Please Click Me

Archive for 2011

Voodoo

Wednesday, December 28, 2011 § 1

Owh, ceritanya semalam di ofis kami telah menerima Astroview untuk Januari punya. Untung laa, kat umah tak payah purchase Astroview. Tengok dan baca kat ofis jah.

Selak-selak, tiba-tiba terbaca satu artikel tentag voodoo. Yoh, banyak rupanya fakta yang salah tentang voodoo. Banyak yang kata voodoo tu sebenarnya untuk tujuan kejahatan. Well, kalau kita ada membaca buku tentang comparison budaya dan bias-bias, kadang kita boleh fikir kenapa tanggapan ni selalunya wujud.

Mungkin, mungkinlah. Aku tak tau, tapi ini just opinion aku jah. First time aku tau tentang voodoo kalau tak silap dari cerita X-Files kowt, lama-lama dulu. Masa tu aku kecik lagi. Sekolah rendah lagi. Maybe dorang* ni cuba nak downgrade kan budaya penduduk dunia yang lain. Kenapa dorang* nak buat macam tu, well, uoll boleh buat tanggapan sendiri kowt. Kata share segala macam benda kat FB, tak kan laaaaa tak tau. Kaa masa share tu saja jah nak share sebab orang lain pun share. CHOIIYYYY...

Well, ni apa yang aku dapat daripada Astroview. Meh baca:

Orang kata: Voodoo fokus sepenuhnya kepada black magic (sihir yang jahat laaa)
Sebenarnya: Voodoo melibatkan kedua-dua good and black magic

Orang kata: Orang yang praktis voodoo sebab nak kasi sakit orang lain
Sebenarnya: Voodoo digunakan untuk sembuhkan sakit

Orang kata: Pengorbanan manusia adalah biasa dalam voodoo
Sebenarnya: Pengorbanan manusia adalah berlawanan dengan kod moral voodoo "tidak mencederakan orang lain". Tapi dorang korbankan haiwan (aiyoo, mampos lah kalo pelindung haiwan tau)

Well, banyak kan benda yang kita tak tau. Tu belum lagi cerita tentang budaya kita sebagai masyarakat Melayu. Huh, lagi banyak yang nak kena selongkar. Apa yang kita rasa kita tak buat, actually benda tu lah yang kita paling selalu buat. Nasib sinar Islam datang cepat, kalau tak sampai ke sudah masyarakat Melayu hidup dalam kegelapan.

Ni la artikel yang original

Ni Voodoo Thursday. Dia appear dalam video clip Black Eyed Peas,
Don't Phunk With My Heart

Nota kaki (Foot note):
Actually sumber daripada Astroview saja pun belum cukup. Maybe kita boleh tengok documentary yang betul dan baca lebih banyak tentang kebudayaan Afrika. Damn, aku tak purchase plak Crime & Investigation channel dan Discovery

Perkataan dorang (yang diletakkan tanda asterisk *) sebenarnya tidak merujuk kepada mana-mana pihak, sebab salah tanggapan dan peng'downgrade'an boleh berlaku kepada sesiapa. Even masyarakat melayu sendiri selalu memberi tanggapan salah dan men'down'kan sesama sendiri.

Baeklah...

Buhbye

YZYZ

I Use My Face To Get Free Food

Tuesday, December 27, 2011 § 0


One of my tagline adalah “I Use My Face To Get Free Foods”. Ehek. Well, aku tiba-tiba tertrigger untuk menulis tentang sikap flirtatious aku di depan cashier. Hehe. Okeyh, most of the contoh yang aku guna merupakan self-experience okeyh. Bukan made up, saja-saja nak buat. Ahaks. Perlu la aku nak bercerita cerita yang bukan cerita aku. So not me okeyh. Haha.

Baeklah, tahukah kita sebenarnya kita boleh mendapat harga yang murah dengan hanya memberi senyuman dan bercakap sikit-sikit dengan cashier. Tapi maksud aku murah, bukanlah harga nasi goreng kampung tu RM3.50, kita balun jadik RM2.00, tu melampau-lampau la. Murah yang aku maksudkan di sini, adalah rounding adjustment.

Pernahkah anda berhadapan dengan situasi di mana anda perlu membayar harga makanan sebanyak RM6.10. Seluk seluk poket, tak jumpa plak sekupang. Maka kita terpaksa menghulur tujuh keping bill RM1.00 dan menerima kembali sembilan keping duit sekupang. Troublesome kan?

Imagine juga setiap kali anda makan, anda dapat membuat penjimatan sebanyak RM0.10. Sehari anda makan dua kali. Maka RM0.10 x 2 kali x 365 hari = RM73.00. HUH, tujuh puloh tiga hengget!!!!... Tu kalau dapat jimat sekupang, buatnya dapat jimat sampai sepuluh kupang, sure tiap tiap end year uoll boleh pergi melancong dalam negara. Nampak tak kekuatan penjimatan yang cuba aku sampaikan tu. Macam mana nak capai? Hah melalui flirting laaaahhh. Tambah lagi kalau pompuan dan cashier tu plak jantan, combi yang sangat la menguntungkan.

Antara mangsa aku adalah kakak kedai kuih. Kedai mana? Haaa, kena rahsiakan. Mampus aku kalau ada orang dengki kat aku, buatnya dia tunjuk kat owner kedai tuh post nih, hancur laa harapan aku untuk melancong dalam negara. Kalau tak dapat kurangkan harga, pergi la minta kuih free satu dua bijik. Pastu, sambil pilih pilih tuh, bolehla minta nak merasa sikit. Kowt kowt ada racun kaaa, apa kaaa alasannya. Tapi ekceli nak merasa kuih free.

