Please Click Me

Archive for May 2011

Talibesen Baru

Sunday, May 22, 2011 § 0

As uols know, well not many peoples know la pun actually. Aku sebenaknya telah membeli talibesen baru. Yeah, TV baru. Actually ada beberapa intention kenapa post ini mahu ditulis. Pertamanya, mahu memberitahu bahawa setiap orang sebenaknya boleh memiliki peralatan rumah walaupun hanya dengan gaji yang lite lite jah. Kedua aku mahu memberitahu, apa kepentingan TV di rumah aku. Ohoiy. Jom kita bermula.

Baeklah, bermulanya kisah mahu membeli TV nih semenjak dari sebelum kami pindah masuk ke rumah baru di Jade View. Kat rumah tu, adalah TV tuan rumah tetapi jenama MECK yang sangat la choiy. ASTRO da pasang, tapi TV, alahaiiiii... Mahu dijadikan cerita, tiba2 TV cap MECK tuh telah kehilangan separuh daripada imej dia. Abeh terputus muka2 maknusia yang lalu lalang dalam TV tuh. Tengok Spanbob pun teruih tak stim. Pastu aku pun berazam mahu membeli TV baru. Maka aku pun simpan sikit2 duit gaji bulan Mac aku. Dalam sebulan tuh, dapat la dalam RM400 lebih. Dekat nak RM500 gak la.

Afta dat, mula laaa window shopping, tengok jenama apa yang best. Samsung laaa, LG laaa, SONY laaa, dan Dr. Naza lak cadangkan Panasonic. Macam2 la review yang aku dengar dan aku baca kat internet. Berminggu la jugak tempoh masa yang aku amek untuk mengather maklumat dan belajor la jugak apa makna Full HD, apa Ready HD, apa contrast ratio, apa LED apa LCD dan macam2 la lagi walaupun tak berapa nak paham apa yang aku baca dan dengar tuh (hehehe).

Lepas itu, di suatu petang, aku pun menggagahkan diri pergi ke Bukit Jamboiy untuk konon kononnya membulatkan tekad mahu membeli TV. Yeah, ada LG 32 inci Ready HD Contrast Ratio berapa ribu entah harga lak RM1.2K dan bayar bulan bulan RM131. Tapi mahu dijadikan cerita, aku tak layak la plak mahu buat ansuran. Terpaksa beli cash. Maka aku pun balik umah dalam keadaan yang amat kecewa. Then aku buka buku kewangan aku, tarik sana tarik sini lepas tu dapat kabor plak duit elaun gi Pangkor da masok. Hah apa lagi. Pastu aku call lak housemate aku si Afif terus dia nak chip in sekali, yeah, terus engkau beli cash. Haha. Aku beli bukan tiba2 saja beli okeyh, tapi atas usaha aku selama lebih sebulan, menggather pelbagai maklumat dari pelbagai sumber, reshuffle bajet, alhamdulillah akhirnya aku mampu untuk membeli TV Sony 32 inci secara cash.


Okeyh, kenapa aku beria-ria mahu membeli TV? Hmm, sebab pertama for sure la sebab rumah aku ada Astro. Kalo setakat nak tengok TV3 tak payah la aku bersusah payah nak membeli TV sampai 32 inci. Hadoiyh.

Sebab kedua, aku sebenarnya tak suka keluar rumah. Since aku sekolah lagi actually aku lebih suka duduk lam rumah, tengok TV, kemas rumah bagai. Kalau ada intention jah aku akan keluar. Tak suka la nak keluar melara jah nih. Menghabehkan duit. Itu sebenarnya diri aku yang banyak dari kalangan member aku tak tau. Kat sini semua orang cop aku nih kaki jalan. Aku selalu keluar pun sebenarnya sebab aku kebosanan. Since rumah dah ada TV, ada Astro, boleh cucuk USB dan Komputer lak tuh (boleh tengok muvie download) maka tak payah dah aku bersusah payah mencari hiburan di luar rumah.

