Please Click Me

Archive for October 2012

Ayam dan Ikan

Thursday, October 25, 2012 § 5

Yearh, semalam aku telah keluar dinner dengan housemate aku. Ktorang memang tak kan awkward kalo bersembang. Sembang punya sembang, tetiba terkeluar dua jenis ekor haiwan iaitu AYAM dan IKAN. Terlebih dahulu sebelum aku meneruskan pentulisan ini, aku nak memberi kredit kepada Mamu kerana banyak memberi definisi serta 'ilmu' yang diperolehi daripada beliau. Hehe. Pagi-pagi dan BBM beliau meminta izin. Hahaha.
Wujud rupanya restoran nama nih. hahah
Makanya, banyak sebab kenapa aku nak menulis benda ini. Tujuannya nanti kita tengok pada perenggan-perenggan mendatang. Ramai anak-anak muda sekarang suka menggunakan istilah seperti anak ikan, anak ayam serta anak apa entah lagi, anak beruang, anak babi semua lah. Ramai sebenarnya tidak mempunyai definisi kukuh, malah ramai yang hanya menggunakan istilah tersebut kerana trend dan ikutan. Oleh itu, semasa rombongan ke Kelantan yang turut disertai oleh Mamu hari tu, ktorang telah meminta pandangan Mamu, apakah definisi anak-anak ini pada pandangan mata dia selaku marhayam tersohor. Hehe (mampos aku kena fire pasnih)

ANAK IKAN
Mereka ini adalah golongan adik-adik yang baru nak up. Suci, kudus dan kadangkala mempunyai potensi untuk menjadi faymes suatu ketika nanti. Anak ikan selalunya meminta pandangan, nasihat malah dalam pelbagai situasi moral support terhadap satu entiti yang menaungi mereka yang digelar Mak Hayam. Mereka ini mempunyai perangai menghormati Mak Hayam mereka dan akur dengan nasihat serta pandangan yang diberikan. Setelah anak-anak ikan ini up, mereka selalunya akan berkembang mekar diluar sana menjadi orang yang pelbagai. Apabila mereka kembali ke tanah jajahan Mak Hayam mereka, suatu kewajipan untuk mereka berjumpa walau hanya untuk meminum segelas teh tarik. Jika tidak, kes menyentap akan berlaku.

ANAK HAYAM
Ini pula adalah golongan adik-adik yang merapati Mak Hayam, juga mempunyai trait yang sama seperti anak ikan, tetapi setelah mereka berkembang mekar, mereka ini mempunyai potensi untuk menggantikan Mak Hayam mereka yang telah season. Ni kira golongan pelapis lah. Mereka akan menyebarkan clan upline mereka Mak Hayam yang telah menaungi semasa proses peng'up'an tersebut.
Aku pun tak tau apa motif boh gambar dorang nih. haha

MAK HAYAM
Yes, ini adalah simbol kekuasaan. Bukan hanya perempuan sahaja boleh menggunakan gelaran Mak Hayam, malah kadang lelaki lebih ramai memegang status ini. Mereka inilah yang menaungi anak-anak ikan serta ayam tersebut. Setiap Mak Hayam ada clan mereka yang tersendiri. Tapi bila disusur galurkan, nanti akan berjumpa jugak dengan satu Mak Hayam yang sama. Seperkara tentang Mak Hayam ni adalah, setiap Mak Hayam akan menjaga kawasan mereka sahaja. Tiada Mak Hayam lain dibenarkan mencaras anak ikan yang terdapat dalam kawasan masing-masing. Setiap Mak Mak harus bertoleransi dan menghormati kawasan memasing. Namun ada kalanya berlaku juga cross over. Ini boleh berlaku jika anak-anak itu yang memilih sendiri serta mendapat restu serta redha Mak-mak Hayam ini.

Kenapa Harus MAK HAYAM, bukan BAPAK HAYAM?
Kerana panggilan Mak itu lebih lembut dan sesuai dengan karakter yang dimainkan iaitu memberi nasihat, pandangan, bahu, moral support serta keperluan rohaniah yang lain. Jangan main-main, ada gak Mak Hayam yang concern soal ibadat Anak Ayam/Ikan mereka tau. Tanyakan dah solat ke belum, puasa tak hari ini, atau mengingatkan mengenai dosa melakukan maksiat.

