Please Click Me

Penemuan Baru

Monday, December 12, 2011 § 0

Well, thanks to YouTube, sekarang, aku terjumpa dengan satu lagi penemuan baru. Owh, ceritanya aku membrowse tutorial untuk buat Faux Hawk dengan jayanya. Aku selalu curious, ada tak cara yang lebih best utuk buat Faux Hawk, other than cara yang biasa kita nampak. 

BTW, kalau sapa2 yang tak tau apa itu Faux Hawk, ia merupakan sejenis style rambut yang berasaskan Mohawk. Mohawk merupakan rambut yang dicukur nipis pada bahagian tepi dan dibiarkan panjang pada bahagian depan, tengah dan belakang. Stylenya pula adalah, bahagian yang panjang tersebut akan dicacakkan seperti duri-durian yang tajam, seperti gambar di bawah:

Makanya, perkataan Faux tu bermaksud False (kowt). Then maknanya, Faux Hawk adalah rambut yang macam Mohawk, tapi bukan Mohawk. Bahagian tepi yang dicukur nipis tu, tak semestinya dicukur. Kadang hanya diratakan menggunakan wax atau rubber supaya nampak macam disukur nipis. Celebrity yang paling faymes dengan Faux Hawk adalah David Beckham. Contoh adalah seperti di bawah:
Okeyh salah. Ini bukan Faux Hawk. Ini Bieber.

Ini Faux Hawk. Tirus kat tengah, nipis kat tepi.

Instead of mencukur nipis, biasanya kat tepi tu just nipis biasa sahaja.

Bila aku membrowse tu, aku terjumpa dengan satu interesting method. Biasanya stylist akan menyuruh kita mengeringkan rambut menggunakan hair blower terlebih dahulu sebelum mengapply apa-apa hair product. Tapi dalam YouTube tu, dia ajar, apply dulu foam, atau hair mousse (betui ka spelling nih) atas kepala, biar nampak macam basah. Then lepas tu baru blow rambut. The tricky part is, untuk memblow rambut mengikut style yang kita inginkan. Kalau messy, maka blow la messy. Kalau Bieber, maka blow la Bieber. Then last sekali kemaskan dengan wax, rubber atau apa-apa hair product yang bukan water base. Then finishing adalah menggunakan hair spray untuk rambut tu tahan buat beberapa ketika.
Ni foam yang biasa aku guna

Aku beli murah jah, RM40 kowt kalau tak silap. Boleh la tahan blower nih, tapi takda nozzle yang boleh bagi rambut lurus tu. Apa ntah nama dia,

Rubber nih, aku beli mahai sikit. RM24, tapi tahan lama. The last time aku beli tahan sampai lapan bulan.  Sekarang dah 4 bulan setengah dah aku beli, tak habeh-habeh lagi.

Aku dah try dah foam and blow dan aku memang puas hati sebab teknik ni bagi more volume kepada rambut dan kusut dapat dikurangkan. Tapi apa-apa hal pun, penjagaan rambut pun penting jugak. Kalau cuci rambut sebulan sekali tu, tak yah nak volume volume sangat laa. Kaaann.

Baeklah, takat ni dulu. Makanya, nanti akan update semula.

Buhbye...

YZYZ

What's this?

You are currently reading Penemuan Baru at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...