Please Click Me

Archive for July 2014

23 Things Every Late-Night Person Will Know To Be True

Monday, July 21, 2014 § 0

This post was actually originated from Buzzfeed website. I'll quote all the 23 facts and will tell how these facts suit very well in my daily life. People from Buzzfeed, please don't sue me for plagiarism or anything.

1. You are an expert at calculating exactly how many hours sleep you'd get if you fell asleep right now. - It's not as many as you'll get. Because you won't go to sleep.
You've been listening how I'm whining with the hours of sleep I got. Because I will calculate it and have very systematic sleep calculator in my head. Let say I fell asleep at 2.45am (last night) and I woke up at 7.15am (this morning) I will get 4 hours 30 minutes of sleep. And that's one of the first thing I have to do in the morning, or noon, or evening or maybe night.

2. As you start thinking about bed, you will instantly come up with a million ideas.
I used to have a book, a note pad and a pen beside my bed. Every time I'm about to close my eyes, great ideas just keep pouring in. I will jot the ideas, sketch a bit and even made plans like the whole century. Sure these things won't come up at 9 a.m during my office hour.

3. Your life goals will be crystal clear at 4 a.m
I still have the black tragedy book that I wrote late at night on how I will survive for the past five years, from you know, being fired because you have some sort of visual deficiencies.

4. And you'll have so much motivation! ... Though you'll never act on any of it.
That just the only chance for me to have a wonderful life. Hey, all of my resume was written at this hour dude.

5. There's part of you that always resents the idea of going to bed because there's something else you could be doing.
If it's not my laundry, then it'll be my dishes. If not I will sweep the whole room. Now I'm working my ass out at the middle of midnight.

6. If you try to work while everyone is asleep, it'll be the most efficient thing you've ever done.
I can definitely key in hundreds of student project if it was night and past midnight. How many students waking up the morning after and tweeting "Eh, tiba-tiba MyCSD aku jadi banyak pagi nih". What they dunno is, there is a nocturnal raccoon working out very late to make sure that.

7. It's perfectly legitimate to make a sandwich at 2 a.m
Nuuuhh, sandwich, instant noodle, pancake, omelette, serunding daging. You name it. How about Nasi Lemak Kopi O or Maggie Goreng Subaidah. Abu? Kapitan?

8. And have a shower at 3 a.m
3 a.m is a bit aggressive to me. My point usually around 2 a.m. But that doesn't mean I've never tried it. Last two days, I'm taking shower at 3.15 a.m

9. And clean you room at 4 a.m
Did it, and that's the cleanest hour my home will have

10. You know exactly how to move around the house to avoid waking anyone else up.
It starts with the gate grill, key hole, sneaking while it's dark, using your phone as the only source of light and to make sure your roommate will go to sleep again if you accidentally woke them up. This time you will realize you can listen to your TV speaker at the very low volume. Trust me. My old Panasonic TV has breaking volume point at 4.5.. below that the TV will enter the mute mode.

11. Watching a quick half an hour of TV actually means starting a binge that will take you through mosf of the series
That explains why I can talk episode by episode of FRIENDS and other series. Now I'm catching up with The Vampire Diaries.

12. You've had many, many different strategies to fix your terrible sleep habits suggested to you.
One time my strategy was to not sleep at all the whole night and will go to sleep the morning after. The other time drinks milk as it will ease my sleep process. Then I will have things like working out so it will make me tired thus deep sleep. Some people said, chocolate can help you. But you know what? None of which have worked. At all.

13. And are now very practiced at lying about exactly when you go to bed.
Don't believe me if I say I sleep early last night. It's just my lame excuse to avoid replying your text or to answer your call.

14. At the weekend, the point at which everyone else is starting to think about leaving the bar is the point at which you're waking up.
Malam Masih Muda they said. Owh wait. Don't go back yet I just woke up dude and very energize

15. Unless you have to get up in the morning to do it. In which case you are in no way ready to attend anything before late afternoon at best.
Tell me what happens to the morning exercise or morning aerobics, I won't know.

16. The later you can start work in the morning, the better, because then you can justify staying up until the early hours.
Mine was pretty the other way around. I will stay up late to justify why I'm late the next morning. 10 o'clock the best I could get.

17. Your morning routine consists mainly of caffeine and more caffeine.
I woke up with coke at the side of my bed.

18. You avoid staying at someone else's because you know they'll want to sleep when you want to do literally anything else.
That's one of the reason why I'm moving back in to my old house at Gambier Heights. If I stay at some else's, they have to get up early. Me? I will definitely ruin their sleep going back the their place at 4, 5 a.m.

