Please Click Me

Ayam dan Ikan

Thursday, October 25, 2012 § 5

Yearh, semalam aku telah keluar dinner dengan housemate aku. Ktorang memang tak kan awkward kalo bersembang. Sembang punya sembang, tetiba terkeluar dua jenis ekor haiwan iaitu AYAM dan IKAN. Terlebih dahulu sebelum aku meneruskan pentulisan ini, aku nak memberi kredit kepada Mamu kerana banyak memberi definisi serta 'ilmu' yang diperolehi daripada beliau. Hehe. Pagi-pagi dan BBM beliau meminta izin. Hahaha.
Wujud rupanya restoran nama nih. hahah
Makanya, banyak sebab kenapa aku nak menulis benda ini. Tujuannya nanti kita tengok pada perenggan-perenggan mendatang. Ramai anak-anak muda sekarang suka menggunakan istilah seperti anak ikan, anak ayam serta anak apa entah lagi, anak beruang, anak babi semua lah. Ramai sebenarnya tidak mempunyai definisi kukuh, malah ramai yang hanya menggunakan istilah tersebut kerana trend dan ikutan. Oleh itu, semasa rombongan ke Kelantan yang turut disertai oleh Mamu hari tu, ktorang telah meminta pandangan Mamu, apakah definisi anak-anak ini pada pandangan mata dia selaku marhayam tersohor. Hehe (mampos aku kena fire pasnih)

ANAK IKAN
Mereka ini adalah golongan adik-adik yang baru nak up. Suci, kudus dan kadangkala mempunyai potensi untuk menjadi faymes suatu ketika nanti. Anak ikan selalunya meminta pandangan, nasihat malah dalam pelbagai situasi moral support terhadap satu entiti yang menaungi mereka yang digelar Mak Hayam. Mereka ini mempunyai perangai menghormati Mak Hayam mereka dan akur dengan nasihat serta pandangan yang diberikan. Setelah anak-anak ikan ini up, mereka selalunya akan berkembang mekar diluar sana menjadi orang yang pelbagai. Apabila mereka kembali ke tanah jajahan Mak Hayam mereka, suatu kewajipan untuk mereka berjumpa walau hanya untuk meminum segelas teh tarik. Jika tidak, kes menyentap akan berlaku.

ANAK HAYAM
Ini pula adalah golongan adik-adik yang merapati Mak Hayam, juga mempunyai trait yang sama seperti anak ikan, tetapi setelah mereka berkembang mekar, mereka ini mempunyai potensi untuk menggantikan Mak Hayam mereka yang telah season. Ni kira golongan pelapis lah. Mereka akan menyebarkan clan upline mereka Mak Hayam yang telah menaungi semasa proses peng'up'an tersebut.
Aku pun tak tau apa motif boh gambar dorang nih. haha

MAK HAYAM
Yes, ini adalah simbol kekuasaan. Bukan hanya perempuan sahaja boleh menggunakan gelaran Mak Hayam, malah kadang lelaki lebih ramai memegang status ini. Mereka inilah yang menaungi anak-anak ikan serta ayam tersebut. Setiap Mak Hayam ada clan mereka yang tersendiri. Tapi bila disusur galurkan, nanti akan berjumpa jugak dengan satu Mak Hayam yang sama. Seperkara tentang Mak Hayam ni adalah, setiap Mak Hayam akan menjaga kawasan mereka sahaja. Tiada Mak Hayam lain dibenarkan mencaras anak ikan yang terdapat dalam kawasan masing-masing. Setiap Mak Mak harus bertoleransi dan menghormati kawasan memasing. Namun ada kalanya berlaku juga cross over. Ini boleh berlaku jika anak-anak itu yang memilih sendiri serta mendapat restu serta redha Mak-mak Hayam ini.

Kenapa Harus MAK HAYAM, bukan BAPAK HAYAM?
Kerana panggilan Mak itu lebih lembut dan sesuai dengan karakter yang dimainkan iaitu memberi nasihat, pandangan, bahu, moral support serta keperluan rohaniah yang lain. Jangan main-main, ada gak Mak Hayam yang concern soal ibadat Anak Ayam/Ikan mereka tau. Tanyakan dah solat ke belum, puasa tak hari ini, atau mengingatkan mengenai dosa melakukan maksiat.

