Please Click Me

Archive for 2014

#VMY2014

Sunday, December 7, 2014 § 0

*Post ini ditulis 10 bulan yang lepas, tapi aku lupa untuk publish. So baru lah teringat nak Publish hari ini*

Sekali lagi Tahun Melawat Malaysia datang. Antara tahun Melawat Malaysia yang dok ingat adalah 1990. That's it. Praaaap, 24 tahun lepas tuh ada sekali lagi. Bila buka Wikipedia baru tau rupanya kita ada Visit Malaysia Year 1990, Visit Malaysia Year 1994, Visit Malaysia 2007 dan Visit Malaysia 2014 atau di'hashtag'kan sebagai #VMY2014.

Aku sebenarnya suka Tahun Melawat Malaysia. Bukan aku tak suka pergi keluar negara, tapi seberang laut aku pernah pergi pun barulah Brunei, Jakarta, Bandung, Phuket dan Bangkok. Singapore pun aku tak pernah sampai. Aku tak macam student sekarang tak abeh study lagi dah travel negeri ada salji. Aku suka travel dalam negara tanpa ada sebarang alasan kukuh. Cuma sekarang aku confuse aku suka explore dalam negara as in aku explore Shopping Mall dalam Malaysia atau macam mana. I would never know.

Tapi daripada New Year membawa ke pertengahan Februari aku dah pusing Semenanjung banyak kali. Setakat Penang tu dah macam balik kampung. Last time kami travel dari Kota Bharu ke kampung nama Mangkuk kat Setiu dan duduk tepi pantai makan sotong goreng tepung. Kemudian bergerak ke Kerteh, bandar Petronas. Tengok wayang dan makan. Satu benda yang menarik perhatian kami adalah bandar Kerteh tu adalah tumpuan engineer dari segala tempat, tapi still dorang jual nasi goreng pada harga yang munasabah. Dan Mall dia pun takda lah merepek. Nak kata lengkap tu takdalah, just satu tingkat tapi benda-benda yang kita perlu semua ada. Paling utama tak ada lah masalah escalator rosak kat situ.

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Segamat/Pagoh menerusi jalan Muadzam Shah. Surprisingly, bandar Segamat lagi tersusun dan mudah daripada well you know, tempat mana lagi aku nak bandingkan. Pagi tu kami dok lepak kat Pagoh, which is sebenarnya lebih kurang 30 minit ke Segamat atau jarak perjalanan daripada Kubang Kerian ke KB Mall pada pukul 3 petang hari bekerja. Kat sana segala yang kami wish hampir semua jadi kenyataan. Expectation untuk tidur dan mandi, sekali nah dapat Maharaja Lawak Mega, dapat makan sarapan dan tengah hari dua hidangan setiap satu. I mean, breakfast ada dua meal dan lunch pun dua meal. Kemudian dapat makan cheese cake atau kek bodo. Katanya kalau kek pandai dia lapis-lapis. Hospitality pun sangat menyenangkan dan family dorang sangat welcoming. Katanya dah biasa dah orang datang ke rumah.

Siap makan kenduri bergerak masuk ke Melaka untuk solat di Masjid Negeri. Dan berkenalan dengan Mydin Melaka yang besar. I mean kalau setakat Mydin Kubang Kerian tu, celah gigi jek. Kami juga bekenalan dengan definisi sebenar LALUAN ALTERNATIF. Expressway dua lane ye. Bukan jalan kampung yang tiba-tiba signboard kata "Screw you, find your own way". Perjalanan ni jugak membuktikan kelewatan itu bersifat exponential. Kadang ada kereta slow 5 saat kat 50 KM di hadapan boleh menyebabkan kami 50 KM di belakang merasai kelewatan sebanyak 40 minit. Yeap, true and sad. Aku masih tak paham sikap slow kenderaan untuk tengok orang accident dekat laluan sebelah, lane paling hujung di atas PLUS.

Kalau berjalan masa cuti perayaan kita akan nampak pattern pada lebuh raya. Cuti nya sekarang adalah Tahun Baru Cina. So akan ada kesesakan yang hebat di Ipoh. Aku rasa kat Penang pun mesti sama jugak dan sekitar Johor membawa ke Melaka. Memang, kami nak masuk Ipoh okey lagi tapi yang keluar daripada Ipoh adalah amat menggerunkan. So kalau nak masuk bandar-bandar kena rancang, sebelum cuti, semasa cuti atau selepas cuti. So far kami hanya bertemu kesesakan di Tangkak, Melaka dan Seremban. Tetapi tidak di Kerteh, KL, Petaling Jaya dan Ipoh. So we win bitch. Owh btw, Ipoh pun ada Mydin yang besar. Dan kalo banding Mydin Kubang Kerin pun masih celah gigi, parking free dan convenience.

Merujuk kepada perenggan di atas "Kalau berjalan masa cuti perayaan kita akan nampak pattern pada lebuh raya" juga apply di atas Gerik. Kami mendapati banyak kenderaan menuruni bukit bukau Gerik menuju ke belah Pantai Barat, sama ada Perak, Penang atau Kedah. Kalau di Pantai Barat patternnya adalah orang keluar daripada Ipoh (dan aku percaya keluar daripada Penang), tetapi di atas Gerik pattern adalah memasuki kedua-dua tempat ini. So kami membuat inferens bahawa banyak orang Kelantan kerja luar daripada negeri mereka. Yesss, memang banyak kereta yang pergi ke Pantai Barat melalui Gerik dan kebetulan esoknya adalah hari Isnin.

Sebenarnya banyak tempat menarik kat Malaysia nih walaupun takda salji apa bagai tuh. Dan aku rasa berjalan dalam negara tak semestinya kita nih miskin atau perjalanan tu membosankan. Well dalam 22 Habits of Unhappy People (#22HoUP) #2 Retail Therapy.