Ketiganya, pada aku TV adalah the center of the house. TV akan memberi satu energy yang berbeza terhadap rumah dan juga isinya. TV yang sempurna akan merecaj aku balik setelah seharian berpenat lelah di ofis. Sapa kata dok lapan jam kat ofis tak ada masa tengok TV. Orang yang memberi alasan macam tuh, akan memberi alasan yang sama untuk tidak meluangkan masa bersama keluarga nanti. Maka pikio-pikiokanlah.

Maka pada aku, aku mempunyai alasan yang cukup kukuh untuk aku membeli TV, dari segi aplikasi, kewangan dan kelestarian, maka decision untuk membeli TV sebenarnya bukanlah salah. Setiap orang ada electrical devices yang dorang rasakan perlu and currently for me, TV is important for me. Hohoiy.

Buhbye.

YZYZ.

Sembang Korea di Konti

Wednesday, May 18, 2011 § 0

(Post ini telah ditulis lebih daripada berminggu yang lepas, tapi baruuu nak post sekarang)...
Selepas lebih dari sebulan, maka aku akhirnya mempunyai kehengengan untuk menulis post ini. Yeah, intention mahu menulis bermula setelah semalam, ketika membrowse YouTube, telah terjumpak dengan satu video Super Junior menyanyikan BONAMANA versi Live Band. Walaupon ketika itu hanya lima orang jah yang nyanyi (Kyuhyun, Donghae, Yesung, Sungmin dan Ryewook) tapi perf dorang memang sangat mantap. Okeyh, itu sebab pertama.

Sebab kedua plak adalah bila sekarang nih tengah mengecoh kononnya ada dua group super hanjeng mahu debut as The First Kpop Group in Malaysia. Not other than supah dupah Rubbish Gula Gula n 24:7. Semalam aku tertengok dance practice 24:7 tuh, aiyooo, penuh dengan hanjengan okeyh dalam komenan tersebot. Aku malas la mahu turut menghanjeng, tapi taking the positive side dengan mengepost tentang hasil perbincangan aku ngan beberapa first year masscom dan juga seorang Super Senior di konti CInR beberapa minggu nan silam.
Konon ceritanya aku telah merequest lagu BONAMANA dan pengrequestan tersebut telah draw a discussion, tentang mengapanya Kpop ini sangat berpengaruh di Malaysia, dan kenapa maknusia2 yang tak berapa nak paham bahasa Korea nih, boleh meminati Kpop. Baeklah, berikut merupakan antara jawapan aku.

Q: Kenapa orang2 kita boleh meminati penyanyi Korea, sedangkan dorang tak paham pon sepatah haram apa yang dorang nyanyi?
A: Secara psikologinya, masyarakat kita (dan mungkin juga certain part of the world) mempunyai satu sikap yang ingin mengetahui apa saja yang dilakukan oleh orang lain. Contoh terbaik adalah Akademi Fantasia. Astro telah mengeksploitasi sifat ini dengan memaparkan segala yang dilakukan oleh pelajar melaui Diari. Tidak cukup dengan itu, setiap pelajar akan dibogelkan menerusi gezutan-gezutan yang sengaja direka untuk menarik perhatian penonton. Apa yang attract penonton adalah apa yang telah dilakukan oleh pelajar tersebut. Maka di Korea, idol-idol group ini turut melakukan perkara yang sama dengan mendedahkan kehidupan peribadi mereka menerusi pelbagai medium seperti relaiti TV, minihompy, Twitter, video-video rakaman sendiri, pic-whoring dan sebagainya. Malah ada juga yang sanggup untuk buat fan service iaitu melakukan apa yang diingini oleh peminat seperti kissing ahli sendiri. Yeah, they did it. Maka sebab itu lah followers Kpop adalah very gigantic.
Q: Itu bagi mereka yang telah meminati artis2 ini. Bagaimana dengan mereka yang pertama kali mendengar, tapi terus meminati lagu-lagu Korea?
A: Okeyh, begini, dulu aku pun sangat tidak meminati Korea n I’m looking down kepada sesiapa yang meminati benda2 Korea nih. Tapi what makes my stand changing is, bila aku browse browse secara random dan terjumpa satu video Super Junior tengah menari dan menyanyikan BONAMANA. Aku rasa ada something special tentang group dan lagu nih. Aku terus la mencari lagi beberapa video yang serupa, BONAMANA dan SUPER JUNIOR. Then aku conclude, sebab utama aku tertarik dengan SuJu adalah keseragaman dan attitude dorang membuat performance. Okeyh, itu point pertama.

