan dia nak pandang, abang aku da tendang dia.. Haha.. Hebat tak hebat dia tendang radio. Tapi sebenaqnya aku agak setuju dengan pemandangan tersebut, kerana sesetengah lagu akan membuat aku berasa, ekh macam kembali ke zaman silam... Gtuuu... Haa..

Contohnya, apabila aku terdengar lagu Waka Waka Shakira aku pasti akan terkenang kem PIMPIN Siswa. Orang lain akan terkenang world cup, aku lak PIMPIN. Biarr arr... Memories aku. Ko pedulik hapa.



Ini kerana, perlawanan tempat ketiga main waktu siri pertama. Dah la malam tuh dorang kena merungut malam. Fasi aku semua pakat nak tengok World Cup termasuk la P.U Kanan aku, si Diana. Hampeh. Pastu, tiap2 minggu dorang akan pasang lagu tuh time pagi2 sabtu. Makanya, tiap2 pagi sabtu selama 4 minggu la aku mendengar lagu Waka Waka tuh. Pastu semua pakat nak menari-nari tengah padang. Student tengah nak main2 air, korang menari. Bagos sangat fasi dan P.U aku nih. Dah tu, kalau buat slide show time sesi rumusan, nak jugak guna lagu tuh. Hapa tak aku terkenang kem PIMPIN Siswa tiap kali dengor lagu tuh.


Sebelum bermula aktiviti, semua pakat sebok pasang P.A System. Kelam kelibut ngkau haa.. Melalui Speaker yang bertajuk Tok Wan Punyee dan Tok Wan Punyee Versi II inilah kami memainkan banyak jenis lagu.. Haa..

Antara lagu lain yang buat aku terkenang kisah silam adalah lagu Kantoi nyanyian Zee Avi. Aku musti akan terkenangkan puasa tahun 2009. Puasa yang telah mendadakan pemberatan badan aku. Padan muka. Sapa suruh makan banyak2. Orang makan sikit, aku pulun nak makan segala benda. Memang padan la muka. Haa.



Agak seiras ngan lagu Zee Avi tu jugak adalah lagu Mainan Jiwa nyanyian Rini. Kalau aku dengor konfirm aku akan ingat balik zaman ktorang pulun nak buat Teater 6 Jam tuh. Pastu siap teater tu plak, naaahhh aku lak pulun nak buat lab FYP aku. Aku kalau dok lam lab, aku akan dengar walkman. Maka lagu tuh akan selalu bermain lam playlist aku.. Haa.. Kenangan kowt...

Dan sekarang, belum pun jadi kenangan (actually part of it is already) adalah lagu2 Super Junior.



Banyak lagu dorang nih yang best. Memang kita tak paham sepatah haram dia cakap apa. Dia carut kita pun, bukan kita tau. Tapi tu la tugas kita yang intelektual ini untuk find out. Kalau sebok nak kutuk orang, nak persoalkan rezeki orang tu dapat chemist ke tak, sebok nak suruh orang pergi mencermin diri, walaupun itu bukanlah kejadian yang kena batang hidung sendiri, baik tak payah. Bab2 celaka macam tuh, cepat jah. Bab nak menresearch macam haram, macam TAIK. CURSE kepada semua CIBAIan di luar sana.

Kalau aku dengar lagu2 Super Junior, konferm aku akan teringat zaman aku bekerja sebagai PKS. PKS je okeh, bukannya CHEMIST. Apa tak nya, pagi2 gi kerja dengar lagu nih. Petang2 balik kerja pun dengar lagu nih. Tengah hari gi makan pun dengar lagu2 nih. Pendeknya, asal masuk lam KECUT, konfirm dengar lagu2 Super Junior. Dorang nih, banyak lagu2 yang best antaranya yang aku boleh cadangkan adalah, Sorry Sorry, It's You, Why I Like You, Bonamana, No Other, Cooking Cooking, Boom Boom dan sebagainya. Terai la mengoogle mereka. Mungkin anda akan membuka mata anda seketika. Mata memang dah terbuka, tapi untuk mengesan kesalahan pada orang lain. Kaaannn...

Satu lagi lagu yang aku rasa meninggalkan impak yang cukup kuat buat aku adalah Khatimah Cinta. Selama 28 episod, membawa kepada 7 minggu aku dan kawan2 mempolo cerita CHINTA. Banyak kejian, tohmahan, kutukan dan pergaduhan terjadi dalam usaha aku untuk mempolo cerita ini. Puhhh lisss laaa... Suka hati aku laa, aku nak tengok cerita apa sekalipun. Kalau tak suka Fasha, dipersilakan untuk tidak mentengok cerita ini. Aku tak kesah pun kewujudan korang kat Mutiara TomYam tuh tiap2 petang kol 6.30 dari ari Isnin - Jumaat. Kalau aku tengah tengok cerita tuh, aku akan mensssyyyhhh sesiapa sahaja. Sebab aku nak mempokes melihat cerita tuh. Maka aku tak kan bercakap. Lantak arr kalau korang nak kata apa. Bukannya aku tak cakap waktu iklan. Cakap jah. Kalau dah benci tu, macam2 alasan digunakan untuk menggaduh ngan aku. Aku tak kesah pun... Boleh blahhh... Tapi sekarang setiap kali aku dengar lagu tuh, kesan yang cukup mendalam akan ditinggalkan buat aku. Menunjukkan betapa aku meminati siri CHINTA tuh..