Adakah Mak Hayam Ada Hak 'MEMAKAN' atau 'MEMBERI MAKAN' Anak-anak Mereka?
TIDAK boleh. Malah sebenarnya inilah yang menjadi pertikaian dalam banyak pihak. Pernah suatu ketika dahulu, ketika aku masih kurang arif tentang segala istilah ni dan tiba-tiba aku terkeluar statement macam nih "Hisshh, padenda la anak ikan aku ni nak lagi??" Pastu ada member aku dengar dan respon "Eh, uols ada anak ikan ke? Uols tanggung dia lah?". No no no. Sebenarnya kalau nak belanja dorang makan sekali sekala, ajak tengok wayang sekali sekala, it's okey. Tapi niat itu setakat itu sahaja. Tok sah dok berangan nak angkut mereka balik rumah dan hamparkan atas pinggan hidangan. Jika suka sama suka tu, lain ceritalah. Aku tak mau sentuh tentang bab itu. Tiada pun dalam silibus yang diberikan oleh Mamu. Cumanya benda-benda seperti belanja and getting laid is another part. Tak semua Mak Hayam itu berkelakuan sedemikian. Ada yang betol-betol ikhlas bergaul dengan Anak-anak untuk membantu mereka, mempercepatkan proses pendewasaan mereka.

Kadang aku rasa meluat dengan sesetengah Mak Hayam yang tak berapa nak berkonsep. I mean, apa yang aku tulis ni tak semestinya sesuatu yang definite. Pengertian itu mungkin berbeza-beza mengikut fahaman masing-masing. Namun bila ada sesetengah (actually aku merefer kepada sorang ja pun, gila unmensi. Effa tau la sapa dia) macam nak mark satu USM ni tanah jajahan dia paseipa. Dah tu nak plak yang ada pakej-pakej serta elok-elok belaka. Aiyork. Pastu suka buat statement murahan dalam FB. Dik, kalo nak jadik mahal, kenalah rate diri tu mahal-mahal. Tak perlu nak memurahkan diri ke tahap itu. Kaw gila sampai cerita kaw nak peluk orang tu, orang ni pun nak boh lam laman sosial, wad-de-effff??? Lepas tu, kalau ada ditakdirkan ada Anak Ikan tak mau rapat ngan kaw, pastu kaw nak canang satu USM lah. Haish. Pastu nak buruk-buruk orang plak. Hmmm.

Bagi aku plak, si Mamu tu da letak takhta aku sebagai Mak Hayam. Namun aku refuse gelaran itu dan lebih selesa dengan gelaran abang-adik. Adik-adik aku plak banyak yang berjenis. Aku plak xda la nak bagi apa-apa pandangan ka, nasihat ka, apatah lagi moral support. Kalau kaw nak rapat dengan aku, dipersilakan, kalau nak blah pun tidak mengapa. Kalau ajak gi mana-mana then nak join, bagi detail. Kalau tak leh nak follow then okey la. Kami tak kisah. As simple as that. Xde la aku nak lovey-dovey sangat macam "Adik okey ka, kalau ada apa-apa kontek la abang, adik kena kuar ngan ktorang sekarang, abang sentap bleh bleh bleh,". Malah kalau ada yang rapat ngan aku, sure tau yang aku kadang benarkan untuk dorang drop off honorific. Tak ada la aku nak specific apa honorific yang dorang harus guna. Ikut keselesaan lah. Kalau rasa selesa memanggil ABANG, then panggillah sebegitu. Kalau selesa memanggil dengan nama sahaja, silalah jugak. Takdenye nak kata, eh dia ni kurang hajar laaaa sebab tak panggil aku ABANG. Namun aku amat sensitif kalo ada adik-adik yang baru nak kenal, baru nak rapat tapi address aku "AKU-KAU". Itu a lil bit off from me.

Oleh itu, sebenarnya terpulang la kepada diri, macam mana nak treat adik-adik kita. Jangan sesekali memandang rendah mereka kerana boleh berlaku nanti mereka inilah yang banyak membantu kita kelak. Malah kadang mereka inilah jugak lebih berjaya daripada kita. Kalau mereka memberi pandangan, hormati mereka dan paling penting, seburuk mana pun adik-adik kita, please jangan sebar merata. Diam-diam sudahlah, or at least bagitau kat kawan KITA, bukan kawan DIA. Dan seni bercerita pula adalah MEMBERI SITUASI, bukan MENGADILI SITUASI. Deep down, kaw mesti ada perasaan sayang dan hormat kepada mereka. Kalau betol ada salah dan silap dorang, maafkanlah, tak perlu nak sebar merata. Kan, betol tak?

