Please Click Me

Archive for 2013

Ke Mana Aku?

Monday, November 25, 2013 § 0

Sebenarnya entry ini plan nya mahu dibuat pada 21 November. Tapi banyak plak kesahnya, terus tertangguh. Maka, aku buat pada hari ini sahajalah.

2 November 2013

21 November 2013

Dalam tempoh 20 hari, aku dah berjalan sebanyak 2,115 KM. Bermakna secara purata 105.75 KM setiap hari. Weeeooowwwiiieeeee. Aku pergi mana ja sebenarnya nih.

Buhbye

YZYZ

Bila Bayan Bersahut-sahutan

Wednesday, November 20, 2013 § 0

Kadang masa bila kita tengah jalan berjalan...
Tiba-tiba kita terdengar bunyi-bunyi bayan berbisik,
Bersahut-sahutan...

Maka kita pun berenti berjalan dan mencari mana datangnya bunyi itu
Kemudian diselidiki mana punca
Mana sumber
Mana dalil

Kemudian tanpa sedar, kita terleka dari tujuan perjalanan
Lebih teruk berpatah balik

Baammmmm,
Bayan bertepuk tangan
Seronok tengok kita tidak lagi meneruskan perjalanan ini

Maka, jika kita terdengar sok sek sok sek di belakang, pedulikan.
Fokus utama harus dipentingkan.
Jangan bazirkan tenaga muda untuk benda yang tidak perlu
Teruskan berjalan.

Dan makan coklat. Eh,

Buhbye

YZYZ

Think About Power

Tuesday, November 19, 2013 § 0

Petang nan damai ini, selepas dekat sejam plan beberapa projek yang perlu dilakukan dalam masa terdekat ini, aku ternampak gambar ini dalam Twitter:

Dan sebagai pelajar Kimia, aku rasa stress sebab aku tak berapa nak paham apa benda yang cuba disampaikan. Rasanya aku amek paper dan belajar benda-benda nih.

Namun aku tertarik, sebab ia berkaitan dengan penjimatan tenaga dan kelestarian.
Selepas ini, sentiasa beringat untuk menutup suis yang tidak perlu.
Gunakan cahaya semula jadi.
Mandi pakai air sejuk, kurangkan pakai water heater.

Bersama-sama kita memastikan kelestarian hari esok

Buhbye

YZYZ

Jalan Yang Gelap

Monday, November 18, 2013 § 0

Achewah, tajuk nak gempak. Hehe.

Baidewei, semalam aku teringat satu kisah.
Lima tahun yang lepas, aku telah pergi ke Ulu Kenas.
Masa tu kursus PPMS (sekarang PPSL).
Satu malam kami kena jalan dalam gelap sorang-sorang.
Aku jalan, dan jalan, dan jalan, dan tido di atas jalan.
Long story short, aku selamat larh kiranya.
Cuma lepas abes tu, aku berlari nak gi toilet. Sejuk kowt.

Fast forward, dah balik Kampus.
Dan dah siap melalui kursus Fasa 2 yang dalam dewan itu.
Kemudian kena pindah dari IK pergi CG. Punya malas nak membawa beg.
Kemudian kami request nak transport.
Pastu ada sorang pegawai bagitau macam ni
"Jalan dalam hutan gelap-gelap boleh plak, jalan dalam bandar siang-siang nak transport"

Semenjak ke'sarcasm'an tersebut, aku selalu semat dalam hati.
Bila mana aku jumpa kepayahan dan menyebabkan aku STOP.
Aku selalu fikir, kalau dalam gelap aku boleh jalan, juga sama dalam kegelapan ini.
Dan aku masih ingat segala detail kejadian itu, walaupun dah 5 tahun berlalu (Jun, 2008)

Buhye

YZYZ

Bangun Pagi Secara Elegen

Sunday, November 17, 2013 § 0

Jika buka-buka mata, kita rasa sangat berat
Kita tau banyak orang tak suka kita
Jangan down, terus buka mata
Bangkit dari tilam dan lambai-lambai orang sekeliling
Sambil update kat Twitter
Gemoning Uolsss

Hehe...

Buhbye

YZYZ

Kalau Aku Sebut Babi

Thursday, November 14, 2013 § 0

Pertamanya..

#Eh, belog dah bersawang
#Eh, belog dah berhabuk

Selfie gambar jaket masuk dalam belog.


Keduanya,

Sukakah kita mendengar
"Kaw BABI, kaw dan kawan kaw BABI, kaw dan keturunan kaw BABI"

Bukan setakat sensitif dengan perkataan BABI, membayangkan kawan kita menjadi seekor BABI pun sudah cukup memberikan imej yang mengganggu.