Wahhh gttuu.. Fasha Sandha sebelum kena rogol dan sebelum bertukaq menjadi the bad CHINTA.. huu.. mesti aku rindu cter nih nanti..

Anyhoo, kalau aku dah minat sesuatu lagu tuh, aku tak kan paksa sesiapa sahaja di sekeliling aku untuk turut suka. Lantakk arr ko nak suka ke tak kan. Contohnya, kalau lagu Super Junior tuh, sebelum aku mengapdet pen drive, aku akan tnya Lele terlebih dahulu, dia nak ke lagu tuh lam Pen Drive. Contohnya, Lele tak suka lagu Rokkugo, terus aku tak masukkan lagu tuh lam Pen Drive. Kadang kalau dia nak dengar radio, aku akan minta izin terlebih dahulu untuk aku tukar ke Pen Drive. Pastuh, aku gtau gak, kalau dia nak dengar benda laen, tukor la. Aku tak kesah. Kadang selalu jugak dia tutup Super Junior untuk dengar Radio. Sekarang kami da bosan nak dengar lagu2 dorang. Dah xda pendrive tersebut tercucuk kat radio KECUT.

Waktu PIMPIN gak, xde la aku nak wajibkan dorang suma nak pasang lagu Waka Waka tuh. Most of the time dorang ni la yang kasi pekak telinga aku main lagu tuh. Hadoiyyy... Tapi kalau korang x pasang lagu tuh, x tau apalah muzik pada waktu pagi yang menyinari pagi2 kita yang indah di Sungai Siput. Harap lagu2 lam PenDrive Apai?.. huuhh, pekak telinga aku.. haha.. Sorry Apai.. Haaa...

Baeklah, takat ni dulu merapik. Bye.. Actually sangat suka bila dapat jumpak pagi. Selalu bangkit tdoq, tengah hari.. Hahaha..

YZYZ

Tantangan

Saturday, November 20, 2010 § 0

Finally, selepas 260 post aku, ada jugak yang menentang penulisan aku, dan seriously it's psyched me. Rasa macam nak lompat2 gembira sahaja... Hahaha...

Aku suka bila ada orang membenci aku. Dulu waktu zaman Friendster, ramai kowt yang menentang aku kalau masuk lam discussion board. Aku agak out spoken actually time tuh. So aku bantai jah nak cakap apa. Dan finally ada orang akan rasa kurang senang ngan aku, dan akan memfire aku balik. Tapi waktu zaman Friendster dahulu, kita boleh track back sapa dia haram jadah yang kutuk kita. Lam blogging nih, dorang x bubuh nama. Selalunya akan anonymously antar komen. So tak tau la sapa dia...

However, aku sukalah. Blog aku, sapa ja yang nak baca kan. Pastu menulis plak dalam gaya yang penuh berlagak dan rasa bagus. Finally ada jugak yang argue aku. Siap tulis curse word tuh... Fuuiiyyoo.. Sian kan aku sebab, blog orang lain da macam apa dah kena hantam, aku plak, aku kena hantam sikit dan excited. Nampak sangat tak dak sapa pun yang peduli kewujudan blog nih. Hahaha...

Anyhoo, thanks tau kepada pengkomen tersebut. Anda telah menghidupkan semangat aku untuk terus menulis. Suka bila orang hentam aku. Haa.. Sebab segala penulisan aku adalah betul2 fresh from the oven. Kalau time2 tu aku rasa nak post something, on the spot la aku menulis. Kalau ada kejadian yang super duper best sekalipun berlaku lam idop, tapi aku x rasa nak melulis, aku biar ja lah.

Contoh macam post konvo tuh. Lepas 3 bulan lebih baru laa nak bubuh cerita. Tu pun ada yang argue.. Haha.. Suka aku haih.. Haha.. Thanks tau. Orang kutuk aku, orang bahan aku, orang persendakan aku, sebab pointer aku rendah, sebab aku nampak macam study x abeh2, tapi orang lain lak yang terasa. Mangsa aku, tapi orang lain dok sebok nak marah2.. Hadoiy.. Dah la jatuh, kena hempok2 plak.. Sian kan aku.. Biasak laa.. orang kan degki ngan aku.. Aku tak jadi Chemist pun bermasalah, walaupun selama 6 bulan aku dapat RM1700 setiap bulan. Gaji aku sikit jah, mana nak setanding ngan Chemist.. tau2 aku dah quit plak kerja aku.. haaa.. makin la idop tonggang langgang.. Haa.. biasak laa. orang suka tengok kita jatuh, di bawah dan di hina2..

Juga kebanyakkan cerita aku yang aku post adalah benda yang terpusing2 lam kepala aku. Kadang benda tuh xdak kaitan pun ngan aku, macam post backstabbing tuh. Tu actually cerita member aku. Saja nak emo2 untuk dia. Xdak kaitan pun ngan aku. Tapi pengajaran dari cerita tu sangat berharga dan bernilai untuk aku. Kita semua memang perlu berhati-hati ye kawan2... Bila kawan kita dah terdesak, segala benda boleh berlaku. Kesian kat member aku tuh. Tapi aku tak buh any details kowt, macam mana ada yang boleh terasa?.. haaaa... biasak buat la tuuhh.. kantoi.. haaa...