If you can't afford to get away, become a tourist in your own city.  Skydive, bungee jump, go to the beach alone, take a hike on an unknown trail, go up to a complete stranger and invite them for coffee, hell… read a book; there are so many things you could be doing that will enrich your life that doesn't involve buying things.


See, aku cuba untuk get rid #22HoUP sebab aku sekarang hidup dalam keadaan tidak gembira. Olrite setakat ini dahulu.

Buhbye

YZYZ

Poor and Broke

Tuesday, November 4, 2014 § 0

Tajuk tak nak mengalah. Mesti nak kena bahasa Inggeris. Tulis, tak ada plak dalam English.

Para kedua, aku dah kembali tengok 2 Broke Girls. Aku suka hidup dorang yang poor and broke. Aku pun pernah berada dalam kasut seperti mereka. Bukanlah sekarang aku ni kaya dan berada, tapi bolehlah cakap, money is not a big issue anymore. Kalau dulu hmmmm. Semuanya bermula lepas aku konvo. Ni nak amek semangat budak-budak yang baru nak Konvo. Welcome to the real world, it's suck and you're gonna love it.



Nak dijadikan cerita, aku dulu belum habis study memang dah dapat kerja. Tapi berapa sangatlah bayarannya. Dan nak dijasikan cerita, aku ada hutang dengan USM tau. So sapa-sapa lepas ni nak graduate, rajin-rajinlah check akaun anda. Kadang kita terlupa nak bayar certain yuran atau ada certain denda. Tapi alhamdulillah, aku berjaya gak bayar dengan jerih dan perih. Siap buat installment dan agreement okey.

Fast forward, aku berenti kerja, balik Sarawak, pergi Johor, kena reject, nomad sebulan, squatting sana sini, aku dapat balik kerja lama aku. Journey ke arah itu memang jauh ya btw. Since kejadian itu, aku tak pernah jejak kaki lagi balik ke rumah aku kat Sarawak.

Sepanjang fasa kedua aku bekerja, memang aku fokus. Aku start masuk rumah sewa dan bermulalah era aku menjadi housemate yang superpower. Setiap pagi aku pergi kerja jalan kaki. Dari rumah sewa aku ke tempat kerja ada lebih kurang 30 minit berjalan. Sampai je tempat kerja gagah salin baju t-shirt jadi baju kerja. Spray lah minyak wangi Faizal Tahir yang beli RM39.90... dan masih ada lagi sampai sekarang ya.

Makan memang catu. Aku akan buat calculation. Bila dapat gaji aku akan tolak siap-siap semua perbelanjaan wajib. Kemudian baki yang tidak seadanya itu aku akan bahagi 30 untuk setiap hari aku hidup sehingga gaji seterusnya. The next day aku akan repeat benda yang sama tapi bahagi 29 hari sehinggalah hari gaji yang seterusnya.

Balik petang plak, aku akan stay kat pejabat. Sebab malam aku akan buat part-time mengajar tuisyen. Adalah 2, 3 tempat tuisyen aku mengajar. Aku pun pernah jugak buat home tuition. Gaji tak seberapa, tapi cukuplah nak tampung hidup sebulan.

Pengangkutan utama aku adalah bas Rapid Penang. Selain jalan kaki gi kerja, aku akan pergi ke tempat-tempat lain naik bas. Ke tempat tuition, Tesco, Mydin semua naek bas. Aku rasa seronok naek bas. Tambang baru berapa ringgit. Dan sebulan aku akan allocate RM50 untuk tambang bas.

Dengan gaji tak seberapa aku pun berusaha dapatkan lesen memandu, SENDIRI. Aku usaha sendiri. Alhamdulillah lepas beberapa kejadian (yang anda boleh cari sendiri dalam belog ini) maka aku pun dapat juga lesen memandu. Dan dengan duit-duit yang ada juga lah aku berjaya membeli kereta pertama aku.

Kalau aku teringin nak membeli sesuatu, aku akan plan betul-betul saving aku. Contohnya macam masa aku nak beli TV. Hambek. Memang plan betul-betul dan siap buat kajian pasaran. Akhir sekali aku beli kat Seng Heng dan siap jadi member lagi. Memang berbaloi-baloi. Haha.

Maka begitulah serba ringkas hidup aku zaman dulu-dulu. Walaupun selalu broke tapi aku rasa bahagia sentiasa. Rasa hidup ni senang. Keinginan untuk survive tu memang membantu kita untuk hidup bersederhana.

Buhbye

YZYZ

Diari-diari Vampire

Tuesday, October 21, 2014 § 0

Dari dulu lagi, pilihan rancangan TV, bacaan, aku berkisar tentang satu kumpulan manusia (atau supernatural) yang mempunyai pelbagai kebolehan tetapi bersatu untuk mencapai matlamat yang sama. Sebab tu dulu masa kecik aku pilih untuk Baca Misteri Naga (Dragon Quest, Dai No Daibouken) daripada Mutiara Naga (Dragon Ball). Bila membesar aku tengok FRIENDS walaupun aku rooting Everybody Loves Raymond. Aku dengar Super Junior daripada TVXQ dan macam-macam lagi.

Kini my new craze adalah The Vampire Diaries. Nak dijadikan cerita aku tengok series ni masa pilot lagi tahun 2009. Tapi penat sial nak kena tunggu seminggu-seminggu episode baru. Lepas episode 162 Candles aku fed up. Pertamanya Lexi mati. Pompuan tu mantap kowt. Lepas tu aku stop konon nak bagi perabes satu Season baru start balik. Tak satu Season lah, dah Season 5 baru tengok balik. Happy sikit sebab watak Lexi selalu recurring dan dia sentiasa muncul dalam keadaan yang mantap.

