Please Click Me

Dragon Ball Part 1

Sunday, February 7, 2016 § 0

Ini adalah 10 tahun selepas Majin Buu dikalahkan
Finally aku berjaya jugak habiskan 153 episodes Dragon Ball dan 291 episodes Dragon Ball Z. Bersusah payah nak habiskan. Baeklah, demi meraikan kejayaan menghabiskan anime berkenaan, aku nak buat satu post khas tentang Dragon Ball. Ni pun sebab ada member aku yang suruh. Dia tu peminat tegar Dragon Ball sampai emel pun buat diana_db iaitu db bermaksud Dragon Ball. Hehe.

Just to be clear, aku masa kecik tak baca sangat manga DB. Aku beli buku No 20 perlawanan antara Goku dan Bezita dan buku No 21 perjalanan ke Planet Nameck. Aku dulu lebih fokus kepada Misteri Naga, adaptasi dari chains Dragon Quest atau nama Jepun dia Dai No Daibouken. Selebihnya buku DB aku baca melalui member. So aku selalu miss dan terlepas beberapa event penting. Enough with that.

Pada aku, plot cerita DB ni simple dan replicating on its own. Tapi apa yang cuba disampaikan oleh Akira Toriyama sebenarnya sangat besar. Perjalanan cerita boleh pecah kepada 4 bahagian. Pertama berjumpa dengan rival yang akan end up menjadi alliances. Kedua sesi latihan dengan pelbagai mahaguru atau latihan sendiri. Ketiga berjumpa dengan musuh dan of course musuh akan mati pada akhirnya. Bahagian yang terkahir adalah Tenkaichi Budōkai atau dalam BM dorang translate sebagai Pertandingan Kung Fu Antarabangsa. Objek mutiara naga tu pulak letak kat mana? Semasa DB, jalan cerita mainly berkisar tentang mencari mutiara naga. Tetapi bila masuk DBZ, hanya Saga Frieza sahaja yang menjadikan mutiara naga sebagai objek utama. Dalam saga seterusnya, watak mutiara naga tu dah jatuh kategori “Penampilan Khas” sahaja.

Tapi kurang pasti Anime DB ni follow sepenuhnya Manga DB ke tak. But what I notice, Anime macam ada tambah beberapa cerita tambahan tapi masih ikut storyline Manga. So kita tengok apa Saga-saga yang ada dalam DB, mengikut pemerhatian aku.

Dragon Ball
 1. Saga Maharaja Pilaf
 2. Saga Pendekar Penyu
 3. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa I
 4. Saga Tentera Reben Merah
 5. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa II
 6. Saga Pikor
 7. Saga Pertandingan Kung Fu Antarabangsa III


Dragon Ball Z
 1. Saga Saiya
 2. Saga Fliza
 3. Saga Cyborg
 4. Saga Cell
 5. Saga Majin Buu


Dalam Dragon Ball, aku paling suka saga Pendekar Penyu dan Dragon Ball Z aku suka pada Saga Fliza.

Being The Best
Di dalam DB, watak-watak ditekankan kepada keingingan untuk menjadi The Best of The Best. Meningkatkan keupayaan diri kepada yang paling tertinggi. Ini merupakan satu stereotyping kepada masyarakat Asia especially Asia Timur. Tapi setiap kali muncul watak yang baru, kekuatan dari perlawanan lepas macam dah reset to zero. Contohnya continuity Fliza kepada Cyborg kepada Cell. Kita tahu Cell kuat sebab gabungan kebolehan dan kuasa semua (Goku, Bezita, Pikor, Fliza etc etc). Tapi macam mana Cyborg boleh jadi lebih kuat daripada Super Saiya Bezita? Future Trunks pun tak dapat kalahkan No. 17 dan No.18 tapi Future Trunks dapat bunuh Fliza dan bapa Fliza dengan sangat mudah. Walhal Fliza punya kuat sampai boleh musnahkan satu planet. Seperkara lagi bila Goku meletakkan bench yang terlalu tinggi, watak-watak lain semua nampak lemah. Kurin, Tenshinhan, Yamu semua nampak lemah dan tak boleh catch up. Rasanya sebab tu kowt watak Tenshinhan diturunkan sebagai cameo je untuk Saga Majin Buu.

War vs One-on-One
Tapi satu perkara yang aku perasan tentang DB adalah, setiap watak tidak ditekankan kepada kerjasama dan being a good team player. Semua perlawanan adalah one to one. Setiap kali watak utama berlawan dengan musuh, watak yang lain sama ada berdiri kat tepi atau duduk kat temple. Ada la jugak satu dua perlawanan yang melibatkan watak yang lain, especially semasa Gohan membesar (semasa menentang Nappa, Bezita, Pasukan Ginyu dan Fliza). Tetapi semua bergantung kepada Goku akhirnya. Perlawanan Cell vs Goku dan Gohan contohnya bila dah last sekali baru la yang lain hulurkan bantuan. Maybe direction DB adalah lebih kepada martial combat rather than war. Sebab musuh pun biasa akan datang seorang atau dua orang. Tak pernah lagi perlawanan DB dalam bentuk peperangan yang melibatkan tentera. Mostly Ketua dan Pengikut vs Goku dan rakan-rakan. Walaupun Tentera Reben Merah, tapi storyline tentang strategi perang taka da sangat.

After All it’s Goku
Semua benda dalam DB sebenarnya adalah tetang Goku selain mencari mutiara naga. Goku selalu akan fashionably late. Semasa Saga Saiya, Goku datang lambat sampaikan Yamu, Chaotzu, Tenshinhan dan Pikor mati. Semasa perlawanan dengan Pasukan Ginyu, Gohan nyaris-nyaris mati. Semasa perlawanan dengan Fliza, sampaikan Fliza transform dua kali baru Goku ready. Bila Goku mati di dalam Saga Cell, aku ingatkan watak utama akan pass kepada Gohan sebab bila Gohan masuk high school, DBZ dah nampak macam macam satu anime yang baru yang lebih segar. Tapi tup tup, Kaioshin bagi nyawa kat Goku dan dia hidup balik. Yes and of course dia akan selamatkan dunia sekali lagi.

Aku paling suka Saga Fliza. Aku rasa ceritanya ditulis dengan sangat baik dan betul-betul 'Dragon Ball'

Dark Prince of Saiyan, Prince Vegeta. Dalam manga nama dia Bezita. Masa sekolah, semua member nak jadi Goku dan Gohan. Aku je yang suka nak jadi Bezita. Siap tempek sticker dia kat kotak spec aku kowt.

Walaupun watak Krillin/Kuririn/Kurin dikenalkan agar lewat, tapi Kurin adalah antara watak yang sentiasa ada. Semua perlawanan dia ada kecuali semasa Pikor Jahat. Masa tu dia mati. Yes, Kurin adalah watak paling selalu mati. Asal ada perlawanan je mesti mati. Hehe

Baeklah, setakat ini dulu kowt. Takda idea dah ni. Nanti dah dapat idea aku tulis balik. Next aku akan cuba ulas sindiran dan sarcasm Akira Toriyama di dalam DBZ. Ni masih membuat kajian. Hehe.

Buhbye


Ruff Ruff

What's this?

You are currently reading Dragon Ball Part 1 at Hook Up with Syahmi.

meta

Please Click Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...