Kalau susah sangat nak kurang harga, buat seperti yang aku lakukan kat makcik laici kang kat bazaar Ramadhan RST. Pada adik-adik pesyer yang tak tau, dulu terdapatnya bazaar Ramadhan kat depan RST tu, dan bazaar tu sangat meriah. Round pertama nak cuci mata, round kedua baru tengok tengok kuih. Hehe, rindunyaaaa kat bazaar tuh. Baek, makcik laicikang. Hari pertama bazaar:

Aku: Makcik nak laicikang satu
Makcik: Adik nak apa? (Kita boleh pilih isi laicikang tuh)
Aku: Saya nak semua, pastu setiap satu ni extra, tapi harga sama.
Makcik: Errrrrr…. Baek.

Hari kedua bazaar.

Aku: Makcik, nak laicikang macam semalam, nak semua, extra, tapi harga sama
Pakcik (suami makcik kowt): YEEE!!!! NAK APA????!!!!!
Aku: Errr, nak laicikang biasa satu.. hehehe

Sumpah pastu aku terus tak beli dah laicikang kat makcik tuh. Punya la seronok minta barang free, sekali the next day, laki dengan garangnya tanya aku nak apa. Terus diam engkau.

Kadang sebab utama kita nak rounding harga ni, bukan sebab nak pergi melancong dalam negara pun sangat. Tapi lebih kepada malas nak pegang duit syiling (change). Kalau RM0.40 dan ke bawah tu normal lah. Tapi aku pernah try kat kedai mamak, harga makanan aku RM6.60, aku cakap aku nak bayar RM6.00 ja, terus dia kata, okey laa okey laaa. Sekali percubaan okeyh. Kat kedai mamak lak tuh. Sangap apa mamak tuh. Sekali lagi kat kedai mana, tak leh gtau.

Kadang kala kita tak boleh terlalu lembut jugak kalau nak minta kurang harga. Kadang kena disulami dengan makian sikit. Hamboiyh, dah la minta kurang harga, siap pi maki plak tuh. Aku jarang buat okeyh. Maki kedai makan selalu, tapi maki untuk dapat harga murah jarang arr. Aku selalu tengok, especially kat kedai-kedai runcit, even kat kedai runcit bawah umah aku nih. Nak bayar rokok puuuun, owner kedai boleh kena maki sebab harga mahal. Sian lak kat cahsier-cashier tersebut.

Owh, sapa kata kat kedai seperti McD, Domino’s (sampai ke sudah aku tak mau tulis restoran haram bernama PIZZA HUT), atau mana-mana restoran yang menetapkan harga fix, teknik ini tidak boleh dilakukan. Setiap kedai ada caranya. Paling koman adalah minta air minuman yang kurang ais. Dengan itu, kita akan dapat lebih minuman dan bukan ais. Atau boleh minta topping extra. Atau minta dorang boh fries banyak-banyak. Banyak benda yang boleh kita amik balik dari kedai-kedai macam ni. Jangan pi bawak lari botol sos dah la. Tiap kali cerita tentang get back kedai-kedai macam nih, top story mesti cerita “Aku bawak balik botol sos KFC”… aiyyoo.. grow up laa. Tak pun selalu aku buat kat kedai-kedai pizza, aku akan tanya berapa lama. So biasanya reply adalah 20 minit. Then aku akan stress aku mesti dapat something in return kalau masa ni tak dipatuhi. Kalau pergi Domino’s, sila jangan lupa “Sorry we are late coupon” okeyh. Be specific. Lambat seminit jah, terus minta kupon. Kalau kat pizza hut, haaa, pergi minta breadstix kaaa. Air refill ka. Biasanya dorang akan bagi air segelas. Minum cepat-cepat, then minta refill. Jangan malu. Kalau dorang tak bagi, ko pergi berdiri sebelah orang yang buat pizza sambil maki maki. Aku biasa buat okeyh. Memang seronok maki-maki dalam restoran haram jadah macam PIZZA HUT. Tapi ikut pengalaman, hanya PIZZA HUT jah yang bagi servis haram jadah nih. Domino’s setakat ni okey lagi. In fact dinner malam tadi pun aku beli dari Domino’s jugak.


Adakah di kedai makan sahaja? Oh no no no. Kadang kat kedai jahit pun boleh jugak okeyh. “Abang seluar ni koyak laaa kat sini, tolong jahitkan ekh, boleh? Alaaarrhh, free ja lah, sikit ja nih”. Atau “Ayoo tokey, potong sikit jah, tak kan laaa kena sampai RM23, bagi murah la sikit”. Boleh jadik juga “Eh, apa benda tu, free gift ka?? Minta satu. (Setelah dapat satu) Hamboiyh, kedekutnya, bagi la lebih-lebih sikit”. Kadang seperti ini juga boleh terjadi “Tak ada barang free ka? Meh la satu dua”, owner kedai menjawab “Hampeh ko tak beli pun nak barang free ka???”.

Hek hek, ekceli banyak lagi contoh sampai member pun malu nak kuar ngan aku. Kerja nak minta free jah. Pernah juga berlaku kejadian kat wayang. Situasinya movie tu dah full dah dan reserved seat hanya boleh dibeli 30 minit sebelum tayangan. Aku pergi berpakat ngan kakak jaga kaunter untuk bagi aku seat reserved tuh. Aku pergi tunggu kat sebelah kaunter, dan taddaaa, aku dapat seat tersebut. Hah. Lantak la langgar peraturan kaaa. Hak Hak.

Baeklah sampai sini sahaja kowt. Merepek repek dah nih.

Buhbye

YZYZ

A Thousand Years

§ 0

Ohoiy, masa  mula dengar lagu nih, sumpah aku tak minat okeyh. Tapi ada satu kejadian yang tiba-tiba membuatkan aku terminat lagu nih. Hehe.