Kenapa aku minat The Vampire Diaries. Sebab utama adalah ada kepelbagaian watak dalam ni.

Of course ada Vampire


The Original Family


Werewolf


Vamp plus Wolf = Hybrid


Witches Bitches


Doppelganger


Ghost.. wooo Spooky


Hunter. The Brootherhood of Five


Travelers

Setiap satu ni ada kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Kemudian dalam ni jugak dorang berpegang kepada the balance of nature. Do not upset the mother nature, because nature is one crazy bitch if you pissed them off. Semua benda ada loopholes serta peraturan tersendiri. Nak menjelma jadi apa-apa kena ada price to be pay.

Sebenarnya juga ada banyak perlambangan terhadap kehidupan dalam series ni. Moral value paling tinggi dalam series ini adalah kekeluargaan. Contohnya The Original Family. Always and Forever. The Salvatore’s brother pun tunjuk benda yang sama juga. Parents yang cuba protect anak dorang walaupun anak-anak tu benci kat dorang macam Isobel and John yang cuba protect Elena.

Contoh lain yang paling aku suka sebenarnya adalah sired bonds. Penarangan lanjut adalah pada print screen di bawah ini.

Selain daripada memiliki rupa paras yang hot, gorgeous, handsome, body yang mantap mengiurkan, sebenarnya para pelakon dalam TVD sangat berbakat. Terasa penghayatan dorang dalam setiap lakonan. Contohnya seperti Nina Dobrez. Dia melakonkan dua watak, Elena Gilbert – protagonist dan Katherine Pierce a.k.a Katerina Petrova – antagonist. Setiap kali ada watak yang mati mesti akan rasa kesakitan watak-watak ini. Kemudian kebolehan untuk menukar watak Caroline Forbes daripada obnoxious kepada vampire yang mantap.

Banyak guest star termasuk The Original Family bercakap menggunakan accent non-American. Ada British, Australian, New Zealand. Merembes kowt dengar especially British Accent. Aku paling suka dengar Accent Klaus dan Kol.

Setakat ini dahulu. Dari masa ke semasa aku akan update lagi.

Buhbye


YZYZ

Mimpi Supernatural

Wednesday, August 20, 2014 § 0

Belog aku ni memang banyak cerita tentang mimpi-mimpi aku yang pelik-melik. Aku tak tahu lah apa dia tahap pelik orang lain. Tapi nama pun dah mimpi.

Semalam aku banyak kali bermimpi. Normal tidur lah kowt mimpi banyak. Tapi ada tiga kejadian yang paling bermakna dalam ingatan. Ia adalah seperti berikut:

MIMPI 1
Aku tengah tengok bola kat TV. Malaysia lawan negara apa entah. Baru berapa minit kita dah bolos. Sial betul. Aku boleh mimpi Team Malaysia kalah. For the record, aku sentiasa menyokong TEAM MALAYSIA. Biar kalah, biar menang. Hehe. Amek semangat patriotik sempena BULAN KEMERDEKAAN. Sambung, lepas pasukan lawan tu jaringkan gol tiba-tiba dia injured. Kena tackle dengan pemain Malaysia. Dia menjerit-jerit. Bila paramedic sampai tengok dah berdarah-darah. Masa nak cabut boot bola tiba-tiba kaki player tu tercabut. Tercabut dari lutut dan betis. So putus tiga lah. Peha masih bersambung dengan badan. Gila horror tengok player tu mengangis-nangis. Apa dahsyat sangat main bola sampai tercabut kaki.

MIMPI 2
Aku rasakan rumah aku ni ada satu kuasa Supernatural. Ada benda yang haunted. Tapi aku tak berapa pasti sebab ni macam sambungan mimpi malam sebelumnya. Cuma nampak vision pintu, tingkap dan gelap.

MIMPI 3
Okey, ini climax dia. Aku nampak pemain bola tadi tengah terbaring atas katil. Tiba-tiba datang seorang lelaki dan dia scratching muka pemain yang terbaring di atas katil itu. Kelar wrist dia sendiri dan bagi minum darah tersebut kat pemain bola berkenaan. Rupa-rupanya manusia yang terbaring pada katil tersebut adalah lelaki yang berwajah menyerupai pemain bola berkenaan. Player berkenaan sebenarnya adalah makhluk Supernatural.

Player itu mempunyai kuasa menyembuhkan diri sendiri dengan regenerates tubuh badan yang rosak. Seperti zombie, tetapi bukan ia. Sesiapa yang meminum darahnya akan mempunyai DNA serupa. Dibakarnya lelaki di atas katil itu seolah dia sendiri membunuh diri.

Pada masa ni ternampak bayang-bayang Witches, Vampires dan Werewolves. Masa mimpi dah nak sampai part yang menarik, dan jam loceng aku berbunyi. Nampaknya aku takkan tahu kesudahan perlawanan Supernatural berkenaan.
Dalam The Vampire Diaries aku paling minat The originals jadik villain. Dorang sangat cool. Mikael (Father), Esther (Mother), Finn, Elijah, Niklaus, Kol, Rebekah and Henrik. Sayangnya Henrik mati masa kecik. Dorang ada accent yang sangat mengiurkan especially Klaus dan Kol.

Buhbye

YZYZ

Talking To Our Rich FRIENDS

§ 0


Kadang kita mesti ada kawan-kawan yang suka bragging dengan gaya hidup dia. Selalu shopping lah, makan sedap lah, tukar handphone lah. Okey, we settle kalau itu duit dia sendiri, walaupun nak sepuk gak lebih-lebih lagi kalau tengah miskin. Paling nak sepak adalah bila duit yang dia dok belanja tu, duit mak ayah dia. Hmmm.

