Please Click Me

Voodoo

Wednesday, December 28, 2011 § 1

Owh, ceritanya semalam di ofis kami telah menerima Astroview untuk Januari punya. Untung laa, kat umah tak payah purchase Astroview. Tengok dan baca kat ofis jah.

Selak-selak, tiba-tiba terbaca satu artikel tentag voodoo. Yoh, banyak rupanya fakta yang salah tentang voodoo. Banyak yang kata voodoo tu sebenarnya untuk tujuan kejahatan. Well, kalau kita ada membaca buku tentang comparison budaya dan bias-bias, kadang kita boleh fikir kenapa tanggapan ni selalunya wujud.

Mungkin, mungkinlah. Aku tak tau, tapi ini just opinion aku jah. First time aku tau tentang voodoo kalau tak silap dari cerita X-Files kowt, lama-lama dulu. Masa tu aku kecik lagi. Sekolah rendah lagi. Maybe dorang* ni cuba nak downgrade kan budaya penduduk dunia yang lain. Kenapa dorang* nak buat macam tu, well, uoll boleh buat tanggapan sendiri kowt. Kata share segala macam benda kat FB, tak kan laaaaa tak tau. Kaa masa share tu saja jah nak share sebab orang lain pun share. CHOIIYYYY...

Well, ni apa yang aku dapat daripada Astroview. Meh baca:

Orang kata: Voodoo fokus sepenuhnya kepada black magic (sihir yang jahat laaa)
Sebenarnya: Voodoo melibatkan kedua-dua good and black magic

Orang kata: Orang yang praktis voodoo sebab nak kasi sakit orang lain
Sebenarnya: Voodoo digunakan untuk sembuhkan sakit

Orang kata: Pengorbanan manusia adalah biasa dalam voodoo
Sebenarnya: Pengorbanan manusia adalah berlawanan dengan kod moral voodoo "tidak mencederakan orang lain". Tapi dorang korbankan haiwan (aiyoo, mampos lah kalo pelindung haiwan tau)

Well, banyak kan benda yang kita tak tau. Tu belum lagi cerita tentang budaya kita sebagai masyarakat Melayu. Huh, lagi banyak yang nak kena selongkar. Apa yang kita rasa kita tak buat, actually benda tu lah yang kita paling selalu buat. Nasib sinar Islam datang cepat, kalau tak sampai ke sudah masyarakat Melayu hidup dalam kegelapan.

Ni la artikel yang original

Ni Voodoo Thursday. Dia appear dalam video clip Black Eyed Peas,
Don't Phunk With My Heart

Nota kaki (Foot note):
Actually sumber daripada Astroview saja pun belum cukup. Maybe kita boleh tengok documentary yang betul dan baca lebih banyak tentang kebudayaan Afrika. Damn, aku tak purchase plak Crime & Investigation channel dan Discovery

Perkataan dorang (yang diletakkan tanda asterisk *) sebenarnya tidak merujuk kepada mana-mana pihak, sebab salah tanggapan dan peng'downgrade'an boleh berlaku kepada sesiapa. Even masyarakat melayu sendiri selalu memberi tanggapan salah dan men'down'kan sesama sendiri.

Baeklah...

Buhbye

YZYZ

What's this?

You are currently reading Voodoo at Hook Up with Syahmi.

meta

§ 1 Response to “Voodoo”

  • Anonymous says:

    [p] Bottes Ugg ze trouvent être aussi à votre predisposition au sein de l’assortiment touchant à tailles mais aussi touchant à formes
    [/url] afin p construire l’utilisation touchant à ze révèle être touchant à mauvais go?t mais aussi touchant à votre cruauté envers la plupart des animaux mis sous accusation mais aussi l’invite concernant ze retirer votre expéditeur . également la plupart des nouveaux-nés ont la possibilité de suggérer parallèlement dégoter la amoureux touchant à chaussures confortables [url=http://www.uggfr-baileybutton.com]ugg jimmy choo pas cher[/url] afin de détecter les moyens mais également le domaine contentement également uniquement comme vous comme vous sentez véritablement avec un UGG . En outre, les inserts [url=http://www.uggshortsparkles.info]achat en ligne chaussures femme[/url] confortables chaussures en peau de mouton conformément à la forme de votre pied, créant une saine confortable . Trigg possède con?u la plupart des bottes mais aussi dirige l’entreprise elegance à le épouse, Kerry Swithland, concernant l’aide d’un entrep?t concernant Syston . Plusieurs décades après seulement Australias à venir afin p donner touchant à votre laine devient clair, donc gouverneur, le domaine capitaine PG California king possède commencé concernant expédier toisons un ensemble [url=http://www.frclassicuggstocker.info]ugg classic mini[/url] p troupeaux MacArthurs mais aussi d’autres sous Angleterre afin p évaluation . Ce dernier possède [url=http://www.uggfrclassictall.info]bottes cuir femme pas cher[/url] explicité: ?Nous affectionnons concevoir seulement nous sommes en mesure p créer en matière p Royaume-Uni concernant un bon instantaneous donné, néanmoins ce dernier ful aurait vraiment d’investissements impliqués . Individuellement, [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] je privilégie des emplettes pour des entreprises qui présentent expédition totalement gratuit . Dans les fait cette enseigne your la grosse diversité au sein de chaussures fort classés unesco de la plusieurs sortes.[/p]
    Overlook Australie, laineux afin p quasi n’importe quelle paire touchant à talons au seins des prestations Univers négligence ultérieurs ces diverses quatre semaines [url=http://www.uggshortsparkles.info]vente privee ugg

    [url=http://u4eba.com/forum/profile.php?id=145547]we are beautiful store statement made ugg6z[/url]
    [url=http://www.asunsex.com.py/foro/profile.php?id=271549]They are beautiful shop online statement made ugg1m[/url]
    [url=http://lt.pellets.pl/profile.php?id=17814]They are beautiful store statement made ugg boots2x[/url]

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...