Point kedua plak adalah, kebanyakkan yang landed on Korean Pop video di Youtube kebanyakkannya menggunakan Keywords sexy girls, cute guys, hot chicks dan yang setara dengan itu. Dekat Channel SM Entertainment dan beberapa channel laen, Video Sorry Sorry telah mencecah 23 Juta, Bonamana 19 Juta, Lucifer 17 Juta, Gee 35 Juta dan antara yang tertinggi adalah Nobody (Wonder Girls) dengan 45 Juta viewers. Dan mostly dorang nih landed using the keywords yang aku gtau tadi. Makanya, maybe intention viewers ni bukan mahu tengok pun Korean Pop Culture, tapi atas intention lain yang pelbagai. Tapi disebabkan oleh kebolehan kumpulan-kumpulan nih menyanyi sambil menari dan baidewei tarian dorang memang sangat mantap, so no wonder everyday dorang leh tarik sekurang-kurangnya 1000 new Kpop lovers.

If you familiar dengan Networking System, each 1000 new lovers nih mesti akan at least tarik one or two peoples untuk minat sekali ngan mana-mana Kpop group pojaan ati dorang. Me for example, akan influence orang-orang yang rapat dengan aku untuk mendengar lagu2 Super Junior. Dan u guys tao tak, macam mana aku boleh terminat SNSD? Yeah, melalui sajesen kawan okeyh. Ada member aku kat Lim Kok Wing yang sajes beberapa lagu SNSD dan finally and accidentally leh terminat. So no wonder la Kpop boleh menjadi sangat gigantic all over Asia.

Kalau tanya aku, bagaimana satu Idol group Korea tuh boleh jadik sangat2 bagos, hmmm, kena tolis dalam post yang laen la plak kan. Da panjang lebar da agaknya. Tapi sebelom tuh, aku mahu menjemput u guys untuk membaca Why I Like Super Junior. Okeyh kat sini aku explen, beberapa culture Korean Pop yang boleh menyebabkan aku sangat2 meminati Super Junior. Haha.
Kepada cik Anis U3P, tengkiu atas gelaran Korea terbakor kepada saya. Nanti saya gi tengok Konsert Super Junior, tak moh ajak. Hahaha. (mampu ke aku?).. Haha
Buh bye
YZYZ

April Repap

Monday, May 16, 2011 § 0

Owh, actually, gambar ni da pilih lama, tapi tak terpost2 sebab busy yang maha. Arinih, cam tingtong sikit, maka aku mahu hapdet blog. Ohoiy, silalah baca okeyh. Hahaha.
Haa, tak sangka keyh kat Pangkoq ada burung kenyalang. Sungguh tak tersangka-sangka. Almaklumlah, pestaim ke Pangkoq

Hambek ko, nak balik semula ke hotel tak jumpak transport, terpaksa haa engkau naik bonet Van

Pok Cik nih dengan hanak2 hekan beliau. Haha.

Aku pun tak tau apa motip aku mahu letak gambar ini. Hahaha.

Geyla la kalau karok sampai mic buleh lekok lekok gtuh. Hahaha

Back to the 70's ke korang, spelling macam tuh. kalaunya orang DBP baca nih, mao menangeh. Haha

Owh yeah, da lama tak makan. Sekali terjumpak kat pantai remis. happa lagih.. Haha

Inilah dia nasik terbesak dan terpanjang aku pernah makan. Penat okeyh. Tapi 3 minggu lepas tuh, aku pergi balik, tiba2 da jadik makin pendek. hahaha.