Tapi kita paling sayang dengan BABI. Setiap waktu doa kita diselang dengan BABI. Secara literal mahupun figuratif.

Malah, kadang kalau aku sebut AYAM, hmm, contoh tak sesuai nanti macam promote belog orang laen. Kadang kalau aku sebut ITIK pun, kaw tetap kata aku bicara BABI.

Apatah lagi kalau aku sebut BINATANG KAKI EMPAT, pun kaw akan kata aku sebut BABI.

Macam mana kalau aku sebut, EKORNYA PINTAL-PINTAL HIDUNGNYA KEMEK. Itupun BABI pada kaw.

Mungkin binatang kaki empat tu aku rujuk pada kambing. Dan mungkin ekor pintal-pintal hidung kemek tu aku rujuk pada cik Kiah yang baru buat pigtail pada rambutnya. Alarh, ikatan rambut macam bentuk ekor babi tu.

Makanya, tidakkah kita kesian dengan BABI. Selalu dikaitkan dengan kejahatan. Memang banyak pautan atau kongsian tentang keburukan daging BABI. Tapi apa yang penting, macam mana kita nak buang KEBABIAN dalam diri kita, kemudian baru kita fikir apa KEBABIAN kita kepada orang laen yang telah dilakukan.

Sekian.

Buhbye

YZYZ

Apa Petuanya Hidup Bahagia

Wednesday, November 13, 2013 § 0

First of all,

#Eh, belog dah bersawang
#Eh, belog dah berhabuk

Selfie gambar jaket masuk dalam belog.


Second of all,

Terus kepada post. Sebenarnya apakah punca kebahagian?
Adakah dengan banyak duit, reta, gegads slash jejanz hot?
Well, itu ayat typical drama.

Atau adakah dengan sentiasa berasa rendah diri, memaafkan orang laen, makan makanan berkhasiat?
Itu plak ayat typical pencinta alam semula jadi.

Bagaimana pula ayat typical alim ulamak, mereka yang teguh dengan agama?
Sentiasa berzikir, bertasbih, bertahmid mengingat Allah.
Itu juga bukan typical mereka yang berserban berkopiah bertudung labuh, juga ayat typical Melayu yang terasa susah dalam hidup dan pada itu baru nak hafal segala ayat Al-Quran.

Maka setiap hari kita selalu ja akan berasa gundah gulana. Tidak hidup tanpa rasa risau, tidak berdiri tanpa rasa malap. Well, penggunaan kosa kata BM aku tidaklah cantik macam penjual buku yang selalu masuk USM, tapi aku paham apa yang aku cuba sampaikan.

Maka, kita ambil jalan meroyan. Dulu nak meroyan cukup payah. Kena cari laki. Lepas dapat laki kena pi senggama dulu, merasa seksanya malam pertama. Kemudian bunting. Cukup sembilan bulan, kuar baby uwek, uwek. Baby mati. Baru boleh merasa MEROYAN.

Sekarang meroyan tak perlu dah nak rasa sakit kena tusuk waktu malam. Duk mengadap twitter dan nampak orang yang kita benci tengah update benda yang menggumbirakan, terus automatik meroyan. Dunia cukup mudah kini.

Maka itu, marilah kita ambil gambar selfie kita dan kendian upload di instagram. Dapat LIKE maka boleh larh kita caption, SAYA RASA BAHAGIA.

Sekian.
Tada, selfie typical. me sooooo typical. mari raikan typical.

Buhbye

YZYZ


Belog Dah Bersawang, #EH

§ 0

Owh, dah lama tak update belog...
Rasa dah bersawang dah..
Rasa dah berhabuk dah..

Arini amek gambar guna jacket baru..
Upload larh..

Hashtag TYPICAL..

Di atas adalah pelajaran baru aku dapat daripada Gegads Hengusan sekalian yang berkecimpung dalam dunia flashmob.. Haha

Nak tengok balik Looney Tunes

Dua Minggu Puasa 2013

Tuesday, July 23, 2013 § 0

Ohoiy, Alhamdulillah. Sudah dua minggu kita berpuasa. Aku, hmm, Alhamdulillah full lagi puasa. Belum ada memonteng. Cuma harap Allah menerima segala amalan aku. Berharap agar puasa aku menjadi ibadah. Bukan dapat lapar dan letih sahaja.

Special puasa kali ini adalah, first time dilakukan kat Kelantan. Aku tak pernah jangka kowt. Pernah larh tahun lepas aku puasa kat sini. Tu pun sebab hadiri mesyuarat. Kemudian merasa larh berbuka sekali, soq dua kali. Tapi kali ni, wow, aku betul-betul puasa kat sini.
Ni gagah balik Penang masa first week puasa. Nak anta orang balik puasa ngan family katanya. Haa
Masa mula-mula nak puasa, aku dapat sakit perut yang amat. Maybe sebab terkejut sangat kowt. Haa larh, sebelum nak posa tu, melantak gila babei punya. Dua hari punya soq kan. Lepas tu dah okey dah.