Kalau nak belanja tu, sila lah. Tapi tak payah BRAGGING. Dok diam-diam dah lah. Tak luak pun. Ni saja nak menayang, show off dan blah blah blah. Okey, fine settle sekali lagi kalau saja nak share sikit-sikit. Tapi aku tak pernah settle dengan yang berlagak lebih nih. Tak boleh orang lebih sikit. Hehe

Aku mungkin susah dah nak jumpa manusia-manusia macam ni. Well, aku sekarang dah kerja. Tapi dulu masa study, manusia jenis macam ni paling banyak bersepah.

Takpa lah. Kita hidup untuk menghakimi orang laen kan. Haha.

Buhbye

YZYZ

23 Things Every Late-Night Person Will Know To Be True

Monday, July 21, 2014 § 0

This post was actually originated from Buzzfeed website. I'll quote all the 23 facts and will tell how these facts suit very well in my daily life. People from Buzzfeed, please don't sue me for plagiarism or anything.

1. You are an expert at calculating exactly how many hours sleep you'd get if you fell asleep right now. - It's not as many as you'll get. Because you won't go to sleep.
You've been listening how I'm whining with the hours of sleep I got. Because I will calculate it and have very systematic sleep calculator in my head. Let say I fell asleep at 2.45am (last night) and I woke up at 7.15am (this morning) I will get 4 hours 30 minutes of sleep. And that's one of the first thing I have to do in the morning, or noon, or evening or maybe night.

2. As you start thinking about bed, you will instantly come up with a million ideas.
I used to have a book, a note pad and a pen beside my bed. Every time I'm about to close my eyes, great ideas just keep pouring in. I will jot the ideas, sketch a bit and even made plans like the whole century. Sure these things won't come up at 9 a.m during my office hour.

3. Your life goals will be crystal clear at 4 a.m
I still have the black tragedy book that I wrote late at night on how I will survive for the past five years, from you know, being fired because you have some sort of visual deficiencies.

4. And you'll have so much motivation! ... Though you'll never act on any of it.
That just the only chance for me to have a wonderful life. Hey, all of my resume was written at this hour dude.

5. There's part of you that always resents the idea of going to bed because there's something else you could be doing.
If it's not my laundry, then it'll be my dishes. If not I will sweep the whole room. Now I'm working my ass out at the middle of midnight.

6. If you try to work while everyone is asleep, it'll be the most efficient thing you've ever done.
I can definitely key in hundreds of student project if it was night and past midnight. How many students waking up the morning after and tweeting "Eh, tiba-tiba MyCSD aku jadi banyak pagi nih". What they dunno is, there is a nocturnal raccoon working out very late to make sure that.

7. It's perfectly legitimate to make a sandwich at 2 a.m
Nuuuhh, sandwich, instant noodle, pancake, omelette, serunding daging. You name it. How about Nasi Lemak Kopi O or Maggie Goreng Subaidah. Abu? Kapitan?

8. And have a shower at 3 a.m
3 a.m is a bit aggressive to me. My point usually around 2 a.m. But that doesn't mean I've never tried it. Last two days, I'm taking shower at 3.15 a.m

9. And clean you room at 4 a.m
Did it, and that's the cleanest hour my home will have

10. You know exactly how to move around the house to avoid waking anyone else up.
It starts with the gate grill, key hole, sneaking while it's dark, using your phone as the only source of light and to make sure your roommate will go to sleep again if you accidentally woke them up. This time you will realize you can listen to your TV speaker at the very low volume. Trust me. My old Panasonic TV has breaking volume point at 4.5.. below that the TV will enter the mute mode.

11. Watching a quick half an hour of TV actually means starting a binge that will take you through mosf of the series
That explains why I can talk episode by episode of FRIENDS and other series. Now I'm catching up with The Vampire Diaries.

12. You've had many, many different strategies to fix your terrible sleep habits suggested to you.
One time my strategy was to not sleep at all the whole night and will go to sleep the morning after. The other time drinks milk as it will ease my sleep process. Then I will have things like working out so it will make me tired thus deep sleep. Some people said, chocolate can help you. But you know what? None of which have worked. At all.

13. And are now very practiced at lying about exactly when you go to bed.
Don't believe me if I say I sleep early last night. It's just my lame excuse to avoid replying your text or to answer your call.

14. At the weekend, the point at which everyone else is starting to think about leaving the bar is the point at which you're waking up.
Malam Masih Muda they said. Owh wait. Don't go back yet I just woke up dude and very energize

15. Unless you have to get up in the morning to do it. In which case you are in no way ready to attend anything before late afternoon at best.
Tell me what happens to the morning exercise or morning aerobics, I won't know.

16. The later you can start work in the morning, the better, because then you can justify staying up until the early hours.
Mine was pretty the other way around. I will stay up late to justify why I'm late the next morning. 10 o'clock the best I could get.

17. Your morning routine consists mainly of caffeine and more caffeine.
I woke up with coke at the side of my bed.

18. You avoid staying at someone else's because you know they'll want to sleep when you want to do literally anything else.
That's one of the reason why I'm moving back in to my old house at Gambier Heights. If I stay at some else's, they have to get up early. Me? I will definitely ruin their sleep going back the their place at 4, 5 a.m.

19. If you do happen to be in bed with anyone else, you'll end up lying there doing nothing for hours as they sleep gently next to you.
Okey, this may sounds creepy but yeah. I wonder how these people get to sleep so easy.

