Please Click Me

Archive for December 2015

2015 Di Dalam Cengkerang Kacang

Thursday, December 31, 2015 § 0

Baeklah, actually aku malas sebenarnya nak buat post ni. Ingat nak bergantung kat #2015bestnine tu je. Tapi mostly best nine aku semua post yang ada hashtag EXP.. Sangat tidak menggambarkan keseluruhan hidup aku sepanjang 2015.. EXP tu satu bulan ja, which BTW aku akan tulis jugak. Silalah baca dan klik iklan la weah...






JANUARI
Ni adalah bulan aku menerima Ben dan Lexi. Dorang ni sangat buas, tapi sangat manja especially Ben... Semua orang sayang kat dorang. Senang nak jaga tapi kuat makan lah lahanat. Sekarang dorang pun dah ada anak, lahir 18 Oktober lepas. Tapi 3 hari sebelum kelahiran anak-anak dorang, Ben hilang. Dua bulan lepas tu jumpa balik, tengok-tengok dia dah sangat kurus, telinga koyak dan ada jangkitan fungus kat muka... Sekarang Ben dalam proses recovery. #Pray4Ben 


FEBRUARI
Bulan Februari adalah masa nak support member-member. Masa ni lah Put bertunang, masa ni jugaklah nak buat konsert, masa ni lah jugak nak buat program tu program tu, program ni. Member lama si Nana pun kawen masa ni jugak. Kenang member, maka kita pun pergi semuanya. Gagah drive ke sana ke sini. Haha. Kelantan, Penang, KL, Temerloh merata engkau pergi tanpa penat dan ragu.



MAC
Mac adalah antara bulan yang aku sangat kerap balik ke Penang dan feeling-feeling sendu macam mana entah. Maybe sebab birthday month kowt. So sendu dia lain macam pulak.


APRIL
April adalah antara bulan yang buatkan aku selalu tak tido malam. Aku dah mula balik tak tido malam bermula bulan ni, selepas recover dari penyakit tak nak tido buat sekian lama. Semua bermula lepas aku jadi rapat dengan Assif. Kitorang sebenarnya awkward kalau berdua, kena ada the third person. Tapi macam mana entah, kitorang TERkarok berdua selama dua jam dan lepas tu, our perspective towards each other pun jadi lain. Aku ni baek sebenarnya. Haha. Lepas tu, kitorang pun jadi rapat macam mana entah. Tapi jangan sembang benda ilmiah kat dia. Sebab dia budak master, kalo kuar lepak nak bincang benda ilmiah, baek masuk kelas. Haha. Gambar kat atas diambil the morning after kejadian karok dua jam dan menjelajah tiga restoran mamak dalam satu malam and it was 7.30 am btw.



MEI
Mei adalah masa aku melebarkan circle aku. Friends of my friends are my friends. Haa macam tu. So makin banyak kenal dengan manusia-manusia. Mana dari circle Aki, mana dari circle Gob, mana dari Circle Assif, mana dari circle Tasya. Semua kasi campur, kuah banjir. Dan yes bulan Mei pun aku masih tak boleh tido malam lagi lah sial!!!!!!

JUN
Bulan ni, kerap kali jumpa member-member lama. Selain Pah dan Kak Ira Super Junior, ada lagi beberapa orang aku jumpa sepanjang Jun.

JULAI
Bulan Hari Raya. Aku balik kampung, tapi highlight mesti adalah trip aku pergi ke Hat Yai/Krabi. Tanpa ada perancangan, main redah ja. Merajuk punya pasal bawa hati duka lara. Kalau tengok gambar ni, pelis jangan merembes lama-lama dengan puting aku. Macam mana entah boleh terstim plak. Tapi lantak la. Hahah. Lepas balik dari Krabi, terus meredah berhari raya di Ipoh sampai tak mandi, tak apa semua. Nasib ada Nik Syazne dan Gob, boleh jalan-jalan kat area Ipoh dan kena bahan dengan mak Gob, "Syahmi paling tua". Alhamdulilah, aku pegang pesan mak cik ye.. haha..

OGOS
Bermula bulan "buat-buat busy" bagi seorang Syahmi. Sebab masa ni la nak kena urus PPSL, kena urus Program Siswa Lestari, PIMPIN Siswa, Pemilihan MPP dan segala maknika core business. Semua mai serentak. Sempena bulan kemerdekaan, aku pun pakai baju berkenaan. Tapi serious aku sangat berpuas hati dengan PPSL tahun ini. As usual like I said, setiap batch ada keistimewaan masing-masing. Namun, trust dan faith aku pulih sikit tahun ni. Lepas sort of "collateral damage" ka macam mana, aku mula from the scratch. Ini la orang kata gajah sama gajah bergaduh, kancil mati kat tengah-tengah. Tak paham jenis bergaduh tapi mangsanya mesti adalah geng-geng collateral damage, macam aku. Sian kat aku. Hehe.

