Please Click Me

Sembang Korea di Konti

Wednesday, May 18, 2011 § 0

(Post ini telah ditulis lebih daripada berminggu yang lepas, tapi baruuu nak post sekarang)...
Selepas lebih dari sebulan, maka aku akhirnya mempunyai kehengengan untuk menulis post ini. Yeah, intention mahu menulis bermula setelah semalam, ketika membrowse YouTube, telah terjumpak dengan satu video Super Junior menyanyikan BONAMANA versi Live Band. Walaupon ketika itu hanya lima orang jah yang nyanyi (Kyuhyun, Donghae, Yesung, Sungmin dan Ryewook) tapi perf dorang memang sangat mantap. Okeyh, itu sebab pertama.

Sebab kedua plak adalah bila sekarang nih tengah mengecoh kononnya ada dua group super hanjeng mahu debut as The First Kpop Group in Malaysia. Not other than supah dupah Rubbish Gula Gula n 24:7. Semalam aku tertengok dance practice 24:7 tuh, aiyooo, penuh dengan hanjengan okeyh dalam komenan tersebot. Aku malas la mahu turut menghanjeng, tapi taking the positive side dengan mengepost tentang hasil perbincangan aku ngan beberapa first year masscom dan juga seorang Super Senior di konti CInR beberapa minggu nan silam.
Konon ceritanya aku telah merequest lagu BONAMANA dan pengrequestan tersebut telah draw a discussion, tentang mengapanya Kpop ini sangat berpengaruh di Malaysia, dan kenapa maknusia2 yang tak berapa nak paham bahasa Korea nih, boleh meminati Kpop. Baeklah, berikut merupakan antara jawapan aku.

Q: Kenapa orang2 kita boleh meminati penyanyi Korea, sedangkan dorang tak paham pon sepatah haram apa yang dorang nyanyi?
A: Secara psikologinya, masyarakat kita (dan mungkin juga certain part of the world) mempunyai satu sikap yang ingin mengetahui apa saja yang dilakukan oleh orang lain. Contoh terbaik adalah Akademi Fantasia. Astro telah mengeksploitasi sifat ini dengan memaparkan segala yang dilakukan oleh pelajar melaui Diari. Tidak cukup dengan itu, setiap pelajar akan dibogelkan menerusi gezutan-gezutan yang sengaja direka untuk menarik perhatian penonton. Apa yang attract penonton adalah apa yang telah dilakukan oleh pelajar tersebut. Maka di Korea, idol-idol group ini turut melakukan perkara yang sama dengan mendedahkan kehidupan peribadi mereka menerusi pelbagai medium seperti relaiti TV, minihompy, Twitter, video-video rakaman sendiri, pic-whoring dan sebagainya. Malah ada juga yang sanggup untuk buat fan service iaitu melakukan apa yang diingini oleh peminat seperti kissing ahli sendiri. Yeah, they did it. Maka sebab itu lah followers Kpop adalah very gigantic.
Q: Itu bagi mereka yang telah meminati artis2 ini. Bagaimana dengan mereka yang pertama kali mendengar, tapi terus meminati lagu-lagu Korea?
A: Okeyh, begini, dulu aku pun sangat tidak meminati Korea n I’m looking down kepada sesiapa yang meminati benda2 Korea nih. Tapi what makes my stand changing is, bila aku browse browse secara random dan terjumpa satu video Super Junior tengah menari dan menyanyikan BONAMANA. Aku rasa ada something special tentang group dan lagu nih. Aku terus la mencari lagi beberapa video yang serupa, BONAMANA dan SUPER JUNIOR. Then aku conclude, sebab utama aku tertarik dengan SuJu adalah keseragaman dan attitude dorang membuat performance. Okeyh, itu point pertama.

Point kedua plak adalah, kebanyakkan yang landed on Korean Pop video di Youtube kebanyakkannya menggunakan Keywords sexy girls, cute guys, hot chicks dan yang setara dengan itu. Dekat Channel SM Entertainment dan beberapa channel laen, Video Sorry Sorry telah mencecah 23 Juta, Bonamana 19 Juta, Lucifer 17 Juta, Gee 35 Juta dan antara yang tertinggi adalah Nobody (Wonder Girls) dengan 45 Juta viewers. Dan mostly dorang nih landed using the keywords yang aku gtau tadi. Makanya, maybe intention viewers ni bukan mahu tengok pun Korean Pop Culture, tapi atas intention lain yang pelbagai. Tapi disebabkan oleh kebolehan kumpulan-kumpulan nih menyanyi sambil menari dan baidewei tarian dorang memang sangat mantap, so no wonder everyday dorang leh tarik sekurang-kurangnya 1000 new Kpop lovers.

If you familiar dengan Networking System, each 1000 new lovers nih mesti akan at least tarik one or two peoples untuk minat sekali ngan mana-mana Kpop group pojaan ati dorang. Me for example, akan influence orang-orang yang rapat dengan aku untuk mendengar lagu2 Super Junior. Dan u guys tao tak, macam mana aku boleh terminat SNSD? Yeah, melalui sajesen kawan okeyh. Ada member aku kat Lim Kok Wing yang sajes beberapa lagu SNSD dan finally and accidentally leh terminat. So no wonder la Kpop boleh menjadi sangat gigantic all over Asia.

Kalau tanya aku, bagaimana satu Idol group Korea tuh boleh jadik sangat2 bagos, hmmm, kena tolis dalam post yang laen la plak kan. Da panjang lebar da agaknya. Tapi sebelom tuh, aku mahu menjemput u guys untuk membaca Why I Like Super Junior. Okeyh kat sini aku explen, beberapa culture Korean Pop yang boleh menyebabkan aku sangat2 meminati Super Junior. Haha.
Kepada cik Anis U3P, tengkiu atas gelaran Korea terbakor kepada saya. Nanti saya gi tengok Konsert Super Junior, tak moh ajak. Hahaha. (mampu ke aku?).. Haha
Buh bye
YZYZ

What's this?

You are currently reading Sembang Korea di Konti at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...