Please Click Me

Archive for November 2011

Not Big Fan of SNSD

Wednesday, November 23, 2011 § 0


Oh well, ni merupakan antara group korea yang paling berpengaruh la jugak.Mostly, market dorang tertumpu kat Korea dan kawasan sekitar macam Jepun, Thailand dan sebagainya. Asal dorang faymes ekh? Branding ja kowt rasanya. IDK, I’m not a big fan. So aku tak tau nak cakap macam mana. Kalau tanya Super Junior, tau la aku nak menjawab macam mana. Hak Hak.

Well, dorang da keluarkan full album yang keberapa entah, dengan single The Boys. Khabarnya single nih da market sampai ke US. Bagos laaa. Tapi kan, pada aku, lagu tu tak strong dan koreograpi tak catchy pun. Sekadar untuk loyal fans, boleh la, tapi untuk catch new fans, macam agak typical la. Aku terfollow SNSD ni pun actually sebab lagu Gee.

Meskipun begitu, aku memuji setiap ahli SNSD nih, sebab setiap dari dorang ada karisma dan karakter sendiri atas stage. Yeap, aku sebenarnya tak suka pun nak dengar lagu The Boys tu, tapi bila dorang perform live, yeap, dorang semua dapat attract aku. Dah tu karakter dorang berbeza2 plak tuh.

Rasanya, benda macam tu yang most entertainer kat Malaysia ni kena belajar. Bukan nak suruh tiru ala2 M-Pop katanya, tapi cukuplah dengan penghayatan dan karakter ka tats stage. Tak ada la karaoke sangat gaya kta buat performance. Kan Kan Kan.




Owyte

Buhbye

YZYZ




Kereping (Crapping)

Tuesday, November 22, 2011 § 1


At first, when I’m deciding to write my blog, it’s just a very simple idea to write up what had happens in my life. Then I realize, it’s lame and I really don’t know how to decorate my blog. Finally it becomes a mess, a webpage that full with colors. I then am deciding to delete it. After went through some post, it makes me realize, how fun it is to read back some old post.

The intention becomes variants as time goes by. Sometime, a stupid thought that my blog gonna be read by some famous scriptwriter and they could make a TV series out of it. Pffftt. Then whenever I’m in love, or having very weird and stupid crush, I’ll write up too. They are many reasons, and I’m not sticking to one.

Well, now aku tak ada particular reasons pun and there definitely no definite one. Simple cakap, aku main tulis ja lah. I’m not that concern about my traffics ka, my viewers ka. To hell with that. But please, do clicks on each ads that pop out. Tambah la sikit pendapatan aku. Ahaks.

Back to business, there are several loyal followers yang sentiasa mahu aku update blog. Yeah, I’m trying my best to keep my blog updated. Dah tu, jangan lupa klik ads okeyh. As mentioned dalam post sebelum nih, ada tiga kaming suuun punya cerita. Owyte. Akan bersambung…
The art of being ugly. Yeah . . .

Buhbye

YZYZ

Coming Soon

Wednesday, November 9, 2011 § 0

Aku baru terasa mahu membuat beberapa post yang konsider kaming suuuun. Okeyh, antara post yang aku teringin mahu tulis adalah:


  1. Mr. Simple the upgraded version of Sorry Sorry and Bonamana
  2. SNSD had lost their spark
  3. Lelaki Manja
Baeklah, post pertama tu, intend lama dah nak tulis. tapi tak tertulis-tulis pun. Bagi post yang kedua, maybe simple ja kowt, sebab aku tak minat sangat dorang. Light light ja lah.

Tetapi bagi post yang ketiga, yeeesss, ni maybe akan attract attention gak kowt. Aku cuba untuk menulis sebaik mungkin ya. Heh heh.


FRIENDS Quote of the night

Tuesday, November 8, 2011 § 0


Fine, take their advices
No one ever listens to me
When the package is this pretty
No one cares what's inside

Quoted from FRIENDS Season 7, The One Where Chandler Doesn't Like Dogs.

Haha..