Tapi apahalplon, manusia, tatap ada ego dan nafsunya.. Biaq la mereka nak marah aku sekalipun. Tak kesah... Lagi aku suka sebab dari situ kita boleh membaiki diri.. Haaa.. Maybe I'm not yet a grown up, but I'm working to be one of them.. Pengajaran anda, amatlah berharganya.. Hahaha...

YZYZ

Mari Makan Macam Syahmi

§ 3


Pedulik hape aku orang nak kata apa.. Tubuh aku, duit aku.. Aku nak makan bersungguh gak arinih (semalam la tuh). Maka dengan segala kesungguhan yang ada, aku memplan segalanya dengan Ezzah. Nak bawak makan sana, nak bawak makan sini. Dia ni la teman sepemakanan aku yang paling boleh blah. Haaa... Tahan kowt, dan boleh makan di mana sahaja. Haaa...

Mulanya hari ini macam hari raya, sebab makan biskut raya pemberian Chick. Memang sedap weah. Dua ari lepas dia bagi sebalang, ari nih dah tinggal beberapa keping jah hasil pengerjaan aku dan Lele. Tetamu yang datang ke bilik ktorang pun akan dipastikan akan berasa suasana perayaan apabila dijamu dengan kuih raya tersebut. Manis, tapi nasib tak hyper lagi. Haa..


Inilah kuih raya tu. Nama apa ntah dan berkaler pink. Ada satu perisa coklat, tapi Chick tak moh bagi sebab sedap katanya... Aarrhhh.. Sedap gila2 biskut nih.. Haha..

Then kononnya tengah hari nak lunch kat sana, kat sini. Mulanya nak gi Seoul Garden, tapi seriously sekarang restoran tu da macam common lak ngan student USM. Makan kat sana, pastu amek gamak bebanyak. Huuu... Aku dulu-dulu pun buat, tapi sekarang nak masuk pun da tak lalu. Sebabnya, dulu orang selalu condemn tiap kali nak masuk Seoul Garden. Mahal laa.. Tak tau nak makan apa laa.. Was-was ngan status halal laa.. Tak tau kat mana laa.. Sekali sekarang semua la nak berposing depan kedai tuh.


Ni bukan kat Seoul Garden, tapi kat Big Apple dua tahun lepas kalau tak silap. Sampai sekarang masih menjadi misteri, macam mana kte 3 orang boleh perabis Pizza kat US Pizza aritu ekh. Siap buat konvoi makan banyak2 lak. Sebelah Kanan tu Ezzah n kiri lak Farah. Farah x join waktu siang sebab pergi jalan2 katanya.. Haa..


Makanya, keputusan diamek untuk makan kat Subway. Tapi on the way nak gi Subway, Ezzah tanya, pernah gi Burger King x? Aku pun dengan sesuka hatinya telah mengubah plan pergi ke Burger King. Naaahh.. amek ngkau. Sebesar-besar alam haa burger ngkau. Memang best la kowt. Tapi kat Burger King servis tak best. Training hapa dia yang dorang guna nih. Boleh plak duit yang aku bayaq tu dorang main letak2 jah tepi cashier gtu jah.. Amek ko kalau ilang. Dah tu, lap pintu cermin guna used newspaper. Hapa daa.. Pi la beli penglap cermin yang ala2 orang kerja kat stesen minyak nuu haa.. Jarih sangat (jarih ni bahasa Sarawak).. haaa.. Teruk gak arr servis dorang. Pi belajaq dari McD kaa, Kehepsi kaa..


Ni restoran pertama dorang kat Penang. Masa mula2 buka dulu semua pakat serbu. Tadi pi, beberapa kerat sahaja maknusia. Kami try menu baru dia, ANGUS apa ntah. Memang besak gilaa.. haaa...

Makanya, selepas itu, berlarian laa kami pergi ke USM sebab aku nak pi sign gaji. Lepaih tu, mempikan diri ke Queensbay, kononnya nak makan Jcool, yogurt kat JCo, tapi termenyoping sekejap. Turun naik pusing kiri kanan haa Queensbay engkau. Aku jarang shopping dan aku hanya akan shopping ngan certain2 orang sahaja. Ezzah salah sorang orang yang aku selesa shopping with. Dat's why aku akan beli walau selai kalau kuor ngan dia. Maka stor pilihan kami untuk dilaburkan adalah Giordano.. Haaa.. Dan nyaris2 terlabur di Espirit.. Haaa.. Then pas penat memusing dan menerai segala jenis pakaian dalam fitting room, maka masanya untuk relax ngan JCool. Ada menu baru iaitu JCool Twist kowt kalau x silap.. Ada 5 topping.. Memang worth it laa.. haha..


Ini bukanlah Jcool Twist tersebut. Jcool ada 5 topping. 2 dorang akan pilih sesiap, 3 lagi kita pilih.

Malamnya plak, lepas balik mandi2 bagai, ingat nak kuar ngan Anees. Beliau baru ja lepas eksiden arituh. Ingat nak lepak2 ngan dia kat mana2. Tapi atas beberapa sebab, maka tak berjodoh kami nak kuar bersama malam tuh. Tapi kami dan kali ni Farah rumet Ezzah join sekali. Makan Mee Udang kat Gertak Sanggul. Bersungguh aku navi jalan ke sana. Segala kudrat yang ada aku cuba ke sana. Actually area tu ada tempat aku n Ezzah. Tempat aku namanya Salwa, tempat Ezzah namanya Ayu. Tapi Ayu tutup, maki kami makan kat Salwa. Serious Mee Udang memang sedap, tapi servis sangat2 out. Aku memang nak maki, tapi aku mampu bersabar. Aku kesian tengok peniaga2 begini plak. Mana ntah datangnya angel aku malam nih aku boleh plak tak memaki. Haa.. Kan aku boleh berubah. Sapa kata aku nih jahat sangat.


