Please Click Me

Yes N No

Sunday, November 4, 2012 § 0


Yeap, kembali semula kita kepada dunia pemblogan Syahmi. Bagaimana dengan hasil tulisan Ayam dan Ikan. Kalo ikut kepada pageviews, macam tak faymes je. Maybe sebab aku tak publish sangat kot. Isokey, actually bagi post kali ni, sebenarnya ia hanya satu post yang berbentuk peribadi. Namun bila dok fikir meroyan-royan, damn rupanya ia memberi satu maksud yang mendalam bagi aku.

Semua orang berubah. Kalau kita tidak berubah maybe hari ini kita semua hidup dalam bentuk air mani dan telor wanita sahaja. Memang penting perubahan itu. Maka aku ingin menunjukkan beberapa perkara yang aku rasa masa dahulukala aku tak terfikir akan lakukan, tetapi kini ianya merupakan norm aku dan sebaliknya ada benda yang aku suka buat dahulu, kini menjadi punca kepada sakit sihat aku. Namun ini hanya sebahagian sahajalah. Ada banyak lagi. Tapi ni ja yang aku sempat teringat dalam malam-malam macam nih.
Ini adalah ilustrasi sperma sedang menembusi ovum. Hahaha

NO to YES

Peha Ayam
Masa kecik aku paling membenci bahagian itu. Aku boleh muntah. I rather not to eat anything if there’s only a chicken thigh as the only option. Tapi sekarang, kalo order ayam jek, aku tak order laaaa peha, tapi atas peha. Second choice will be peha itu sendiri

Teh Krisantimum
Dulu (dan sekarang juga) kalau ada program apa-apa, mesti nak kena ada air kotak dan perisa paling faymes adalah teh krisantimum. Errh, aku takleh minum woiy, nanti jadik pening kepala. Sekarang, boleh dah minum tapi lagi suka kalo sejuk-sejuk.
Ni saki baki dari program hari tu lah. Haha

Kepop
Yess, aku kalau beli mag ka, ada TV show ka, kalau tunjuk ja bangsa Korea atau Jepun sure akan kalih cepat-cepat. Malas gila nak tengok. So GAY. Tapi sekarang, hmm, layan jugak lah. Siap boleh beli album lagi. Tapi semenjak-menjak #TheVoice da start semula nih, aku dah berenti follow Kepop Mepop nih. Da tinggal dah. Kembali semula ke pangkal jalan

Perfume
Hmm, dulu prinsip aku adalah Say No To Perfume. Yeah, semenjak pergi Langkawi haritu, dalam setahun ja aku dah ada empat botol perfume. Ada Bvlgari, Mont Blanc, Pacco Rabanne dan Guess. Next aku nak beli adalah Chanel No. 5 dan Pacco Rabanne One Millions. Hmm, rabak poket aku macam nih.

YES to NO

Milo
Masa kecik, Milo adalah faveret aku. Segala jenis Milo aku suka. Air Milo panas, Milo sejuk, ais krim Milo, kek Milo dan segala Milo. Tapi sekarang, my health is at stakes with one cup of Milo. Aku akan jadik pening kepala, muntah-muntah dan boleh migraine terok kalau terminum Milo.

KFC
Ini adalah family oriented punya restoran. Masa kecik-kecik masuk KFC macam masuk Krusty Krab laa. Punya seronok. Tapi sekarang, urrhhh first bite of the chicken ja dah boleh mendatangkan satu kekesalan. It’s not that the food is not good, tapi aku da tak berapa nak menjamah sangat KFC ni.

How I Met Your Mother
Yeahh, it’s a great show btw. Tapi bila dah macam semua orang nak tergila-gila sampai nak jadik Mosby la, apa entah laaa dan paling penting bila ada orang nak kata dia pioneer kepada virus HIMYM kat USM, hmm I have to say NO eventually.


Well, ini hanyalah sebahagian. Memang manusia itu akan berubah juga eventually. Sikit ka, banyak ka sapa tau. Makanya jika ada orang kata kat aku “I’m still the SAME” it was the BIGGEST BULLSHIT I might ever heard. Macam mana kita nak sustain diri kita sedangkan memang sifat manusia itu sentiasa berubah.

Pada aku, bila ada orang cakap dia TIDAK AKAN BERUBAH, itu hanyalah denial dia. Kita kena menerima hakikat bahawa kita telah berubah. Tak perlu nak sedapkan hati kawan-kawan dengan bullshit sebegitu. Tidak salah mengakui yang kita telah berubah, apatah lagi jika perubahan itu menjurus kepada kebaikan.

Oleh itu, terimalah hakikat. Jika kaw nak berubah, dipersilakan. Tiada hak aku, atau mereka-mereka itu untuk menghalang kaw. But if you insist on telling that BULLSHIT, you are just makin me upset. There’s no harm nor damage by telling truth to people, especially those that you might consider as the IMPORTANT one. Maybe that party is not that important to you to receive such an honest confession, we don’t know and will never know.

You just gonna have to answer yourself, but for me, if it takes you to change, then CHANGE and sparks fly out there. Friends come and go, no worries. Be original.

Buhbye

YZYZ

What's this?

You are currently reading Yes N No at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...