Ni potluck pejabat sehari sebelum puasa. Ada staf yang yang nak bersedekah. Gambaq ni juga boleh jumpa dalam Instagram aku
Puasa kedua dah pakat lari ke Penang dah. Katanya nak antaq budak balik puasa dengan family. Ceh, begitularh kununnya. Tapi sakan tengok sampai 3 movie. Tapi budak tu tengok dua muvie ja larh. Kami yang sakan sampai 3. Sementelah (ada ka perkataan ni) teringat ni, aku nak buat review memuvie (satu lagi perkataan tercipta, iaitu plural Muvie dalam BM -_-!) yang ktorang tengok recently. Maybe bermula daripada kisah terkejut tergempak pergi Penang yang kontroversi tu kowt. Owh, tidak dapat disangkal, saya memang suka tengok muvie. Mohon jangan dipolitikkan plak minat saya ini. Saya tak FITNAH dan KACAU hidup ampa kaaannn.
Kat luar GSC. Supposedly Iron Man tu akan nampak 3D. Haha, mana-mana larh.
Sepanjang puasa kat sini, Alhamdulillah. Mungkin terawih saya tak dapat ikut secara penuh lantaran ada banyak perkara perlu setel pada sebelah malam. Namun saya mencuba untuk mengerjakan juga. Aku buat dekat Masjid dalam USM jek.

Mengenai buka puasa, hmm, setiap petang ada sahaja plan. Either beli dekat bazaar kemudian makan kat mana-mana food court, ada orang masak untuk ktorang atau berbuka di mana-mana kedai. Ada lagi family kecil aku hidup kat sini. Diorang ni larh yang rajin bawak gi buka puasa. Rasanya sekali ja kowt pernah buka puasa kat masjid. Tu pun sebab ada program buka puasa dan aku jadik MC. Yeaarrhh.
Gambar ni serious gelabah katanya nak kawen dah. Hahaha. Maka masa ni tengah jadik MC majlis.
Ni masa nak membeli barangan dapur untuk majlis berbuka puasa dengan spaghetti. Gambar chef tak masuk nih. Marah chef. Hahaha
Hidup merantau ni seronok sebenarnya. Kita dapat rasa hidup kat banyak tempat. Kalo nak bercerita tu, sedap sikit larh. Bukan main bantai BACA BELOG YANG SUKA MENGUTUK DAN MEMFITNAH. Kemudian SHARE BELOG MEREKA DALAM MANA-MANA SOCIAL NETWORK. Cina share gambar makan dalam Facebook kena penjara. Hmm, orang Islam yang memfitnah sesama saudara seIslam dalam bulan Ramadhan ni, dibenarkan plak.


Ya Allah, jauhkanlah aku daripada dosa fitnah, hasad dengki, buruk sangka. Jauhkan aku daripada melakukannya dan jauhkan aku daripada terkena fitnah, hasad dengki dan buruk sangka orang lain. Ya Allah, maafkan mereka yang memfitnah sesama Islam, dan ampunkan aku jika aku ada melakukan dosa terhadap Mu. Tiada yang lebih berkuasa mengampun melainkan Engkau, maha pengampun. Amin.

Alhamdulillah, sapa-sapa yang baca belog ni, pada masa yang sama turut membaca doa yang ditulis di atas. Sama-sama kita maafkan mereka yang melakukan dosa fitnah dan buruk sangka ini. Semoga kita selalu berada dalam lingkungan hidayahNya. Aku masih tidak pandai, aku masih belajar. Bimbinglah aku. Tegurlah aku. Namun bukan secara mengaibkan aku.

Buhbye

YZYZ

Bila Sedang Tunggang Terbalik

Monday, July 22, 2013 § 0

Bila anda rasa anda sedang tunggang terbalik, berhenti seketika, bertenang dan cuba neutralkan semua negative energy.

Duduk, fikir apa yang perlu buat, dan bertenang.

Above all of this, JANGAN LUPA ALLAH


TOT PIMPIN Siswa ke berapa entah - 2013

Tuesday, July 9, 2013 § 0

Dalam petang yang aman dan damai ini, semasa sibuk nak buat perancangan yang pelbagai di pejabat, meh nak share satu entry yang rasanya tetiap tahun buat kowt. Entry TOT Tenaga Penggerak PIMPIN Siswa.

Sudah 5 tahun PIMPIN Siswa dilaksanakan. Dah macam-macam design baju yang keluar. Dah bersilih ganti tenaga penggeraknya. Kalo kumpul dari 2009 sampai lah yang baru dilatih dan bakal dilatih baru-baru ni, ada rasanya dekat 1000 orang kowt.