20. Getting into bed is never the same thing as actually going to sleep.
And if I did, it's not about to go to sleep. Either some reading, or TV or Series. Man there are lots of thing to do.

21. You suddenly find yourself making friends in other time zones to have some to talk to late at night.
Okey, never did this. Consider to try it next time.

22. There's always "one more scroll" on Facebook. Or Twitter. Or Instagram. Or anything, really.
Yeah, this one is a cliche one. Many people claim to do this. We better give this credit to the gadget freak list.

23. But fundamentally, night is when everything interesting happens.
TRUE TRUE TRUE. Me, driving the jungle at midnight, no problems. I wish I can have a job to require me to sleep during the day. Cross finger.

Buhbye

YZYZ

Kembara Ramadhan

Thursday, July 10, 2014 § 0

Yeah, bulan Ramadhan datang lagi. Ini bukan bulan untuk kita bagi alasan yang boleh mengurangkan produktiviti kita. No No No. Sebaliknya prestasi harus sama, malah kena meningkat.

Sepanjang 1/3 Ramadhan ni, banyak benda yang berlaku. Banyak pekerjaan yang perlu dilakukan. Puasa tak puasa, kerja kena jalan gak kan babe.

TOT PIMPIN Siswa
Sambut hari pertama Ramadhan di dalam kem. Pertama kali dalam sejarah berpuasa dalam kem. Sapa kata tak boleh buat. Boleh sebenarnya. Cerita selanjutnya akan ditulis dalam post-post akan datang.

Exam Perkhidmatan
Ramadhan ketiga dan keempat plak diisi dengan Exam perkhidmatan. Menajwab exam bagai nak rak. Cramp tangan nak menulis, cramp lagi jiwa dan raga sebab taktau jawapan. Kalau aku gagal kedua-dua paper baek aku bagi notis berenti 24 jam jek terus. Main-main sangat nih.

Advanced Skill Keusahawanan
Ramadhan kelima, keenam dan ketujuh diisi dengan program keusahawanan. Kawan-kawan datang daripada Penang nak buat program kat sini. Berjaga malam sampai subuh. dah boleh hampar tilam dah kat Dewan PUMA tuh.

Recce kem PIMPIN Siswa
Ramdhan kelapan dan kesembilan, kami diberi kesempatan untuk melawat tapak kem PIMPIN Siswa. Daripada Terengganu membawa ke Machang kami mencari kem. Mahukan yang terbaek dan menepati spec. InsyaAllah segalanya dipermudahkan kelak. Cross finger moga dapat kem yang sesuai.

Itulah antara yang berlaku sepanjang 1/3 Ramadhan aku. Petang ni nak gerak ke Penang selama 5 hari. Hehe

Buhbye YZYZ

KeSIALan Sebelum dan Selepas Bali

Tuesday, July 8, 2014 § 0

Tiga bulan lepas aku telah menggedikkan diri untuk pergi ke Bali. Well, sot so on my plan pun nak ke sana. Dah tempah apa bagai, dah apply cuti, sekali aku baru tau, tarikh tutup MyCSD pun dekat-dekat tu jugak. Nokharroomm. Blessed not so bless aku pergi lah jugak. Namun aku bukanlah mahu bercerita apa berlaku kat sana bleh bleh bleh, tapi nak ceritakan kejadian sebelum terbang ke Bali dan selepas tiba di Malaysia

Well, mula-mula aku saja book flight daripada KL. Konon murah. Memang murah. Dalam kepala plan samada naek bas atau train daripada KB ke KL. Dah dekat-dekat tarikh, aku pun book lah train. Dapat Second class yang ada katil. Dok plak kat tingkat atas. Okey larh.

25 April 2014, bersamaan dengan hari Jumaat. Train aku gerak kol 6.17 petang. Kol 5.45 aku tak kuar rumah lagi. Pasainya aku tak siap packing apa haram jadah lagi. Ambek budak-budak kat Nurani dan Murni dan shoot ke Stesyen KTM kat Wakaf Bharu. Bapak cuak sial. Tet tet tet, dah kol 6.16 petang. Kelam kabut nak kuar keta tak sempat nak salam-salam dan  pak cik tu dah push suruh masuk lam coach. Masuk lah, carik katil aku. Dapat rasa train dah gerak. Seluk punya seluk punya seluk, DAMN, Smartphone aku tertinggal dalam keta. Seluk suma poket jumpa basic phone aku. Gagah call dorang dalam keta bagitau phone tertinggal. Dorang kata nak ligan keretapi.

Nak dijadikan cerita jugak, dengan segala kekusutan yang melanda dan segala makneka misscomm, aku dah sampai Tanah Merah, dorang baru sampai Pasir Mas. Celaka nokharom. Dorang sempat camwhore lagi. Bila dah macam tu, aku pun decide untuk turun daripada train bila dah sampai Kuala Krai. Aku punggah segala barang-barang aku dan kuar.

Malam tu jugak aku book flight ke KL. For what I know, aku pun dapat tiket pada harga plus minus seratus. Okey larh. Kemudian kol 3 pagi aku try nak check in. Sekali dia bagitau website dalam maintenance since 10 o'clock tadi. Phewwww naseb sempat book flight.

Nak dijadikan cerita jugak, aku tak sempat nak exchange duit. Plan asal nak tukar je kat KL Sentral. Okey takpe takpe, aku tukar sikit dulu dalam RM100 macam tu kat LCCT dan the rest tukar kat Bali nanti. Exchange rate kat airport serious mahal. Tapi apa jadahnya aku terus hulur semua duit Malaysia aku kat dia dan tukar jadik IDR dan USD. Bila dah siap terus aku memaki diri sendiri sekali lagi.