Pada satu petang yang damai, aku sedang baring-baring kat living room rumah aku. Pastu turn on la MTV. Banyak laaa MV yang latest dorang play, ada lagu The One That Got Away, T.H.E (The Hardest Ever) dan macam-macam lagi. Tengah dok layan tu, mata makin layu. Tak pasal-pasal aku tertido.

Tengah tido tuh, aku bermimpi. Aku nampak seorang pompuan pakai dress kaler putih tengah nyanyi. Aku cuba la sedaya upaya nak dengar dia nyanyi lagu apa. Stage tu sangat laaa cantiknya, kaler biru dengan lampu dok suluh sana sini.

Then tiba-tiba ada sebuah piano kaler putih (piano okeyh). Rupa-rupanya aku tengah duduk atas piano tuh. Damn, kalau laaa mana-mana pianist nampak keadaan aku tuh, konfirm konfirm kena maki on the dot. Aku cuba nak tengok muka pompuan tuh. Makin dekat aku ngan pompuan tuh, baru aku dapat tangkap, lagu yang dia nyanyikan tu adalah lagu A Thousand Years.

Bila sampai moment aku nak tengok muka pompuan tu, terus aku ternampak muka Christina Perri dalam TV. Rupanya lagu A Thousand Years tu masuk dalam mimpi aku. Since then aku terus terminat lagu tuh dan mendownload dan terus dimasukkan dalam folder 2011 Songs. Damn.

Buhbye

YZYZ

Lelaki Manja

§ 0


(Post ini pada mulanya telah ditulis sangaaattt lah lamanya. Then, tergantung tengah jalan. Hanya hari ini aku berjaya menyiapkannya, Ohoiy)

Huiy, banyak sungguh janji aku nak buat post itu dan post ini. Sudahnya, harem. Memang aku tak buat laaa. Makanya pada malam yang sungguh indah ini, aku bertekad untuk membuat jugak post yang telah dijanjikan. BTW aku nak mempromote satu lagi resipi baru yang aku cipta. Instead of susu diary milk, aku telah menggantikan susu soya untuk dicampurkan dalam cereal. Mula2 aku makan Nestle punya corn flakes. Sekarang da tukar kepada Kellogs, like my mom used to like. Ehe. Aku kan sayang emak aku. Mesti la aku ikut kesukaan beliau. Ehe.

Speaking of a son that love his mom, sure post kali ni ada kaitannya. Ehe. There’s a ton of guy out there. Ada yang macam tu, ada yang macam ni. Species yang paling famous, for sure adalah kasanova. Lelaki mesti dikaitkan dengan ke’womanizer’an. Put aside segala label, actually ada lagi sejenis lelaki yang wujud dalam alam maya ini, iaitu lelaki manja. Ohoiy. Perlu dinyatakan, lelaki manja tidak semestinya lembut, gay atau bisexual. Sometime (mention here, kadangkala) mereka ni adalah 100% purely straight. Tapi most of them portraying themselves manja dan sangat la super duper sopan.

Alright berikut merupakan antara typical mereka:

       1.       Gentle tetapi bukan lembut
          2.       Menggunakan kata ganti diri atau honorific ketika bercakap
          3.       Concern more about their appearance
          4.       Sangat ramah dan disenangi
          5.       Selalunya ingin menjadi highlight dan spotlight always menyuluh mereka
          6.       Bercakap menggunakan tone yang agak lembut dan kadang gedik
          7.       Hand gesture is a must
          8.       Banyak lagi la kowt. Tak tau la…

Actually ada beberapa perbincangan mengapa dorang ni berkelakuan manja. Ni merupakan perbincangan between aku dan seseorang laa. Siapakah beliau, tak perlu la kowt aku nak bagitau. Private okeyh. Hasilnya, taddaaa…

Kalau susah, ada orang nak tolong. Yeap. Ni maybe merupakan antara sebab utama. Ye la kowt, kalau da bawa perwatakan yang ceria dan easy going, sapa yang tak nak tolong kan. Senang la sikit. Antara pertolongan yang biasa dihulurkan sama ada dalam bentuk fizikal mahupun emosi. Dari segi fizikal, contoh kalau nak gi makan Nando’s kat Queensbay. Malas nak gi sorang naek bas, apa salahnya bermanja sikit-sikit kat kawan pompuan ka, kat kawan laki kaa minta bawakan gi Queensbay. 

Secondly, kalau sesak-sesak, bagi yang pangkat hadek-hadek boleh laa minta tolong kat abang kasi pinjam sikit duit. Kalau yang pangkat abang-abang pun selalu jugak pinjam duit kat hadek-hadek nih. Kadang tak kira jantina y’ll nak pinjam asal boleh jek. Nak confess, dulu aku pun selalu gak sesak dan selalu gak meminjam. Tapi nasihat aku, once da pinjam tu, jangan laaa liat nak bayar balik. Alhamdulillah aku tak pernah lagi liat nak bayar balik segala yang aku pinjam dulu-dulu. Pastu kalau nak pinjam tu, jangan la dari banyak-banyak source. Nanti mampos dorang tagih balik. Juga satu lagi nasihat daripada seorang peminjam yang telah bertaubat, jangan la pinjam duit orang lain sebab nak bayar hutang lama. Berangkai dah tu. Paling teruk bila sanggup curi duit member sendiri sebab nak bayar hutang. Aku dah pernah kena weah, member seluk wallet aku sebab takde duit nak makan. Seksa okeyh. Nak maki, member sendiri, nak biar kesian plak. Hutang sana sini, sampai nak makan pun terpaksa jenguk wallet member (yang BTW aku da tolong dia banyak kali). Biarlah cerita lama. Dah berlalu. Harap la dia bertaubat dah sekarang. [Ini bukan point yang utama, tapi asal aku tulis panjang-panjang. Diulangi, ini bukan point yang utama, hanya point sampingan]

Hokeyh, back to topic, selain itu berkelakuan manja dan flirtatious juga boleh menyebabkan kita dapat potongan harga dan maybe barang free. Ngaku la aku selalu flirt dengan cashier untuk dapat barang free, dan most of the time selalu dapat okeyh. Walaupun muka tidak berapa hensem, tapi dengan gesture macam tu pun boleh jadik okeyh. Hak hak.