Ini merupakan post wajib, kecuali tahun 2011 tak sempat. Masa tu kelam kelibut sangat. Banyak benda berlaku. Oleh tu, tak dan nak menulis-nulis belog nih. Baeklah, terus kepada cerita.

Macam-macam jenis gambaq dah buat dah.
TOT kali ni, sure berbeza yang amat. Dari segi penggeraknya, mungkin tiada apa yang nampak berbeza, namun dari segi pentadbirannya pasti nampak kelainan. Kali ni, aku tak lagi bertindak sebagai PKS di PPKSP. Aku sekarang sedang berkhidmat di BHEPP Kampus Kesihatan. Pada TOT kali ini jugak pertama kalinya tiada penyertaan daripada Kampus Kesihatan kerana jadual akademik yang berbeza dan pelbagai kekangan lain. Namun pertama kali jugak, TOT berasingan untuk bakal Tenaga Penggerak PIMPIN Siswa daripada Kampus Kesihatan akan dilaksanakan sendiri oleh tenaga kerja BHEPP Kampus Kesihatan. Good Luck.

Kalau sebelum-sebelum ni, aku hanya bertindak di belakang tabir. The one yang menyediakan statistik dan maklumat, persiapan barangan, recce segala tempat. Tapi kali ini, aku telah mencuba sesuatu yang baru dengan mengendalikan sendiri modul. Diakui memang banyak perkara yang kita terlupa, dan terima kasih kerana Team banyak membantu aku dalam memastikan perjalanan modul dilaksanakan dengan sebaiknya.

Pada kali ini aku diberi peluang untuk mengendalikan modul ice-breaking. Aku telah memperkenalkan beberapa variants binantang bagi aktiviti Eagle Dance selain yang biasa dilakukan di kem-kem. Nanti bila fasi-fasi ni masuk ke kem, bolehlah mereka membuat inovasi yang bersesuaian terhadap perlaksanaan modul. Falsafah tidak lari. Selain itu, aku juga diberi tanggungjawab untuk melakukan amanah. Sebenarnya aku tak prepare untuk itu. Aku hanya ready 10 minutes before modul. Nasib banyak back up yang membantu aku. Namun itulah cabarannya.
Aku ni, dah gemuk ka, apa ka, entah larh. Biaqlarh
Aku ingat habeh dah kena, sekali nenjiya kena plak untuk modul penyelesaian masalah yang tak selesai-selesai lagi. Kemudian kena plak untuk ekspresi kumpulan. Pastu boleh plak kena panggil untuk buat sesi persembahan spontan faci. Hareee, aku tak prepare apa-apa pun woiy.

TOT kali ni jugak kami kena Durian-Poisoning bila mana durian yang tanpa segan silunya meluruhkan diri dengan sangat banyak. Makan durian dah macam makan nasik. Puddiiooww. Sampai tahap sekarang ni kalau nampak durian dah rasa nak muntah. Tapi kalau tiba-tiba hidang depan mata, sure aku akan makan jugak. Bahaha.

Moment paling menakutkan bila aku main teka-teki dengan Tuan KF. Gila dia punya permainan psikologi, memang kalah teruk aku. Aku selaku yang kontrol the game boleh kalah teruk woiy. Tapi sempat main satu game teka-teki jek. Actually permainan tu kena amal selalu, nanti lupa. Permainan yang "Ini adalah ujian pendengaran", "Ini adalah ujian penglihatan". Motto kami adalah, "The Closer You Look, The Less You'll See".

TOT ini juga kami telah launching satu brand baru iaitu Dr. Mary. Yes, beliau adalah Bunda kami iaitu Dr. Rahimah yang telah dijenamakan sebagai Dr. Mary oleh Dr. Peter. Sian kat Bunda sebab a day before TOT tu, dia kena langgar dengan kereta. Dia terpelanting atas jalan tar. Bunda tengah jalan sambil ralit pegang iPad, sekali ada satu kereta reverse tak tengok kiri kanan belakang, terus langgar Bunda. Namun Bunda gagah jugak datang ke TOT.
Bunda dan anak-anak
Baeklah setakat ini dahulu laporan. Nanti kita akan baca lagi laporan untuk TOT Kampus Kesihatan nah.
Dorang kata "Kami pun main lumpur" Puddiiooww
Boss dan boss. Over tau Dr. Peter nih.
Yaiyyy

Buhbye

YZYZ

Cuti Awal Bulan (Jun)