19. If you do happen to be in bed with anyone else, you'll end up lying there doing nothing for hours as they sleep gently next to you.
Okey, this may sounds creepy but yeah. I wonder how these people get to sleep so easy.

20. Getting into bed is never the same thing as actually going to sleep.
And if I did, it's not about to go to sleep. Either some reading, or TV or Series. Man there are lots of thing to do.

21. You suddenly find yourself making friends in other time zones to have some to talk to late at night.
Okey, never did this. Consider to try it next time.

22. There's always "one more scroll" on Facebook. Or Twitter. Or Instagram. Or anything, really.
Yeah, this one is a cliche one. Many people claim to do this. We better give this credit to the gadget freak list.

23. But fundamentally, night is when everything interesting happens.
TRUE TRUE TRUE. Me, driving the jungle at midnight, no problems. I wish I can have a job to require me to sleep during the day. Cross finger.

Buhbye

YZYZ

Kembara Ramadhan

Thursday, July 10, 2014 § 0

Yeah, bulan Ramadhan datang lagi. Ini bukan bulan untuk kita bagi alasan yang boleh mengurangkan produktiviti kita. No No No. Sebaliknya prestasi harus sama, malah kena meningkat.

Sepanjang 1/3 Ramadhan ni, banyak benda yang berlaku. Banyak pekerjaan yang perlu dilakukan. Puasa tak puasa, kerja kena jalan gak kan babe.

TOT PIMPIN Siswa
Sambut hari pertama Ramadhan di dalam kem. Pertama kali dalam sejarah berpuasa dalam kem. Sapa kata tak boleh buat. Boleh sebenarnya. Cerita selanjutnya akan ditulis dalam post-post akan datang.

Exam Perkhidmatan
Ramadhan ketiga dan keempat plak diisi dengan Exam perkhidmatan. Menajwab exam bagai nak rak. Cramp tangan nak menulis, cramp lagi jiwa dan raga sebab taktau jawapan. Kalau aku gagal kedua-dua paper baek aku bagi notis berenti 24 jam jek terus. Main-main sangat nih.

Advanced Skill Keusahawanan
Ramadhan kelima, keenam dan ketujuh diisi dengan program keusahawanan. Kawan-kawan datang daripada Penang nak buat program kat sini. Berjaga malam sampai subuh. dah boleh hampar tilam dah kat Dewan PUMA tuh.

Recce kem PIMPIN Siswa
Ramdhan kelapan dan kesembilan, kami diberi kesempatan untuk melawat tapak kem PIMPIN Siswa. Daripada Terengganu membawa ke Machang kami mencari kem. Mahukan yang terbaek dan menepati spec. InsyaAllah segalanya dipermudahkan kelak. Cross finger moga dapat kem yang sesuai.

Itulah antara yang berlaku sepanjang 1/3 Ramadhan aku. Petang ni nak gerak ke Penang selama 5 hari. Hehe

Buhbye YZYZ

KeSIALan Sebelum dan Selepas Bali

Tuesday, July 8, 2014 § 0

Tiga bulan lepas aku telah menggedikkan diri untuk pergi ke Bali. Well, sot so on my plan pun nak ke sana. Dah tempah apa bagai, dah apply cuti, sekali aku baru tau, tarikh tutup MyCSD pun dekat-dekat tu jugak. Nokharroomm. Blessed not so bless aku pergi lah jugak. Namun aku bukanlah mahu bercerita apa berlaku kat sana bleh bleh bleh, tapi nak ceritakan kejadian sebelum terbang ke Bali dan selepas tiba di Malaysia

Well, mula-mula aku saja book flight daripada KL. Konon murah. Memang murah. Dalam kepala plan samada naek bas atau train daripada KB ke KL. Dah dekat-dekat tarikh, aku pun book lah train. Dapat Second class yang ada katil. Dok plak kat tingkat atas. Okey larh.