SEPTEMBER
Bulan EXP. Mula-mula buat kat Kelantan, lepas lebih sebulan ditangguhkan. Aku punya cuak tu macam ayam ja. Kita buat projek dengan member, dan bila ada kesilapan kat belah kita mesti cuak punya. Macam kita ni betray trust depa. Tapi Alhamdulillah berjaya juga buat dan seminggu lepas tu, EXP pun buat The Grand Finale. Ni adalah semasa The Grand Finale kat PISA. Nak support member punya pasal, aku ada Variasiswa at 8pm, kemudian bagi makan gelandangan at 11 pm, siap dalam kol 4 pagi. Lepas tu gagah gi PISA tengok member. Kol 6 pagi balik rumah siap-siap terus gi PISA. Tapi dalam 5 jam jugak aku tido kat bilik gerakan. Hehe... Tahniah kat EXP Speakers, especially kat housemate, abang Azhar dan Solihin. Aku kagum dengan kesungguhan dorang buat kerja.

OKTOBER
Actually banyak benda berlaku dalam bulan Oktober ni. But I choose nak highlight Abang Azhar Kahwin. Lapan tahun kenal weah, dari aku first week duduk kat USM lagi. Dia la yang banyak ajar aku buat banyak benda. Sampai masa EXP pun dia masih banyak tolong dan ajar aku buat benda. Kira dia ni macam Pendekar Penyu la dalam Dragon Ball atau Mahaguru Avan dalam Misteri Naga. Haha. Gila tak terharu tengok dia kawen. Masa aku takda tempat tinggal pada awal tahun 2011 pun dia yang amek aku dan bagi aku tempat tinggal, sampai la ke tahap aku sekarang. Thank you Abang Azhar!!!

NOVEMBER
Weah, Ibu ni elemen penting untuk warga USM tau. Selama 6 bulan dia tutup sebab nak sambut puasa slash raya slash pergi menunaikan iabadah haji. Bila dia buka balik, kegembiraan warga USM tak dapat dibendung. Ibu dah selesaikan masalah "Makan Kat Mana?" pada waktu tengah hari buat warga USM. Lepas ni kalau aku amek Assif balik kelas setiap tengah hari, tak ada lah duduk dalam kereta selama 30 minit untuk fikir nak makan kat kedai mana, dan end up pusing-pusing Penang for another 30 minutes untuk mencari kedai yang kena selera. Yearhhh!!!!

DISEMBER
Setiap Disember aku akan pastikan aku balik Sarawak, especially kampung untuk lawat saudara-masa dan kubur mak aku. Biarlah ada malaun biadap pernah sound aku kata "nak berdoa tak payah tepi kubur, doa jauh-jauh pun sampai jugak". Aku serious fucked up kowt. Tapi sebab kenang dia orang tua ja dan parents to someone else, kalau tak mesti aku dah ke tali gantung dan 5 tahun yang lepas. Tapi anyhoo, balik kali ni sedikit emosi jugak. First, bila cousin yang rapat dan banyak tolong kami meninggal sebabkan accident kereta. Keduanya bila kami reunion with my mom best friend, I cannot hold my tears bila tengok dia start menangis seeing all of us adik-beradik. Paling aku sebak adalah bila dia kata dia terkenang mak aku sampai terbawa-bawa dalam tidur, masa buat air dan macam-macam lagi. Bila tengok kami masing-masing dah kerja lagi la dia sebak. Dia kata kesian sebab mak tak sempat nak tengok kami semua membesar up to this point. Now you all know my secret of being so cold and without emotions. Kalau aku benarkan emotion masuk dalam hidup aku, aku serious takkan boleh moved on dengan my mom's death. Just imagine, after sebulan setengah tak jumpa dan bila jumpa balik she's already dead. Hidup kena diteruskan, no tears. She taught us to be strong, to endure the pains. rest in peace Mom.

Baeklah setakat ini dahulu post kali ini. Terima kasih buat semua orang yang datang dan jadikan 2015 aku sangat bermakna. Hopefully 2016 akan datang dengan cabaran dan penceritaan yang lagi mencabar. Dan harap-harap aku jumpa jodoh 2016 ni... Nak anak weah!!!! waaarrgghhh

Buhbye

~Ruff Ruff~

Keinsafan Di Hujung Tahun

Sunday, December 27, 2015 § 0

Hello…

Dah lama gila belog ni terabai. Dengan perkembangan yang terlalu-malu pesat dengan gadget dan peranti elektronik, belog ni dah makin lama makin tak relevan plak. Tapi it wouldn’t kill anyone pun kan kalau nak update.

Baeklah, tujuan post kali ini ditulis adalah untuk aku mengingati dengan baik apa yang berlaku dalam minggu lepas. Lemme put it this way. About a year ago, I made a very huge mistake. So far, bukanlah kesilapan yang paling besar in the history of Syahmi pun, but worth to mention. The first, the second, the third month, nothing happens. I guess it really doesn’t matter, until last week when the nightmare finally comes alive.

But God really works in mysterious ways. After He punishes me, He offers me redemption. You know what funny about that is, the offers were the exact amount of my mistakes. You know how I know, yeah simply because I can amount my mistakes.

I didn’t blame anyone, or my surrounding, but it made me realize my wrongdoings. Gila, kalau aku gelabah ayam sekalipun, benda tu takkan pulih sendiri. Adalah lebih baik kalua aku duduk elok-elok, fikir dengan tenang dan menginsafi diri. So Syahmi lepas ni, sebelum buat apa-apa kena fikir dosa pahala dulu. Ingat Tuhan. Kalau Dia nak Tarik balik nikmat tu, sekelip mata ja.

Baeklah, ini sahaja.

~Bye~

Ruff Ruff

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...