Saturday, July 6, 2013 § 0

Kalo awal Mei lepas, aku bergetaway sampai ke Kuantan nun haa, semata-mata nak tengok movie. Awal Jun plak terbang aku ke Penang. Segalanya bermula daripada satu plan makan tengah hari pada jam 4.00 petang. Woiy, punya lewat makan lunch. Haha.
Ini bukanlah Restoran Syakilla tersebut ya. Ini dah di Queensbay
Hoiy, tempat plan di restoran Syakilla depan Balai Islam. Kol 5 petang tak tau nak buat apa. Kemudian terpikir jom gi KB Mall. Huh bosan. Dah la escalator rosak. Jom gi pantai. Huh, bosan jugak. Dah la panas. Banyak sampah plak tuh. Jom tengok wayang kat Kuantan. Tapi gi Kuantan dah 4 jam. Kalo gi Penang tambah lagi 30 minit, dah dapat rumah yang ada balkoni kat toilet. Yess, kami pun memplan untuk pergi Penang.

Balik USM dah kol 6. Bersungguh la ajak ahli rombongan. Sekali lepas aksi pujuk memujuk dan convince menconvince, maka rombongan pun siap sedia. Kami bertolak dalam kol 7.00 begitu lebih kurang. Bawak kereta sampai lah tiba di Petronas Jeli sebab ada orang tu, tersangat larh lapaqnya. Dia diam jek sepanjang perjalanan sebab lapar yang amat katanya. Dah sampai di Petronas Jeli, dah beli bekalan, dah dapat makan, nah, terus keluar nokhorom segala carutan. First kena carut adalah, kedai mesra Petronas tu da macam kedai runcit. Siap ada jual pampers katanya. Biaqlah. Haha.

Dah sampai Gerik, kami berenti kejap dan tukor driver. Sedikit peringatan, kalo Aizat bawak kereta, kena standby duit minyak banyak sikit sebab dia akan pederaih keta bersungguh. Dari gerik ke Sunway Carnival dia lajak sejam jek. Tapi kan, actually aku pun biasa bawak sejam jek jalan tu, tapi minyak aku turun satu bar jek. Hehe.

Tiba di Sunway Carnival, nah ni adalah tanah jajahan Aten. Tung tang tung tang, da naek GSC, dah kol 1230am, terus amek tiket Fast and Furious 6, terus masuk panggung wayang. Nasib cerita tu okey. Tapi light-light larh.

Dah kol 3, masuk Pulau, kelaparan plak. Ni ada plak Singaporean sesat mana entah dalam kereta dok sebok wah wah. Katanya Penang macam Singapore tahun 90-an. Kuwajaq. 
Ini adalah pemadangan Penang dari tingkap rumah aku

Ini plak pemadangan Penang dari atas car park Queensbay
Kemudian kami terus kepada destinasi kami iaitu kedai ABU. Warh, dorang terkesima tengok mamak ABU tu buat kerja mengambil order dan mengira bayaran. Haaa.
Satu-satunya signboard di Kedai ini. Haaa

Salah satu hidangan pelik kat kedai nih

Mampu nak hapai segala menu kedai nih. KSB tu juga mungkin bermaksud Khairul Syahmi Brahim.

Siap makan kami plan nak balik. Singgah sat Shell, tanya ahli rombongan nak pi mana? Last sekali, budak yang dok ketaq lapaq tadi jawab dengan tegas. Dah dah balik. Tak sembahyang lagi nih. Haa, terus semorang balik. Sampai rumah, siap-siap kan tempat tidor dan solat bagai. Semorang tidor dengan excitednya sebab toilet ada balkoni. Haha.

Lebih excited sebab bangun esok ada orang nak masuk swimming pool katanya. Tapi swimming apa kejadahnya kalo dah bangkit tidoq kol 11 pagi. Pastu Aten kena troll dengan Singaporean. Si Maliq tu bagitau, "Eh tu swimming pool". Aten gegas gi jengok kat tingkap, sekali lopak air. Haha. Tapi memang betol tau rumah aku tu ada swimming pool.

Pastu bergegas semua orang mandi dan bersiap. Budak kelaparan tadi tu bawak buku study, sambil tengok Melodi. Leka tengok Awal Ashaari lah tu. Kemudian kol 1 petang, kami pun bergerak menuju ke Queensbay. Makan-makan. Terus, eh jom tengok KIL. Owh, tayang kol 4.30 petang plak. Takpe larh. Tengok jer larh. Nasib cerita tu SUPER DUPER BEST.


Keluar wayang, terus tanya, ke mana lagi kita? KAROK? Terus Mew the Lapar Boy jawab dengan tegas. BALIK. KITORANG NAK EXAM NIH. Dah sudah. Semua pun balik Kelantan. Tapi nak dijadikan cerita, keluar jek dari jambatan terus ajak ktorang singgah Giant larh, singgah lawat sedara mara dia larh, melawat tu ini larh. Hmmm. Tapi sebab Syahmi tegas, dia kata BALIK. KORANG NAK EXAM NIH. Haaa, Habang-habang tak?