25 April 2014, bersamaan dengan hari Jumaat. Train aku gerak kol 6.17 petang. Kol 5.45 aku tak kuar rumah lagi. Pasainya aku tak siap packing apa haram jadah lagi. Ambek budak-budak kat Nurani dan Murni dan shoot ke Stesyen KTM kat Wakaf Bharu. Bapak cuak sial. Tet tet tet, dah kol 6.16 petang. Kelam kabut nak kuar keta tak sempat nak salam-salam dan  pak cik tu dah push suruh masuk lam coach. Masuk lah, carik katil aku. Dapat rasa train dah gerak. Seluk punya seluk punya seluk, DAMN, Smartphone aku tertinggal dalam keta. Seluk suma poket jumpa basic phone aku. Gagah call dorang dalam keta bagitau phone tertinggal. Dorang kata nak ligan keretapi.

Nak dijadikan cerita jugak, dengan segala kekusutan yang melanda dan segala makneka misscomm, aku dah sampai Tanah Merah, dorang baru sampai Pasir Mas. Celaka nokharom. Dorang sempat camwhore lagi. Bila dah macam tu, aku pun decide untuk turun daripada train bila dah sampai Kuala Krai. Aku punggah segala barang-barang aku dan kuar.

Malam tu jugak aku book flight ke KL. For what I know, aku pun dapat tiket pada harga plus minus seratus. Okey larh. Kemudian kol 3 pagi aku try nak check in. Sekali dia bagitau website dalam maintenance since 10 o'clock tadi. Phewwww naseb sempat book flight.

Nak dijadikan cerita jugak, aku tak sempat nak exchange duit. Plan asal nak tukar je kat KL Sentral. Okey takpe takpe, aku tukar sikit dulu dalam RM100 macam tu kat LCCT dan the rest tukar kat Bali nanti. Exchange rate kat airport serious mahal. Tapi apa jadahnya aku terus hulur semua duit Malaysia aku kat dia dan tukar jadik IDR dan USD. Bila dah siap terus aku memaki diri sendiri sekali lagi.

Nak charge phone. Malas nak carik plug point, korek-korek beg, NICE. Power bank tertinggal pulak. Bapak suwey gila kowt. Naek kapal terbang. Okey nice, semua flight crews pakai casual. Aku tido dan aku rasa seperti ada orang dok gesek-gesek pungkoq dia kat aku. Lantak lah dorang ni nak buat kerja. Sampai lah aku mendarat dan ketua crew pun membuat exclaimation "Waaaaa, welcome to Bali"!!! 


++++++++++++++++++++++++++++++++

Masa nak balik pun sama jugak suwey tu tak berenti lagi. Flight awal-awal pagi. Aku hanya ada USD dan sedikit IDR sahaja lagi. Bila dah sampai airport, NICE, IDR aku tak cukup nak bayar taxi. Bagi USD, supir tu xde small change plak. Last sekali aku suruh dia keep the change. Dah rugi dekat RM20 kat situ. Takpelah, sedekah amal jariah.

Buat makluman semua, aku akan terbang ke India plak sesudah Bali. So aku kena setelkan VISA aku kat KL. Mendarat sahaja, terus book flight untuk balik KB. First thing first. Amek taxi dan menonong terus ke Mont Kiara. Sebabnya dalam borang VISA yang kena isi online tu tulis alamat Embassy kat Mont Kiara. Kena taxi RM84. Sampai ja kat Mont Kiara, alangkahnya ringannya mulut aku nak mencarut apabila dapat tahu tempat nak hantar borang VISA  tu kat CM sahaja. Cilakak. LCCT nak ke CM tu cost dia RM12 ja kowt. RM10 untuk aerobus dan RM2 LRT. Kalau kedekut, jalan kaki pun boleh. Sudahnya aku amek taxi gi CM dah kena RM20++.

Aku ingatkan lama lah urusan kat pejabat ni, so aku amek last flight ke KB. Sekali tak sampai 20minit bang. Kol 1.30 tengah hari suma dah setel. Babi babi babi. Apa aku nak buat sementara nak tunggu flight. Last sekali aku naek bas gi LCCT. Dok lepak sana, makan apa bagai. Naek bas gi KL Sentral balik. Lepas jalan-jalan kat Mall dan patah balik ke LCCT naek bas semula. Ulang alik. Yesss, sampailah flight aku dalam kol 10 gitu.

Begitulah serba sialnya perjalanan aku. Namun aku seronok gi Bali. Dapat jumpa balik kawan lama. Dapat jalan-jalan, dapat segalanya. Namun looking back, aku suka perjalanan serba sial macam ni. Well-plan vacation bukanlah impian aku. Nak carik perfection carik orang laen, bukan aku. Aku bangga dengan diri aku yang tidak sempurna ini. Ehe.

#BaliNaughtyEscape

Buhbye

YZYZ

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...