Malam nih aku tak bawak enset aku. Maka x leh nak snap2 gamak sebab aku tengah charge batt beliau.

Then on the way nak balik tuh, tetiba aku kata, jum gi Marvelous.. Naaa hambek ngkau, makan burger plak dah. Tapi yang ni Ezzah n Farah x bleh nak follow dah. Aku beli bungkus jah, makan lam bilik. Tapi tak makan-makan pun lagi... Baru jah nak sentuh.. Haha..


Sekarang da makan 3/4.. haaa...

Belum pun burger tu menunjukkan diri, Razzu ajak lepak plak. Tau la dia da nak balik japgi. Pagi nanti, tak pa lah. Demi member.. Gi sahaja.. Kan aku baek, sapa kata aku nih tak penyayang. Aku ingat ngan member... haa.. baek tak aku?.. baek tak?

Haaa.. Aku tak kira, aku nak makan banyak2 gak arinih. Biaqlah apa yang berlaku. Let the future me jah yang pikir..

Pada kesempatan ini gak, nak buat ucapan sikit. Kepada mana2 maknusia kat luar tuh, yang dah x kenal aku, aku tak kisah pun. Ketiadaan anda dalam hidup aku SIIIIKKKKIIITTT pun tak ganggu gugat aku. Lagi menyenangkan pun ada... Tak payah nak pikir tu, pikir nih. Sentap pun takdak. Kan kan kan... If goodbye what u want, goodbye what will I give... Hahaha.. (haahh, lepas dah apa yang aku nak cakap, leeegggaaaa dada aku dah).. haha.. SO LONG...

YZYZ

How Brave Are You?

Thursday, November 18, 2010 § 3

Many people claim that they are doing this and that. They claims that the things that they did was the most ridiculous or the most dangerous or the riskiest thing ever. What have you done precisely. Well, I'm about to be one of those people who claim that they are doing this and that.

Sure we familiar with the words Hari Raya Aidiladha, also known as Hari Raya Korban. Not the history behind it attract me the most but the celebration. Aidiladha supposedly celebrated within 3 days while Aidilfitri only after the Raya Prayer. But less people celebrate Aidiladha in 3 days. Actually this is also not my real point is. I'm not doin some kinda religious talk in here. Not yet.


Most of the time when we talk about Aidiladha, the picture of four legged animals like cows, buffaloes, goats come to our mind. This is the wajib part of the celebration. Despite all this animals, I'm also doing my korban.


Diva la sanga dia nih. Haa

I'm sacrificing my job in USM for something that not yet guaranteed. What is the consequences, JOBLESS, yes. NO MONEY, not yet but sure it will happens. But this is a chance for me to figure out what I'm gonna be. Maybe this little time is a way for me to look back what I've become. I don't have any interest to explain more on that. I know people might be very judgmental. Many of them might against me and for them it's best to be secure. Well I'm thinking this through and don't worry. I will survive. I appreciate all of your concern but this is a part of my journey to be a grown up man. Responsible for my own action and never look back. It I'm afraid of my decision, I'll live the rest of my life with full of frightfulness..


Who say life is easy. It's not an everyday fairy tales. It's hard sometime and sure it can be a fairy tales soon, but only if you have a little faith in life. Sure.


wargh.. cam bosan ja nak taip tentang hidup nih. Tak bernafsu sangat.. Haha.. Bye..


YZYZ

CRAYON: Worth To Watch

§ 2

I don't care if any of my followers will think that I'm lame because have gut to post this, but to the hell. This is my page, I have a full right to write any crap that I want.

Earlier this day, woke up a lil bit late, actually many late and it was AidilAdha. What kinda behavior I'm having today. As I said earlier, everything happens for a reason. There is a reason when I'm delaying my time today (saja nak bagi sedap ati an). Got movie invitations from workers colleague is something u should not refuse. In head we have nothing, but out of sudden, we saw this very cute poster



We bought the ticket and surprisingly we are the 5th, 6th and 7th person to purchase the ticket. It shocked us. Never I've been in that so empty hall (saying that we are inside Hall 1, the largest Hall in GSC Queensbay Penang). We entered the hall and it seems that the four earlier persons bought the ticket is not showing up. Only the three of us. What a gay. My fella said, this movie is like Yasmin Ahmad's but in a total different presentation.

The first 5 minutes, I was like watching student final project. It's like, what the eff they are doing. I can't believe myself watching this movie. No wonder there are no one inside the hall. But the moment when Adam and Rafaat enter the kampung, my perception totally change. Out of sudden I was sad because no one is watching this movie. I would say this movie is a good movie but not the great one. Let's examine one by one. Before that lemme give the synopsis first.

