Please Click Me

Mari Mengenal Kelantan - Breakfast

Friday, May 24, 2013 § 0

Dah lebih 3 bulan aku stay di Kelantan. Aku mendapati, Kelantan adalah sebuah negeri yang unik. Dari segi rakyatnya, semangatnya, politiknya. Selaku orang luar, yess, post ini tidak bertujuan untuk bash negeri ini ya. So kalau ada sapa-sapa nak buat cyber bully towrds me, hmm, maybe satu page yang salah lah kiranya.

Antara yang unik mengenai kelantan adalah, semestinya NASI. Maybe sebab ini negeri Melayu, maka nasi akan didapati di mana-mana, pada BILA-BILA masa. Biasa breakfast kita akan makan kuih, roti atau sumber karbohidrat lain macam mee, bihun. Paling berat pun mungkin nasi lemak. Di Kelantan, pagi-pagi lagi kita dah jumpa NASI BERLAUK. Oleh itu, jika kita makan breakfast dengan hidangan seperti ikan ke, ayam ke, daging ke, so we call it KELANTAN STYLE.
Ni Nasi Kerabu, Jumpa kat Yati Ayam Percik

Ni Nasi Itik, jumpa kat kedai Cina Muslim

Jadi, pagi-pagi kalo ada kedai best, mohon sahre ye kepada saya. nak try pelbagai kedai NASI BERLAUK di Kelantan. Hehe.

Buhbye

YZYZ

What's this?

You are currently reading Mari Mengenal Kelantan - Breakfast at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...