Sesekali nak buat pose gambaq gegedik. Haaa. Ni tengah nak tunggu waktu Subuh. Bagus jugak bawak Mew nih. Selalu ingatkan waktu solat. So Kak Fuzah.
Depa dua orang ni, dok bergaduh ja lah. Haaa.
Begitularh ceritanya kami keluar masa awal Jun lepas. Masa tu cuti kalo tak silap. Cuti apa pun tak ingat. Nak dijadikan cerita jugak, ada orang yang terlebih caring dengan cerita kami kuar tengok wayang nih. Maka saya post larh dalam belog ini. Sila larh baca. Jangan diganggu adik-adik saya kalau mereka keluar berhibur bersama saya. Kasihanilah saya. Dah la saya tak ada keluarga kat sini, kawan-kawan plak ada kat Induk. Inilah mereka-mereka yang ada untuk menemani saya di sini. Kalau itu pun ampa nak kacau, nanti sapa nak kawan ngan saya. Tolong ekh. Di pejabat, saya cuba larh menjadi profesional. Dekat luar, saya masih seorang muda remaja belia yang buat perkara-perkara bodoh, dambakan perhatian dan bercakap secara tidak matang, namun berusaha untuk menjadi seorang insan yang berguna buat Agama, Bangsa dan Tanah Airnya, sama seperti anda semua. Betol tak. Hamboiyh, dan lagi nak berkempen.


Buhbye

YZYZ

Budak Kecik

Friday, July 5, 2013 § 0

Sudah sering kali aku membuat post macam ni, kalo korang perasan larh. Actually tak ada sebab kukuh pun untuk aku menulis. Maka sebelum apa-apa, berhentikanlah segala spekulasi dan serkap jarang anda. Haha, begitulah serba sedikit mukadimah.

Sebenarnya ada beberapa intention kenapa post ini ditulis. Antaranya kerana perasaan kesal. Namun, aku akan berusaha membuatkan post ini dibaca dengan cukup indah. BERUSAHA ya, tak janji. Haa. Pada mulanya kami berkenalan, adalah secara tidak sengaja. Waktu tu, tahun 2011, dan aku sibuk dengan satu program, PIMPIN Siswa Lanjutan. Baru sudah balik dari Lumut, terus kena carik peserta untuk ke Langkawi. Kebetulan salah seorang member aku, suruh dia nih join. Dari situ larh first time jumpa dia. Dengan innocentnya, sambil gosok-gosok rambut belakang. Then next thing that I know, ktorang gi Langkawi sama-sama tapi kami tak bercakap pun. Takdak komunikasi.
Movie terakhir tengok bersama dia sebelum dia abes degree. White House Down
 Balik dari Langkawi, dia Add aku dalam FB. Pastu ada la plak member aku nih, gi chat ngan dia thru FB. Baek punya sembang, pastu budak ni tegor aku dalam alam nyata. Aku pun check balik FB, rupanya, haaare, member aku yang dok sembang ngan dia.

Lepas tu, dia selalu PM inbox FB aku tanya tentang PIMPIN Siswa. Dia kata dia berminat nak jadik fasi. Pastu selalu jugak bersembang ngn dia thru FB. Aku suruh dia anta borang. Kemudian cerita larh segala-gala tentang PIMPIN Siswa. Pas raya, dia kena balik kampus awal, sebab dia nih budak ConvEx. So dia minta aku gi amek dia di Sungai Nibong. Time tu awkward lagi. Pastu aku selalu minta bantuan dia dan rakan-rakan ConvEx dia yang lain untuk bantu aku buat persediaan PIMPIN Siswa. Kami selalu stayback sampai lewat malam.

Boboi dan Yaya. Maskot kegemaran #TeamPeter
Then masa nak pergi TOT, dia clash plak dengan bola. BTW dia nih budak bola. Masa tu dilemma gak larh. Finally dia pergi gak TOT. Rasanya bola tu, either tunda or just friendly. Tak ingat. Kemudian, dia kena serap masuk dalam #TeamPeter ... Team yang penuh harmoni dan warna warni. Minggu pertama gi kem ja, dah buat kontroversi. Namun, apa yang berlaku dalam kem, biarlah stay dalam kem sahaja ya.
Aktiviti kegemaran, makan jambu cicah mak bee sambil bergossip

#TeamPeter yang telah merapatkan kami. Terima kasih keluarga
Banyak kenangan dengan dia nih. Paling selalu, dia akan suruh aku gi amek dia kat Sungai Nibong. Dah la bas dia nih selalu awal-awal pagi. Pastu akan suruh dia call aku sebelum nak naik bridge. Tapi realitinya, dia dah turun bas baru kejut aku. Memang meraba-raba larh aku nak turun gi amek dia. Pernah sekali, dia tunggu dekat sejam kowt aku, sebab time tu aku kena gi Nibong Tebal. Dia gagah gak tunggu aku.