Mamu, sila rate hasil penulisan ini. Hahaha.

Buhbye YZYZ

What's this?

You are currently reading Ayam dan Ikan at Hook Up with Syahmi.

meta

§ 5 Response to “Ayam dan Ikan”

  • Anonymous says:

    [p]Semelle intérieure sous peau touchant à mouton garnie évacue logiquement l’humidité [url=http://www.uggfr-baileybutton.info]ugg bailey button pas cher[/url] mais aussi des précautions passer vos pieds en sec mais aussi pratique au sein des bottes durant notre grande saison . La première chose qui contribue un peu d'éclat à cette semblerait peut-être la clé de contrôle lui-même - une option considérable bois ayant la "UGG Australia" emblème qui complète un cycle de fermeture pour aider à garder les uggs bon marché soigneusement mis en place . Ceux-là se trouvent être cette déclaration “tendance” excessif concernant the lèche-vitrine, réaliser cette petite réunion mais aussi se reposer au lieu de daughter choix . Ils ne souhaitez aperçu magnifique dans des phrases [url=http://www.pascheruggclassicfr.info]botte ugg pas cher[/url] simples, seulement belle et à la mode . En outre, vous en votre regarding intérieur devriez jouir d’une suggère extraordinaire, [url=http://www.pascheruggclassicfr.info]ugg australia pas cher[/url] lorsque votre liste d’une excellente paire touchant à chaussures . ?J’essaie à toute heure d’utiliser votre couleur afin p maintenir ma garde-robe d’hiver touchant à [url=http://www.uggshortsparkles.com]ugg australia pas cher[/url] para?tre terne et aussi lose colour, ” Speicher explicité . ?J’essaie à toute heure d’utiliser votre couleur [url=http://www.uggfrclassictall.info]bottes ugg pas cher suisse
    [/url] afin p maintenir ma garde-robe d’hiver touchant à para?tre terne et aussi lose colour, ” Speicher explicité . La [url=http://www.uggfrclassictall.com]ugg short classic
    [/url] majorité des garnis sur la derme relatives au agneau la majorité des pas plus longuement abordables ugg chaussures femme pas cher se trouvent être la majorité des garnis la majorité des pas plus longuement abordables derme relatives au agneau réel . Oprah se trouvera être indiquée en ce qui [url=http://www.uggshortsparkles.info]achat en ligne chaussures femme[/url] concerne los angeles saison préférée, de plus los angeles selected.[/p]

    [url=http://www.oikos.com.tw/v4/profile.php?id=230898]we are beautiful shop online statement made ugg1h[/url]
    [url=http://pocketdev.co/forum/profile.php?id=63082]They are beautiful shop online statement made ugg5o[/url]
    [url=http://lakexeno.com/the-anonymous-archives/why-cant-anons-post-in-any-of-the-other-forums/]we are beautiful store statement made ugg boots4k[/url]

  • MOTIIIIIFFF HANG MEMBUAT PENERANGAN UNTUK BENDA NI?

  • Anonymous says:

    ZecDwx [url=http://onnrainnmcm.com/#19634]MCM バッグ[/url] QazNwa http://onnrainnmcm.com/ YwiTdt [url=http://mcmsenmon.com/#87207]MCM 通販[/url] IhfAde http://mcmsenmon.com/ TleDcr [url=http://ninnkimcm.com/#78412]MCM 長財布[/url] LaxHrv http://ninnkimcm.com/ KidIac [url=http://kaidokumcm.com/#02943]MCM キーケース[/url] LkdVjw http://kaidokumcm.com/ RbwIqe [url=http://manzokumcm.com/#71079]MCM 通販[/url] TjsHjg http://manzokumcm.com/ WsuIfl http://chloenihon.com/ GdfAzi [url=http://chloenihon.com/]クロエ[/url] DdoB http://toumikousin.com/ LzoFZ [url=http://toumikousin.com/]TUMI リュック[/url] UafFpJ http://toumikakaku.com/ VglMaWD [url=http://toumikakaku.com/]TUMI トート[/url] WqdJmz [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 韓国[/url] BtrNaw [url=http://mcmhannbai.com/]MCM ショルダー[/url]

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...