Please Click Me

PKF's Birthday - The Purchase

Monday, August 13, 2012 § 9


Letih laaa nak menulis dalam English jah. Aku pun kadangkala tak sure grammar atau struktur ayat aku tu betul atau tidak. Apa kata kali ini, aku menulis dalam Melayu plak. Baeklah, post kali ini pula berkaitan dengan cerita aku membeli kereta aku. Sebenarnya aku cuba mendiamkan sebaek mungkin dari sesiapa yang aku dah beli kereta pada ketika itu. Malu y’ll.

Ceritanya bermula selepas aku dapat lesen (sila rujuk postsebelum ini). Maka tak abeh abeh dok buka website tentang kereta. Buka la website Perodua, Proton, Naza, Kia, Hyundai dan sebagainya. Target aku adalah compact car. Maka aku pun memasang impian pada ketika itu mahu membeli MyVi Limited Edition. Tapi aku tangguh-tangguh. Ada jugak yang suggest aku untuk tunggu MyVi model baharu. Sampai laaaa Mei 2012, kalau tak silap Perodua launch MyVi baru. Tapi aku masih berkira-kira lagi. Maklum laaa, gaji sikit jek. Mana laaa mampu nak beli kereta mahal-mahal. Aku target harga syiling kereta aku nanti around RM42K sahaja. Maka aku pun comes up dengan decision nak beli Viva sahaja, sebab murah. Survey plak beberapa compact car yang imported, hmm boleh tahan jugak harga. Aku pun nyaris-nyaris mahu memilih i10, tetapi harga nak lebih kurang ngan MyVi jah.

Tapi, aku tak beli-beli lagi. Dari pertengahan Mei sampai laaaa pertengahan Julai, dok kata nak beli kereta, tak beli-beli jugak sampai officemate aku jadik jelek. Pada waktu ni, aku terima terlalu banyak suggestion, advice dan kata-kata nasihat. Tapi aku dengar dan nilai sendiri. Dorang pun suggest kata, pergi survey dahulu, beli kemudian. Pada satu tengah hari Jumaat yang damai pada pertengahan Julai 2012, aku pun pergi ke kedai kereta yang terletak di Gelugor bertemankan rakan sekerja aku. Pun tengok-tengok Viva, tapi memangdangkan highlight dorang kat situ adalah MyVi Baharu, aku pun try la tengok. Hmm, harga not bad. Tengok dalam pun macam best. Aku jadik excited.
Inilah pertama kali kereta aku mengalami sesi fotografi. Ceiyyh.. terpromote radio ERA plak, 103.60, frekuensi kat Penang. Haha

Si penjurujual pun memulakan marketing strategy mereka. Kata-kata manis ditabur. Dia pun membuka plan bayaran. Bila tengok balik, hmmm macam mampu bayar kalau banyak tuh tiap-tiap bulan. Aku pun terus buat pre-order. Aku pada mulanya tak da intention pun nak buat pre-order. Aku nak MyVi kaler purple, tapi tak ada stok. Production hanya akan dibuat pada bulan Ogos 2012 dan paling cepat boleh dapat kereta pada Oktober nanti. Ayorrkk. Aku pun pergi kepada second choice, which is Black. Aku pun tak tau kenapa aku nak kereta kaler hitam. Then balik semayang Jumaat, jurujual itu pergi ofis untuk memungut segala dokumen.
Pandangan pungkoq yang serba legam itu

Masa mola-mola memang berkilat merelit semua. Sekarang... Hmmmmm...

Setel urusan pre-order. Sesudah itu, banyak kali orang bank call aku untuk interview aku, pegawai yang bertanggungjawab terhadap aku, termasuk family aku. Pada mulanya dorang memberi khabaran yang mendukacitakan, memandangkan gaji aku tak berapa nak strong pada ketika itu. Aku masih ingat dekat dua minggu jugak dorang proses loan aku. Sampai lah pada 1 Ramadhan tahun lepas pada suatu petang, pegawai bank tersebut call aku, kata loan aku lulus. Petang tu, aku on the way nak gi bazaar Ramadhan kat Taman Tun Sardon. Kejadian ini aku dah tulis dalam satu post tahun lepas. Sila klik ayat ini untuk pautantersebut.

Bung bang bung bang, aku terpaksa tunggu seminggu untuk dapatkan kereta aku. Sebabnya kaler hitam abes stok. Terpaksa tunggu. Aku pun pergi ke bank untuk tandatangan segala maknika perjanjian. Dalam tangan aku sediakan lebih kurang RM1.5k kowt2 depa perlukan apa-apa. Dengan duit in-hand itulah aku membayar pre-order, tinted dan segala urusan pentadbiran termasuk boh minyak kereta member aku yang aku pinjam untuk semua urusan itu.
Ni stiker kenderaan USM. Kaler kunin untuk staf macam kami.