Dari segi emosi plak, biasanya lelaki manja nih akan dapat kasih dan sayang yang lebih daripada member dorang. So kalau down ka, apa ka, ada lah bahu yang sudi untuk ditadahkan. Hak Hak. Lelaki, walau apa jua jenis mereka, juga sensitive okeyh. They also need somebody to listen to them okeyh.

Kadang dorang nih saja suka manja-manja ngan semua orang. Eh, seronok okeyh kalau kita bermanja ngan member. Ada orang pay attention, ada orang nak tolong kita, ada orang nak tengok kita. Cuba bayangkan kalau kita nih loner. Dok sorang-sorang tak da sapa pun nak care, hah, mampos engkau. Biasanya (aku ulang, BIASANYA) maknusia-maknusia manja nih laaa yang biasa dapat attention lebih. Sapa yang tak suka attention, sapa yang tak suka berada at the top of the world? Sapa? Sapa?

Baeklah, perlu dinyatakan di sini, segala yang aku tulis merupakan hasil perbincangan aku dengan sorang member aku. Bukan self experience (except bab duit tu). Maka kalau ada member aku yang happens to read this post yang merasakan diri dorang manja (atau aku pernah menggelarkan dorang manja), bukan intention aku nak tuduh atau kata korang macam tu atau macam ni okeyh. Ini hanya pandangan secara umum. Hehe, sebelum dorang nak hentam aku, better aku defend siap-siap. Haha.

Yeah, siap juga post ini. Yeah. Makanya, boleh lah dipost nanti.

Buhbye


YZYZ

The New Craze: Running Man

Wednesday, December 14, 2011 § 0

Yeap, sekarang dah terjumpa satu lagi kegilaan baru. FRIENDS laaa, Super Junior laaa, Spongebob laaa, Lisa Kudrow laaa, sekarang terminat plak dengan Running Man.
Running Man.
Standing from left: Gwang Soo, Jae Suk, Joong Ki, Suk Jin, Jung Kook
Bending from left: Ji Hyo, Gary, Lizzy, HaHa

Actually Running Man merupakan variety show yang berasal dari Korea. Beberapa tipikal variety show dari Korea includes:

  1. MC biasanya akan join sekali team dan turut sama bermain
  2. Ada beberapa punishment yang memalukan dan kadang menyakitkan (physically and emotionally)
  3. Mempunyai beberapa orang regular guest yang akan appear setiap minggu
  4. Guest of the week akan appear dalam keadaan yang mengejutkan (surprise)
  5. Through out the broadcasting, akan ada caption kat skrin untuk menerangkan apa yang berlaku
  6. Airing time bukan sejam macam tipikal US atau Malaysian punya variety
  7. Pembahanan merupakan perkara biasa
  8. Variety show merupakan a very huge competition. So dorang kena sentiasa memastikan variety show dorang sentiasa best
Sebelum ni, aku tengok la jugak beberapa variety macam Oh! My School, Super Junior Exploration of Human Bodies, Intimate Note, Family Outing dan macam-macam lagi. Then suddenly aku terintroduce dengan Running Man.
Ni logo Oh! My School

Ni plak Super Junior Exploration of Human Bodies

Ceritanya aku terbaca satu review tentang variety show kat Korea, then tersuggest untuk tengok Running Man. Then bila aku tengok, boleh tahan jugak show nih. MC dia pun lawak. Regular dia consist of penyanyi, pelakon, MC, rookie of variety show. Memang dorang gabungkan dari pelbagai background. HaHa, Gary dan Jung Kook tu penyanyi. Gwang Soo, Joong Ki dan Ji Hyo plak adalah pelakon, dan Joong Ki tu rupanya bekas MC untuk Music Bank pada tahun 2009.

Tapi walaupun aku suka tengok, ada beberapa part yang aku tak berapa nak berkenan. Pertamanya bila ada sesetengah regular tu over acting. Buat sikit-sikit dah la. Kedua, kadang aku rasa plot dorang ni dah macam well structured. Dah susun elok dah macam tu akan berlaku dan macam ni. Ala2 macam program realiti kat Malaysia laaa. Tapi kadang rasa, maybe sebab dorang tak mau satu group atau satu orang jah yang dominate, maka sebab tu kowt dorang slow kan sesetengah pihak. Nak bagi nampak competition la kowt. Ketiga, bila dorang dah start membahan dengan sangat teruk sampai aku lost dan jadik tak paham. Aku benci bila dalam TV dorang gelak-gelak, tapi aku yang tengok ni tak paham. Kadang susah okeyh nak paham apa yang dorang cuba sampaikan.
A very famous punishment: The Hot Pants

Kalau nak cerita kenapa aku minat plak, huiy, kena jadik beberapa post macam yang aku buat untuk Super Junior. Maka, ilek2 dulu arrhh. Haha

Baeklah, berenti jap hapdet.

Buhbye...

YZYZ

Penemuan Baru

Monday, December 12, 2011 § 0

Well, thanks to YouTube, sekarang, aku terjumpa dengan satu lagi penemuan baru. Owh, ceritanya aku membrowse tutorial untuk buat Faux Hawk dengan jayanya. Aku selalu curious, ada tak cara yang lebih best utuk buat Faux Hawk, other than cara yang biasa kita nampak. 

