Please Click Me

Archive for April 2011

Tribute Buat Seorang Minah yang Gelong

Saturday, April 30, 2011 § 1

Baeklah, post kali ini ditujukan khas buat seorang minah yang ting tong, gelong, sengal dan apa saja yang korang nak kutuk, dipersilakan. Haha. Sama macam penulisan aku yang mengutuk Lele, aku sangat harap beliau tidak menyaman aku bersempena penulisan ini.

Disclaimer: 16 PK (Paling Kutuk)

Haha, baeklah, aku mengenali minah yang bernama Mahfuzah Othman besempena PIMPIN Siswa Fasa II pada tahun 2009. Sebelum tu, nama minah ni seringkali meniti di bibir member2 aku macam Mark Jinmin. Kalau lepak ngan Mark dulu2, selalu jek mamat tu sebut nama minah gelong tuh. Aku pun dok pikiaq punya pikiaq, sapa dia laaa minah tuh.
Cik Kak Fuzah, Mark Jinmin dan Kak Mia. Antara orang2 awal yang menyebabkan ktorang jadik rapat

Then, kami diketemukan pada malam sebelum kami pergi ke kem PIMPIN Siswa untuk pelajar Antarabangsa. Dia ditugaskan menjadi Timbalan Kem Komandan, manakala aku merupakan PUGK (Pembantu Urusetia Gila Kuasa). Then dari situ la aku menjadi kenal dengan beliau. Tetapi belum rapat lagi.

Entah apa kimianya bila aku menjadi rapat dengan beliau. Aku pun menjadi lupa di mana titik mula kami menjadi rapat, tetapi pada aku, pemulanya adalah Mark. Bila naik HEP, kami dua orang selalu mengecoh ofis dan menghabiskan bekalan kerepek beliau.

Kami menjadi makin rapat bila aku dilantik menjadi staf BHEPP melaui skim Pekerja Khidmat Singkat (PKS). Okeh, kat sini laaaaa mulanya minah nih jadik agak penting dalam hidup aku. Dia nih laaa yang paling selalu tolong aku waktu aku susah. Antara yang paling mengharukan aku adalah bila dia sanggup tolong aku selesaikan beberapa perkara sebelum pengajian aku berakhir. Tak ramai yang tahu mengenai perkara tu. Hanya Kak Mia, TokWan dan Solihin ja yang tahu. Actually pertolongan yang dia bagi tu sangat berbahaya, sebab kami boleh bergaduh, worst case scenario tak kan bertegur antara satu sama lain. Tapi Alhamdulillah, aku dan dia mampu berpegang kepada apa yang kami katakan dan segalanya selesai mengikut masa yang ditetapkan. Tengs sangat sangat tau.
Aku memang saja nak letak muka dia yang nampak huduh-huduh jah dalam blog nih. Hahaha.

Then dia nih jugak telah menjadi fasi/KU/KUGK dalam kem aku di Cinta Alam Kelimat. Bersama beliau, alhamdulillah, segalanya berjalan dengan baik, walaupun terdapat lompang di sana dan di sini. Tapi okey la jugak. Kem aku tu, tak ada la perfect tara mana pun, tapi sekurangnya menghampiri KPI yang terdapat di dalam modul, sekurang-kurangnya.

Selaen tuh, dia nih juga terlalu banyak kali da menolong aku. Tapi yang bestnya adalah, kalau dia rasa dia tak mao or tak dapat tolong dia akan say NO. Okey la kan, xda la kita rasa cam kita ni burden terhadap dia.

Baeklah, ada beberapa nilai tentang diri dia nih yang anda, anda dan anda kena tau. Dia nih suka membagi pendapat, walaupun kadang2 (and on some cases, everytime) pendapat yang dia bagi tu deviate dari tajuk asal yang kita cuba bincangkan. Banyak isu yang aku bangkitkan terhadap dia dan dia mampu untuk mengulas sebagaimana seorang Degree holder sepatotnya menjawab. Dia tak cuba melarikan diri atau tidak menunjukkan minat terhadap segala perbincangan ilmiah yang aku cuba lontarkan. Sepatotnya, sebegitulah seorang Degree holder bersikap. Bukan mencela orang2 yang ingin membagi pendapat atau cuba membawa sesuatu gaya pemikiran baru.

Dia nih jugak antara manusia yang rajin dan suka menegur aku dan juga mungkin orang lain secara direct jah. Tak da dah nak kias2 bagai. Kalau dia nak tegur, dia tegur jah. Tapi dalam politik tempat kerja, dia nih agak neutral jugak. Maybe kita dok kutuk staf tu, staf nih, tapi dia selalu mengambil jalan tengah dengan menjadi neutral. Okeyh la kan.

Banyak benda yang nak kutuk dia nih, tapi disebabkan dia nih selalu belanja aku makan, maka aku tak jadi kutuk. Hehehe. Susah nak mencarik kakak macam dia nih lagi dah. Semugah bila dah berada di tempat baru, nilai2 yang menjadikan dia nih unik tu tak hilang dan menjadi semakin baik. Bila bangkitkan argument, tolong pahami ekh isi argument tersebut. Tak la merewang sangat isi perbincangan kita. InsyaAllah, kalo ada jodoh kita jumpak lagi. Eleh, engineering campus ja pun. En. Rashid pun dok jumpak jah kan. Jangan lupak open table keyh. Hehehe.