Mira la nih. Katanya ada breakfast RM1 kat McD, terpaksa termengulor sekejap kat McD pada kol 9.50 pagi, hari bekerja. Hahaha. Tapi dah tu ta leh guna kupon yang print sendirik. Huh

Ruff Ruff, macam hanjeng dalam cerita Dennis de Menace. Sangat suka tengok. Hahaha

Owh, pestaim jugak ke Jerejak. Okeyh, ni pulau kedua yang aku pergi dalam bulan April. Motip la kan siap ada Pakej Seminar Kerajaan. Hahaha

Inilah dia antara aktiviti ngan Ezzah, carik durian, baskin Robin and Neway tuh, entah bila la kan. Hahaha

Apabila malas mahu menulis nombor tepon di tapak tangan. Amek gambaq je lah. Sori Pali, guna nomor ang sebagai contoh. Tapi memang aku nak tulih nomor ang pun aritu. Hahaha

TV da cantik, siap boh kerawang. Sekali SUCU dalam Debu.

Okeyh, SENTAP. Hahahaha

Bye bye Deraiving Skul. Nanti hengatkan diriku untuk membuat entry special perjalanan aku mendapatkan deraiving lesen. Hahaha

Okeyh, minum petang kami di Bayview Hotel. mewah okeyh. Ada cheese bagai, makan sampai kembung perut. Ni pulau ketiga aku pada April, jugak pestaim aku. Hahaha. LANGKAWI

Coba teka, laki ka pompuan? Haa, menjadi perdebatan antara kami kowt deni laki ka pompuan. Haha, biarlah kekal menjadi misteri. Hohoho

Gajah zaman lani memang kojaq. Nak mandi pon suruh kura-kura beruskan, pakai lampin, burung pi pasangkan. Hahaha

Okeyh, seiring denagn usia PIMPIN Siswa, begitulah jua tempoh gambaq mak hayam nih berada di ofis kami. Haha, TokWan la ni dok simpan gambaq deni. Tapi sekarang aku tak tau apa nasib gambaq nih. Tak tau sapa plak yang simpan. Kak Siti kowt. Hohoho.

Betapa aku merindui bekpes ku ini. Hahaha. Susah da nak makan benda nih lepaih nih. Hohoh.

Sedih, meja nih dah kosong. Hohoho

Hahaha, nih adalah white board memondan ktorang. Gambaq yang ktorang lukih tu adalah NgaBi, Singa campoq Babi. Hahaha. Lepas tuh ada subjek Elfa 101. Hahaha

Ni lagi satu unsur penting di ofis lama kami, iaitu kerusi krok krek krok krek. Punya la bisin kerusi nih. Sekali bila kat ofis baru, semua kerusi jadik senyap. Hohoho.

Yaiy, nih la dia menu makanan aku pada bulan April. Sungguh berkhasiat kan (ye ke??).. Hahah

YZYZ

Tiada Intention

Saturday, May 7, 2011 § 0

Owh, seperti mahu menulis blog, tapi tak da idea, walaupon actually idea mencorah-corah mahu menulis. FYI, aku sedang menulis sambil menonton Konsert Akademi Fantasia 9. Lantak la korang nak kata apa pon, TV aku, aku yang bayor Astro, aku yang bayor bil elektrik, ko nak sebok aku tengok AF9 pahal?. Haha.

Baeklah, banyak benda menarik perhatian aku untuk menulis tapi aku nak tengok Erul ni perform jap.[9.13 pm]...

[9.20 pm]
Owh okeyh. Mantap gak mamat Erul tuh. Ye la, AF kan da mula tercabar ngan Mentor. Budak2 Mentor, perf pertama pun da mantap, dan baidewei si Erul tu protege Jac pun sebenarnya. Dia tu satu batch ngan Black suma.

Okeyh, sambung balik. Baidewei, mahu highlight kan satu benda pon actually. Owh okeyh, I really wanna make it as simple as possible. Ye la, nanti readers tok pehey pulok kan. Aku pun tak sure aku mahu tulis benda ala nih dalam blog aku atau pon tak. Biarlah, kalau nak baca, baca kan. Haha.

Eh, nantilah update. Best la plak konsert minggu nih. Tak menang tangan nak menolis. Hahaha.

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...