Please Click Me

Am I Landed In PENANG???

Saturday, January 8, 2011 § 0

Yeap, lepas jah aku kuar dari kabin kapal terbang, sejurus pas aku masuk lam terminal building, aku rasa aku nih macam salah airport. Betoi ka aku telah mendarat di Penang bumi penuh kehangatan ini? Aku telah selamat mendarat di Penang pada 31st Disember aituh, pada hari terakhir 2010. Saja ja kan. Destinasi mahu dituju adalah Johor, tapi mendarat di Penang dahulu. Saja mahu jalan2 dahulu.

Then bila memasuki terminal building, aku dah nampak dorang dah bezakan portion untuk arrival and departure. Takdak dah two way macam dahulu. Dah one way dan siap ada divider lagi. Memang lagi menyenangkan. Tak da semak macam biasa. Then bila aku nak kuar, aku sesat okeyh. Biasak pas kuar dari tempat luggage claim, terus jumpak exit. Ni tak, aku kena pusing, kona sana sini, baru jumpak exit. Pastuh dorang dah renovate bagai kat luar tuh. Sampai member aku yang datang jemput pun sesat tak jumpak aku. Ending up dengan aku terpaksa jalan ke sana sini untuk mencari dorang dan dorang drive ke sana sini mencarik aku.

Ni merupakan sejurus kuar dari Terminal dan tempat taxi baru. Aku memula tunggu kat sini la

Dah macam LCCT waktu mula2 nak naek dahulu

Lepas sampai Penang, makan2 suma, beli2 barang, aku pun lepak kat tempat member aku jap. Malam tu kami kuar. Destinasi dituju adalah Pesta Penang. Memang macam mistake pi Pesta pada New Year Eve, sebab orang tersangat la massive dan kami terpaksa parking nuuuunnn di hujung donia. Tapi tak la bebetul hujung donia. Then malam tuh, dorang suma memakbulkan permintaan aku untuk karok lagu Super Junior. Okeyh, aku telah berjaya (atau sebenarnya kurang nak berapa berjaya) menyanyikan lagu Sorry Sorry, Neorago, dan jugak Bonamana. Agak berbelit gak lidah dan sangat best nyanyi lagu2 dorang. Cam puas lah pulak. Hehe.


Sorry Sorry. Memang very energatic la dorang nih. Memang tak salah dan tak nyesal aku memilih untuk meminati dorang

Then pas karok, ktorang anta beberapa orang ahli jemaah untuk balik dan yang tertinggal telah pergi ke Gurney untuk makan kat Kapitan. Memang saja kan nak pi mencuci mata kat sana. Last year aku celebrate New Year kat SS, so tau la keadaan kat situ macam mana. Memang spot yang baek untuk cuci mata. On the way nak pergi, aku drive, tapi separuh jalan jah, sebab takut tiba2 ada polis. New Year mesti dorang buat road block punya. Kat Kapitan kami makan Chicken Milani. Balik kami sangkut plak dek kerana jam kat depan Penang Bowl dan kat Padang Kota. Memang banyak kereta walaupun dah kol 4 pagi. Time balik nih aku drive sebab aku rasa mesti takda road block dah jam2 macam nih. Sekali nah, masin mulut kat lepas Padang Kota ada plak polis.

Then kami dengan slumbernya bertukar driver kat tengah2 traffic yang jam tuh. Tak tau la driver sebelah nampak ka tak. Bersungguh lompat pi seat sebelah siap berlakon pura2 mabok n tidur sebab takut polis kat depan nampak apa yang ktorang buat lam keta. Tapi end up dorang tak check pun keta. Check moto sahaja.

Then the next day, adalah hari keberangkatan aku ke Johor. Pun kami siap pusing2 Penang lagi. Memang bajet tourist. Memula kami makan sahaja kat Sungai Dua. Dah la ada ahli rombongan tengah senggugut. Pas makan, kami pi PC Fair, gi 7E sambil diskas destinasi. Kat 7E aku saja beli kondom. Aku pun tak tau apa yang aku pikirkan sampai nak beli kondom. Then ktorang pun buat decision (selepas membelek GPS tanpa henti) untuk pergi Balik Pulau. ODW nak gi kononnya nak lalu Queensbay dulu. Ada org nak buang rindu ngan Queensbay katanya. Haha.

Tapi akhirnya ktorang end up ngan gi War Museum plak. Dari War Museum, kami pi makan char koeyteow n kek kat SeaGate. Memang best kowt. Takpala nak jalan2 dulu. Bas aku kol 1030 malam. Lambat lagi. Balik dari SeaGate dan jalan2 bawah Penang Bridge, kami balik dan aku siap n kemas barang n kami kuar lak gi Queensbay. Kat Queensbay aku beli satu buku nih. Nama buku tuh adalah What Your Teacher Didn't Tell You. Macam agak menarik la jugak. Aku pusing nak rembat satu dua lai TShirt yang aku berkenan kat Kuching arituh. Ingat kat Penang ada, sekali tak ada la plak. Frust. Akhirnya aku dapat beli buku senaskah sahaja. Takpa la. Ilmiah sikit.

Sorry la tak berapa nak ada nilai estetika. Amek guna henpon murah sahaja

Ni lepas kuar dari Penang Bridge. Jarang2 nak nampak keadaan macam nih

Kan betol kami lepak bawah bridge. Tapi kami tak isap dadah tau. Hehe. Kami pun tak memancing. Jalan2 sahaja. Streotaip sangat kan kalo dok bawah jambatan nih isap dadah.

Dengan terkejar2 nak gi Sungai Nibong dan perasaan takut akan jam otw nak sampai sana dan queue yang amat panjang kat tempat bayar kupon, kami pun berjaya sampai Terminal Bas pada jam 1020pm. Tapi nak tau tak, bas aku sampai lebih kurang sejam lepas tuh. Memang bengang la aku dok berlari2 dari Queensbay tadi. Nasib baek lari naek keta.

Tapi kan, semenjak aku balik ke Penang (wah bajet macam Penang ni tanah tumpah darah aku jah) banyak gila benda baru yang ada kat Penang nih. Aku pun agak macam perak gak bila sampai. Tiba2 bangunan tuh ada, tiba2 bangunan ni dah siap. Memang cepat Penang naek. Dah nak election balik ke?.. Haha.. Segala benda la nak kaitkan ngan election kan.. Haha..

Walaupun begitu, gambar ini bukan disnap di Penang, tapi di salah sebuah Klinik kat Kluang. Klinik ni la yang telah mengesahkan aku COLOR BLIND. Tak sangka dalam zaman serba membangun ini, masih ada lagi klinik yang tulis perkataan BILIK sebagai BILEK dan masih guna suis lampu bulat ala2 rumah bantuan kerajaan. Klik gambar untuk nampak view yang lebih jelas.

So menjawab kepada tajuk post inih, yeap, that's true, I'm landed in Penang.

YZYZ

What's this?

You are currently reading Am I Landed In PENANG??? at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...