Buhbye

YZYZ

Mari Masak Spaghetti

Monday, November 7, 2011 § 0

Yeah, aku telah pun terliur nak makan spaghetti for a very very long time. Saja la nak habaq kat Kak Zati waktu makan-makan kat umah dia. Tak paham hint ka apa. Bagitau la jugak kat Naz dan Koprot, pun xda hasil. Gtau kat Kak Mala, lewat sikit baru leh masak. Kalau Mak Cik Siti, lagi la tak kan berhasil. Makanya aku telah membuat langkah derastik untuk memasak sendirik y'll.

Okeh, meminta la resipi daripada Naz, Koprot dan Kak Mala. Memula membeli barangan di TESCO Sungai Dua jah. Antara benda yang essential untuk memasak spaghetti bolognaise ni adalah, of course spaghetti, tomato puree, bawang putih, onions, rosemary, oregano. Then boleh la pilih nak lauk dan sayur apa. Biasanya dicadangkan lauk, amek minced meat atau meatball, tapi on my case aku tambah udang. Hehe. Then untuk sayur lak leh amek capsicum dan cendawan.

Sebelum memasak, kena la ada pre-cooking preparation. Onion dan garlic haruslah dipotong secara halus. Cendawan plak, selepas direndam, dipotong secara nipis, ikut selera la. Capsicum tadi pun haruslah di'slice' juga.

Then ketika mahu memasak, boilkan air, masukkan garam, minyak dan kiub pati daging dan masak spaghetti lebih kurang dalam 10 ke 12 minit macam tu. Ikut seberapa tender yang kita mahu laa. Then, pada satu dapur yang lain, panaskan minyak dan tumis laa garlic bersama onion. Campurkan sekali rosemary dan oregano. Okeyh, di sini ada satu tricky part. Selepas menumis tu, sila letak air okeyh, untuk mengelakkan kuah spaghetti kita menjadi kering. Hehe, lesson learned.
Okeyh, ni adalah satu contoh kuah spaghetti yang kering. Hehehe...

Then letak la segala lauk pauk yang kita pilih tadi, minced meat ka, meatballs ka, udang ka, kucing goreng ka. Tunggu sampai benda2 ni separa masak, masukkan pula tomato puree. Then last sekali masukkan segala sayur-sayuran. Tunggu hingga mendidih, tadaaaaa, da siap. Owh sebelum tu, jangan lupa plak untuk membubuh garam dan segala perasa lain macam gula, kiub pati daging, pepper dan sebagainya. Ikut keseleraan laaa.
Yang ini baru betol. Hehehe.

Hehe, okeyh. Nanti aku share lak cara-cara membuat carbonara. Hohoiy.. hehe..
Selepas dihidangkan. Hohoiy...
Buhbye...

YZYZ

Abang Long Kasi Seeennnggg-Ngiiiaaattt

Tuesday, November 1, 2011 § 3

Ohoiy, sebelum pembahanan ini bermula, for the record, aku pernah jah menulis benda benda sebegini kepada banyak orang. Kalu tak caya cuba klik pada link di bawah ini:
  1. Ibu Mala
  2. Lele Madeven
  3. Hayam-hayaman
  4. Cik Kak Lestari
  5. dan sapa hentah lagi
Cuba klik, pastu klik sekali iklan-iklan ekh. Kasi up sikit pendapatan aku. Nak beli coffee table niiiihhh. Haha.

Baeklah, aku ekceli tak kenal sangat pun mamat Abang Long Kawasan nih. Selalu la jugak nama dia nih meniti di bibr kawan2 aku dulu masa tengah study. Tapi tak pernah nampak pun. Tup tup tau dia nak kawen ngan salah seorang senior yang memang aku kenal dan jugak mantan PKS pada ketika itu. Pastu kalut laaaa semua orang nak gi kenduri kawen dorang. Aku lak kalut nak carik hadiah nak pekena dorang. Hehe. Lawak la, aku bungkus apa entah dalam wedding gift dorang tuh. Tapi paling ingat letak Pampers dan Kad Selamat Hari Bapa. Itu bermakna, aku lah orang pertama yang membagi hadiah kepada Qaleesya. Ehe.
Cuba carik, mana satu Abang Long

Then April 2011, Kak Mala kembali semula ke USM, menjadik PKS selepas berenti jadik cikgu. Aku pun baru dua bulan kembali semula menjadik PKS, selepas dua bulan setengah sabatikal. Hehe, then projek pertama waktu tu adalah bengkel pembentukan modul PIMPIN Siswa Lanjutan. Selalu la jugak Abang Long nih datang menolong. Tapi time tu dia sibuk nak siapkan master dia. Dan aku pulak bahasakan Abang Long sebagai husband Kak Mala. Formal tak formal engkau.