"Crayon is about two college students in Singapore (Adam and Rafaat) who sign up for volunteer project in Malaysia. They was sent to an orphanage managed by Mak Engku. A series of funny events happens during their charity works time until they found out that Mak Engku is struggling to protect the house from banks and greedy land developer. In order to help Mak Engku the two lads manage a charity concert for the kids and this chance was used by the culprit to act their evil plan. A tragic lost happens and this two roomates happens being in a fight until Rafaat found out the tragic truth." If you wanna know what is the ending, you gotta watch this movie. Better hurry because this movie won't be long in cinema due to lack of audiences.



This movie is a very good movie, but somehow the explicit meaning is presented just like that. We don't have to think deeply to understand the movie. It was presented lightly. It's like we are eating pizza, we can see clearly what is on the toppings. Maybe the target audiences are children. I like the scene when Adam entered the room and Rafaat is still praying. It was classic and it reminds me how my roomates in Labuan and also my Christian friends respect my prayer. There are time when I'm planning to go to the class with my friend and he was Christian. I wanna perform my prayer first and he need to go earlier. Then he inform me during my prayer but in a very low tones. It's like he's whispering to me. I was almost laughing at that time.

Then when the kids is performing, I think it's better if they compose a new song instead of singing that song. Once again maybe they think it's better to keep it simple, but for me it'll give a huge impact on me if they compose a new song.

The ending also not a boom. Maybe I'm comparing this movie with Talentime. I was crying watching Talentime and this movie is not that strong enough to make me cry. It touch me seeing Adam crying at the picture drawn by Afiq. Me myself would cry if I was in his shoes.

This movie brings a lot of message. From a very simple until the heavy one. But unlike Yasmin Ahmad that want us to think, Crayon prefer to be a simple one. Unity, honesty, integrity, name if you got it. It's also bring NO SMOKING campaign when Adam promise to Afiq never to smoke again. There are too many goods advice portrayed in the movie and it such a waste if we are NOT watching this movie.

Once again, this is not a GREAT MOVIE, but it's worth to watch. Not the effect, or the latest technologies bother us the most to watch this movie, but the big message inside it is the most important one. If you have time to make Adnan Sempit a box office why not CRAYON. People claims ADNAN SEMPIT is portraying Malaysian, but also CRAYON only in a more educated and good mannered way. Joke is all over the movie and I keep on laughing on the scene, especially when the balaci is sulking at each other. That was hilarious man. Haha..

CRAYON is a new hope for us to produce more MALAYSIAN-LIKE movies. Go watch it people. Grab it while you can.

YZYZ

KHATIMAH CINTA

Wednesday, November 17, 2010 § 0

Baru tadi aku terkarok lagu Khatimah Cinta, nyanyian 6ixth Sense. Lagu ni merupakan lagu yang digunakan untuk drama CHINTA yang aku dan rakan2 lain selalu follow tiap2 petang tuh. Banyak benda berlaku sepanjang aku follow cerita tu. Too many the ugly truth. Cerita dan lagu tuh sememangnya mampu bagi impak yang cukup kuat buat aku untuk beberapa hari, minggu atau bulan ini.

KHATIMAH CINTA

Oh kidung malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Oh bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Woooo... ooooo... ooooo...

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi

I don't care what people might think or feel, but this is a part of my experience. Dari mula memfollow Chinta, I know it might give something back to me. I believe I fall for something for a reason. The same thing goes to Super Junior. I know I fall for 'em for a concrete reason. Bukan sebab suka2 sahaja. Cuma masa ja yang akan tentukan bila aku akan nampak reason2 tersebut. Dan apparently CHINTA da bagi nampak signifikannya dalam idop aku tiap2 petang (Isnin - Khamis) aku follow cerita tuh.

Aku really wanna put the story in here, nanti di kemudian hari, aku belek balik blog aku, then aku akan terkenang balik cerita dan orang2 yang pernah terlibat dalam pembikinan Sejarah Syahmi. Sama seperti ketika aku membelek blog2 lama aku, then aku pun teringat aku pernah rapat dengan orang itu, orang ini dan mengkaji what really happens now dalam sistem pengkawanan aku.

Hopefully kawan2 dalam hidup aku tak pernah putus. Biarlah yang pergi jauh itu terus pergi, tapi akan sentiasa berganti dengan yang baru. Biarlah aku berlagak DIVA, pentingnya agar kamu tahu what Syahmi made of.




YZYZ

(Aku Lupa Boh Tajuk Post Ni Tadi)

Sunday, November 14, 2010 § 0


Ekceli the end of this year, ada lagi sebulan setengah, but I'm already psyched to write what have I done this year. If u guys really following me, mesti pernah baca post 10 Cerita Tahun Lama yang memaparkan 10 cerita sepanjang 2009 yang aku rasa betul2 best dan worth to share. Ekceli gak sebenarnya bnyk benda lain yang berlaku sepanjang 2009 yang aku tak link kan ke dalam post tersebut, sebab demi menjaga kepentingan, aib, maruah, etc sesetengah orang. Maka aku ni kira rasyonel lagi la kan. Hahaha Kepala aku da ligat memkikirkan apa highlight yang akan ku bubuh tapi biarlah kept for secret at the time. Nanti tak surprise la plak kan upon the time. Mungkin tahun ni aku akan up jadi 15 Cerita Tahun Lama atau aku kurangkan or aku gabungkan sesetengah kejadian jadi satu atau aku just link-link sahaja ngan post yang aku da buat. Tengok la macam mana aku nak present nanti. Belum ada gambaran lagi. Aku tak mau terlalu excited, sebab nanti tak jadi dan tak best. Hahaha...