BTW, kalau sapa2 yang tak tau apa itu Faux Hawk, ia merupakan sejenis style rambut yang berasaskan Mohawk. Mohawk merupakan rambut yang dicukur nipis pada bahagian tepi dan dibiarkan panjang pada bahagian depan, tengah dan belakang. Stylenya pula adalah, bahagian yang panjang tersebut akan dicacakkan seperti duri-durian yang tajam, seperti gambar di bawah:

Makanya, perkataan Faux tu bermaksud False (kowt). Then maknanya, Faux Hawk adalah rambut yang macam Mohawk, tapi bukan Mohawk. Bahagian tepi yang dicukur nipis tu, tak semestinya dicukur. Kadang hanya diratakan menggunakan wax atau rubber supaya nampak macam disukur nipis. Celebrity yang paling faymes dengan Faux Hawk adalah David Beckham. Contoh adalah seperti di bawah:
Okeyh salah. Ini bukan Faux Hawk. Ini Bieber.

Ini Faux Hawk. Tirus kat tengah, nipis kat tepi.

Instead of mencukur nipis, biasanya kat tepi tu just nipis biasa sahaja.

Bila aku membrowse tu, aku terjumpa dengan satu interesting method. Biasanya stylist akan menyuruh kita mengeringkan rambut menggunakan hair blower terlebih dahulu sebelum mengapply apa-apa hair product. Tapi dalam YouTube tu, dia ajar, apply dulu foam, atau hair mousse (betui ka spelling nih) atas kepala, biar nampak macam basah. Then lepas tu baru blow rambut. The tricky part is, untuk memblow rambut mengikut style yang kita inginkan. Kalau messy, maka blow la messy. Kalau Bieber, maka blow la Bieber. Then last sekali kemaskan dengan wax, rubber atau apa-apa hair product yang bukan water base. Then finishing adalah menggunakan hair spray untuk rambut tu tahan buat beberapa ketika.
Ni foam yang biasa aku guna

Aku beli murah jah, RM40 kowt kalau tak silap. Boleh la tahan blower nih, tapi takda nozzle yang boleh bagi rambut lurus tu. Apa ntah nama dia,

Rubber nih, aku beli mahai sikit. RM24, tapi tahan lama. The last time aku beli tahan sampai lapan bulan.  Sekarang dah 4 bulan setengah dah aku beli, tak habeh-habeh lagi.

Aku dah try dah foam and blow dan aku memang puas hati sebab teknik ni bagi more volume kepada rambut dan kusut dapat dikurangkan. Tapi apa-apa hal pun, penjagaan rambut pun penting jugak. Kalau cuci rambut sebulan sekali tu, tak yah nak volume volume sangat laa. Kaaann.

Baeklah, takat ni dulu. Makanya, nanti akan update semula.

Buhbye...

YZYZ

Not Big Fan of SNSD

Wednesday, November 23, 2011 § 0


Oh well, ni merupakan antara group korea yang paling berpengaruh la jugak.Mostly, market dorang tertumpu kat Korea dan kawasan sekitar macam Jepun, Thailand dan sebagainya. Asal dorang faymes ekh? Branding ja kowt rasanya. IDK, I’m not a big fan. So aku tak tau nak cakap macam mana. Kalau tanya Super Junior, tau la aku nak menjawab macam mana. Hak Hak.

Well, dorang da keluarkan full album yang keberapa entah, dengan single The Boys. Khabarnya single nih da market sampai ke US. Bagos laaa. Tapi kan, pada aku, lagu tu tak strong dan koreograpi tak catchy pun. Sekadar untuk loyal fans, boleh la, tapi untuk catch new fans, macam agak typical la. Aku terfollow SNSD ni pun actually sebab lagu Gee.

Meskipun begitu, aku memuji setiap ahli SNSD nih, sebab setiap dari dorang ada karisma dan karakter sendiri atas stage. Yeap, aku sebenarnya tak suka pun nak dengar lagu The Boys tu, tapi bila dorang perform live, yeap, dorang semua dapat attract aku. Dah tu karakter dorang berbeza2 plak tuh.

Rasanya, benda macam tu yang most entertainer kat Malaysia ni kena belajar. Bukan nak suruh tiru ala2 M-Pop katanya, tapi cukuplah dengan penghayatan dan karakter ka tats stage. Tak ada la karaoke sangat gaya kta buat performance. Kan Kan Kan.




Owyte

Buhbye

YZYZ




Kereping (Crapping)

Tuesday, November 22, 2011 § 1


At first, when I’m deciding to write my blog, it’s just a very simple idea to write up what had happens in my life. Then I realize, it’s lame and I really don’t know how to decorate my blog. Finally it becomes a mess, a webpage that full with colors. I then am deciding to delete it. After went through some post, it makes me realize, how fun it is to read back some old post.

The intention becomes variants as time goes by. Sometime, a stupid thought that my blog gonna be read by some famous scriptwriter and they could make a TV series out of it. Pffftt. Then whenever I’m in love, or having very weird and stupid crush, I’ll write up too. They are many reasons, and I’m not sticking to one.

Well, now aku tak ada particular reasons pun and there definitely no definite one. Simple cakap, aku main tulis ja lah. I’m not that concern about my traffics ka, my viewers ka. To hell with that. But please, do clicks on each ads that pop out. Tambah la sikit pendapatan aku. Ahaks.

Back to business, there are several loyal followers yang sentiasa mahu aku update blog. Yeah, I’m trying my best to keep my blog updated. Dah tu, jangan lupa klik ads okeyh. As mentioned dalam post sebelum nih, ada tiga kaming suuun punya cerita. Owyte. Akan bersambung…
The art of being ugly. Yeah . . .

Buhbye

YZYZ

Coming Soon

Wednesday, November 9, 2011 § 0

Aku baru terasa mahu membuat beberapa post yang konsider kaming suuuun. Okeyh, antara post yang aku teringin mahu tulis adalah:


  1. Mr. Simple the upgraded version of Sorry Sorry and Bonamana
  2. SNSD had lost their spark
  3. Lelaki Manja
Baeklah, post pertama tu, intend lama dah nak tulis. tapi tak tertulis-tulis pun. Bagi post yang kedua, maybe simple ja kowt, sebab aku tak minat sangat dorang. Light light ja lah.