Then kalau Kak Mala sakit ka apa kat ofis, selalu la Abang Long turun Penang. Teman wife dia, sebab time tu Kak Mala tengah pregnant. Waktu tu pun tak berapa rapat sangat ngan Abang Long. Segan lagi. BTW aku memang segan okeyh dengan orang yang aku jarang2 jumpa. Aku tak peramah okeyh.

Ceritanya aku menjadi baik dan rapat ngan Abang Long adalah selepas PIMPIN Siswa Lanjutan. Abang Long tak gi yang modul fizikal. Dia gi modul pembangunan kendiri ja, kat Langkawi. Masa siri pertama, Abang Long dan Kak Mala duduk kat Langkawi sampai sebelas hari, sebab continue dengan satu program Usahawan. Makanya Abang Long da start tolong PIMPIN Siswa Lanjutan dari mula mula lagi, ketika bengkel di Jerejak.

Hat ni kami kat Langkawi, masa PIMPIN Siswa Lanjutan. Me, Abang Mus and the burger besar di kedai Tun Mahathir
Sumpah seious, Abang Long nih seorang yang sangat lawak dan tak terduga-duga. Nampak jah macam orang2 skema dan alim warak, tapi haaaa, perangai dia. Satu perangai dia yang paling ktorang ingat adalah dia suka buat mimik orang lain. Pastu dia sangat la imaginatif. Dia nih banyak laaa frasa dan perkataan yang menjadik catchphrase dia. Antaranya:
  1. Boleh pengsan ni...
  2. Berdarah-darah
  3. Kasi sengattt
  4. Wuuu, jam teruk tuuu (setiap kali nak start ejin kereta)
  5. Heiy, kau mari sini (I notice this one kalau dia nak bercerita)
  6. Assalamualaikuuuummmmm
Dia nih pun ada hobi gak. Hobi dia adalah tukar nama orang lain. Antara nama2 yang lahir dari mulut dia adalah:
  1. Nirmala Bonat (bini dia laa)
  2. Adi Boulala (Adi yang btw pun da berenti gak jadik PKS)
  3. Koprot (Kupot)
  4. Qalee Qalee (Nama anak dia)
  5. R**** (Hat ni kontroversi sikit)
  6. Che Sayang-Menyayang (Kak Sayang)
  7. JayJay (Tokwan)
  8. dan macam-macam nama lagi, aku da lupa dah..
Okeyh, ni adalah Bola yang kami beli, dan bola nih la jugak hadiah convo untuk semua orang, atas nama Adi Boulala, nama yang Abang Mus kasik kat Adi.

Owh, btw, ada cerita macam mana nama Abang Long tu boleh naek. Ceritanya kami tengok cerita KL Gangster dalam feri otw pergi dan balik Langkawi untuk PIMPIN Siswa Lanjutan/ Program Usahawan. Terus dia lakonkan balik scene "Kasi sengat" tuh berulang-ulang kali. Semua orang dia nak sengat okeyh. Pastu kami pun gelar dia Abang Long Kawasan, dan antara kawasan yang dia dah langgar adalah Bazaar Ramadhan Bayan Baru (yang hat sebelah masjid tuh). Yeeesss, cempedak goreng, kucing goreng semua ada. Kepada PKS-PKS sekalian, mesti korang ingat kejadian "Membazir itu amalam syaittoooonnnnn". . . Haha. . .