Aku mula perasan sesuatu, kalau aku bosan, aku akan mula berblog. Kalau period tu aku tengah busy, blog aku akan bersawang, contohnya macam Julai 2010, tak ada satu pun post aku sebab terlalu busy ngan PIMPIN Siswa. Waktu tu balik bilik sekadar untuk mandi dan tukar baju sahaja. Semua pakat berkampung kat ofis dan stor. Kadang tu boleh tidur sambil berdiri sebab nak preserve energy. Pantang ada peluang untuk lelap sekejap, konfirm tdoq.


Maki-makian dah jadi macam bahasa perbualan harian dah. Hahaha... Rindu saat itu. Haha... Memandangkan hari ini merupakan hari terakhir (menurut surat yang dikeluarkan) untuk aku menjadi PKS, aku da mula melatih diri untuk menjadi penganggur terBAJET HOT. Mula la menulis blog, guling-guling atas katil, pusing2 lam bilik. Ye la, nak kuar, duit tak berapa banyak, nak gi kerja, kerja lak tak dak, maka biasa-biasakanlah diri kan. Hahaha.

Jap lagi nak kuar makan, dalam kol 5 camtuh. Lapar tu, xde la sangat, tapi serious terasa nak makan. Tengok la Faiz bawak aku g mana. Katanya nak g Pecal Lele, tapi sambal kat Pecal tu da tak sedap. Semalam makan kat sana serious choiy. Tak tau pasal apa. Sebelum tu, tempat makan tu la antara tempat makan tengah hari/petang yang paling best kat area2 sekitar USM. Bak kata Didi dan seorang lagi member ktorang yang minta identitinya dirahsiakan mengatakan, semalam elektrik xde, so dorang terpaksa giling cili guna cara tradisyonel, sebab tu rasa lain. Tapi kan kalau giling cara tadisyonel, patut makin sedap, tapi entah laaa.. aku lupa da macam mana cara dorang cakap semalam.. aku mening tong ni rasanya.. Hahaha...




YZYZ

Long And Windy Road

Saturday, November 13, 2010 § 6



Wahh.. tajuk, macam title lagu la pulak. Mengada. Ekceli, untuk aku bergraduan dan seterusnya berkonvo, bukan la satu jalan yang senang seperti kebanyakkan student. Mula2 masuk USM pun da jumpak dah pelbagai halangan. Boleh plak masa mula2 dulu, after buat medikel cekap, Doc kat Pusat Kesihatan tu bagi advice suruh aku pi tukaq course. Dia suruh aku masuk course bukan sains sebab dia diagnosis aku ni color blind. Doc ni memang takdak hati dan perut kowt. Punya la berjam aku buat fully medikel cekap, dengan x makan bagai, mai2 jumpak suruh tukaq course gtu jah. Baru ni aku pi jumpak Doc MD gak, pun ayat sama x leh blah. U cannot drive in this country or any other countries in the world. Macam nak je aku hempuk pala doc MD nih sekoq2... Nasib la aku ada kenai doc MD yang sempoiy macam Dr. Lela sengal. Biaq la, aku x kesah pun. Bak kata Dean aku, u totally can distinguish the colors. I don't see u as a color blind. Xda masalah kalau u nak buat chemistry pun sebab u boleh bezakan warna yang saya tunjuk. Haaa..

Sepanjang jadik student pun segala macam benda jatuh timpa bergolek. Tapi kan, semua orang pun ada cerita masing2. Kalau aku dok bercerita tentang aku, maka akan ada juga lah bayan cirit birit bersiul sana sini "Eleh, baru kena sikit dah macam tuh. Aku lagi teruk kowt"... Life is not a competition sapa yang suffer more, sapa yang suffer less... Biaq la, eksperien memasing.

Intention post ni pun sebenaq-benaqnya saja nak tunjuk gamak2 aku waktu aku convo arituh. Yer laaa.. orang tak percaya kowt aku nih dah graduate. Hello, zaman student ektif dan tak grad2 tu da lama berlalu keyh. Sekarang zaman laa kami buktikan, walaupun ektif dalam kampus, kami juga mampu graduate dalam masa yang ditetapkan, biaqpun pointer kami tak secantik depa yang extend. Bukan la nak berbangga dengan pointer yang sikit tersebut, tapi it's about macam mana nak survive after graduation nanti.

Apehalpon, let's mentengok gamak2 aku time konvo arituh, sebagai bokti yang soheh aku udah pun bergraduan. Lam peibuk, aku tak buh lagi gamak2 ni suma. Sebab time tu suma la dok sebok nak mengaplot gamak memasing tengah berjubah ala2 Heri Poter. Aku jah malas nak aplot lagi.

Memandangkan sekarang aku tengah mengangguq, apa salahnya aku nak promote kat donia aku nih dah grad, kaann.. Haha.. (nampak sangat da x dak kerja).. Haha..


Waahhh.. gtu, amek file yang terisi ngan kata2 dan pesanan daripada Jabatan Pendaftar untuk melangsaikan segala hutang ngan USM. Hahaha... Meletop Jabatan Pendaftar. Haha


Bengong, Epol ngan Kak Ika tengok lam USM Streaming aku ngan Solihin convo, pastu dorang kate muka aku ketat sebab spender aku gune ketat. Helloo, tapi memang aku akui spender Diesel berwarna hitam dan berjalur2 merah itu memang agak ketat sebab spender tu potongan Speedos, yang orang biasa bawak pi mandi-manda. Haha.. Sexy uollss.. haha



Echah: Ape la Abang Syahmi nih. Orang nak amek gambar die pakai jubah, pi bukak awal2 nape? (Sambil kalut pasangkan jubah aku balik)
Syahmi: Panas dan rimas la Echah..