Nak charge phone. Malas nak carik plug point, korek-korek beg, NICE. Power bank tertinggal pulak. Bapak suwey gila kowt. Naek kapal terbang. Okey nice, semua flight crews pakai casual. Aku tido dan aku rasa seperti ada orang dok gesek-gesek pungkoq dia kat aku. Lantak lah dorang ni nak buat kerja. Sampai lah aku mendarat dan ketua crew pun membuat exclaimation "Waaaaa, welcome to Bali"!!! 


++++++++++++++++++++++++++++++++

Masa nak balik pun sama jugak suwey tu tak berenti lagi. Flight awal-awal pagi. Aku hanya ada USD dan sedikit IDR sahaja lagi. Bila dah sampai airport, NICE, IDR aku tak cukup nak bayar taxi. Bagi USD, supir tu xde small change plak. Last sekali aku suruh dia keep the change. Dah rugi dekat RM20 kat situ. Takpelah, sedekah amal jariah.

Buat makluman semua, aku akan terbang ke India plak sesudah Bali. So aku kena setelkan VISA aku kat KL. Mendarat sahaja, terus book flight untuk balik KB. First thing first. Amek taxi dan menonong terus ke Mont Kiara. Sebabnya dalam borang VISA yang kena isi online tu tulis alamat Embassy kat Mont Kiara. Kena taxi RM84. Sampai ja kat Mont Kiara, alangkahnya ringannya mulut aku nak mencarut apabila dapat tahu tempat nak hantar borang VISA  tu kat CM sahaja. Cilakak. LCCT nak ke CM tu cost dia RM12 ja kowt. RM10 untuk aerobus dan RM2 LRT. Kalau kedekut, jalan kaki pun boleh. Sudahnya aku amek taxi gi CM dah kena RM20++.

Aku ingatkan lama lah urusan kat pejabat ni, so aku amek last flight ke KB. Sekali tak sampai 20minit bang. Kol 1.30 tengah hari suma dah setel. Babi babi babi. Apa aku nak buat sementara nak tunggu flight. Last sekali aku naek bas gi LCCT. Dok lepak sana, makan apa bagai. Naek bas gi KL Sentral balik. Lepas jalan-jalan kat Mall dan patah balik ke LCCT naek bas semula. Ulang alik. Yesss, sampailah flight aku dalam kol 10 gitu.

Begitulah serba sialnya perjalanan aku. Namun aku seronok gi Bali. Dapat jumpa balik kawan lama. Dapat jalan-jalan, dapat segalanya. Namun looking back, aku suka perjalanan serba sial macam ni. Well-plan vacation bukanlah impian aku. Nak carik perfection carik orang laen, bukan aku. Aku bangga dengan diri aku yang tidak sempurna ini. Ehe.

#BaliNaughtyEscape

Buhbye

YZYZ

Kek Dengan Kaseh Sayang

Wednesday, June 25, 2014 § 0

Hallo hallo, dah pernah rasa belum kek hat aku buat? Rugi dunia tak pernah rasa agi. Buat pengetahuan semua, aku sebenarnya tak ada lah pandai sangat nak buat kek. Aku baru saja belajar 3, 4 tahun lepas. Kemudian aku suka explore dan experiment sendiri. Maka, taaddaa jadi lah seperti sekarang. Buat kek tak ada lah susah mana. Aku tak paham yang dok reyyaauu kata susah sangat. Benda pertama sebelum buat adalah, kena Google resipi dahulu. Biasanya aku akan klik kat Myresipi atau Dayang Jack sahaja. Dua ni antara belog resipi yang aku minat untuk buat sebagai rujukan.

Dah cari resipi dan dah tahu kek apa nak buat, next of course adalah membeli bahan-bahan buat kek. Kat Penang ka, Kelantan ka, aku suka membeli kat Tesco. Sebab alley Tesco ni besau. Senang nak tolak trolley. Bila dok Kelantan memang aku prefer Tesco lagi. Sebabnya dah tak banyak pilihan kedai laen. Mydin Kubang Kerian (walaupun murah) tapi disaster kowt.
Tak banyak sebenarnya membeli bahan. Ramai imagine macam beli bahan bertimbun-timbun

Dah siap beli-beli bahan, kena pastikan diri, perkekitaran, tangan serta peralatan yang digunakan dalam keadaan bersih. Ikat rambut kemas elok-elok. Cuci tangan bersih-bersih. Cuci telor. Sental sampai bersih. Lepas tu sediakan semua peralatan atas meja. Timbang apa yang patut. Gula, tepung, horlicks, biskut marie semua tu kena timbang. Kisar apa yang patut. Sebab nak buat kek kita kena pastikan bahan pepejal kering dalam keadaan serbuk. Oleh itu gula ka, biskut marie ka kena kisar.
Susun elok-elok. Bagi persekitaran tempat kerja kemas dan bersih.

Timbang bahan-bahan dengan tepat. Biasanya satu cawan bersamaan 200-250 gram. Kena pandai buat unit conversion daripada metrik ke perkakas rumah. Ounce ke Gram. Apply jugak Sains Kimia aku. Ehe
Kebanyakkan kek lapis, step pertama adalah pukul mentega dan gula dahulu sampai kembang. Apa maksud kembang? Biasanya penanda aras aku adalah bila gula dan mentega dah sebati dan adunan tu warna seakan-akan kuning cream (bukan kuning mentega seperti selalunya).
Ada sesetengah kek memerlukan kita untuk menggaulkan mentega dengan susu terlebih dahulu.