Adakah Mak Hayam Ada Hak 'MEMAKAN' atau 'MEMBERI MAKAN' Anak-anak Mereka?
TIDAK boleh. Malah sebenarnya inilah yang menjadi pertikaian dalam banyak pihak. Pernah suatu ketika dahulu, ketika aku masih kurang arif tentang segala istilah ni dan tiba-tiba aku terkeluar statement macam nih "Hisshh, padenda la anak ikan aku ni nak lagi??" Pastu ada member aku dengar dan respon "Eh, uols ada anak ikan ke? Uols tanggung dia lah?". No no no. Sebenarnya kalau nak belanja dorang makan sekali sekala, ajak tengok wayang sekali sekala, it's okey. Tapi niat itu setakat itu sahaja. Tok sah dok berangan nak angkut mereka balik rumah dan hamparkan atas pinggan hidangan. Jika suka sama suka tu, lain ceritalah. Aku tak mau sentuh tentang bab itu. Tiada pun dalam silibus yang diberikan oleh Mamu. Cumanya benda-benda seperti belanja and getting laid is another part. Tak semua Mak Hayam itu berkelakuan sedemikian. Ada yang betol-betol ikhlas bergaul dengan Anak-anak untuk membantu mereka, mempercepatkan proses pendewasaan mereka.

Kadang aku rasa meluat dengan sesetengah Mak Hayam yang tak berapa nak berkonsep. I mean, apa yang aku tulis ni tak semestinya sesuatu yang definite. Pengertian itu mungkin berbeza-beza mengikut fahaman masing-masing. Namun bila ada sesetengah (actually aku merefer kepada sorang ja pun, gila unmensi. Effa tau la sapa dia) macam nak mark satu USM ni tanah jajahan dia paseipa. Dah tu nak plak yang ada pakej-pakej serta elok-elok belaka. Aiyork. Pastu suka buat statement murahan dalam FB. Dik, kalo nak jadik mahal, kenalah rate diri tu mahal-mahal. Tak perlu nak memurahkan diri ke tahap itu. Kaw gila sampai cerita kaw nak peluk orang tu, orang ni pun nak boh lam laman sosial, wad-de-effff??? Lepas tu, kalau ada ditakdirkan ada Anak Ikan tak mau rapat ngan kaw, pastu kaw nak canang satu USM lah. Haish. Pastu nak buruk-buruk orang plak. Hmmm.

Bagi aku plak, si Mamu tu da letak takhta aku sebagai Mak Hayam. Namun aku refuse gelaran itu dan lebih selesa dengan gelaran abang-adik. Adik-adik aku plak banyak yang berjenis. Aku plak xda la nak bagi apa-apa pandangan ka, nasihat ka, apatah lagi moral support. Kalau kaw nak rapat dengan aku, dipersilakan, kalau nak blah pun tidak mengapa. Kalau ajak gi mana-mana then nak join, bagi detail. Kalau tak leh nak follow then okey la. Kami tak kisah. As simple as that. Xde la aku nak lovey-dovey sangat macam "Adik okey ka, kalau ada apa-apa kontek la abang, adik kena kuar ngan ktorang sekarang, abang sentap bleh bleh bleh,". Malah kalau ada yang rapat ngan aku, sure tau yang aku kadang benarkan untuk dorang drop off honorific. Tak ada la aku nak specific apa honorific yang dorang harus guna. Ikut keselesaan lah. Kalau rasa selesa memanggil ABANG, then panggillah sebegitu. Kalau selesa memanggil dengan nama sahaja, silalah jugak. Takdenye nak kata, eh dia ni kurang hajar laaaa sebab tak panggil aku ABANG. Namun aku amat sensitif kalo ada adik-adik yang baru nak kenal, baru nak rapat tapi address aku "AKU-KAU". Itu a lil bit off from me.

Oleh itu, sebenarnya terpulang la kepada diri, macam mana nak treat adik-adik kita. Jangan sesekali memandang rendah mereka kerana boleh berlaku nanti mereka inilah yang banyak membantu kita kelak. Malah kadang mereka inilah jugak lebih berjaya daripada kita. Kalau mereka memberi pandangan, hormati mereka dan paling penting, seburuk mana pun adik-adik kita, please jangan sebar merata. Diam-diam sudahlah, or at least bagitau kat kawan KITA, bukan kawan DIA. Dan seni bercerita pula adalah MEMBERI SITUASI, bukan MENGADILI SITUASI. Deep down, kaw mesti ada perasaan sayang dan hormat kepada mereka. Kalau betol ada salah dan silap dorang, maafkanlah, tak perlu nak sebar merata. Kan, betol tak?