Ni je P.U aku yang turun celebrate aku. Kuang asam. Haha.. Cima, Lalan, Ekin, Boon Chuan, korang utang ngan aku agi. Jaja dimaafkan sebab dia bagi hadiah pada malam sebelum aku konvo.


So far hadiah terbesar dari segi fizikal yang aku dapat. Katak ijo Dr. Naza




Ni time bulan posa, konon nak pi amek gamak berjubah lam Taman Negara, tapi x sempat nak mempergi, maka pergi la sahaja kat War Museum. Selepas sessi penggambaran ni la berlakunya adegan pengamukan di Teluk Tempoyak, kalau korang baca post2 aku sebelum nih. Time ni da azan da kowt, makan sikit, continue amek gamak.


Haaa.. berani x berani ngko bawak jubah masuk Pusat Karaoke. Ni membuktikan para siswazah juga mempunyai bakat selain belajaq. Haha.. Gamak dan tempat ni ekceli sebagai perlambangan student USM suka karok. Haa... Jangan nak deny, ampa suma memang kaki karok. Agak janggal dan pelik kalo dengar student USM x pernah jejak kaki ke tempat karok, melainkan pesyer. Haha..



Inilah pemili saya yang datang majlis saya ari tersebut. Da warning siap2 jubah USM kaler pepel n aku punya course stripe Ijo, dan aku akan menggunakan coat tajaan SUB (wah promote) kaler itam, sebab tu pemili aku ni pakat pakai itam n perpel gak. Nak bagi tona warna lam gamak jadi cantik. Haha..


Dan gamak ni la yang tergantung dalam Hall Of Fame kat umah aku. Time raya arituh x sempat gantung sebab aku balik pesdei raya. Agak macam tanggang gak arr balik waktu camtuh, makanya gamak ini tidak sempat digantung. Gamak ni gila babey punya photoshop. Aku pun jadi ala2 artis gtu melihat diriku sendiri. Hahah

YZYZ

They Found Their New Home

Friday, November 12, 2010 § 2

Maka, aku telah pun siap mengemas segala benda atas, tepi dan bawah meja ofis aku pada petang tadi. Segala benda peribadi kepunyaan aku telah siap dikemas. Fail2 yang mengandungi barangan peribadi dan senaskah modul latihan PIMPIN Siswa turut dibawa bersama.

Seharian aku tidak banyak bercakap. Aku malas nak menceriakan diri jika di dalam guruh dan kilat sedang sabung menyabung. Itulah perangai aku. I'm not born to fake what is inside. Apa yang tertunjuk di luaran, itu la juga yang berlaku di dalam. Jika benci di dalam benci la juga pengzahirannya. Jika cinta di dalam, cinta juga aku yang aku pamerkan. Tidak sukar untuk menduga aku, dan semestinya unsangkarable is so not me.

Mengapa aku berdiam diri, tidak berkata sepatah apa. Kerana apa sahaja yang aku tuturkan tidak akan membawa sekelumit maksud buat sesiapa. Mengapa harus berbicara jika bicara itu dipandang enteng si pendengarnya. Mungkin aku suka mendengar segala permasalahan dan ke'down'an rakan2, tapi tidak semestinya mereka juga akan suka mendengar permasalahan dan ke'down'an aku. Mungkin pada mereka berdiam atau memberi nasihat mengikut hati dan akal mereka adalah betul, sama juga ketika aku merasakan betul untuk tidak mengeluarkan sebarang pendapat sekiranya tidak mempunyai hujah dan sokongan konkrit. Segalanya adalah tepat jika itu adalah pandangan. Kita tiada hak untuk mempertikaikannya. Maka siapalah aku untuk membetulkan rakan sendiri. Mereka telah jauh terkehadapan, meninggalkan aku terkontang kanting di belakang. Bukan salah kura-kura atau siput jika berjalan lambat, juga bukan silap cheetah atau kuda jika mampu berlari pantas. Setiap ciptaanNya ada maksud dan signifikan tersendiri. Enough of that.

Kini barangan ofis aku telah mempunyai rumah baru. Kini mereka tidak lagi menghiasi desk aku seperti biasa. Meja aku di Tekun pula tempat mereka bermaharajalela.



(a) (b)

(a) Vaseline, hand sanitizer, cologne, teddy bear, bekas letak notepad aku suma da ada member baru iaitu cik Buaya kat belakang tuh. Haha.. (b) Bekas pen aku yang mengandungi pen2 yang xdak dakwat. Fridge Magnet tu boss aku bagi, souvenir dari LA, waktu dia pergi sana arituh



Aku bawak balik dua beg jah, dan sekaki payung pemberian kelab staf BHEPP sempena besday aku yang da berbulan2 lepas.

Alkisah tambahan, petang tadi ketika dinner, kami telah dipersembahkan dengan drama swasta yang cukup tragis. Selang beberapa dari tempat kami makan, terdapat segerombolan wanita2 muda sedang duduk menikmati makanan mereka. Tapi MasyaAllah, suara mereka, bersembang tak hengat donia.. Bila tengok xda la cantek sangat pon, tapi bercakap macam nak bagi satu dunia tau depa tu dok kat sana...