Tetapi bagi post yang ketiga, yeeesss, ni maybe akan attract attention gak kowt. Aku cuba untuk menulis sebaik mungkin ya. Heh heh.


FRIENDS Quote of the night

Tuesday, November 8, 2011 § 0


Fine, take their advices
No one ever listens to me
When the package is this pretty
No one cares what's inside

Quoted from FRIENDS Season 7, The One Where Chandler Doesn't Like Dogs.

Haha..

Buhbye

YZYZ

Mari Masak Spaghetti

Monday, November 7, 2011 § 0

Yeah, aku telah pun terliur nak makan spaghetti for a very very long time. Saja la nak habaq kat Kak Zati waktu makan-makan kat umah dia. Tak paham hint ka apa. Bagitau la jugak kat Naz dan Koprot, pun xda hasil. Gtau kat Kak Mala, lewat sikit baru leh masak. Kalau Mak Cik Siti, lagi la tak kan berhasil. Makanya aku telah membuat langkah derastik untuk memasak sendirik y'll.

Okeh, meminta la resipi daripada Naz, Koprot dan Kak Mala. Memula membeli barangan di TESCO Sungai Dua jah. Antara benda yang essential untuk memasak spaghetti bolognaise ni adalah, of course spaghetti, tomato puree, bawang putih, onions, rosemary, oregano. Then boleh la pilih nak lauk dan sayur apa. Biasanya dicadangkan lauk, amek minced meat atau meatball, tapi on my case aku tambah udang. Hehe. Then untuk sayur lak leh amek capsicum dan cendawan.

Sebelum memasak, kena la ada pre-cooking preparation. Onion dan garlic haruslah dipotong secara halus. Cendawan plak, selepas direndam, dipotong secara nipis, ikut selera la. Capsicum tadi pun haruslah di'slice' juga.

Then ketika mahu memasak, boilkan air, masukkan garam, minyak dan kiub pati daging dan masak spaghetti lebih kurang dalam 10 ke 12 minit macam tu. Ikut seberapa tender yang kita mahu laa. Then, pada satu dapur yang lain, panaskan minyak dan tumis laa garlic bersama onion. Campurkan sekali rosemary dan oregano. Okeyh, di sini ada satu tricky part. Selepas menumis tu, sila letak air okeyh, untuk mengelakkan kuah spaghetti kita menjadi kering. Hehe, lesson learned.
Okeyh, ni adalah satu contoh kuah spaghetti yang kering. Hehehe...

Then letak la segala lauk pauk yang kita pilih tadi, minced meat ka, meatballs ka, udang ka, kucing goreng ka. Tunggu sampai benda2 ni separa masak, masukkan pula tomato puree. Then last sekali masukkan segala sayur-sayuran. Tunggu hingga mendidih, tadaaaaa, da siap. Owh sebelum tu, jangan lupa plak untuk membubuh garam dan segala perasa lain macam gula, kiub pati daging, pepper dan sebagainya. Ikut keseleraan laaa.
Yang ini baru betol. Hehehe.

Hehe, okeyh. Nanti aku share lak cara-cara membuat carbonara. Hohoiy.. hehe..
Selepas dihidangkan. Hohoiy...
Buhbye...

YZYZ

Abang Long Kasi Seeennnggg-Ngiiiaaattt

Tuesday, November 1, 2011 § 3

Ohoiy, sebelum pembahanan ini bermula, for the record, aku pernah jah menulis benda benda sebegini kepada banyak orang. Kalu tak caya cuba klik pada link di bawah ini:
  1. Ibu Mala
  2. Lele Madeven
  3. Hayam-hayaman
  4. Cik Kak Lestari
  5. dan sapa hentah lagi
Cuba klik, pastu klik sekali iklan-iklan ekh. Kasi up sikit pendapatan aku. Nak beli coffee table niiiihhh. Haha.

Baeklah, aku ekceli tak kenal sangat pun mamat Abang Long Kawasan nih. Selalu la jugak nama dia nih meniti di bibr kawan2 aku dulu masa tengah study. Tapi tak pernah nampak pun. Tup tup tau dia nak kawen ngan salah seorang senior yang memang aku kenal dan jugak mantan PKS pada ketika itu. Pastu kalut laaaa semua orang nak gi kenduri kawen dorang. Aku lak kalut nak carik hadiah nak pekena dorang. Hehe. Lawak la, aku bungkus apa entah dalam wedding gift dorang tuh. Tapi paling ingat letak Pampers dan Kad Selamat Hari Bapa. Itu bermakna, aku lah orang pertama yang membagi hadiah kepada Qaleesya. Ehe.
Cuba carik, mana satu Abang Long

Then April 2011, Kak Mala kembali semula ke USM, menjadik PKS selepas berenti jadik cikgu. Aku pun baru dua bulan kembali semula menjadik PKS, selepas dua bulan setengah sabatikal. Hehe, then projek pertama waktu tu adalah bengkel pembentukan modul PIMPIN Siswa Lanjutan. Selalu la jugak Abang Long nih datang menolong. Tapi time tu dia sibuk nak siapkan master dia. Dan aku pulak bahasakan Abang Long sebagai husband Kak Mala. Formal tak formal engkau.

Then kalau Kak Mala sakit ka apa kat ofis, selalu la Abang Long turun Penang. Teman wife dia, sebab time tu Kak Mala tengah pregnant. Waktu tu pun tak berapa rapat sangat ngan Abang Long. Segan lagi. BTW aku memang segan okeyh dengan orang yang aku jarang2 jumpa. Aku tak peramah okeyh.