Tengs tau akak ataih segala bantuan selama nih. Lepas nih doakan saya pulak ekh. Kekekeke.

YZYZ

It's Half Month Already

Sunday, April 17, 2011 § 3

Yeap, it has been half of the April already, n I starting to realize yg my blog recently tak berhapdet. There are only one post this whole month dan whenever peoples try to go to my page, usually page akan jadi berat semacam, sebab ada satu post yg sangat la banyaknya gambar.

Owytey, like always, if there are range of time yang aku tak hapdet blog, aku akan buka satu persatu cerita. Bukanlah tiada apa yang berlaku in my life recently, tapi terlalu busy sampai tak terhapdet. Di tengah2 malam sambil ditemani Disney Channel nih, aku menggagahkan jua diri aku untuk menulis blog ini. Haha.
One of my favorite Disney's character. Actually the most. 

Baeklah, mulanya April, aku pergi Pangkor. Bukan bercoti-coti, tapi atas urusan kerja okeyh. A week afta that, pergi pulak Jerejak, juga sebab kerja. Dan makanya next week aku akan ke satu lagi pulau iaitu Langkawi juga bukan mahu bersoka-ria. Mana ada masa mahu bersoka-soka dah sekarang. Busy yang amat okeyh.

Owh iya, mesti orang akan kata, "Heleh, Syahmi tuh saja ja buat-buat busy. Alasan jah tu. Macam la dia tu Perdana Menteri". Hahaha, biarlah, dah biasa dengar mulut-mulut celaka sebegini. Aku tak mau la menglistkan apa kerja-kerja yang aku sudah, sedang dan bakal buat. Aku tak suka nak menunjuk-nunjuk diri aku sibuk. Bila orang minta tolong aku buat, aku cuba jugak entertain walaupun ada kalanya aku mengangis tak berair mata. Serious, lately aku selalu rasa hati dan badan aku sedang menangis, tapi mata aku kering jah. Mungkin tu kowt maksudnya frasa mengangis tak berair mata. Hentah lah...

Apa lagi ya, owh actually ada beberapa isu dan perkara mahu ulas dalam blog dan akan ditag sebagai opinion. Tapi rasa macam penat la mahu meulis semua itu. Nanti la menulis. Tapi aku bagi tajok dahulu la. Tajuk yang pertama Endurance vs Acceleration, Sembang Korea di Konti dan Greater Than Monster: Schoolers Kid. Owh, macam menarik kan, nanti2 la ekh aku menulis tentang itu.
Serious cemburu okeyh dengar dia nyanyi. Haha...

Owh, apa lagi ya yang berlaku, hmmm. Ya, aku da start kembali menengok AF. Dah dapat Lesen L dan da mula menabung. Best tak best tak. Apa-apa cerita, nanti la aku sambung laen ekh.. Okeyh bye...

YZYZ

I Appreciate Everything That I Have

Tuesday, April 12, 2011 § 1

owh, well. How am I gonna say this. I'm writing this post on a late midnite while watching 'Baik Punya Cilok'.

Past few months, or to be exact on the New Year 0f 2011, I'm being too greedy. I wanna own everything that sometime out of my capabilities. Starting with a high paying job, a car, a house, a loyal girlfriend and so on and so forth. I was too ambitious, I'm dreaming all of this and that. I wanna have everything that on my list, plinging, come in real life. But that never happens.

One by one, minute by minute I'm feeling that I'm on my way down. I forgot my appreciation. I don't know how to say my grace. Well, let's see one by one.

High paying job. Well, yeah I lost that one first. On the top ten the most miserable moment of the year, category 2011. Then I'm dreaming to drive my own car. Owh, even my driving license could be very very troublesome. It's takes me more than 5 month just to settle the computerized test. Then I'm dreaming to live inside my own house. Well, this one not so far away, as I'm renting a house. And the most difficult one, a loyal girlfriend. I don't have gut to expalain on this one, as it could arise too many speculation and different intrepretation.

Then, month after month, right before my birthday (which by the way is not a significant event to me), little by little I found myself back. It's starting with walking in the morning, then everything is starting to ease up. I found new ways of living in a moderate life. A simple yet meaningful kinda life. I'm starting to redefine my social life. And on the top of it, I'm starting to appreciate more of my life. Less whining, no more sad viewing and looking forward for a gerat day ahead.

Well, I believe, this kinda life is not sustain. Someday, sometime, eventually it'll change bit a bit. But every moment I spend, I'll treasure it. Because, one day I'm gonna miss it and sure I want to repeat everything, unfortunately it won't happens. So I want to live this moment to the fullest, how I'm strugling myself, the fight, the down, the worries that I refuse to share (except in here), hopefully it's another syllabus in my life.

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...