Next adalah teloq. Ada sesetengah kek menginginkan kita untuk meletakkan kuning sahaja. Tapi selalunya kek aku pakai telor kuning dan putih. Kena pandai lah asingkan kuning telor. Dan kalau nak masukkan telor dalam adunan, please jangan pecah tepi mangkuk adunan dan terus letak telor. Pertama kena pecahkan dalam mangkuk yang berasingan, check ada bendasing seperti kulit telor ka apa ka, pastikan telor elok tidak busuk baru masuk dalam adunan. Masuk sebijik demi sebijik. Jangan pemalas sangat. Dah sebati telor pertama baru proceed ke seterusnya. Kebersihan kena jaga sebab kita nak jamu kawan-kawan kita makan.
Kaedah klasik mengasingkan kuning dan putih telor

Jarang kek aku guna kuning sahaja. Biasa guna sebiji telor terus.

Kemudian barulah masukkan bahan-bahan yang laen. Ikut resipi lah. Susu, seri kaya, horlicks, biskut marie, kacang, tepung, milo dan sebagainya. Sukatan kena betoi. Pukul sampai sebati. Typical kek lapis biasanya kita guna adunan yang sama tadi kemudian dibahagikan ikut lapisan. Kemudian letak lah pewarna. Namun ada jugak kek lapis tak payah bahagi macam nih. Guna adunan yang sama kemudian bakarkan sahaja. Warna perang pada atas lapisan tersebut akan mewujudkan visual lapis pada kek kita.
Ini kalau buat dua warna. Aku tak rajin sebenarnya banyak sangat warna nih.

Kek Lapis Bumi atau Kek Germany (aku saja namakan begitu). Actually kaedah letak nescafe itu adalah salah. Nescafe kena bancuh guna ayaq panaih, baru letak dalam adunan. Ni style orang pemalas.
Sebelum dibakar, sediakan loyang dahulu. Lapik bawah loyang dengan kertas minyak. Kalau aku pakai kertas A4 ja. Lepas tu gris ja kertas tu dengan mentega. Setel masalah. Kalau kukus pastikan ayor dah mendidih. Kalau bakar plak kena tengok oven dah panas ke idok.

Kemudian lapis lah selai demi selai. Sama ada guna periuk kukus atau oven. Jangan guna microwave plak. Kalau kukus make sure atas loyang tu ditutup dengan aluminium foil. Nanti air kukusan masuk dan membanjiri kek kita plak. Masa mengukus vary. Antara 5 ke 10 minit. Kena pandai tengok dan agak. Bila lapisan dah masak barulah letak lapisan seterusnya. Kalau tak nanti lapisan bawah tu kemek. Dah sampai lapisan terakhir, kukus selama satu ke dua jam macam tu.
Lapis dan lapis
Kalo bakor, lapisan pertama kena bakor guna api atas dan bawah. Lapisan seterusnya guna api atas sahaja. Bila membakar, jangan bakar sampai kek terlalu kering. Biasanya dalam 3 ke 7 minit macam tu. Sebab bila terlalu kering, kek tak melekat sangat dan nak makan pun tekak tak celuih sebab kering. Kita nak kek ni ada rasa moist. Itu sedapnya. Dan itu beza antara kek Dayang Salhah dengan kek yang kita jumpa masa Hari Raya. Kek commercial macam Dayang Salhah dorang akan bakar kering sebab nak bagi tahan lama. Bila plak nak boh lapisan seterunya? Yess kalo dah nampak atas lapisan tu dah perang-perang masa tu larh kita boh lapisan seterusnya. Filling macam kacang, coklat, asam hawflakes dan sebagainya diletakkan masa ni lah. Susun dan letak elok-elok.
Kena lapis elok-elok. Itu membezakan tuan rumah ni pemalas ka, teliti orangnya. Baru senang nak cari calon menantu semasa hari raya. Hehe
So macam mana, tak susah kan. Boleh lah buat sendiri okeyh. SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA.

Buhbye

YZYZ  

Ondewei Mencari Bandel

Tuesday, June 10, 2014 § 0

Year 2014 is Year for Malaysia. Visit Malaysia 2014, #VMY2014 . We have gazillion the nicest place to visit. Last weekend was used to explore Ipoh, Perlis and Alor Setar. You are most welcomed to read Ipoh So Vintage by clicking the link.

Ayat pembuka feeling-feeling nak Ingles sebab Adsense reject permohonan aku. Katanya bahasa dalam blog ni takleh detect. Harree. Takpa la noh.

Walaupun begitu, marilah kita mengikuti kisah kami Ondewei Mencari Bandel ke Peghelis. Dah 3 hari dok pinda-pinda tarikh maka kami gagahkan juga untuk gi hari Ahad lepas. Walaupun ada orang tu da nak exam. Ehe. Ada 3 bundle kami sempat pergi. Ada 2 kat Perlis dan 1 kat Gunung Keriang.

Bundle pertama apa entah namanya tapi area-area Taman Desa Sentua. Kat sini banyak bundle kasut. Serata-rata tu kasut. Malangnya aku tanak carik kasut. Nak carik benda alah laen. Kat situ aku dok berkenan kat satu Kemeja. Tapi nokharomm mahal. Walaupun begitu serious bundle ni style gak. Tengok barang macam dari belah-belah Hong Kong, Jepun. Tapi ada gak tengok macam dari belah-belah US. Anyhoo kalau rasa nak carik kasut boleh larh mai sini.


Next plak adalah Mega Bundle kat Jalan Kaki Bukit. Bapak nokharom besar bandel. Dan yang utama kat sini ada kostum. Boleh buat lagu Serangga Pilihan. Tapi bandel besar macam ni kena pandai mencari dan mata kena tajam untuk tengok mana yang smart. Elakkan terbeli benda-benda merepek yang tak style. Banyak corduroy kat sini, malangnya potongan semua straight. Sorri, weols tak pakai straight weols pakai slim. Ehe.
video

Kendian jalan-jalan kat tepian pantai dan celah mana plak mai mamat-mamat motor bebanyakkan ini. Dik, takde masalah nak berkumpul ramai-ramai naek motor, namun utamakan keselamatan ya. Pakai helmet dan jangan menunggang secara merbahaya. Pesanan ikhlas daripada belog Hook Up With Syahmi. Puihhh.