Ceritanya aku menjadi baik dan rapat ngan Abang Long adalah selepas PIMPIN Siswa Lanjutan. Abang Long tak gi yang modul fizikal. Dia gi modul pembangunan kendiri ja, kat Langkawi. Masa siri pertama, Abang Long dan Kak Mala duduk kat Langkawi sampai sebelas hari, sebab continue dengan satu program Usahawan. Makanya Abang Long da start tolong PIMPIN Siswa Lanjutan dari mula mula lagi, ketika bengkel di Jerejak.

Hat ni kami kat Langkawi, masa PIMPIN Siswa Lanjutan. Me, Abang Mus and the burger besar di kedai Tun Mahathir
Sumpah seious, Abang Long nih seorang yang sangat lawak dan tak terduga-duga. Nampak jah macam orang2 skema dan alim warak, tapi haaaa, perangai dia. Satu perangai dia yang paling ktorang ingat adalah dia suka buat mimik orang lain. Pastu dia sangat la imaginatif. Dia nih banyak laaa frasa dan perkataan yang menjadik catchphrase dia. Antaranya:
  1. Boleh pengsan ni...
  2. Berdarah-darah
  3. Kasi sengattt
  4. Wuuu, jam teruk tuuu (setiap kali nak start ejin kereta)
  5. Heiy, kau mari sini (I notice this one kalau dia nak bercerita)
  6. Assalamualaikuuuummmmm
Dia nih pun ada hobi gak. Hobi dia adalah tukar nama orang lain. Antara nama2 yang lahir dari mulut dia adalah:
  1. Nirmala Bonat (bini dia laa)
  2. Adi Boulala (Adi yang btw pun da berenti gak jadik PKS)
  3. Koprot (Kupot)
  4. Qalee Qalee (Nama anak dia)
  5. R**** (Hat ni kontroversi sikit)
  6. Che Sayang-Menyayang (Kak Sayang)
  7. JayJay (Tokwan)
  8. dan macam-macam nama lagi, aku da lupa dah..
Okeyh, ni adalah Bola yang kami beli, dan bola nih la jugak hadiah convo untuk semua orang, atas nama Adi Boulala, nama yang Abang Mus kasik kat Adi.

Owh, btw, ada cerita macam mana nama Abang Long tu boleh naek. Ceritanya kami tengok cerita KL Gangster dalam feri otw pergi dan balik Langkawi untuk PIMPIN Siswa Lanjutan/ Program Usahawan. Terus dia lakonkan balik scene "Kasi sengat" tuh berulang-ulang kali. Semua orang dia nak sengat okeyh. Pastu kami pun gelar dia Abang Long Kawasan, dan antara kawasan yang dia dah langgar adalah Bazaar Ramadhan Bayan Baru (yang hat sebelah masjid tuh). Yeeesss, cempedak goreng, kucing goreng semua ada. Kepada PKS-PKS sekalian, mesti korang ingat kejadian "Membazir itu amalam syaittoooonnnnn". . . Haha. . .

Tak lupa juga okeyh, Abang Long ni seorang yang mesra rakyat. Semua orang dia nak tegur okeyh. Orang yang ktorang tak pernah tegur puuuun, dia buat macam da lama kenal dah. Tau tau ja dia da rapat ngan orang tu, orang nih. Semua staff kat HEP tu memang da dalam sengatan dia dah. Haha.
Sapa kata aku takut pegang baby. Relex ja pegang Qaleesya
Abang Long adalah antara yang selalu tolong aku jugak. Dia tak takut untuk menjadi rendah dan tidak meletakkan diri dalam kedudukan yang tinggi. Dia nih sangat la humble okeyh. Dia tak kisah pun kalau kena buat kerja-kerja buruh. Kalau tengok aku tengah angkat barang ka apa ka, dia selalu akan tanya "Syahmi, ada benda yang nak abang tolong ka?". Masa PIMPIN aritu, kami paling risau ngan Abang Long, tapi balik2 dari kem, Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar kat kem dia. Abang Long gak antara orang yang selalu bagi benda ikut spec yang kita nak. Memang tak susah la nak kerja ngan Abang Long. Kita mintak A, dia bagi A, kita mintak ayam masak kicap, ayam masak kicap la dia bagi. Tapi ada satu benda yang kritikal tentang Abang Long. Dia nih, sensitif sikit bab makan. Mesti kena laju dan tepat pada masanya. Haha, memang tak menyempat-nyempat haaa engkau.

Owh, Abang Long nih ada seorang baby girl yang dinamakan Qaleesya Nur Mawaddah (betui ka spelling nih, sorry kalo salah). Dulu, masa dalam perut, eh salah, dalam uterus, kami panggil baby nih Mia, dengan harapan dia akan lahir sekiut Mia Sara, pelakon Adamaya tuh. Tup tup keluar, lagi kiut dari Mia Sara, dan kalo emak Mia tu nampak Qaleesya, konfirm2 makan hati. Hehe. Teringat kejadian Kak Mala dapat false warning dalam feri otw balik dari Langkawi. Masa tuh, Abang Long memang tersengat sendirik lah. Nampak kecuakkan dan kepucatan di muka Abang Long. Tapi nak dijadikan cerita dan sangat lawaknya bila dia tolong kami angkut storage box pulak. Kalut dan ting tong punya pasal, terangkut storage box engkau. Bila Qaleesya da keluar, dia kata kat ktorang, dia nak ajak Kak Mala lumba lari. Haha.
Pasangan yang suuuuwwwiiittttt sangat, dan baby mereka yang comel

Abang Long memang nampak sangat sayang gila gila kat Qaleesya. Aku dan Naz sangat setuju dengan ini. Tapi dia dalam sayang2 tuh, hmmm, dia nak ajak Qaleesya bergusti okeyh. Mampu kaw? . . . Haha, korang dengar la macam mana planning dia nak membesarkan Qaleesya, tapi sure berbeza dengan ayah-ayah yang lain, dan sangat lawak. Haha.