Antara aktiviti yang kami suka buat adalah, Tengok WAYANG!!! Hampir setiap movie yang keluar, kami akan tengok bersama-sama. Sampai satu tahap tu, dia pernah kata "Eh, bukan kita tengok sekali ke movie tu?" Walhal aku baru jek sampai dari Kelantan. Celah mana entah kami gi tengok sekali. Minggu terakhir sebelum pindah Kelantan setiap malam kami tengok wayang berdua, sebab aku tengah sedih gila kena pindah Kelantan. Aku tak cakap, tapi serious aku sangat sedih. Malam sebelum pergi Kelantan tu, aku peluk dia erat-erat sebab aku tengah down yang amat.

Aku selalu paksa dia karaoke dengan aku. Semua tau dia tak suka karaoke. Tapi aku jahat, suka paksa dia. Kemudian aku akan pilih lagu-lagu untuk dia. Selalunya aku akan amek lagu-lagu Coldplay. Dia paling suka nyanyi Viva La Vida. Lagu-lagu dari band macam Neon Trees, The Killers pun dia suka.

Masa PRU yang lepas, serious aku terkejut ngan dia nih. Sebab aku balik Penang. Aku tak dan nak balik mengundi sebab tiket mahal. Pastu malam tu aku BBM dia, tanya kat mana. Tapi tak reply. Esok pagi dalam kol seploh dia reply kata dia ada kat Bangi, balik umah. Kemudian aku keluar larh jenjalan. Pastu balik umah kol 10 malam, dia BBM tanya aku katne. Rupanya dia dah ada kat Penang malam tu. Jumpa dia, tanya awat balik tiba-tiba. Dia kata esok ada kerja kat Kedah. Malam tu, kami mengada nak gi Seberang. Nak carik Nasi Ganja katanya. Sekali, nah hengkau, nokhorom, kami terperangkap dalam traffic more than one hour. Sebab kat bulatan Seberang Jaya tu depa buat bodoh, pergi berarak pa tak tau. Sudahnya kami U-Turn, makan kat Abu sahaja. Another favourite spot kami.

Dah mention tadi, dia nih budak bola. Dia main untuk Liga IPT dan Restu. Masa Sukad, Restu dapat Emas. Then dia selalu update dia main apa kat liga IPT. Dia pernah datang Kelantan, main kat sini lawan UMK. Masa lawan Sukad, aku ada kat Penang. Pas abes game Semi, kami keluar makan-makan. One thing lead to another, terjalan sampailah malam. Dah la kol 8 malam tu, dia kena lawan final. Abes lawan Final (which btw Restu menang), kami keluar lagi tengah malam saaaaampailah esok pagi. Balim rumah tido, sambung plak kuar jenjalan. Kemudian baru balik Kelantan.

Tapi despite all that, aku tak pernah tengok walau sekalipun dia main. Walau jarak antara padang dengan aku, dah sangat hampir. Masa kat UMK, aku tak gi, masa final Restu lawan Nurani, aku tak gi. Last sekali perlawanan terakhir pun aku tak gi. Walau masa tu aku balik Penang. Sebenarnya, inilah intention yang disebut di dalam para yang kedua itu. Perasaan kesal itu.

Sekarang dia da nak abes study kat USM. Antara adik-adik yang aku ada, dia antara yang terapat dan paling baik pernah aku ada. Aku akan selalu doakan dia selalu berjaya di luar sana. Habis degree hanyalah satu permulaan. Jauh lagi perjalanan untuk membina kerjaya, keluarga, kehidupan dan paling utama membina agama. Harap dia lepas nih akan terus berbakti kepada keluarga, agama, bangsa dan tanah air. Jangan sesekali lupa USM, kembali membantu USM semula dalam apa cara jua. Kita mahukan bakal alumnus seperti dia nih, tertanam hasrat untuk membantu semula Universiti.

Tahniah kerana bakal bergraduan. Tahniah kerana dah dapat kerja. Tahniah segala-galanya atas perhubungan adik-beradik yang kita bina. nanti jangan lost contact. Selalulah drop by either thru whatsapp ka, FB ka, apa jua medium. Keep in touch. Dulu budak kecik, sekarang dah jadik budak dewasa yang macho, yang hensem, yang gagah. And yes, hyung love you dongsaeng!!!
Makan di kedai pecal lele ibu. First time dia makan situ, aku bawak dia
Malam sebelum aku balik Kelantan. Buhbye Haziq.

