Please Click Me

Watching Muvies

Saturday, April 28, 2012 § 0

Since when watching muvies could be very So Drama Melayu. Haha, paham ka tak? Actually watching muvies bukan saja-saja menonton wayang yaaa. Iyanya boleh menjadi sangat drama melayu. Ayoorrkkk.

Nak dijadikan cerita, suatu masa dahulu, masa aku muda belia dulu (sekarang pun aku muda belia lagi, cuma da besaq sikit, ehe), kalo tak ajak tengok wayang, SENTAP. Lupa nak ajak tengok watang, TACING. Keluar tengok wayang ngan orang tuh, SCANDALOUS. Tengok wayang je pon. Ko bayar RM10, duduk atas kusyen yang tak berapa nak empuk, sambil kunyah pop corn yang baidewei dibeli oleh kawan ko, tengok satu skrin gergasi yang mengandungi orang-orang tengah berlarian, dan 20 minit lepas tu ko tertido dan ko tersedar balik bila nampak satu tulisan tengah naik ke atas. Kuar hall, puff, SENTAP, TACING, SCANDALOUS. Bestnya, mereka yg dok sebar dakyah tu jugak adalah mereka2 yang kaki wayang. Ayorrrkkk.
Nak awek mcm nih weah... Serious terus aku rasa macam nak dump Angelina Jolie tengok denih.

Sekarang aku da jarang tengok wayang. Sangat2 jarang. Kalau tiba2 rasa nak tengok jek aku akan tengok. Ye laar, aku tak suka laaa bila a group of peoples mentrendingkan sesuatu muvie tu melampau-lampau. Aku tak tengok Hikayat Merong Mahawangsa kat wayang. Aku tengok pun kat Astro Citra. Tu pun da start berapa minit baru kalih Channel.
Sangat macam lawak laaaaaaaaaaaaa, yang rambut janggut putih tuh

Aku sebenarnya baru terperasan, tengok wayang itu, lebih daripada duduk dalam satu gigantic room yang gelap sambil dipenuhi oleh pelbagai manusia. Sebenarnya menonton wayang adalah satu permulaan kepada banyak spekulasi. Kalo tengok sorang, orang kata LONELY. Tengok ngan seorang pompuan, orang kata COUPLE. Tengok ngan seorang kawan lelaki, kata SONGSANG. Tengok ngan a group of women, orang kata PONDAN. Tengok ramai-ramai, kalo tertinggal sorang, TACING. Bila lambat sampai, muncung mulut sebab tak sempat tengok trailers. Ayork, apakah semua ini.

Tak cukup kat situ, kalo let's say ada satu wayang yang kita gila babey nak tengok, tapi ada member yang da tengok lagi awal, DAMN dia buat spoiler. Tulis status "Muvie tu, tak la best sangat, CGI kureeeenngg, pelakon pompuan macam kayu, tapi aku suka part yang dia kata 'Eh, puki ko jatuh', hah serious part tu memang kelakar. Baidewei korang kena tengok okeyh". What the Efffff, muvie tu baru kuar semalam kowt ko dah buat spoiler. Dan bestnya bila masa kita terbaca status tersebut, kita dah tak terbendung, terbaca. Bukan memilih untuk membaca, tapi terbaca. Kalo tulis kat blog, xpa lagi. Boleh laaa kita choose to read it or not. Ni terang tang2 kat status FB, ayooorrrk. Terus rasa macam x mau tengok dah.

Life so much simpler bila tengok wayang hanyalah sekadar tengok wayang. Tapi, dunia semakin berubah dan kita harus adapt dengan perubahan tersebut. Pada ketika ini, menonton wayang datang sekali dengan pakej drama Melayu, maka terima laaaaaa keadaan tersebut. Hohoho.

Buhbye. . .

YZYZ

What's this?

You are currently reading Watching Muvies at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...