Oh hoiy, rasanya setakat ni la dulu kowt, membahan Abang Long. Jumpak lagi ya.. Hehe.. Bubye...

YZYZ

Survey III

§ 0

When you're walking, do you stop to drink?
= yeap, when I feel thirsty, or looking at a very thirstful drink places

Do you believe that if you want something bad enough you'll get it?

= Haha, kinda. I have evidence. It's only the matter of time. Well, time always beat me.


Have you ever kissed someone in a vehicle?
= I'm hoping to . . . Kiss me people. . .


Ever snuck out of your house?
= Ehhh, I'm way past that now. That's a never


Kill or Be killed?
= Errr, neither and neither


Break someone’s heart or have your heart broken?
= Well, my heart is not easily broken, and I'm not that damn sure if I ever broke someone's heart... Did I? Please tell me if I did.


What did you do today?
= Well, go to work, wash my car, cook for my dinner, typical way of life.


Do you like someone right this second?
= I'm liking lof of people, and wish they know it too...

WHAT DO YA KNOW

= What do ya want me to know?


Would you ever get a tattoo?
= Yeah, I'm kinda hoping one right now.


Piercings?
= This one NO. If dying hair is one of the question, then my answer is YES.


What was the last thing you ate?
= This very delicious grapes, bought from Tesco. yummm...


Are you a morning person or a night person?
= Night, and I'm very grumpy during morning. Don't expect me to be good during morning.


Do you snore?
= According to people that have sleep beside me, No I'm Not.


Do you know anyone who has gotten an abortion?
= Who who? How dare you


What would you do if you opened up your front door to a dead body?
= I come with the FBI tape (named by Mr. Zeex Asyraf), surgery gloves, camera and pretend I'm in a movie, with dead body has to be investigated.


Do you like to spend time with people?
= Out of a week, the probabilities is 2 over 7 . . . 


Are you hungry?
= Oauww, I wish, but then I remember that I have to lose weight, for some reasons.
.
Are you a forgiving person?
= I WISH (with capital letters)


Are you talking to anyone while doing this?
= One of the staff just walk by and makin an unnecessarily joke.


Do you want a relationship right now?
= Nope, I'm happy with things going on now. Maybe I'll change the answer a few hours later


What are you about to do?
= I definitely have a lot of report to be done, by,let's say last Monday. I'm over due already, still I'm doin this. Hah haaa...


Have you ever thought someone died, when they really didn't?
= Hmmm, I used to believe some one is dead, but then he'she didn't. But I can't recall which person. Hmmm.


If you could be a superhero what would you want to do?
= Ah haaa, this one could be a challenging one to be answered. Owh, fly fly fly to the moon. Hek Hek Hek. . .


Your name plus "ness"?
= Syahminess . . . Okeyh, then? I don't get this one.


Three feelings at the moment?
= Stupidly numb, erotically sexy, Syahminess tired, heh heh heh.Now I get it.


Done anything you regret so far in life?
= Hmmm, yeah. This one is a must. Do I have to mention each one of it?


Are you listening to anything?
= Yeap, Hush Hush (I Will Survive) by Pussycat Dolls. Yucks, this song doesn;t make me any cooler.


Where are you right now?
= 1st half of the survey I was in my living room. Then the 2nd half, I'm inside the meeting room at my office.


What are you scared of?
= God, then full stop.


Last movie you watched?
= In Time, and as always, I slept in the middle of the movie. Almost every movie, Real Steel, Harry Potter, Abduction, even Kung Fu Panda (3D) . . . aiyyy. . .


Last song you sang out loud?
= Moves Like Jaggers, yeah, together with Nazira this afternnon . . . Hahaha


Are you thinking of someone right now?
= Yeap, I'm not gonna lie. But the memory was such a blur. Their images not that clear.


Who is the last person you talked to on the phone?
= Mr. Jaya, talking about our lunch plan


Last thing you downloaded on your computer?
= I believe it's If I Die Young by Band Perri. What a nice and meaningful song. You should listen to ' em


Have you changed much this year?
= Ah haaaa, well, a lot lot lot actually. Haha, wait for my new year post, talking the hell of changes...


Where was the last place you went besides where you are?
= Owh owh, Five F Corner, where I have my lunch over there. Nice food, nice place, just the food is unreasonably expensive.


Has anyone ever said you looked like a celebrity?
= Errr, always. The latest one is Chef Sherson. Hahaha, thanks Alia. Keh Keh Keh.
.
Do you speak any other language?
= Uh, uh, does accent counted as other language. If it does, then I'm totally can speak others. haha


Do you dress for style or comfort?
= Both. But most of the time, for comfort. However, tight jeans and tee or shirt is totally comfortable for me rather than loose one. Yucckkss...


Ever had a drunken night in Mexico?
= I don't even get drunk, and the second question is a total no. Except, drunk for love. Hehehe


What's the craziest thing you've done?
= How kerazeeyy you means? Is driving while sleeping is consider crazy enough?.. hohoho..


Favorite color(s)?
= Out of nowhere, I'm picking black. Hmm..


What is your favorite Nickelback song?
= I don't know many of their songs, but sure the best one is How You Remind Me,


What are you looking forward to this summer?
= Which summer are you referring to? North or South Hemisphere. Oh, wait, we don't have summer. Then let's forget it. NEXT...


Last time you smiled?
= What do you think of me, a robot, yeah for sure I smile all the time. See, SMILING. Duuhh...


If you could choose any fate what would you choose?
= I rather not to do it, even If I got the chances. No No No. I could be a total mess.


If you could have anything the world, what would you want?
= Can I have Samsung Galaxy Tab?   errrr,,,,


enjoy...


YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...