Akhirnya pada petang Jumaat 11 Ogos 2011, kereta aku dapat sijil beranak yang berupa road-tax dan pada 12 Ogos 2011, pada jam 1.30pm aku pun dapat berjumpa dengan kereta aku. Bagi makluman semua, aku memandu kereta manual ya. Pada masa itu, terketar-ketar jugak nak membawa kereta manual. Tapi tabahkan ja lah diri. Orang yang pertama menaiki kereta aku adalah kawan ofis yang telah membantu aku survey kereta dan meminjamkan keretanya untuk semua urusan ini serta lagu pertama yang dimainkan menerusi USB dalam kereta aku adalah lagu Mr. Simple. CD pertama plak adalah CD Super Junior The 5th Sudio Album, Mr. Simple.
Saja promote album ini. Hah, ko hado?

Kali pertama kereta ini mendapat kecederaan adalah kena kemek kat bumper depan. Sampai sekarang tak tau sapa yang buat. Ceritanya dua kali plak tuh. Aku ketuk jek, murah. Ketuk kali pertama kena RM90.00, dan ketuk kali kedua dapat la RM120.00 sebab dia wax dan polish sekali.

Kereta ni dah berjalan sehingga Pahang dan Kelantan serta pernah ikut ke kem PIMPIN Siswa bersama aku. Paling laju pernah bawa adalah 170 km/j dan di atas highway biasanya average aku bawak adalah 140 to 150 km/j.

Kereta ni dah berjasa banyak terhadap aku. Banyak kesusahan semasa tiada kereta dan aku bersyukur sangat-sangat sebab Allah mengurniakan rezeki sebegini buat aku. Banyak yang aku dah spent untuk kereta ni. Bulan lepas jah, aku guna hampir keseluruhan gaji aku untuk renew insurans dan road-tax. Tapi tak mengapalah.
Ni seminggu pertama kowt


Ni kilometer time raya. Rasanya pagi-pagi raya kowt amek gambar nih

Ni masa pergi Ipoh untuk menghadiri satu wedding. First time nih kereta aku jalan jaoh.

Ni plak semasa perjalanan Penang-Kelantan-Perak. Aku ternampak dah kilometer 12345, tapi terlepas nak amek gambar. Dah terlajak jaoh ni baru teringat nak amek gambar.

Kini kereta ni dah berusia setahun. Dua tahun lepas, aku tak pernah terfikir pun untuk memiliki lesen memandu, jauh sekali untuk memiliki kereta. Namun kini dua benda yang aku anggap mustahil telah berjaya aku laksanakan. Kini langkah seterusnya adalah untuk mendapatkan kerja dan sumber pendapatan yang tetap. Selepas itu barulah aku akan memikirkan soal jodoh aku. Selepas mendapat sumber pendapatan tetap aku berjanji untuk terus memikirkan soal perkahwinan dan merancang terus ke arah itu. Maka, gadis pertama yang terlibat dengan aku selepas aku mendapat kerja tetap, please don’t break my heart, because you bring a huge responsibility to be the mother of my kids.
Kalo perati betol-betol ada kesan kotoran kat stereng nih. TIme tu aku mengasuh Qaleesya. Dia sapu abes kereta aku dengan roti biskut dia. Terasa laaa seperti seorang single dad.. Hehehe

Wah, kemain kau Syahmi. Hidup kau yang penuh dengan noda dan dosa ni pun susah untuk kau lepaskan, dah memikir untuk mendapat anak. Di samping dikurniakan rezeki oleh Allah, aku juga selalu berdoa agar aku mampu untuk lepas daripada perangkap dosa di dunia ini. Semoga aku beroleh kekuatan untuk menghidari budaya hidup yang menjurus ke arah murkaNya. Amin.

Buhbye

YZYZ

What's this?

You are currently reading PKF's Birthday - The Purchase at Hook Up with Syahmi.

meta

§ 9 Response to “PKF's Birthday - The Purchase”

  • Anonymous says:

    [p] Bottes Ugg ze trouvent être aussi à votre predisposition au sein de l’assortiment touchant à tailles mais aussi touchant à formes
    Overlook Australie, laineux afin p quasi n’importe quelle paire touchant à talons au seins des prestations Univers négligence ultérieurs ces diverses quatre semaines [url=http://www.uggshortsparkles.info]vente privee ugg
    [/url] afin p construire l’utilisation touchant à ze révèle être touchant à mauvais go?t mais aussi touchant à votre cruauté envers la plupart des animaux mis sous accusation mais aussi l’invite concernant ze retirer votre expéditeur . également la plupart des nouveaux-nés ont la possibilité de suggérer parallèlement dégoter la amoureux touchant à chaussures confortables [url=http://www.uggfr-baileybutton.com]ugg jimmy choo pas cher[/url] afin de détecter les moyens mais également le domaine contentement également uniquement comme vous comme vous sentez véritablement avec un UGG . En outre, les inserts [url=http://www.uggshortsparkles.info]achat en ligne chaussures femme[/url] confortables chaussures en peau de mouton conformément à la forme de votre pied, créant une saine confortable . Trigg possède con?u la plupart des bottes mais aussi dirige l’entreprise elegance à le épouse, Kerry Swithland, concernant l’aide d’un entrep?t concernant Syston . Plusieurs décades après seulement Australias à venir afin p donner touchant à votre laine devient clair, donc gouverneur, le domaine capitaine PG California king possède commencé concernant expédier toisons un ensemble [url=http://www.frclassicuggstocker.info]ugg classic mini[/url] p troupeaux MacArthurs mais aussi d’autres sous Angleterre afin p évaluation . Ce dernier possède [url=http://www.uggfrclassictall.info]bottes cuir femme pas cher[/url] explicité: ?Nous affectionnons concevoir seulement nous sommes en mesure p créer en matière p Royaume-Uni concernant un bon instantaneous donné, néanmoins ce dernier ful aurait vraiment d’investissements impliqués . Individuellement, [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] je privilégie des emplettes pour des entreprises qui présentent expédition totalement gratuit . Dans les fait cette enseigne your la grosse diversité au sein de chaussures fort classés unesco de la plusieurs sortes.[/p]

    [url=http://www.pagnianimports.com.au/racing-simulator-cockpit/keyboard-mouse-stand/gtultimate-keyboard-and-mouse-stand.html]we are beautiful store statement made ugg boots9i[/url]
    [url=http://forum-ogrodnicze.oleander.pl/profile.php?id=147882]They are beautiful shop online statement made discount ugg2e[/url]
    [url=http://www.dreamdota.com/forum/viewtopic.php?pid=418919#p418919]we are beautiful store statement made ugg boots4x[/url]

  • Anonymous says:

    If these troubles exist by the overloaded fuse or multiplug it's important to correction the condition as early as possible. certicoms movian vpn. The reason for this method was that students could continue doing what they normally do without having to worry about a stranger in their classroom. vpn vista 721

  • Anonymous says:

    Jokes apart, allow me to provide some insight into the life of a dentist., web security issues. No matter which type of custom pocket folders you choose, properly preparing your artwork will result in business presentation folders that you will be proud to have your name on. Well, an online education in the interior decoration program will give you enough training to start a dream career that you have always cherished. juniper linux vpn client. The reasoning behind using personal loans to essentially pay off other loans is based on the idea that you are working towards improving your long term income status and personal value. free mobile phone unlocks

  • Anonymous says:

    Thus, it becomes impossible to choose the one that you really like. network 5 doubleteam

  • Anonymous says:

    The need of the mattress will remain constant as the differentiation of the mattress increase. You have the freedom to leave and reach in your home stay, as in your house., 401.1 unauthorized access is. At that time copyright registration brings justice to its owner by having a copy of their unique work from an official government source. thotkey exe cannot load

  • Anonymous says:

    QxtCor [url=http://onnrainnmcm.com/#52202]MCM バッグ[/url] KjaUdr http://onnrainnmcm.com/ HatXim [url=http://mcmsenmon.com/#00292]MCM 韓国[/url] YthAyi http://mcmsenmon.com/ UizYun [url=http://ninnkimcm.com/#99265]MCM 店舗[/url] MyiCeb http://ninnkimcm.com/ BtbBof [url=http://kaidokumcm.com/#16881]MCM リュック[/url] IdcXdg http://kaidokumcm.com/ PykDew [url=http://manzokumcm.com/#74234]MCM 通販[/url] WobRdk http://manzokumcm.com/ RumBrz http://chloenihon.com/ IyxFsj [url=http://chloenihon.com/]クロエ 通販[/url] EddA http://toumikousin.com/ VymKF [url=http://toumikousin.com/]TUMI 財布[/url] EuuKlQ http://toumikakaku.com/ WlsPkYO [url=http://toumikakaku.com/]TUMI スーツケース[/url] LotGma [url=http://mcmhannbai.com/]MCM リュック[/url] OqzCdb [url=http://mcmhannbai.com/]mcm3806[/url]

  • Anonymous says:

    buy lorazepam online ativan how does it work - ativan overdose level

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...