Tak lupa juga okeyh, Abang Long ni seorang yang mesra rakyat. Semua orang dia nak tegur okeyh. Orang yang ktorang tak pernah tegur puuuun, dia buat macam da lama kenal dah. Tau tau ja dia da rapat ngan orang tu, orang nih. Semua staff kat HEP tu memang da dalam sengatan dia dah. Haha.
Sapa kata aku takut pegang baby. Relex ja pegang Qaleesya
Abang Long adalah antara yang selalu tolong aku jugak. Dia tak takut untuk menjadi rendah dan tidak meletakkan diri dalam kedudukan yang tinggi. Dia nih sangat la humble okeyh. Dia tak kisah pun kalau kena buat kerja-kerja buruh. Kalau tengok aku tengah angkat barang ka apa ka, dia selalu akan tanya "Syahmi, ada benda yang nak abang tolong ka?". Masa PIMPIN aritu, kami paling risau ngan Abang Long, tapi balik2 dari kem, Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar kat kem dia. Abang Long gak antara orang yang selalu bagi benda ikut spec yang kita nak. Memang tak susah la nak kerja ngan Abang Long. Kita mintak A, dia bagi A, kita mintak ayam masak kicap, ayam masak kicap la dia bagi. Tapi ada satu benda yang kritikal tentang Abang Long. Dia nih, sensitif sikit bab makan. Mesti kena laju dan tepat pada masanya. Haha, memang tak menyempat-nyempat haaa engkau.

Owh, Abang Long nih ada seorang baby girl yang dinamakan Qaleesya Nur Mawaddah (betui ka spelling nih, sorry kalo salah). Dulu, masa dalam perut, eh salah, dalam uterus, kami panggil baby nih Mia, dengan harapan dia akan lahir sekiut Mia Sara, pelakon Adamaya tuh. Tup tup keluar, lagi kiut dari Mia Sara, dan kalo emak Mia tu nampak Qaleesya, konfirm2 makan hati. Hehe. Teringat kejadian Kak Mala dapat false warning dalam feri otw balik dari Langkawi. Masa tuh, Abang Long memang tersengat sendirik lah. Nampak kecuakkan dan kepucatan di muka Abang Long. Tapi nak dijadikan cerita dan sangat lawaknya bila dia tolong kami angkut storage box pulak. Kalut dan ting tong punya pasal, terangkut storage box engkau. Bila Qaleesya da keluar, dia kata kat ktorang, dia nak ajak Kak Mala lumba lari. Haha.
Pasangan yang suuuuwwwiiittttt sangat, dan baby mereka yang comel

Abang Long memang nampak sangat sayang gila gila kat Qaleesya. Aku dan Naz sangat setuju dengan ini. Tapi dia dalam sayang2 tuh, hmmm, dia nak ajak Qaleesya bergusti okeyh. Mampu kaw? . . . Haha, korang dengar la macam mana planning dia nak membesarkan Qaleesya, tapi sure berbeza dengan ayah-ayah yang lain, dan sangat lawak. Haha.

Oh hoiy, rasanya setakat ni la dulu kowt, membahan Abang Long. Jumpak lagi ya.. Hehe.. Bubye...

YZYZ

Survey III

§ 0

When you're walking, do you stop to drink?
= yeap, when I feel thirsty, or looking at a very thirstful drink places

Do you believe that if you want something bad enough you'll get it?

= Haha, kinda. I have evidence. It's only the matter of time. Well, time always beat me.


Have you ever kissed someone in a vehicle?
= I'm hoping to . . . Kiss me people. . .


Ever snuck out of your house?
= Ehhh, I'm way past that now. That's a never


Kill or Be killed?
= Errr, neither and neither


Break someone’s heart or have your heart broken?
= Well, my heart is not easily broken, and I'm not that damn sure if I ever broke someone's heart... Did I? Please tell me if I did.


What did you do today?
= Well, go to work, wash my car, cook for my dinner, typical way of life.


Do you like someone right this second?
= I'm liking lof of people, and wish they know it too...

WHAT DO YA KNOW

= What do ya want me to know?


Would you ever get a tattoo?
= Yeah, I'm kinda hoping one right now.


Piercings?
= This one NO. If dying hair is one of the question, then my answer is YES.


What was the last thing you ate?
= This very delicious grapes, bought from Tesco. yummm...


Are you a morning person or a night person?
= Night, and I'm very grumpy during morning. Don't expect me to be good during morning.


Do you snore?
= According to people that have sleep beside me, No I'm Not.