Mamu, sila rate hasil penulisan ini. Hahaha.

Buhbye YZYZ

Masyarakat, Jangan Jadi Bodoh

Thursday, October 18, 2012 § 5


At first, ia hanya satu internal joke n prank, as most of the 9gagers tau yang benda ni pernah masuk 9gag suatu masa dahulu. Then it became a national issue bila ada kenyataan BODOH dan mempersendakan USM. Saya selaku GRADUAN USM dan sekarang berkhidmat untuk Universiti TERCINTA ini merasa sangat terkilan, bukan kerana notis ini, tetapi kerana tindakan ORANG LUAR yang BODOH dan mengecam pelajar-pelajar USM.

Paling lawak, ada seorang yang konon bajet ustazah dalam twitter, suruh budak-budak USM ingat Tuhan, beristighfar what so ever atas fake notice. MY GOD. Bukan student USM or this HELL DAMN notice yang kita patut risaukan, tetapi KEBONGOKKAN dan KEBODOHAN masyarakat kita untuk menyebar dan membuat andaian base on FAKE evidence. MY GOD. Please lah. Obviously this is a 'big prank and joke' to USM dan kenapa perlu disensaikan sehingga viral within an hour dalam twitter dan laman sosial laen. Dan most of the comment datang dari mulut celaka dan ayat sampah. We are not give a fuck concern over this matter, but when it comes to outsider yang lagi BABI memburukkan pelajar USM, then you'll play with fire set by our stupid brain that apparently grow up from your hell rotten penis and vagina.


Buhbye

YZYZ

Burn - Usher

Thursday, October 11, 2012 § 0

BURN - Usher [2004]

I don't understand why
See it's burning me to hold onto this
I know this is something I gotta do
But that don't mean I want to
What I'm trying to say is that I love you, I just
I feel like this is coming to an end
And it's better for me to let it go now than hold on and hurt you
I gotta let it burn

It's gonna burn for me to say this
But it's comin' from my heart
It's been a long time coming
But we done been fell apart
Really wanna work this out
But I don't think you're gonna change
I do but you don't
Think it's best we go our separate ways

Tell me why I should stay in this relationship
When I'm hurting baby, I ain't happy baby
Plus there's so many other things I gotta deal with
I think that you should let it burn

When your feeling ain't the same and your body don't want to
But you know gotta let it go
'Cuz the party ain't jumpin' like it used to
Even though this might ruin you
Let it burn
Let it burn
Gotta let it burn

Deep down you know it's best for yourself but you
Hate the thought of her being with someone else
But you know that it's over
We know that it's through
Let it burn
Let it burn
Gotta let it burn

Sendin' pages I ain't supposed to
Got somebody here but I want you
'Cause the feelin' ain't the same by myself
Callin' her your name
Ladies tell me do you understand?
Now all my fellas do you feel my pain?
It's the way I feel, I know I made a mistake
Now it's too late I know she ain't comin' back

What I gotta do now
To get my shorty back
Man I don't know what I'm gonna do
Without my boo
You've been gone for too long
It's been fifty-leven days, um-teen hours
Imma be burnin' till you return

I'm twisted 'cuz one side of me is tellin' me that I need to move on
On the other side I wanna break down and cry
I'm twisted 'cuz one side of me is tellin' me that I need to move on
On the other side I wanna break down and cry, yeah

Ooh ooh ooh ooh ooh ooh
Ooh ooh ooh can ya feel me burnin'?
Ooh ooh ooh ooh ooh ooh
So many days, so many hours
I'm still burnin' till you return

When your feeling ain't the same and your body don't want to
But you know gotta let it go
'Cuz the party ain't jumpin' like it used to
Even though this might ruin you
Let it burn
Let it burn
Gotta let it burn

Deep down you know it's best for yourself but you
Hate the thought of her being with someone else
But you know that it's over
We know that it's through
Let it burn
Let it burn
Gotta let it burn





Buhbye

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...