Inilah dia gerombolan minah tersebut. Hamboiy, cik kak oiy, nak sembang pun hengat la ngko tu duduk kat masyarakat Malaysia yang menjaga tepi kain. Kan da tak pasal2 aku terjaga tepi kain ngkau. Haaa...

YZYZ

Blogging Has No Fun Anymore

§ 5

Lately I'm realizing that my post becomes more boring than ever. Even aku pun rasa cam happa dia yang aku tulis nih. Xdak apa pun. Aku da macam malas nak blogging. Xdak apa pun yang aku nak tulis. So I won't let that happens and as a precautions, aku kenalah mengenang kembali beberapa post yang aku suka zaman dulu-dulu. Suatu ketika dahulu aku selalu dan kerap menulis blog kerana ada sesuatu yang mengganggu fikiran aku. Tapi rasanya sekarang nih, banyak gak benda yang aku fikir, tapi aku tak la plak menyibuk nak menulis lam blog.

Maybe aku realize something, ada sesetengah member aku hanya stalk aku thru blog. They don't even bother to see me or at least like my post dalam facebook pun. They didn't bother that. Dorang lebih suka silently stalking me rather than publicly stalking me macam hantar komen lam fb or whatsoever. Aku tak kisah pun, sebab at least dorang still ingat aku even dorang nih langsung tak nak buat any direct contact with me. Maybe salah aku sebab kononnya menjauhkan diri, tapi on the other hands it both fault. As I always said, no one is correct no one is wrong. If you are correct then the other party must be correct too. Owytey, enough of that.

My blog mainly consists of personal life punya journey. I don't know by how many percent, but mostly my post is about my daily life. Aku kuar ngan sapa, aku makan ngan sapa, kuar gi Queenbay wat apa, stuff macam tu la. Biasanya when I'm writing those kinda post, aku akan meletakkan nama maknusia2 yang aku hang out with. Dari situ la korang boleh detect dengan sapa aku berkawan. Toksah dok bangga sangat kalau nama korang tiba-tiba appear, sebab ada berlambak2 lagi nama maknusia laen yang aku boh dalam blog nih.

The other components dalam blog ni jugak adalah, kata-kata hati aku. Kalau tiba2 aku tak puas hati, aku mengamuk la dalam blog nih. Kalau tiba2 aku angau ka, ting tong ka, mula la aku berblog. Dan selalunya, aku tak akan meletakkan nama maknusia2 yang aku deal with tersebut. Mampuih pi la aku tak kan tulih nama ampa. Sebab nak jaga identiti dan juga aib korang. Sebab kalau aku da start mengamun dalam blog, agak tak berlapik la jugak. Tapi kadang2 tu berlapik la jugak. Naya aku kang tak pasal2 kena saman. Hahaha...

Dalam blog ni jugak biasaknya aku akan letak opinion aku, freshly from oven keyh. Aku tak suka la nak quote2 pandangan orang lain. So kalau aku tulih kat tag tu sebagai opinion, makanya tu adalah opinion aku sendiri. Opinion tak semestinya betui kan. So x kira la dan aku x pernah malu or rasa down kalau opinion aku kena kutuk. Dan aku tak kisah pun kalau ada yang sangkal opinion aku. Da nama pun opinion, bukannya fact. Even fact pun orang leh sangkal.

Dari segi hiburan, aku ada letak lirik lagu jah. Aku tak letak video mahupun link kepada mana2 MP3.. Lirik pun biasaknya aku amik dari AzLyrics jah. Lirik2 yang aku letak lam page nih, selalunya ada signifikan tersendiri pada masa dan ketika aku meletak lam blog nih. So kalau aku klik balik post2 lama, aku da tak ingat pasai pa aku buh lirik tu bagai. Sebab benda tu hanya betui dan tepat pada tarikh penletakkan lirik. Haha.. Lepas tu, aku tak hengat dah. Haha

Kalau tiba2 zaman aku student2 dulu.. kalau buat report ka apa ka, kalau aku suka ngan hasil tulisan aku, maka dengan separa riaknya, aku akan mengpost benda2 tersebut dalam page ini. Kadang aku saja nak share sedikit ilmu yang dapat dan kadang sebab aku nak minta kritikan daripada pembaca2 setia aku, mana penambah baikkan yang aku harus buat. Haha.. Tapi lately aku rasa tulisan macam tu, especially yang fully english akan jadi tempat orang letak spam. Aku pun tak paham la. Hadoiy..

Bila aku baca balik post2 lama, aku pasti terkenang zaman aku ting tong ngan somebody nih. Aku sangat suka ngan dia tuh, tapi aku tak tau nak cakap macam mana, maka mening tong la dalam blog. Tapi sekarang aku ngan maknusia tersebut dah ada closure dah pun. Dah tak dak nafsu dah pun. Tapi kalau dia offer, mungkin dipertimbangkan, tapi untuk aku fight dah xdak dah. Da tutup file.. haha.. So kepada listeners2 aku sekalian, bersabar la kalian ya.. nanti aku open table kat korang semua.. haha..

Hmmm... takat ni la dulu ya.. haha.. da dapat mood, aku cter la apa2 lagi.. haha

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...