Do you know anyone who has gotten an abortion?
= Who who? How dare you


What would you do if you opened up your front door to a dead body?
= I come with the FBI tape (named by Mr. Zeex Asyraf), surgery gloves, camera and pretend I'm in a movie, with dead body has to be investigated.


Do you like to spend time with people?
= Out of a week, the probabilities is 2 over 7 . . . 


Are you hungry?
= Oauww, I wish, but then I remember that I have to lose weight, for some reasons.
.
Are you a forgiving person?
= I WISH (with capital letters)


Are you talking to anyone while doing this?
= One of the staff just walk by and makin an unnecessarily joke.


Do you want a relationship right now?
= Nope, I'm happy with things going on now. Maybe I'll change the answer a few hours later


What are you about to do?
= I definitely have a lot of report to be done, by,let's say last Monday. I'm over due already, still I'm doin this. Hah haaa...


Have you ever thought someone died, when they really didn't?
= Hmmm, I used to believe some one is dead, but then he'she didn't. But I can't recall which person. Hmmm.


If you could be a superhero what would you want to do?
= Ah haaa, this one could be a challenging one to be answered. Owh, fly fly fly to the moon. Hek Hek Hek. . .


Your name plus "ness"?
= Syahminess . . . Okeyh, then? I don't get this one.


Three feelings at the moment?
= Stupidly numb, erotically sexy, Syahminess tired, heh heh heh.Now I get it.


Done anything you regret so far in life?
= Hmmm, yeah. This one is a must. Do I have to mention each one of it?


Are you listening to anything?
= Yeap, Hush Hush (I Will Survive) by Pussycat Dolls. Yucks, this song doesn;t make me any cooler.


Where are you right now?
= 1st half of the survey I was in my living room. Then the 2nd half, I'm inside the meeting room at my office.


What are you scared of?
= God, then full stop.


Last movie you watched?
= In Time, and as always, I slept in the middle of the movie. Almost every movie, Real Steel, Harry Potter, Abduction, even Kung Fu Panda (3D) . . . aiyyy. . .


Last song you sang out loud?
= Moves Like Jaggers, yeah, together with Nazira this afternnon . . . Hahaha


Are you thinking of someone right now?
= Yeap, I'm not gonna lie. But the memory was such a blur. Their images not that clear.


Who is the last person you talked to on the phone?
= Mr. Jaya, talking about our lunch plan


Last thing you downloaded on your computer?
= I believe it's If I Die Young by Band Perri. What a nice and meaningful song. You should listen to ' em


Have you changed much this year?
= Ah haaaa, well, a lot lot lot actually. Haha, wait for my new year post, talking the hell of changes...


Where was the last place you went besides where you are?
= Owh owh, Five F Corner, where I have my lunch over there. Nice food, nice place, just the food is unreasonably expensive.


Has anyone ever said you looked like a celebrity?
= Errr, always. The latest one is Chef Sherson. Hahaha, thanks Alia. Keh Keh Keh.
.
Do you speak any other language?
= Uh, uh, does accent counted as other language. If it does, then I'm totally can speak others. haha


Do you dress for style or comfort?
= Both. But most of the time, for comfort. However, tight jeans and tee or shirt is totally comfortable for me rather than loose one. Yucckkss...


Ever had a drunken night in Mexico?
= I don't even get drunk, and the second question is a total no. Except, drunk for love. Hehehe


What's the craziest thing you've done?
= How kerazeeyy you means? Is driving while sleeping is consider crazy enough?.. hohoho..


Favorite color(s)?
= Out of nowhere, I'm picking black. Hmm..


What is your favorite Nickelback song?
= I don't know many of their songs, but sure the best one is How You Remind Me,


What are you looking forward to this summer?
= Which summer are you referring to? North or South Hemisphere. Oh, wait, we don't have summer. Then let's forget it. NEXT...


Last time you smiled?
= What do you think of me, a robot, yeah for sure I smile all the time. See, SMILING. Duuhh...


If you could choose any fate what would you choose?
= I rather not to do it, even If I got the chances. No No No. I could be a total mess.


If you could have anything the world, what would you want?
= Can I have Samsung Galaxy Tab?   errrr,,,,


enjoy...


YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...