Buhbye

YZYZ

Mirrors - Justin Timberlake

Tuesday, June 25, 2013 § 0

Baru-baru ini, lagu ni dok berpusing-pusing plak dalam kepala. Ini akibat daripada penangan bebudak senget kat Kampus Kesihatan ni larh. Mempengaruhi diriku. Bahaha. Anyhoo, sila lah mentengok liriknya yarh...


Mirrors - Justin Timberlake

Aren't you somethin' to admire?
'Cause your shine is somethin' like a mirror
And I can't help but notice
You reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and
The glare makes me hard to find
Just know that I'm always
Parallel on the other side

'Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass
I'll be tryin' to pull you through
You just gotta be strong

'Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back here to you once I figured it out
You were right here all along


It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me


Aren't you somethin', an original
'Cause it doesn't seem merely a sample
And I can't help but stare, 'cause
I see truth somewhere in your eyes
I can't ever change without you
You reflect me, I love that about you
And if I could, I would look at us all the time


'Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the glass
I'll be tryin' to pull you through
You just gotta be strong


'Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back here to you once I figured it out
You were right here all along


It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me


Yesterday is history
Tomorrow's a mystery
I can see you lookin' back at me
Keep your eyes on me
Baby, keep your eyes on me


'Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now (please show me, baby)
I'll tell you, baby, it was easy
Comin' back here to you once I figured it out
You were right here all along


It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
'Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me


You are, you are the love of my life


Now you're the inspiration for this precious song
And I just wanna see your face light up since you put me on
So now I say goodbye to the old me, it's already gone
And I can't wait wait wait wait wait to get you home
Just to let you know, you are


You are, you are the love of my life


Girl you're my reflection, all I see is you
My reflection, in everything I do
You're my reflection and all I see is you
My reflection, in everything I do


You are, you are the love of my life



[Thanks AZLyrics for the lyrics]

Buhbye

YZYZ

Jerebu

Monday, June 24, 2013 § 0

Ohoiy, Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Hamboiyh, semangat bagi salam bagai.

Dalam beberapa hari ini, well kita sekali lagi berhadapan dengan musibah bencana alam tanpa sempadan, iaitu JEREBU. Katanya jerebu kali ini lebih dahsyat dari yang berlaku pada 1997, 2005 dan 2006. Dengarnya indeks IPU melebihi 700. That's pretty hazardous.

Throwback masa 1997, krisis jerebu yang sangat teruk itu, I was 9, 10 years old. I was highly affected. Aku adalah seorang pengidap asthma. The way my family found out aku dapat asthma, pretty amusing as long as I could remember. Masa tu darjah satu, 1995, dan kami baaaaaru ja berpindah. Pada satu tengah hari, entah macam mana konon merajuk ka apa ka, menangis teresak-esak. Tiba-tiba aku rasa, aku takleh stop daripada esakan tersebut dan batuk dengan sangat kuat. My mom yang tersedar terus rapatkan telinga ke lung aku dan immediately angkat aku bawa masuk kereta vroom ke hospital. Bila sedar aku dah pakai mask oxygen. Dan pling, aku ada asthma.

1997, sepanjang yang aku ingat, hampir setiap hari aku tak dapat pergi sekolah. Aku selalu berada di hospital dan setiap kali mak aku kerja, dia akan bawa aku sekali. Kalau mak kena shift malam, dia akan bawak aku dan aku akan tidor di katil hospital. Keadaan memang sangat teruk. My dad tak ada kat rumah. It's my mom yang banyak bantu aku ketika itu. Saaaaampailah satu pagi, bila kerajaan umumkan darurat di Sarawak disebabkan oleh jerebu tersebut.
Ni aku RT daripada seorang yang sangat SINGAPORE.. hehe. Iye, dia ni mmg orang Singapore.
Keadaan waktu tu memang teruk. Aku sentiasa kena pakai face mask. Dok dalam rumah pun kena pakai gak. Inhaler usung merata-rata, just in case something might happens. Nenek aku tanam cili. Hasil daripada jerebu tu, cili tak mau tumbuh. Katanya cahaya matahari pun samar-samar nak sampai ke Bumi.

Tiada siapa yang mahu jerebu ini datang ke negara kita. Oleh itu, mohon jangan sesekali isu ini dipolitikkan ka, apa ka. Cukup larh. Bila lagi kita nak bersatu dalam menghadapi musibah. Bila kita mendapat sesuatu kejayaan, Alhamdulillah semua rakyat akan bersatu. Namun bila dilanda musibah semua dok tuding jari. Hmmm. Oleh itu, sama-samalah kita Memastikan Kelestarian Hari Esok!!!

Buhbye

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...