Next, kat Jalan Gunung Keriang. Namanya Jepan Bundle. Dia longgok satu kali dan duduk baring-baring larh kat atas longgokkan tersebut carik baju sampai pengsan. Banyak pakaian yang rare dan ada style kat sini. Kena pandai gali larh. Benda pun murah senanya. Aku amek selai seluar dan selai long jacket yang tebal baru RM3.00. Alkisah kejadian maen baling-baling underwear sampai mak cik sebelah pun ikut maen sama.


Dan alangkah bahagianya kalo bandel kat Mergong tu buka. Kalo dak mesti bertambah lagi banyak benda nak kena beli. Sangat suka. Dan sepanjang perjalanan ni, kami sangat suka Malaysia sebab banyak tempat-tempat best.


See, Malaysia sangat seronok sebenarnya untuk diterokai. Aku semenjak setahun lebih nih rajin nau memuji tempat-tempat kat Malaysia. Dulu takde pun macam ni. Datang Kuala Terengganu merembes, datang Kuantan merembes, Kertih pun sama. Ipoh larh, Kangar larh, Batu Pahat larh dan paling excited sampai bandar kecik macam Raub, Bentong, Kuala Kangsar, Keluang dan Segamat pun aku puji. Paling kritikal bila aku puji Merapoh dan Pagoh. Haha. Nampak tak apa benda yang aku cuba sampaikan. Haha.

Buhbye

YZYZ

Ipoh So Vintage

Monday, June 9, 2014 § 0

Bermula dapat kad jemput datang kenduri kawen di Ipoh. Kemudian makan-makan dan terus berjalan merata-rata. Ipoh adalah antara tempat yang cantek untuk dilawati kat Malaysia. Tapi laen mata laen pandangan. Ada yang tak suka Ipoh. Tapi pada aku, suka jah. Dan buat pengetahuan, aku pernah dok kat Ipoh selama sebulan, yeaarrhh...


Kenduri kawen Mak Hayam di Klebang. Kemudian dengan sesat-sesat bagai, kami berjaya menjejak kaki ke Thumb's Cafe. Kedai ini asalnya adalah asrama anak yatim macam mana entah. Kedai kayu yang sangat cantek sehingga merembes-rembes. Makanan pun sedap dan murah. Area kat Greentown. Nak cerita pun tak berapa nak pasti acaner jalan dia.


Gagah nak mencari Burps and Giggles. Tapi dah totop. Maka tukarnya plan ke yang seterusnya. Namanya Plan B. Yeap memang itu nama kedainya. Seronok dan benda pertama aku perasan adalah dia gantung quote daripada buku Yasmin Ahmad serata kedai dia. Cheese cake dia mantap kowt. Aku ada cita-cita nak buka rumah kopi (Coffee House) yang siap ada couch macam nih. Inspired by FRIENDS. Hehe.


Konon nak mencari mee kicap tidak berapa nak ada luck, maka makan yong tau foo di dataran sahaja. Pun sesat jugak nak ke sini. Kalau nak lepak tempat yang affordable sambil open air boleh larh kalo nak datang sini.

So far aku sangat suka Ipoh. Bandar dia takdelah sesak sangat macam KL atau Penang. Tapi benda-benda tu lengkap dan rare dan yes juga vintage. Bersih, cantik dan ada signature yang tesendiri. Antara tempat yang aku nak duduk adalah Ipoh. Tapi cane entah, Tuhan ni kerjaNya bermisteri. Dia tak bagi aku dok Ipoh dihantarnya ke KB yang hmmm. Tamau arh cakap lelebih. Olrite.

Buhbye

YZYZ

#TeamAdam #TeamMelanie DOLLHOUSE

Wednesday, June 4, 2014 § 0

It's been like for months Melanie promoting her new EP called Dollhouse. Since her first appearance on The Voice Season 3, singing her own rendition of Toxic, I know this gal is something. Her former coach Team is supporting her as well.

This darker side of her persona really shown in the song as well in the video. Please please please support her and I'm waiting her EP to arrived in Malaysia. Yeap.

Buhbye

YZYZ

Bread Bertelor Bersosej Bercheese

Tuesday, June 3, 2014 § 0

Ramai orang dok share cara masak tu, masak ni dengan mudah. Sebenarnya depa tu betul betul buat atau saja saja share. Semalam aku cuba larh jugak satu resipi yang dok share dalam 9gag ka mana entah. Cuma aku pakai microwave. Aku pun tak tau apa entah haram jadah nama benda tu tapi berikut step by step aku buat. Hoho.
Potong tepi roti. Tapi jangan sampai tembus plak. Potong sikit-sikit dah arh.

Tekan-tekan roti bahagian tengah sampai jadik base. Pastu boh lah mentega kaa..

Makanan orang yang tak vege kena daging untuk protein. Don't judge me. Ini jah yang ada dalam refrigerator. Hehe

Letak larh teloq. Ni sebab telor ada banyak kat umah. Terbeli lebih masa buat kek aritu.

Yeap, cheese plak.

Masuk dalam Microwave. Aku ada function Pizza. So aku pilih tu jah. Bergantung pada oven memasing larh.

Taadaaa!!!
Ini larh hobi aku kat umah dari dulu sampai sekarang. Godek-godek asal boleh jadik, masak dah siap. Haha.

Buhbye

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...